Suprizele unei mămici incepătoare: cănd ordinea și timpul se modifică
Și iată... acel moment a venit. Ți-ai ținut bebelușul iubit în brațe pentru prima oară și ai atins al nouălea cer al fericirii. Ei, și acum ce urmează? Toată lumea ți-a spus deja că totul se va schimba și nimic nu va mai fi la fel. Ai fost pregătită din timp pentru tot, ai citit tot ce se putea pe Desprecopii.com și ai discutat cu alte mămici la Odiseea Sarcinii. Dar chiar totul este pregătit și știm la ce să ne așteptăm oare?
• Iată câteva surprize pe care le vei experimenta în calitatea ta de mamă începătoare și sfaturile de la Desprecopii.
- despre primele suprize ale unei mamici incepatoare, veti citi:
Timpul apartine bebelusului
Acum faci parte dintr-un club mondial
Relatia cu partenerul se schimba
Noaptea nu mai este pentru dormit
Ai deja prea multi vizitatori uneori
Stii sa faceti mai multe mutre si mutrite decat bebelusul
Ai nevoie de ajutor
Bebelusii au nevoie de conversatie
Bebelusii sunt scumpi si la propriu
Sentimentul de vinovatie face parte din meseria de mamica
Vei face greseli
Vei deveni judecatoare si politista
Vei avea spectator la baie
Vei deveni mai sensibila
A fi mamica inseamna sa pierzi controlul timpului si dragostei
Locul unde toate dilemele tale de mamica au un raspuns: Desprecopii
Timpul apartine bebelusului ...
Timpul tau? Ei bine nu iti mai apartine :) Poate candva iti faceai un program, insa acum nu mai este cazul. Programul bebelusului este acum agenda ta de lucru. Desigur, nou-nascutii dorm cam 18 ore pe zi. Insa aceste ore sunt impartite in mici portiuni. Iar intre somnurile copilului, se afla alaptarile, schimbarea scutecelor si o multime de alte lucruri de facut.
Sfat: Dupa primele saptamani haotice, bebelusii au episoade de somn mai lungi si la ore mai previzibile. Si veti invata si tu sa iti gestionezi mai bine timpul (se cheama time management in limbaj corporatist englez).
Acum faci parte dintr-un club mondial
In afara de faptul ca ai avansat de la Odiseea Sarcinii la Primele 365 zile..., dintr-o data, ai o multime de prieteni pe care nu ii stiai. Strainii pe strada iti zambesc cand te vad cu caruciorul, femeile iti dau atentie si tie si mogaldetei din caruciorn... Alte mame va invita la petreceri de copii. Seful te intreaba cum a fost la vaccinul bebelusului. Iar pagina default a browserului devine forumul mamicilor de pe Desprecopii.com. Clubul in care ati intrat este cel al parintilor si are o multime de membri. Bine ai venit!
Sfat: Asculta-ti instinctul si nu te panica, iti vei forma un stil unic de mamica, cel potrivit pentru exact bebelusul tau - iar stilul acesta poate fi foarte diferit de cel al vecinelor sau prietenelor.
Relatia cu partenerul se schimba
Modul in care se desfasoara relatia voastra s-a schimbat. Acum fiecare mai interactioneaza cu inca cineva, iar asta inseamna mai putin timp numai in doi. Daca unul dintre parinti se ocupa mai mult de copil, celalalt se poate simti neglijat. Iar membrii cuplului pot deveni atat de ocupati incat sa uite sa-si vorbeasca. Atentie, taticii pot devenit chiar gelosi :)
Lectura pentru taticii incepatori (de trimis taticilor)
Manualul tatalui incepator (sau cum am invatat sa nu ma mai ingrijorez si sa iubesc sa fiu TATA)
Taticii de azi ...
Cinci mituri ale meseriei de tata
Când tatal este gelos pe noul nascut
10 surprize pentru noul tata
Sfat: Puneti deoparte un timp numai pentru voi doi. Iesiti la o intalnire si impartasiti unul cu altul ce vi se mai intampla.
Ad-Extra3:
Noaptea nu mai este pentru dormit
Iti mai amintesti poate perioada in care noaptea era timpul rezervat somnului, nu-i asa? Ei bine, bebelusul nu va te mai lasa sa faci asta o vreme. Pana cand ajunge sa doarma toata noaptea, poti limita lipsa somnului facand cu randul noptile impreuna cu partenerul.
Sfat: In timpul zilei, nu incerca sa ajungi la zi cu treburile din casa in timp ce bebelusul doarme. Acum ai alte lucruri mai importante de facut decat cratite si curatenie - cere ajutor familiei cu diplomatie. Important este acum bebelusul si odihna.
Daca ai intrebari urgente, foloseste butonul de panica - pune intrebarea si vei primi urgent un raspuns de la alte mamici experte.
Ai deja prea multi vizitatori uneori
Poate stii ca familia si prietenii vor dori sa vada bebelusul. Iar atunci cand vin, aduc cu ei povesti nesfarsite despre felul in care si-au crescut copiii si sfaturi nenumarate despre cum sa-l cresti pe al dumneavoastra. Daca ai chef de asa ceva, atunci poate fi distractiv. Nu uita insa ca asta e vorbarie goala si de multe ori depasita. Ai toate sfaturile la zi pe Desprecopii.com.
Sfat: Daca te simti coplesita de tot ce ai de facut, este OK sa spuneti hai sa o lasam pe alta data. Prietenii buni vor intelege.
Stii sa faceti mai multe mutre si mutrite decat bebelusul
Bebelusii invata privind si interactionand cu mediul. Nu va dura mult pana cand ajungi sa te prostesti si sa te maimutaresti la el pentru a-ti incuraja bebelusul sa invete si sa te imite. Zambeste, scoate limba, fa o mutra haioasa ori scoate un sunet neobisnuit pentru a-i atrage atentia. Bebelusul adora atentia ta.
Sfat: Dupa primele saptamani, il vei vedea studiind, invatand si in cele din urma imitand mutrele pe care le faci la el. E micul tau copiator.
Ai nevoie de ajutor
Atentia constanta de care are nevoie bebelusul este istovitoare. Cere ajutor de la partener. Fiecare ar trebui sa aiba un mic timp numai pentru el in momentul in care celalalt are grija de bebelus. Citeste o carte, mergi la plimbare, fa o baie relaxanta.
Sfat: Daca esti mamica singura, nu te teme sa ceri ajutorul unei prietene sau al unei rude. Scurtul timp petrecut fara bebe iti va incarca bateriile. Cititi: 12 subterfugii pentru proaspetele mamici
Bebelusii au nevoie de conversatie
Atunci cand vorbesti cu bebelusul se intampla doua lucruri. Bebe invata si tu mamico comunici cu el. Iar cu cat ii vorbesti mai mai mult, cu atat se intampla mai multe lucruri.
Bebelusii sunt scumpi si la propriu
O familie cu venituri medii din Romania cheltuieste cam 150.000 RON in primii 17 ani de viata ai copilului. Asta numai ca sa-i ofere alimente, adapost si alte lucruri absolut necesare. Suma nu include lucruri ca asigurarile. Nici banii pe care ii economisiti pentru facultate, economii pe care este bine sa le faceti cat mai curand. Bebelusii au nevoie de o multime de planuri financiare care sa le asigure un viitor, indiferent ce ti se intampla tie, mamico.
Sentimentul de vinovatie face parte din teritoriu si din meseria de mamica
Ti-ai spus ca vei fi o mamica de nota zece - mereu o prezenta calma si fericita in viata copilul tau. Insa sunt momente cand ai vrea sa nu mai trebuiasca sa faci asta. Si apoi te vei simti vinovata ca nu te bucuri de fiecare clipa a vietii de mamica. Nu este cazul. Este normal sa vrei din cand in cand si cate o pauza mica de la copil. Vrei sa fii o mama perfecta? Citeste:
Vei face greseli
Toate cartile despre cresterea si educarea copiilor, toate articolele pe pe Desprecopii.com si toate acele lucruri pe care ai jurat sa nu le faci... Poate intr-o lume perfecta exista si mamici perfecte. In lumea reala, regula cea mai buna este sa faci ceea ce functioneaza. In cazul in care copilul este prea mare pentru suzeta insa il ajuta sa doarma, probabil vei face gresealade a-l lasa sa o pastreze. Relaxeaza-te. Nu este genul de greseala care il va traumatiza. Iar daca aveti vreodata dubii, intreba alte mamici pe forumul Desprecopii, la Primele 365 zile !
Vei deveni judecatoare si politista
Pe masura ce copilul creste, vei lua o multime de decizii. Si nu intotdeauna va fi placut. Cu toate acestea, exista dispute intre copii care trebuie reglate, limite de stabilit, iesiri ale copiilor carora trebuie sa le impuneti ore si reguli. Disciplina nu este lucrul cel mai usor de impus. Dar face parte din meseria de mamica.
Citeste si Iata de ce primele 8 saptamani ale bebelusului pot fi atat de grele pentru mami
Vei avea spectatori la baie
Vor dura 2 ani sau chiar mai mult pana sa incepi antrenamentul de olita cu copilul. Insa atunci cand o vei face, fie tu fie partenerul tau - veti avea un public atunci cand mergeti la baie. Asta se numeste modelul parintesc. Si este un mod in care invatati copilul ce inseamna sa mearga la baie. Un copil, mai ales unul destept ca al dumneavoastra invata multe din ceea ce vede.
Vei deveni mai sensibila
Vei remarca ca odata cu inceputul meseriei tale de mamica, stirile cu bebelusi sau copilasi bolnavi te vor emotiona pana la lacrimi. Da... ai mai multe emotii acum.
A fi mamica inseamna sa pierzi controlul timpului si dragostei
Iubirea unei mame este nesfarsita. Poate nu se va intampla chiar imediat sa simti cum te copleseste acest sentiment urias. Insa intr-o zi vei privi copilul si vei simti ceva atat de puternic si profund cum n-ai mai simtit vreodata. Lipsa de limite a acestui sentiment de iubire ia prin surprindere multi parinti, mai ales mamele. Stiati ca veti iubi acest copil, dar nu chiar asa, nu neconditionat. Bucurati-va de iubirea asta si este in regula daca nu va saturati de ea, pentru ca dureaza toata viata.
A fi mamica este un amestec de dulce si amar. Fiecare reper atins este o realizare, iar tu poti fi mandra ca ai ajutat copilul sa-l atinga. Insa in acelasi timp, fiecare reper atins inseamna inca un pas spre independenta copilului, care pare sa aiba tot mai putina nevoie de parinti. Cand este atat de mic si fragil, nu doarme noptile si nu face nimic singur, ai impresia ca greutatile nu se vor sfarsi vreodata. Iar apoi, si oh ... atat de repede, ai sa iti dai seama ca... maine isi ia la reveredere sa plece la facultate.
Citeste detalii aici Singuratatea de dupa nasterea bebelusului: sau perioada cand mamicile descopera noua lor identitate
Locul unde toate dilemele tale de mamica au un raspuns: Desprecopii
Micile dileme de inceput, primele momente de panica atunci cand apare prima fevra, primul dintisor, primul pas ... le puteti rezolva si deslusi cu calm impreuna ... ajutandu-va de experienta altor mamici. Impreuna, nu va veti simti singura sau ne-inteleasa niciodata, pe Desprecopii.com !
Sfatul nostru: Tineti legatura cu alte mamici tinere si incepatoare de pe Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori.
Ajutor bebelusul plange non stop si eu am nervii pe bigudiuri...
Ajutor bebelusul plange, e inconsolabil, am nervii pe bigudiuri si sunt asaltata de sfaturi din care nu mai inteleg nimic. Ce facem cand bebe plange si iar plange? Bine ai venit in clubul mamicilor inteligente ... si iata niste sfaturi de bun simt pe care le poti citi in liniste.
Sanatatea tinerei mame dupa nastere
O imagine pozitiva despre sine dupa nastere
Tinerele mamici, silueta si vedetele
Visand la somnul cel odihnitor de altadata
12 subterfugii pentru proaspetele mamici
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.
Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.
Ești o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
am 24 ani, o dorinta puternica, ce tipa inauntrul meu ca vrea copil, dar nu avem fonduri-rezerva pentru nimic, dar cred ca nu voi face fata tuturor responsabilitatilor de mama si sotie.daca cineva a fost in situatia mea si acum are copil raspundetimi pe mail c cale ati ales sau cum sunteti acum in calitate de mama
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII