Câte dulciuri are voie un copil zilnic și de ce: reguli si efectul nociv al zaharului pentru sanatatea copiilor
Copiilor ar trebui să li se permită doar două gustări cu maximum 100 de calorii fiecare pe zi, conform oficialilor din domeniul sănătății. Această recomandare se bazează pe cercetări care au arătat că jumătate din consumul de zahăr al copiilor provine din gustările consumate între mese.
Un copil consumă, de obicei, mai mult de trei gustări nesănătoase, bogate în zahăr, pe zi, cum ar fi biscuiți, prăjituri și altele asemenea. De fapt, poate consuma chiar mai mult, deoarece uneori copiii mănâncă produse care nu sunt considerate oficial gustări, cum ar fi o pungă de chips-uri în drum spre casă, ceea ce reduce timpul alocat meselor sănătoase. Aceasta contribuie la epidemia de obezitate din Europa, inclusiv din România.
in acest articol veti citi mai multe despre:
1 din 4 copii sunt supraponderali
Copiii consuma o medie de 3,4 gustari pe zi
Regula simpla pentru parinti: 2 gustari a cate 100 de calorii, maxim 2 pe zi!
Doza maxima de zahar recomandata zilnic pentru copii
Zaharul in alimentatia copilului - o otrava pura deghizata in multe alimente
Stii cat zahar contin bauturile racoritoare pe care le bea copilul tau?
1 din 4 copii sunt supraponderali in Romania
Un copil consuma cel putin trei gustari pe zi, arata datele - care pot ocupa cel putin o treime din aportul lor zilnic de calorii recomandate.
Ca rezultat, unul din patru copii sunt supraponderali sau obezi pana cand termina scoala primara.
Medicii nutritionisti din Marea britanie sunt de parere ca micsorarea timpului de masa duce la faptul ca - elevii si copilasii au multe gustari pe tot parcursul zilei, alimentand criza de obezitate.In Romania, unul din patru copii români suferă de obezitate, arată cele mai recente statistici, care îi îngrijorează pe specialişti.
In fiecare an, copiii consuma aproape 400 de biscuiti, mai mult de 120 de prajituri, chifle si produse de patiserie, aproximativ 100 de portii de dulciuri si aproape 70 de batoane de ciocolata si inghetata - spalate cu mult suc si bauturi indulcite.
„Cele mai multe produse de pe piaţă şi sunt îmbogăţite cu zahăr şi conţin E-uri. Orice prelucrare suplimentară a produselor alimentare duce la îngrăşare. Sunt făcute să vândă şi nu au niciun avantaj pentru om, producătorii bagă în ele ce vor şi controale nu prea există. Ne întrebăm de ce obezitatea şi diabetul sunt în continuă creştere. Alimentaţia e motivul”, a declarat, pentru „Adevărul”, profesorul Ionescu-Tîrgovişte. Şi medicul Corina Zugravu, specialist în alimentaţie publică, arată că zaharurile se găsesc în foarte multe produse. „Depinde în ce cantitate este consumat. Cert este că supraponderabilitatea e dată de un cumul de factori. Spre exemplu, un pahar de suc acidulat poate favoriza, în timp, creşterea în greutate. Din păcate, ţara noastră are cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul nedepistat la timp, iar în cele mai multe cazuri, boala este provocată de obiceiurile nesănătoase”, a precizat medicul.
Un copil consuma mai mult de trei gustari nesanatoase, cu zahar, pe zi
Un copil consuma mai mult de trei gustari nesanatoase, cu zahar, pe zi - biscuiti, prajituri si asa mai departe. De fapt, probabil mai mult decat atat, pentru ca de multe ori copiii consuma produse care nu sunt luate in evidenta ca gustari - cum ar fi o punga de chips-uri in drum spre casa - cu o diminuare a timpului sanatos de masa. Aceasta este o parte din motivul pentru care avem o epidemie de obezitate in Europa.
Copiii consuma o medie de 3,4 gustari pe zi, arata cifrele
Cu un baton mediu de ciocolata care contine aproximativ 200 de calorii, un pachet de chipsuri in jur de 190 de calorii si o un produs de patiserie in jur de 270 de calorii, un copil ar putea consuma cu usurinta 660 de calorii doar din gustari - cel putin o treime din necesarul zilnic pentru cei sub 10 ani.
Ad-Extra3:
Regula simpla pentru parinti: 2 gustari a cate 100 de calorii, maxim 2 pe zi!
In Marea Britanie de pilda, campaniile de sanatate ii incurajeaza pe parinti sa caute gustari cu nu mai mult de 100 de calorii, maxim 2 pe zi.
Parintii trebuie sa invete sa spuna NU cand este cazul. Daca tineti gustarile la vedere, copiii le vor dori. Intreabati-va, chiar ii este foame sau este doar un obicei? Nu trebuie intotdeauna sa spui DA.
Doza maxima de zahar recomandata zilnic pentru copii
Zahărul este considerat nociv pentru copii din mai multe motive:
1. Creșterea riscului de obezitate:
Consumul excesiv de zahăr poate contribui la creșterea în greutate și la apariția obezității la copii. Zahărul furnizează calorii goale, fără a oferi substanțe nutritive esențiale, ceea ce poate duce la luarea în greutate în exces.
2. Probleme dentare:
Zahărul este un factor major care contribuie la cariile dentare la copii. Consumul frecvent de zahăr poate duce la formarea placii dentare, care ulterior se poate transforma în carii. Este important să se limiteze consumul de zahăr pentru a menține sănătatea orală.
3. Creșterea riscului de diabet de tip 2:
Consumul excesiv de zahăr poate crește riscul dezvoltării diabetului de tip 2, în special la copiii care sunt supraponderali sau au o predispoziție genetică la diabet.
4. Afectarea comportamentului și stării de spirit:
Consumul excesiv de zahăr poate duce la fluctuații rapide ale nivelului de zahăr din sânge, ceea ce poate afecta comportamentul și starea de spirit a copiilor, contribuind la stările de hiperactivitate și iritabilitate (ADHD)
5. Deprinderea de gustul dulce:
Consumul frecvent de zahăr poate duce la dezvoltarea preferinței pentru gustul dulce, ceea ce poate face copiii să respingă alimentele sănătoase și să opteze pentru alimente bogate în zahăr.
6. Impact negativ asupra sănătății generale:
Un aport ridicat de zahăr poate afecta negativ sănătatea generală a copiilor, contribuind la creșterea riscului de boli cardiovasculare, hipertensiune arterială și alte afecțiuni.
Din aceste motive, este important ca părinții să limiteze consumul de zahăr al copiilor și să încurajeze o alimentație echilibrată și sănătoasă, bazată pe fructe, legume și alimente cu un conținut redus de zahăr.
Doza maxima de zahar recomandata pe zi este de 5 cuburi pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 4 si 6 ani, si nu mai mult de 6 cuburi pentru copiii de 7 pana la 10 ani.
Insa copiii consuma in medie aproximativ 7 cuburi pe zi - jumatate din gustari nesanatoase si bauturi dulci, ceea ce duce la obezitate si probleme dentare.
Sugestiile sanatoase pentru gustari si bauturi includ salata de fructe proaspata sau conservata, legume tocate si humus cu un continut de grasime scazuta, prajituri simple cu orez, sucuri de fructe preparate in casa.
Noile sfaturi se aplica tuturor gustarilor, cu exceptia fructelor si legumelor, deoarece copiii ar trebui totusi incurajati sa manance o varietate de astfel de produse pentru a-si atinge cele cinci cuburi de zahar zile pe zi.
Zaharul in alimentatia copilului - o otrava pura deghizata in multe alimente
Zaharurile sunt o sursă de energie pentru organism, mai ales pentru sustinerea efortului. Cu toate acestea consumul acestora in exces nu aduce beneficii ci din contră. In doze mari, zahărul poate actiona asupra corpului uman la fel ca o otravă, provocand daune mai mari decat cariile: diabet si obezitate si nu numai. Iata cat zahăr poate mânca un copil dar și in ce alimente sau băuturi putem găsi zahărul deghizat și de ce este important să știm care este efectul zahărului asupra sănătatii copiilor nostri.
Stii cat zahar contin bauturile racoritoare pe care le bea copilul tau?
Trebuie sa recunoastem ca de fiecare data cand copilul vrea sa bea ceva racoritor, prefera o bautura dulce. Ori un suc carbogazos de genul Fanta sau Cola ori alte combinatii colorate si dulci. Atat de dulci incat daca le gusti iti dau senzatia de voma, daca esti ne-obisnuit cu asemenea produse. Iata ce contin aceste bauturi si iata si raspunsul la intrebarea: de ce mai cumpara parintii astfel de bauturi nesanatoase pentru copiii lor ...
10 alimente care stimuleaza creierul copilului
Doriti ca fiul sau fiica dumneavoastra sa se descurce mai bine la scoala? Atunci printre altele, este bine sa-i urmariti cu atentie alimentatia. Anumite alimente stimuleaza dezvoltarea creierului – si ii imbunatatesc functionarea, memoria si concentrarea.
Da fapt, creierul este un organ foarte flamand – primul dintre organele corpului care absoarbe nutrientele din alimentele pe care le mancam, explica nutritionistii. Daca hraniti corpul cu junk food, in mod sigur si creierul va suferi. Iata 10 alimente minune care stimuleaza creierul copilului si sfatul de la Desprecopii :)
5 alimente care NU sunt sanatoase pentru copilul tau
Cu totii stim ca mancarea de la fast-food nu e sanatoasa, ca majoritatea sucurilor contin doar chimicale si nicidecum extrase din fructe, ca E-urile ne invadeaza la tot pasul in chipsuri, in mezeluri in sosuri si in mii de alte alimente apetisante si totusi cati dintre noi ne putem lauda ca avem o alimentatie sanatoasa? Iata 5 alimente care NU sunt sanatoase pentru copilul tau
Despre zahar trebuie sa stii:
10 reguli pentru a evita obezitatea copilului tau
Excesul de zahar si alimente prajite duce la aparitia deficientelor imunitare respiratorii si digestive
Zaharul – cum ne face rau si unde se ascunde?
Sarea, zaharul,grasimile si dependenta cu care se imbogatesc gigantii industriei alimentare
autor: Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate (c) 2023
referinte: WebMD si Academia Americana de Pediatrie, sinazucar.org
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII