11 Lucruri pe care parintii copiilor de succes le au in comun

11 Lucruri pe care parintii copiilor de succes le au in comun

11 Lucruri pe care parintii copiilor de succes le au in comun

Este adevarat ca in spatele fiecarui copil cu succes stau parintii? In cea mai mare parte ... DA.  Cercetarile in psihologie au sublinit mai multi factori care prezic succesul. Iata 11 Lucruri pe care parintii copiilor de succes le au in comun.

 

in acest articol veti citi mai multe despre:
Parintii ii pun pe copii sa faca treburi casnice
Parintii isi invata copiii abilitati sociale
Parintii au asteptari mari
Au relatii sanatoase unul cu celalalt
Parintii au atins niveluri de invatamant superior
Parintii ii invata pe copii matematica devreme
Parintii dezvolta o relatie cu copiii lor
Parintii sunt mai putini stresati
Parintii valorifica efortul pentru evitarea esecului
Serviciul mamelor
Parintii au un statut socioeconomic mai ridicat

In spatele succesului unui copil stau parintii

Parintii responsabili isi doresc un viitor luminos pentru copiii lor.  Tocmai de asta, cand e vorba despre sansele la un viitor mai bun pentru copilul nostru, ne implicam in educatie, ii alegem scoli si profesori buni, il dam la ore suplimentare, ii cumparam jocuri de inteligenta, jucarii smart, carti ...

Dar este adevarat ca in spatele fiecarui copil cu succes stau parintii? In cea mai mare parte ... DA. 

Desi nu exista o reteta tip pentru cresterea copiilor de succes, cercetarile din psihologie au subliniat un numar de factori ce prezic succesul. Cum era de asteptat, majoritatea tin de parinti.

Cercetatorii de la doua universitati americane de succes, Universitatea de Stat din Pennsylvania si Universitatea Duke  - au urmarit peste 7000 de copii si au tras o serie de concluzii.

Iata ce au in comun parintii copiilor de succes:

1. Parintii ii pun pe copii sa faca treburi casnice

“Daca copiii nu fac treaba inseamna ca altcineva trebuie sa o faca pentru ei” a spus in timpul unui TED Talks Liveevent Julie Lythcott-Haims, fostul decan al Universitatii Stanford, SUA - si autor al carii de succes: Cum sa Cresti un Adult.

Punand copiii sa ajute la trebuirile casnice, ei nu sunt supusi numai muncii, ci si invatarii faptului ca munca trebuie facuta si ca fiecare dintre noi trebuie sa contribuie pentru binele tuturor -  a spus ea.

Dna Lythcott-Haims crede ca acei copii ce cresc facand treburi casnice vor deveni angajatori ce colaboreaza bine cu ai lor colegi de munca, si sunt mult mai empatici deoarece stiu cum arata lupta cu responsabilitatea, si pot sa isi asume sarcini independente de grup.

Ea isi bazeaza spusele pe Studiul Harvard Grant, probabil cel mai lung studiu longitudinal condus vreodata - despre educatie si succes.

“Prin incurajarea copiilor sa faca treburile casnice – dusul gunoiului, grija fata de propria lenjerie – ei realizeaza ca pentru a face parte din viata trebuie sa faca treburile ce tin de viata, - este de parere dna citata.

2. Parintii isi invata copiii abilitati sociale

Cercetatorii americani au descoperit o legatura semnificativa intre abilitatile lor sociale de la gradinita si succesul lor din viata adulta -  doua decenii mai tarziu.

Studiul ce a durat 20 de ani a aratat ca acei copiii competenti din punct de vedere social, care ar putea coopera cu colegii lor fara sa solicite ajutor, care ii ajuta pe altii si le inteleg sentimentele, care rezolva probleme de unii singuri, ar putea avea mult mai multe sanse sa absolve o facultate si sa aiba un job full-time pana la varsta de 25 de ani, fata de cei cu abilitata sociale limitate.

Cei cu abilitati sociale limitate aveau sanse mai mari sa fie arestati, sa se refugieze in alcool si sa aplice pentru posturi de curatenie.

“Acest studiu arata ca ajutarea copiilor in dezvoltarea abilitatilor sociale si emotionale este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face pentru a-i pregati pentru un viitor mai sanatos,” a spus intr-un comunicat Kristin Schubert, directorul de program de la Fundatia Robert Wood Johnson, care a finantat cercetarea.

“De la o varsta frageda, aceste abilitati pot determina daca un copil merge la facultate sau la inchisoare, si daca sfarsesc fiind angajati sau dependenti.”

Ad-Extra3:

3. Parintii au asteptari mari

Psihologii americani au descoperit ca asteptarile pe care le au parintii de la copiii lor au un efect imens asupra atingerii lor.

Parintii care au vazut facultatea in viitorul copiilor lor au parut sa-si conduca copiii catre atingerea acestui obiectiv, indiferent de venitul lor financiar si alte obstacole” a spus el intr-o declaratie.

Constatarea a venit in urma testelor standardizate: numai la 57% dintre copiii care au ajuns cel mai rau la varsta de 25 de ani parintii s-au asteptat ca ei sa urmeze o facultate, in timp ce la 96% dintre cei care s-au descucat cel mai bine parintii s-au asteptat ca ei sa urmeze cursuri superioare.

Aceasta se potriveste cu o alta descoperire psihologica: Efectul Pygmalion, care presupune ca “ceea ce asteapta o persoana de la o alta poate servi ca o profetie auto-implinatoare.” In cazul copiilor, ei traiesc in conformitate cu asteptarile parintilor.

4. Au relatii sanatoase unul cu celalalt

Copiii din familiile cu conflicte mari, fie ca sunt impreuna sau divortate, tind sa se descurce mai rau decat copiii ce sunt crescuti de un singur parinte, potrivit unui studiu al Universitatii din Illinois.

Robert Hughes Jr., profesor si conducatorul Departamentului Uman si al Dezvoltarii Comunitare de la Universitatea din Illinois, si autorul studiului, noteaza ca unele studii au gasit copii din familii nonconflictuale monoparentale care s-au descurcat mult mai bine decat copiii din familiile intregi conflictuale.

Conflictele dintre parinti inainte de a divorta ii afecteaza pe copii in mod negativ, in timp ce conflictele de dupa divort au o influenta puternica asupra comportamentului copiilor, spune Hughes.

Un studiu a aflat ca, dupa divort, cand un tata are contacte frecvente cu copiii sai si conflictele intre parinti sunt minime, copiii se descurca mult mai bine. Insa atunci cand exisa conflicte, vizitele frecvente ale tatalui sunt legate de ajustarea mai saraca a copiilor.

Un alt studiu a descoperit ca 20 si ceva de copii care au experimentat divortul parintilor in copilarie raporteaza si 10 ani mai tarziu durere si suferinta cu privire la divortul parintilor lor. Tinerii care au raportat conflicte puternice intre parintii lor au fost mult mai susceptibili de a avea sentimete de pierdere si regret.

mama si fiica

5. Parintii au atins niveluri de invatamant superior

Un studiu din 2014, condus de psihologul Sandra Tang de la Universitatea din Michigan, a aratat ca mamele ce au absolvit un liceu sau o facultate au avut mai multe sanse sa creasca un copil care sa faca la fel.

Privind la un grup de peste 14.000 de copii, care au intrat la gradinita intre 1998 si 2007, studiul a aflat ca acei copii nascuti din mame adolescente (de 18 ani sau chiar mai tinere) erau mai putin susceptibili de a termina liceul sau de a merge la facultate, fata de ceilalti copii.

Aspiratia este cel putin partial responsabila. Intr-un studiu longitudinal din 2009, efectuat pe 856 de persoane din New York, psihologul Eric Dubow de la Universitatea de Stat Bowling Green a descoperit ca „nivelul educational al parintilor atunci cand copilul era in varsta de 8 ani a prezis semnificativ succesul educational si ocupational al copiilor 40 de ani mai tarziu.”

6. Parintii ii invata pe copii matematica devreme

O meta-analiza din 2007 a 35.000 de prescolari din SUA, Canada si Anglia a constatat ca dezvoltarea timpurie a abilitatilor matematice se poate transforma intr-un imens avantaj.

“Importanta capitala a abilitatilor matematice timpurii – a inceperii scolii cu o cunoastere a numerelor, a ordinii numerelor si a altor concepte matematice rudimentare – este una dintre puzzle-urile reiesite din studiu” a declarat intr-un comunicat de presa coautorul studiului si cercetatorul Universitatii Northwester, Greg Duncan. „Stapanirea timpurie a abilitatilor matematice prezice nu numai viitoarele cunostinte matematice, ci si viitoarele cunostinte de citire.”

7. Parintii dezvolta o relatie cu copiii lor

Un studiu din 2014 realizat pe 243 de copii nascuti in saracie a aflat ca, copiii care au primit o “ingrijire plina de dragoste” in primii trei ani de viata, nu numai ca s-au descurcat mai bine la testele academice din copilarie, insa au avut si relatii mai sanatoase si recunosteri academice in primii 30 de ani.

Dupa cum s-a raportat pe PsyBlog, parintii care sunt ingrijitori sensibili “raspund prompt si corespunzator semnalelor copiilor lor” si le “ofera o baza sigura” pentru a explora lumea.

“Aceasta sugereaza ca investirea in relatia de inceput parinte-copil poate duce la rezultate pe termen lung ce se acumuleaza in viata copiilor,” a spus intr-un interviu coautorul si psihologul de la Universitatea din Minnesota, Lee Raby.

8. Parintii sunt mai putini stresati

Potrivit unui studiu recent citat de Brigid Schulte la The Post Washington, numarul de ore pe care mamele il petrec impreuna cu copiii lor intre varsta de 3-11 ani contribuie si el putin la prezicerea comportamentului, a bunei-cuviinte sau a cunostintelor copiilor.

Abordarea mai proeminenta, dintre maternitatea intensiva sau parentingul elicopter, se poate intoarce impotriva parintilor.

“Stresul mamelor, in special atunci cand mamele sunt stresate din cauza jonglarii intre serviciu si a gasirii timpului pentru copii, i-ar putea afecta pe copii intr-o maniera usoara” a spus pentru The Post coautorul studiului si sociologul Universitatii Bowling Green State, Kei Nomaguchi.

Contagiunea emotionala – sau fenomenul psihologic prin care oamenii "prind" sentimentele de la altii asa cum ar prinde o raceala – ajuta la explicarea acestui fapt. Cercetatorii au aratat ca daca prietenul tau este fericit, acea stralucire te va infecta; daca este trist, si acea negura se va transfera asupra ta. Asa ca daca un parinte este epuizat sau frustrat, acea stare emotionala s-ar putea transfera asupra copiilor.

9. Parintii valorifica efortul pentru evitarea esecului

In cazurile in care copiii cred ca succesul vine, ei isi prezic realizarea acestuia.

De-a lungul anilor, psihologul Universitatii Stanford Carol Dweck a descoperit ca copiii (si adultii) percep succesul in unul sau doua moduri. La fantasticul Brain Pickings, Maria Popova spune ca ei gandesc cam asa:

O “mentalitate fixa” presupune ca inteligenta, caracterul si abilitatile noastre creative ne sunt date si ca nu le putem schimba in mod semnificativ, iar succesul este afirmarea acelei inteligente inerente, o evaluare a modului in care aceste daruri sunt masurate fata de un standard fix; lupta pentru success si evitarea esecului cu orice pret devin o modalitate de a mentine sentimentul de a fi inteligent sau cu multe abilitati.

Pe de cealalta parte, o “mentalitate de crestere” se bazeaza pe provocari si nu percepe esecul ca pe o dovada a lipsei de inteligenta, ci ca pe o incurajatoare rampa de lansare catre crestere si pentru dezvoltarea abilitatilor existente.

La baza exista o distinctie in modul in care presupui ca vointa iti afecteaza abilitatile, iar acest fapt are un efect puternic asupra copiilor. Daca li se spune copiilor ca au trecut un test datorita inteligentei lor innascute, se creeaza o mentalitate “fixa.” Daca au reusit datorita efortului, sunt imvatati o mentalitate “de crestere.”

10. Serviciul mamelor

Conform cercetarilor efectuate de Harvard Business School, exista beneficii semnificative pentru copiii ce cresc cu mame care lucreaza in afara casei.

Studiul a aflat ca fetele cu mame lucratoare au mers la scoala mai mult timp, si aveau mai multe sanse sa lucreze intr-o pozitie de supraveghere si sa castige mai multi bani – cu 23% mai multe sanse, comparativ cu colegele lor crescute de mame casnice.

Si baietii mamelor lucatoare au prezentat tendinta de a se implica mai mult in treburile casnice si in ingrijirea copiilor – ei petreceau pe saptamana cu sapte ore si jumatate mai mult la ingrijirea copiilor si cu 25 de minute mai mult la treburile casnice.

Modelarea rolului este o modalitate de a semnala ceea ce este potrivit in functie de cum te comporti, ce faci, activitatile in care te implicit si ce crezi” a spus catre Business Insider Kathleen L. McGinn, conducatorul studiului si profesor la Harvard Business School.

Ea a spus catre Working Knowledge ca “exista foarte putine lucruri, pe care le cunoastem, care au un efect atat de clar asupra inegalitatii intre sexe, ca a fi crescut de o mama lucratoare.”

11. Parintii au un statut socioeconomic mai ridicat

Tragic, o cincime din copiii americani cresc in saracie, situatie ce le limiteaza sever potentialul.

Iar situatia devine mult mai extrema. Conform cercetatorului Sean Reardon, de la Universitatea Stanford, diferenta dintre familiile cu venit ridicat si cele cu venituri mici “este cu aproximativ 30 pana la 40% mai mare in randul copiilor nascuti in 2001 fata de cei nascuti cu 25 de ani mai devreme.”

Asa cum a notat Dan Pink, autor Drive, cu cat sunt mai mari veniturile parintilor, cu atat sunt mai mari rezultatele scolare ale copiilor.

“Interventiile cuprinzatoare si scumpe, statutul socioeconomic conduc mult din realizarile educationale si de performanta” a scris el.

Primele semne care anunta ca un copil are un talent sau dar special

Oamenii de stiinta sunt convinsi ca fiecare copil are un talent special  - sau dar (har) -  care este sau nu descoperit. Din pacate, uneori ramane nedescoperit. Tocmai de asta, un parinte care isi iubeste copilul trebuie sa se asigure ca ii ofera copilului sansa de a-si descoperi si afirma adevaratul talent - adevaratul dar cu care este inzestrat. Uneori, cel care isi da seama ca are de aface cu un copilt alentat - este invatatoarea sau un profesor. Si totusi de ce nu observa parintii talentul copilului? Poate pentru ca nu stiu cat de important este sa ii descopere copilului adevaratul har. Si sa il sustina! citeste in continuare care sunt primele semne care anunta ca ai un copil talentat sau cu un dar special.

Despre parinti si copii inteligenti cititi si:

Importanta familiei in procesul de invatare
Inteligenţele multiple

Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare

Copilul minune: strategii de educare si succes
6 Secrete pentru a descoperi talentul copilului tau

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

referinte: psychologytoday.com - 2018
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2018

Referinte: Journal of Applied Psychology
TED Talks
The Successful Child: What Parents Can Do to Help Kids Turn Out Well - Paperback
https://ideas.ted.com/how-to-raise-successful-kids

Lecturi recomandate:
Intelligence Reframed: Multiple Intelligences for the 21st Century; Howard Gardner; ISBN 0465026109
Becoming Real: Defeating the Stories We Tell Ourselves That Hold Us Back, ISBN 978-1-57322-279-2 ...
7 Kinds of Smart; Thomas Armstrong; ISBN 0452281377

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII