Laptele gandacului de bucatarie ar putea fi superalimentul viitorului
Probabil stirea te va face sa razi - insa gandacul de bucatarie este o insecta extrem de puternica si poate chiar rezista unui atac nuclear...iar intr-o buna zi ar putea fi sursa celui mai hranitor lichid pentru oameni.
Laptele gandacului de bucatarie este de patru ori mai nutritiv decat laptele de vaca, iar in viitor ar putea fi cheia hranirii populatiei noastre in crestere.
O echipa internationala de oameni de stiinta tocmai a esalonat un cristal de proteine situat in intestinul mediu al gandacilor de bucatarie. Motivul?
in acest articol veti citi mai multe despre:
Laptele gandacului de bucatarie este mai nutritiv decat laptele de vaca
O insecta de produce lapte?
Laptele gandacului nu este pentu cei la dieta
Cine are nevoie de kale si quinoa cand ai suplimente de lapte de gandac?
Laptele gandacului de bucatarie este mai nutritiv decat laptele de vaca
Este de patru ori mai nutritiv decat laptele de vaca si oamenii de stiinta cred ca, in viitor, acesta ar putea fi cheia hranirii populatiei noastre in crestere.
O insecta de produce lapte?
Desi majoritatea gandacilor de bucatarie nu produc lapte, s-a demonstrat ca Diploptera punctate, singurul gandac de bucatarie cunoscut ca dand nastere la pui vii, pompeaza pentru a-si hrani puii un tip de ’lapte’ ce contine cristale de proteine.
Faptul ca o insecta produce lapte este chiar fascinant – insa ceea ce i-a fascinat pe cercetatori este ca un singur astfel de cristal de proteine contine mai mult de trei ori cantitatea de energie gasita intr-o cantitate echivalenta de lapte de bivolita (care este mai bogat in calorii decat laptele de vaca sau capra).
In mod clar mulgerea unui gandac de bucatarie nu este cea mai fezabila optiune, asa ca, o echipa internationala de oameni de stiinta condusa de cercetatori de la Institutul de Celule Stem si Medicina Regenerativa din India, a decis sa sectioneze genele responsabile de producerea cristalului de lapte cu proteine pentru a vedea daca ar putea sa le cloneze cumva in laborator.
„Cristalele sunt ca o hrana completa – contin proteine, grasimi si zaharuri. Daca te uiti in secvente de proteine, au toti aminoacizii esentiali” a spus Sanchari Banerjee, membru al echipei, intr-un interviu dat pentru Times of India.
Nu numai laptele reprezinta o sursa densa de calorii si substante nutritive, ci si momentul in care este el eliberat. Pe masura ce proteina din lapte este digerata, cristalul elibereaza mai multa proteina la o rata echivalenta de timp pentru a continua digestia.
„Vorbim de timpul eliberarii laptelui,” a spus Subramanian Ramaswamy, cea care a condus proiectul. „Daca ai nevoie de alimente foarte bogate in calorii, atunci vorbim de momentul in care este eliberat laptele, iar hranirea este completa. Acesta este.”
Laptele gandacului nu este pentu cei la dieta
Este important sa subliniem faptul ca aceasta sursa alimentara densa in proteine cu siguranta nu este pentru acele persoane care incearca sa piarda in greutate si probabil ca nici nu este necesara pentru majoritatea dietelor din occident, unde consumam deja prea multe calorii pe zi.
Insa pentru acele persoane care se lupta sa obtina cantitatea necesara de calorii pe zi, aceasta ar putea fi o modalitate rapida si usoara de a obtine calorii si substante nutritive. „Sunt foarte stabile. Pot fi un fantastic supliment de proteine” a spus Ramaswamy.
Acum ca cercetatorii au secvente de cristal, ei spera sa obtina drojdia de bere necesara pentru a produce cristalul in cantitati mult mai mari – facandu-l putin mai eficient (si mai putin scarbos) decat cristalele extrase din intestinul gandacilor de bucatarie.
Ad-Extra3:
Cine are nevoie de kale si quinoa cand ai suplimente de lapte de gandac?
...Mda, inca nu suntem convinsi 100%. Dar daca ajuta la atenuarea imputinarii alimentelor cu care vom avea de-a face cu aceasta generatie, vom imbratisa optiunea laptelui de gandac de bucatarie.
Cercetarea a fost publicata in IUCrJ, jurnalul Uniunii Internationale de Cristalografie.
Zaharul este toxic si cauzeaza diabet
Un studiu recent face legatura dintre consumul de zahar si cresterea procentului de diabet zaharat, prin examinarea datelor cu privire la consumul marit de zahar si procentul in crestere a persoanelor cu diabet zaharat in 175 de tari, in ultimul deceniu. Si dupa analizarea datelor obtinute, cercetatorii au descoperit ca diabetul este intr-o stransa legatura cu consumul de zahar, si nu cu ratele de obezitate.
Cu alte cuvinte, acest studiu sustine ca nu doar obezitatea duce la diabet, ci consumul de zahar, precum si faptul ca obezitatea nu duce intotdeauna la diabet zaharat citeste mai departe aici.
Forumurile parintilor informati: Clinica Virtuala DC: Consultanta medicala online.
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII