12 semne ca esti mai stresata decat realizezi
Stresul ne face nesanatosi si neproductivi si cam toata lumea stie asta insa 83% dintre noi nu fac nimic in aceasta privinta. Aceasta pentru ca oamenii si companiile au renuntat. Au acceptat stresul ca si cum ar fi noua normalitate. Insa recunoasterea simptomelor si a semnelor variate ale stresului – si a modului in care iti afecteaza memoria, gandirea, relatiile si starea de spirit – te poate ajuta sa urmezi o cale diferita.
Creierul tau se poate obisnui atat de mult cu starea de stres incat sa i se para normal. Iata cum iti poti da seama ca esti stresata si ca e timpul sa iti acorzi mai multa relaxare.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Stresul este noua normalitate
Ai probleme in luarea deciziilor
Te simti mai in nesiguranta si mai intolerant
Iti critici partenerul si te concentrezi asupra defectelor din relatia ta
Mananci mai mult sau ti-ai pierdut pofta de mancare
Memoria si concentrarea ta esueaza
Te simti mereu oboist
Fie nu poti adormi, fie nu te poti da jos din pat
Te simti mai putin increzator in abilitatea ta de a gestiona problemele personale
Lucrurile simple par grele
Te bucuri de activitatile tale preferate din ce in ce mai putin
Ai devenit mai putin social
Ai inceput sa folosesti alcool, tigari sau alte substante mai puternice
Stresul este noua normalitate
Studiile arata ca, in timp ce toata lumea este de acord ca stresul ne face nesanatosi si neproductivi, 83% dintre noi nu fac nimic in aceasta privinta. Aceasta pentru ca oamenii si companiile au renuntat. Au acceptat stresul ca si cum ar fi noua normalitate. Insa recunoasterea simptomelor si a semnelor variate ale stresului – si a modului in care iti afecteaza memoria, gandirea, relatiile si starea de spirit – te poate ajuta sa urmezi o cale diferita.
Ai probleme in luarea deciziilor
Motivul: Un studiu a constatat ca, atunci cand sobolanii experimenteaza episoade de stres necontrolat, ei nu pot identifica recompensa mai mare dintre doua recompense asezate in fata lor. Ba chiar mai mult, capacitatea lor de a lua decizii ramane afectata mai multe zile. Cu cat este mai mare stresul, cu atat este mai mare sansa sa luam decizii proaste.
Te simti mai in nesiguranta si mai intoleranta
Motivul: Stresul este strans legat de frica. Atunci cand ne temem ca suntem intr-un pericol, creierul trece pe modul de supravietuire. Amigdala, centrul de frica al creierului, activeaza lupta, zborul sau inghetarea, ceea ce ne face sa fim agresivi, furiosi sau defensivi. Evolutia a stabilit ca o atitudine ostila era o mai buna strategie de supravietuire in cazul de amenintare, fata de o atitudine pasnica, linistita si iubitoare. In timp ce acest lucru este destul de adevarat daca te confrunti cu un urs grizzly, putini dintre noi suntem vreodata amenintati de un animal salbatic. Plonjarea noastra intr-o stare emotionala prapastioasa este unul dintre semnele ca esti stresat de o amenintare care nu exista.
Ad-Extra3:
Iti critici partenerul si te concentrezi asupra defectelor din relatia ta
Motivul: Cu cat este mai mare stresul, cu atat vor fi mai dramatice suisurile si coborasurile de acasa. Unul dintre semnele ca esti stresata se arata atunci cand esti mai inclinata catre contraziceri, acuze, critici, si ascunzi afectiunea. Suntem mai inclinati sa ne judecam relatia ca fiind negativa si sa acuzam persoana iubita pentru o problema, fara a realiza ca stresul ne distorsioneaza perceptia. De asemenea, hormonii de stres ne reduc si apetitul sexual.
Mananci mai mult sau ti-ai pierdut pofta de mancare
Motivul: Doua treimi din oameni mananca mai mult in conditii de stres, in timp ce restul mananca mai putin. Hormonii de stres glucocorticoizi stimuleaza pofta de mancare, putand fi nevoie de ore pentru a se curata sangele, ceea ce determina o incarcatura emotionala cu inclinatie catre supra-alimentare atunci cand suntem stresati.
Memoria si concentrarea ta esueaza
Motivul: Unul dintre semnele ca esti stresat? Stresul psihologic acut zadarniceste lucrul si memoria prospectiva si impiedica resursele neuronale sa isi efectueze functia executiva. Aceasta este modalitatea tehnica de a spune ca stresul provoaca pierderi de memorie, probleme de atentie si impiedica capacitatea mai inalta a creierului de a planifica si executa.
Te simti mereu obosita
Motivul: Zilele stresante iti pastreaza pornit aproape nonstop sistemul de raspuns la stres al creierului. Descarca hormoni de stres in sistemul de sange, ceea ce, la randul sau, accelereaza ritmul cardiac si respiratia. Se activeaza sistemul nervos simpatic care ne mobilizeaza raspunsul de lupta, zbor sau inghet. Acest sistem foloseste multa energie si ne poate face sa ne simtim epuizati la sfarsitul zilei.
Fie nu poti adormi, fie nu te poti da jos din pat
Motivul: Studiile au aratat ca persoanele care dorm putin au niveluri mai ridicate de hormoni de stres in sange. Aceste substante chimice nu numai ca reduc cantitatea totala de somn pe care o obtinem, dar pot compromite si calitatea oricarui pui de somn pe care ajungem sa-l obtinem. Cand ne trezim, avem chiar mai putina energie decat in ziua anterioara. Citeste si Fara sex te rog, sunt o mamica stresata si obosita
Te simti mai putin increzator in abilitatea ta de a gestiona problemele personale
Motivul: Acumularea de hormoni de stres poate sa ne deprime si ne poate micsora stima de sine. Pierdem chimia creierului care ne permite sa stam la conducerea unei situatii.
Lucrurile simple par grele
Motivul: Hormonii de stres strapung dopamina din creier, ceea ce poate crea un declin in performanta cognitiva. Unul dintre semnele ca esti stresat, este atunci cand, chiar si pe acea sarcina usoara (sa spunem, schimbatul lenjeriei, golirea masinii de spalat vase, semnarea aprobarilor pentru copii) o simti dificil de gestionat. De asemenea, stresul ne poate opri din cautarea de noi modalitati de abordare a vechilor sarcini, deoarece comportamentul tinde sa se obisnuiasca atunci cand creierul este sub stres. Ne blocam in efectuarea acelorasi lucruri neproductive mereu si mereu.
Te bucuri de activitatile tale preferate din ce in ce mai putin
Motivul: In timpul situatiilor intense de stres, interactiunile dintre un tip de hormoni ai stresului, numit glucocorticoizi suprarenali, si receptorii serotoninei din creier interfereaza cu abilitatea noastra de a experimenta placerea si de a ramane motivati. Nivelurile de serotonina, care sunt constant in afara balantei, produc chimia creierului care duce la depresie.
Ai devenit mai putin sociala
Motivul: Oamenii tind sa se izoleze cand sunt stresati cronic, insa astfel stresul poate fi chiar mai greu de depasit. Cercetarile arata ca personalitatile de tip-A chiar se feresc de sprijinul social, care poate amortiza o zi stresanta.
Ai inceput sa folosesti alcool, tigari sau alte substante mai puternice
Motivul: Hormonii de stres declanseaza abuzul de substante si cauzeaza o sansa mai mare de a recidiva in bratele alcoolului.
Esti o mamica stresata? iata cum afecteaza stresul meseria de mamica
Stresul mamei si cum influenteaza bebelusului
Mamicile si stresul - de ce nu trebuie sa ii ignoram semnele si 8 moduri de a-l tine sub control
Sa fii mama nu e la fel de usor ca in reclamele zambitoare din pauzele dintre filme
Meseria de mama: satisfactii si sacrificii
Vor veni si zile in care ...
6 motive pentru care ne tot imbolnavim si ce trebuie sa facem
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII