Când copilul nu arată respect și răspunde obraznic: cum procedăm - sfatul psihologului
Nu vreau să fac asta. Taci din gură. Fac ce vreau eu - spune copilul. Soluția de a-l face pe copil să nu mai folosească cuvinte nerespectuoase este să nu dai o importanță negativă acestui comportament - ci dimpotrivă, să arăți calm și empatie.
• Atunci când copilul nu arată respect și răspunde obraznic, este esențial să gestionați situația cu calm și înțelegere. Ascultați cu atenție motivele din spatele comportamentului său, comunicați deschis despre impactul acțiunilor sale, stabiliți limite clare și impuneți consecințe adecvate. Încurajați empatia și modelați un comportament respectuos. Recompensați comportamentul adecvat cu laude și încurajări, iar dacă problema persistă sau se agravează, considerați consultarea unui specialist pentru a obține sprijin suplimentar în gestionarea situației.
Cu răbdare și disciplină pozitivă, puteți ajuta copilul să învețe să se comporte respectuos și să gestioneze conflictele în mod adecvat.
- veti citi:
Cand copilul nu arata respect si raspunde obraznic
Sa analizam cum trebuie procedat
Arata calm si empatie
Disciplinarea pozitiva: solutii pentru educarea copiilor capriciosi
Cand copilul nu arata respect si raspunde obraznic: cum procedam
Iata ce spune o mamica pe forumul de parenting de la Desprecopii:
Am un baiat de 6 ani. In ultima vreme cand il rog sa faca ceva imi raspunde tot mai des: Nu vreau sau chiar Niciodata nu voi face asta. De multe ori pare a fi o gluma si pot vedea un zambet pe chipul sau . Dar acum cateva zile - faceam clatite la bucatarie si a venit in bucatarie cu o masina pe care o conducea chiar pe sub picioarele mele. L-am rugat sa se dea la o parte pentru ca sunt ocupata cu clatitele si mi-a raspuns: Nu vreau sa fac asta. Taci din gura. Fac ce vreau eu.
Replica mi s-a parut nerespectoasa. Stiu ca acum se pun bazele respectului intre parinti si copii si nu stiu cum sa procedez. Poate ma ajutati cu niste sfaturi.
Sa analizam cum trebuie procedat
In primul rand, este important să înțelegeți că copiii pot avea momente dificile și că este normal să testeze limitele. Cu răbdare, comunicare și disciplină pozitivă, puteți ajuta copilul să învețe să se comporte respectuos și să gestioneze situațiile dificile.
1. Hai sa facem un plan detailat al raspunsului pe care ar trebui sa il avem in minte - ne invata Milena Sadova, de la Desprecopii. Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Fa-l sa inteleaga situatia. Iata cum ai putea raspunde, in 3 etape.
Dragul meu - as vrea sa iti spun ca in ultima vreme folosesti niste fraze care ma fac sa ma simt nerespectata. Crezi ca ai putea sa nu le mai folosesti?
Cum crezi ca am putea sa discutam mai bine penru ca aceste momente sa nu se mai intample?
Ofera copilului sansa sa vina cu o solutie de rezolvare a problemei.
Urmareste consecintele
Detaseaza-te de situatie. Cand copilul mai foloseste fraze si raspunsuri ne-respectuoase, ii poti transmite: Dragul meu - eu reactionez numai la cuvinte care dovedesc respect fata de mine.
Spune-i ca refuzi sa comunici cu cineva care raspunde asa si ca asta iti ia toata energia.
Arata calm si empatie
Solutia de a-l face pe copil sa nu mai folosesca cuvinte nerespectoase, este sa nu dai o importanta negativa acestui comportament - ci dimpotriva sa arati calm si empatie.
Daca raspunzi nervos copilului, ii transmiti mesajul ca prin ridicarea tonului se pot rezolva anumite situatii si astfel va apela si el la acest mod.
Ai rabdare, practicand cu calm si perseverenta, copilul va invata sa nu mai vorbeasca ne-respectuos.
Citeste si: Replici pe care nu ar trebui sa le spui niciodata copilului tau
Ad-Extra3:
Disciplinarea pozitiva: solutii pentru educarea copiilor capriciosi
Riscul de a ne pierde autoritatea in fata propriilor copii este mult mai grav decat pare la prima vedere.
Ce solutii ar trebui, asadar, sa adoptam pentru a preintampina aceasta situatie? Iata patru situatii concrete, cu care majoritatea parintilor s-au confruntat macar o data si in fata carora, de cele mai multe ori, solutiile adoptate pe moment nu sunt intotdeauna cele mai fericite citeste in continuare aici >
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 2 comentarii
Buna ! Ma confrunt şi eu cu o problema,am o fata de 12 ani e foarte obraznica,nu ma asculta o bate pe sora ei mai mare mie îmi vorbeşte foarte urât :( ba chiar o ridicat mâna...ce as putea sa fac sa o pun pe calea cea buna? Mulţumesc!
ce facem cu nesimtitii care vor sa-si ia lumea in cap, la 14 ani? de la tine am nevoie doar de mancare, pleaca de aici! " de ce porti papucii lui tata-tu? pentru ca POT! "
Da ai. Dreptate a mea are. 17 si imi spune pleaca de aici fac ce vreau tu nu ma poti comanda dar cind are nevoie de bani o zice cu cald poti sa imi dai bani am nevoie nju stiu cum sa fac cu ea sa nu mai imi vorbeasca urit
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII