Ce complimente facem copiilor?
Adultii au, in general, o placere deosebita de a face complimente copiilor. Uneori le exprima zgomotos, gesticuland si strambandu-se caraghios, alteori o fac cu tact si cu seriozitate. De cele mai multe ori, aceste complimente sunt cat se poate de sincere, pentru ca, in fond, dragalasenia unui copil nu are cum sa te lase rece, oricat de insensibil ai fi ca persoana.
De ce facem mai multe complimente fetitelor?
Cum complimentam corect un copil?
Complimentele trebuie sa vina de la mama sau de la tata?.
Cat de des trebuie facute complimentele? Ce fel de complimente este bine sa facem? Exista diferente intre complimentele facute baieteilor si cele facute fetitelor?
La prima vedere pot parea intrebari inutile, insa, privind indeaproape lucrurile, se pare ca subiectul se complica.
In cazul fetitelor, lucrurile devin de obicei si mai sensibile. Adultii nu rezista, de obicei, in fata tentatiei de a face astfel de complimente, mai ales daca fetita in cauza poarta si o rochita de printesa si bijuterii pe masura, care o fac sa semene cu o femeie in miniatura. Este insa bine sa remarcam mereu aceste detalii si sa facem multe complimente fetitelor si copiilor in general? Se pare ca niciuna dintre extreme nu este benefica. A face complimente prea multe unui copil este la fel de rau ca a nu-i face deloc. Cel putin asta sustin psihologii.
De ce facem mai multe complimente fetitelor?
Fetitele sunt, dupa spusele specialistilor, mai sensibile la complimentele care li se fac, acestea putand avea consecinte serioase asupra comportamentului lor. A-i spune unei fetite ca este dragalasa, ca are un chip de inger si o figura de papusa poate parea banal. Complimentele sunt, in fond, o chestiune de cultura si de societate. Traim intr-o epoca in care societatea idolatrizeaza in primul rand corpul femeii, punand in valoare instinctele primare ale fiintei umane. Asa incat, complimentele pe care le primesc fetitele, au legatura, in mod indirect, cu acest curent al societatii in care traim si de aceea este extreme de importanta maniera in care aceste complimente sunt facute.
Cum complimentam corect un copil?
Ideal este ca un compliment sa aiba legatura cu ceea ce face, cu ceea ce spune un copil, astfel incat el sa valorizeze o actiune, o atitudine, un mod de a gandi. Complimentele reprezinta unul dintre elementele fundamentale ale stimei de sine si de aceea sunt extrem de importante in educatia si in dezvoltarea armonioasa a unui copil. De aceea este important ca atunci cand facem un compliment sa ne referim la faptele copilului si nu la persoana sa. Complimentele care se refera la fizicul unui copil sunt cele mai riscante.
Prea multe astfel de complimente exercita o presiune foarte mare asupra psihicului unui copil si acest lucru poate afecta ireversibil stima de sine. Spre exemplu, mai ales fetitele se pot simti complexate din cauza fizicului, mergand pana la a se simti iubite sau neglijate din cauza anumitor trasaturi fizice.
Complexele fizice pot duce la cazuri patologice, atunci cand copilul isi creeaza o falsa idee despre iubire, crezand ca este iubit sau nu in functie de anumite trasaturi fizice pe care le are. Dereglarile alimentare ale adolescentilor au adesea si ele legatura cu aceste complexe legate de fizic, cauzate, la randul lor, de observatiile negative si eventual de lipsa complimentelor celor din jur. De aceea, este indicat ca atunci cand facem complimente legate de felul in care arata un copil sau un adolescent sa ne focalizam asupra detaliilor vestimentare sau asupra altor lucruri, care nu au o legatura directa cu fizicul. In plus, n-ar fi rau ca, din cand in cand, pe langa complimente sa facem si observatii mai critice, dar fara a jigni.
Ad-Extra3:
Ce se intampla insa daca un copil nu primeste deloc complimente legate de felul cum arata?
Nu exista oare acelasi risc de a crea complexe? Totul tine de dozaj, subliniaza psihologii. Intr-adevar, atunci cand complimentele legate de fizic lipsesc cu desavarsire, adolescentii, mai ales fetitele, au tendinta de a capata complexe de inferioritate care, la randul lor, determina tot felul de reactii negative pe plan emotional. De aceea, este indicat ca, din cand in cand, complimentele referitoare la fizic sa nu lipseasca totusi, cu atat mai mult cu cat traim intr-o epoca in care fizicul este mereu pus in valoare in diverse moduri.
Complimentele trebuie sa vina de la mama sau de la tata?
Mai ales pentru fetite, complimentele facute de mama si de tata au un rol diferit in stimularea stimei de sine. Complimentele care vin de la mama ajuta o fetita sa isi construiasca stima de sine ca viitoare femeie si sa isi dezvolte ideea de feminitate. In schimb, complimentele venite de la tata, care subliniaza aceleasi aspecte feminine, ii permit sa isi constientizeze pozitia in societate ca fetita (rolul social), ceea ce este la fel de important.
Asadar, nu ezitati sa va complimentati copiii, insa aveti grija cum o faceti! Si nu uitati ca ca ceea ce este important, in legatura cu complimentele, nu este cantitatea lor, ci natura lor. De aceea, complimentele nu sunt niciodata prea multe, daca sunt bine formulate.
Temperamentul copilului: 9 caracteristici majore si cum il putem intelege mai bine
La 7 ani, temperamentul copilului este bine definit. Temperamentul nu prezinta posibilitatea de a se schimba mult in viitor. Insa aceste caracteristici innascute nu au nici o legatura cu abilitatile tale de parinte.
Cu toate acestea, ajustarea comportamentala a unui copil de varsta scolara depinde foarte mult de interactiunea dintre temperamentul sau si al tau, de modul in care ceilalti ii raspund, de cat de confortabil se simte in mediul sau si cu oamenii din jurul lui.
Iata 9 caracteristici majore ale temperamentului unui copil si cum il putem intelege mai bine.
Inteligenta emotionala a copilului - merita sa citesti si:
Inteligenta emotionala, inteligenta emotiilor
Invata sa cresti stima de sine a copilului tau
Ce complimente facem copiilor
3 Sfaturi pentru cultivarea inteligentei emotionale a copilului
Forum de Parenting modern
autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2021
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII