Copiii bătuți de părinti au un IQ mai MIC

Copiii batuti de parinti au un IQ mai mic

Copiii bătuți de părinti au un IQ mai MIC

Lovirea unui copil este, din pacate, inca practicata de catre părinti - in scop "educational" si desi poate determina copiii sa actioneze mai rapid, noi cercetari sugereaza ca lovirea unui copil poate face mai mult rau decat bine.

• Studiul, ce a implicat mii de copii din SUA, a aratat ca daca un copil a fost lovit mai mult, cu atat a avut un IQ mai mic in comparatie cu alti copii.

- in acest articol veti citi mai multe despre:
Toti parintii isi doresc copii inteligenti 
Legatura de cauzalitate dintre lovire si inteligenta 
Coeficientii de inteligenta 
Stiinta bataii 
Cum dauneaza bataia 
Bataia e rupta din iad si produce traume emotionale copilului
Disciplinarea pozitiva - solutii pentru educarea copiilor capriciosi 
Educatia cu blandete

Toti parintii isi doresc copii inteligenti

...a spus cercetatorul studiului – psihologul Murray Straus, de la Universitatea din New Hampshire, SUA. “Cercetarea arata ca evitarea lovitului si corectarea comportamentului nepotrivit prin alte modalitati  - cum ar fi disciplinarea pozitiva - poate face aceasta sa se intample.” Totusi unii ar putea intreba daca acei copii care sunt loviti tind sa provina din medii in care sansele la educatie sunt mai putine sau coeficientul de inteligenta mostenit mai mic.

Legatura de cauzalitate dintre lovire si inteligenta

In timp ce rezultatele arata o conexiune intre lovituri si inteligenta, psihologul american spune ca metodologia lui si faptul ca a luat in considerare si alti factori care ar putea contribui, reprezinta suficiente argumente pentru a sustine legatura de cauzalitate dintre lovire si inteligenta.

“Nu pot spune ca o dovedeste, dar cred ca exclude atat de multe alte alternative: Sunt convins ca lovirea provoaca o incetinire in dezvoltarea abilitatilor mentale ale unui copil,” a spus Straus catre LiveScience.

Coeficientii de inteligenta

Straus si colegii sai au studiat esantioane reprezentative la nivel national a doua grupe de varsta: 2806 copii cu varsta intre 2 si 4 ani si 3704 copii cu varsta intre 5 si 9 ani. Cercetatorii au testat IQ-ul copiilor la inceput, si apoi patru ani mai tarziu.

Ambele grupuri de copii au devenit mai inteligente dupa patru ani. Insa copiii cu varsta intre 2 si 4 ani, care au fost loviti, au obtinut la testarea IQ-ului cu cinci puncte mai putin fata de cei care nu au fost loviti. in grupul celor de 5-9 ani, copiii loviti au obtinut in medie cu 2.8 puncte mai putin decat colegii lor neloviti.

Rezultatele, spune el, au fost semnificative statistic. Rezultatele testului de inteligenta au fost afectate si de educatia parentala, veniturile familiei, stimularea cognitiva din partea parintilor si de catre alti factori ce ar putea afecta abilitatile mentale ale copiilor.

Straus va prezenta rezultatele studiului, impreuna cu cercetarea asupra relatiei dintre media nationala de IQ si prevalenta bataii in lume, vineri, la a 14-a Conferinta Internationala despre Violenta, Abuz si Trauma, in San Diego, Calif.

copilas plange

Ad-Extra3:

Stiinta bataii

Nu se stie daca lovirea sau bataia copilului echivaleaza sau nu cu copii mai putin inteligenti si este posibil sa nu se stie niciodata. Aceasta pentru ca singura modalitate de a arata cu adevarat cauza si efectul ar fi sa se urmareasca de-a lungul timpului doua grupuri de copii, unul repartizat aleatoriu pentru a fi batut si unul care nu ar fi batut. Ignorand aceasta metoda, imposibil de pus in practica, Straus isi considera studiul urmatorul cel mai bun dupa aceasta metoda nerealizabila, caci acesta a privit un grup de copii reprezentativ la nivel national, care au fost urmariti de-a lungul timpului.

Psihologii sunt de parere ca studiul lui Straus este interesant si considera ca metoda este una puternica in stabilirea relatiei dintre lovire si inteligenta.

Cum dauneaza bataia prin producerea unui traumatism copilului

Daca bataia scade coeficientul de inteligenta, Straus si altii ofera unele explicatii pentru ceea ce s-ar putea intampla. “Contrar a ceea ce crede toata lumea, sa fii lovit de parinti este o experienta traumatica,” a spus Straus. “Cunoastem dintr-o multime de cercetari ca stresul traumatic afecteaza creierul in mod negativ.” De asemenea, trauma i-ar putea face pe copii sa aiba raspunsuri mai stresante in situatii dificile si, prin urmare, sa nu functioneze la fel de bine din punct de vedere cognitiv.

Prin folosirea lovirii, mai degraba decat a cuvintelor sau a altor mijloace de disciplina, parintii si-ar putea priva copiii de oportunitati de inatare. “Prin lovire, un parinte livreaza o pedeapsa pentru a obtine atentia copilului si pentru a-l face sa se comporte intr-un anumit mod,” a spus Elizabeth Gershoff, care studiaza dezvoltarea copiilor, la Universitatea din Texas, Austin. “Nu se incurajeaza gandirea independenta a copiilor.”

Asa ca atunci cand un copil ajunge intr-un impas, el ar putea face lucrul corect numai pentru a scapa de o lovire, si nu pentru ca si-a dat seama de unul singur care este cea mai buna decizie, a adaugat Gershoff, care nu a fost implicata in studiul curent al lui Straus.

Copleşiţi de furie, părinţii uită rolul lor şi lasă ca această tensiune să se descarce haotic. Este de fapt doar o demonstraţie de putere, bazată pe durere psihică şi/sau fizică şi fără consistenţă  educaţională.

Iata insa ca avem dovezi ca bataia aplicata in copilarie va duce la un adilt agresiv, cu sanse reduse de succes in viata; Bataia face copiii agresivi si reducele sansele de succes in viitor

Iar apoi mai sunt si genele, caci unii copii se nasc mai inteligenti decat altii.

Desi s-a aratat ca lovitul este urmat de consecinte negative, Gershoff a spus ca multi parinti inca apeleaza la bataie ca instrument de modelare a comportamentului. Cat despre motivul pentru care se intampla aceasta, ea spune ca este o metoda rapida, cu toate ca aparentul sau succes este de scurta durata iar consecintele negative sunt de multe ori mai mari decat cele pozitive. Este posibil ca parintii sa fi fost loviti la randul lor, iar astfel ei continua traditia..

Disciplinarea pozitiva - solutii pentru educarea copiilor capriciosi

Pornirile propriilor copii ne pot lua uneori prin surprindere, iar gasirea celei mai bune metode de a rezolva anumite situatii delicate, conflictuale, care pleaca de la capricii pe care, pe moment, noi, adultii, nu le intelegem, poate fi ea insasi o problema. Atunci cand aceasta se prelungeste, lucrurile pot evolua intr-o directie pe care niciun parinte nu si-o doreste. 
 
Riscul de a ne pierde autoritatea in fata propriilor copii este mult mai grav decat pare la prima vedere. Ce solutii ar trebui, asadar, sa adoptam pentru a preintampina aceasta situatie? Iata patru situatii concrete, cu care majoritatea parintilor s-au confruntat macar o data si in fata carora, de cele mai multe ori, solutiile adoptate pe moment nu sunt intotdeauna cele mai fericite citeste in continuare despre  cum poti disciplina un copil cu metode pozitive.

Bataia e rupta din iad si produce traume emotionale copilului

Bataia nu e rupta din rai ci e cu siguranta un instrument de tortura imprumutat din activitatile iadului. Desi suntem acum o generatie de parinti care a fost adesea corectata cu cate o bataie, 2-3 curele sau niste palme rasunatoare ... stim ca acesle metode de educatie sunt depasite, ne-efective si pot produce traume  emotionale copilului. Un parinte responsabil stie ca orice corectie fizica aplicata copilului ii poate crea probleme de comportament, de incredere in sine si de auto-control. Din lungile si nenumaratele discutii despre acest subiect pe forumul Desprecopii - iata parerea parintilor.

Si totusi... in urma statisticilor făcut de UNICEF în România, a reieşit că 11% dintre părinţi îşi pălmuiesc copiii, iar 16 procente cred că bătaia este ruptă din rai citeste in continuare aici >

Despre educatia cu blandete merita citit

Cand cuvintele ranesc : de ce este important sa ne alegem cuvintele cand ne certam copilul
Despre psihologia copilului sau cum poti afla ce il face fericit sau trist pe copilul tau: sfaturi necesare pentru a-ti intelege mai bine copilul
Nu mai tipa! Fii o mamica ZEN!
4 alternative eficiente si pozitive la autoritarul: Fa asa pentru ca asa spun eu!

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
referinte: empoweringparents.com, psychologytoday.com
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2022

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII