5 Mituri alimentare pe care nu ar trebui sa le mai crezi
E adevarat ca trebuie sa bem 8 pahare de apa pe zi sau ca ouale maronii sunt mai sanatoase decat cele complet albe? Si care este adevarul despre curele de detoxifiere?
Iata 5 Mituri despre alimentatia sanatoasa - trecute in revista de Martha...
in acest articol veti citi mai multe despre:
MIT: Trebuie sa bei zilnic 8 pahare de apa
MIT: Detoxifierea este buna pentru corpul tau
MIT: Alimentatia fara gluten este mai sanatoasa
MIT: Carbohidratii te vor ingrasa
MIT: Ouale maronii sunt mai hranitoare decat ouale albe
Mituri despre alimentatia sanatoasa - trecuta in revista de Martha
In fiecare zi aproape, in presa apare cate o noutate sau senzatie despre alimentatia sanatoasa. De bine de rau, media ne ofera un dialog nesfarsit despre da-urile si nu-urile nutritiei. Cu atat de multe informatii zumzaind pe net, este aproape imposibil sa diferentiezi realitatea de fictiune – motiv pentru care ne-am hotarat sa demontam aceste mituri odata pentru totdeauna. Intr-un articol publicat pe site-ul sau, celebra Martha Steward trece in revista cele 5 mituri despre alimentatia sanatoasa:
MIT: Trebuie sa bei zilnic 8 pahare de apa
ADEVAR: Este timpul sa terminam pentru totdeauna cu regula „8x8.” In timp ce ar fi imposibil sa functionezi fara apa, caci apa reprezinta 60% din greutatea corpului, studiile arata ca nu exista niciun beneficiu considerabil pentru sanatate al acestei reguli eronate. De fapt, Institutul de Medicina (IOM) recomanda un aport zilnic de 11 cani de apa pentru femei si 15 pentru barbati.
Realitatea este ca majoritatea oamenilor deja consuma zilnic suficienta apa, numai ca nu intotdeauna in forma apei pure. Atat alimentele cat si bauturile contribuie la aportul tau de lichide. Majoritatea fructelor si a legumelor contin undeva intre 79-96% apa. Castravetii au cel mai mare continut de apa, 96%; urmeaza apoi telina si dovlecelul cu 95%, iar pepenele verde si capsunile contin 92% apa. si mai bine, iubitorii de cafea si de ceai vor fi incantati sa afle ca chiar si bauturile cofeinizate pot contribui la aportul lor zilnic de apa. Apa din cafea si ceai compenseaza cantitatea totala de cofeina.
Atunci cand esti in dubii, lasa setea sa te ghideze!
MIT: Detoxifierea este buna pentru corpul tau
ADEVAR: In ciuda frecventei mentineri a celebritatii lor, curatarile sunt mai mult agresive decat sanatoase. Nu exista nicio dovada stiintifica care sa arate ca consumul exclusiv de lichide va accelerea in vreun mod procesul de detoxifiere. Organismul este proiectat pentru a elimina toxinele in propriul sau mod – pentru aceasta exista ficatul, rinichii si sistemul gastro-intestinal. Cand oamenii apeleaza la curatari (de obicei dupa o vacanta) cu scopul de a-si impune limite dupa o perioada de exces, se indreapta rapid catre auto-distrugere. Restrictia pur si simplu nu este sustenabila pe termen lung. Sucurile nu furnizeaza organismului carbohidratii adecvati, proteine sau fibre, motiv pentru care creierul va intra in starea de foame si va incepe sa rupa cetone, care sunt combustibili din grasimea stocata anterior. Din cauza lipsei de aminoacizi esentiali, ce functioneaza ca neurotransmitatori pentru mentinerea starii de spirit, vei fi mult mai predispus depresiei.
Detoxifierile sunt doar o alta tendinta a regimului alimentar ce vor avea un efect mai mare asupra portofelului tau, decat asupra corpului. Cel mai probabil, orice greutate pierzi va fi castigata inapoi dupa detoxifiere. Totusi, daca alegi sa faci o curatare, foloseste-o ca modalitate de a te obisnui sa mananci sanatos, si nu pentru a pierde in greutate. Citeste si Adevarul despre detoxifiere
Ad-Extra3:
MIT: Alimentatia fara gluten este mai sanatoasa
ADEVAR: Aproximativ 1 din 100 de oameni sufera de boala celiaca, o boala autoimuna pentru care dieta fara gluten este singurul remediu. La boala celiaca, glutenul (o proteina care se gaseste in grau, orz si secara) provoaca un raspuns imunitar ce distruge mucoasa intestinului subtire. Asadar, daca nu esti diagnosticat cu aceasta conditie, dieta fara gluten nu este neaparat cea mai sanatoasa optiune – si cu siguranta nu-i cea mai ieftina!
Tendinta de a consuma alimente fara gluten este nefondata in lumea medicala – exista putine dovezi care sa arate ca adoptarea acestei diete va stimula energia, va mentine greutatea sau va trata autismul.
De fapt, o dieta fara gluten te-ar putea lipsi de vitamine si minerale esentiale, rezultand astfel deficiente nutritionale. Te-ar putea face chiar sa iei in greutate, din moment ce alimentele fara gluten contin mai multe zaharuri si calorii pentru a compensa gustul pierdut prin indepartarea graului.
MIT: Carbohidratii te vor ingrasa
ADEVAR: Carbohidratii nu sunt la fel pentru fiecare grupa de alimente. Exista tipuri diferite, simpli si complecsi, fapt pentru care este important sa-i introduci pe cei potriviti in dieta ta. Desigur ca umplerea cu zaharuri, carbohidrati rafinati si procesati, precum paine alba, orez, cereale si paste, poate duce la probleme de sanatate ca diabet si boli de inima. Carbohidratii simpli, de asemenea, iti vor creste nivelul de zahar din sange si te vor face sa tanjesti dupa mai mult zahar. Totusi, carbohidratii complecsi – ca cereale integrale, fructe, legume si leguminoase – sunt digerati mai lent si elibereaza, intr-o oarecare masura, fluxul de glucoza in fluxul de sange. Fibrele din aceste alimente te ajuta sa te simti mai satul, motiv pentru care esti mai putin susceptibil de a manca prea mult. Fara carbohidrati complecsi, iti privezi organismul de una dintre principalele sale surse de nutrienti.
Ideea de baza este: carbohidratii nu sunt obligatoriu daunatori. in timp ce o dieta scazuta in carbohidrati ii poate ajuta pe „dependentii de carbohidrati” sa-si gestioneze greutatea, accentul ar trebui sa fie pe calorii – consumul a prea multe, in orice forma a lor, este adevaratul vinovat pentru cresterea in talie.
MIT: Ouale maronii sunt mai hranitoare decat ouale albe
ADEVAR: Nu lasa un pret sa te insele! Ouale maronii au acelasi gust, aceeasi calitatea si aceeasi nutrienti ca ouale albe. Diferenta este la gaini. Gainile cu pene albe si cu formatiunile de piele din spatele urechilor albe fac oua albe, in timp ce gainile brune sau roscate cu zona din spatele urechii rosie fac oua maronii. (Unele rase fac chiar si oua albastre!) Pretul mai mare al oualelor maronii se datoreaza gainilor brun-roscate care le produc; aceste gaini tind sa fie mai mari, motiv pentru care au nevoie de mai multa mancare.
Cu toate acestea, daca ai mancat vreodata oua de la o gaina crescuta acasa, poate ai observat ca acestea erau putin mai bogate in gust, cu o culoare mai luminoasa a galbenusului. Desi multe gaini de curte produc oua maronii, nu culorii oului se datoreaza gustul acestuia, ci calitatii mancarii cu care a fost hranita gaina.
Despre alimentatia sanatoasa, merita citit si:
10 aditivi alimentari care trebuie evitati
5 alimente pe care nu ar trebui sa le consumi niciodata inainte de a merge la culcare
Substantele cancerigene descoperite in plastic cauzeaza obezitatea!
20 dintre cele mai nesanatoase mancaruri din lume
E-urile din alimente - Lista neagra a substantelor chimice care otravesc alimentele
Iata 6 lucruri importante de stiut despre toxiinfectia alimentara.
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com 2018
referinte:
eatingwell.com
marthastewart.com
uwmedicine.org
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII