5 capcane de-ale părinților care fac creșterea copiilor mai dificilă

5 capcane de-ale parintilor care fac cresterea copiilor mai dificila

5 capcane de-ale părinților care fac creșterea copiilor mai dificilă

Iti lauzi prea des copilul? Sau poate că te contrazici cu partenerul tău in ceea ce priveste educatia copilului - de față cu el... sau poate că nu stii să iti critici copilul intr-un mod constructiv...Da, si noi părintii mai facem greselute de educatie, pe care le putem insa numi cu indulgentă 'capcane de parenting'.

Iată 5 capcane de-ale părinților care fac creșterea copiilor mai dificilă si ce trebuie să stii dacă in casă exista diferențe de opinie in ceea ce priveste metodele de educație ale copilului...

in acest articol veti citi mai multe despre:
Uneori noi părintii, facem greșeli de educație

Capcana criticii
Capcana lasarii copiilor in pace
Capcana pentru binele copiilor
Capcana parintele perfect
Capcana martirului
Când cei doi parinti au metode diferite de parenting

Uneori noi părintii, facem greșeli de educație

Intr-adevar, copiii vin fara un manual de folosire iar atunci cand un copil nu se comporta asa cum ne asteptam ...e posibil sa avem reactii sau comportamente care nu sunt corecte (ca la carte) nici pentru copil dar nici pentru parinte... Cu alte cuvinte... si noi parintii mai face greselute de educatie, pe care le putem insa numi cu indulgenta 'capcane de parenting'.

Greseli de parenting - dar totusi să le numim: capcane de parenting

Te simti adeseori rusinat, iritat sau infuriat de comportamentul copilului tau? Te contrazici cu partenerul tau in privinta parentingului? Simti ca ti se taie picioarele si esti in nevoie disperata de timp “pentru tine”? Daca ai raspuns cu DA la oricare dintre aceste intrebari, este posibil sa fii prins intr-o capcana parinteasca. Fa cunostinta cu cele mai comune 5 capcane ale meseriei de parinte:

educatie copil

 

Capcana criticii

Aceasta capcana are loc atunci cand te blochezi in luptele frecvente pentru putere, cu adolescentul sau copilul tau, si reactionezi la abaterile disciplinare de fiecare data aproape la fel.

Ai putea incepe sa tipi sau sa critici utilizand comentarii precum “intodeauna faci prostii” sau “daca mai faci asta o singura data, vei avea mari necazuri”. Ai putea chiar evolua cu acest comportament pana la atingerile fizice. Insa acest tip de disciplina de obicei esueaza, iar cresterea rapida a furiei tale poate conduce la resentimente si ostilitati viitoare intre tine si copilul tau.

Ad-Extra3:

Capcana lasarii copiilor in pace

Daca buna comportare este luata de buna si nu recunoscuta sau incurajata in mod activ, va aparea mai rar la copiii tai, fiind posibil sa fie inlocuita de tipul de comportament care atrage atentia – conduita necuviincioasa. Asa ca nu iti ignora copilul sau adolescentul atunci cand face lucrul corect. Lauda si rasplateste comportamentele care iti plac si vei avea mai mult parte de ele si mai putin de comportamentele care iti displac.

tata si fiu

Capcana pentru binele copiilor

“Este pentru binele copiilor” nu reprezinta un motiv suficient de bun pentru a continua rutinele care ar putea face nefericite relatiile din cadrul familiei. In schimb, trebuie sa descoperi si sa inveti noi modalitati de a rezolva aceste probleme. Cercetarile arata ca acei copii care fac parte din familii unde exista conflicte intre parinti dezvolta mai multe probleme emotionale si comportamentale decat aceia crescuti in familii stabile (indiferent daca aceasta familie stabila cuprinde un parinte sau doi).

Capcana parintele perfect

Nimeni nu este perfect, iar aspiratia de a fi parintele perfect (sau de a avea copilul perfect) va conduce la dezamagire, resentimente, vinovatie si sentimental de inadecvare. Oamenii si familiile nu pot functiona bine sub acest tip de presiune. Parentingul este o combinatie intre abilitatile invatate si o relatie de iubire in curs de desfasurare intre parinte si copil.

Capcana martirului

Ingrijirea de sine si a relatiei tale este la fel de importanta ca ingrijirea de copilul tau. Nu-ti lasa datoriile de parinte sa iti consume viata pana in punctul in care iti neglijezi propriile nevoi de intimitate, companie, recreere, confidentialitate si distractie. Parintii care se neglijeaza pe sine sfarsesc prin a fi nemultumiti si plini de resentimente, iar relatiile cu partenerii lor pot suferi. Parentingul de calitate are loc atunci cand adultii isi mentin in echilibru propriile vieti..

Când cei doi parinti au metode diferite de parenting

Cand cei doi parinti au metode diferite de parenting - chiar opuse, relatia de cuplu se poate tensiona. Apar discutii contradictorii si tensionate la care putem expune copilul, fara voia lui...Iată ce se intamplă cand cei doi părinti au doua stiluri absolut diferite de parenting si ce e de stiut ...

 

 Nu vreau sa fiu un parinte perfect!

Probabil ca fiecare parinte cocheteaza la un moment dat cu dorinta de a fi un parinte model. Mi s-a intamplat si mie de cateva ori, insa am renuntat repede la idee, pentru simplul motiv ca mi-am amintit ca viata e frumoasa in imperfectiunea ei. Am constatat totusi ca exista in jurul meu parinti care fie se cred parinti model fie isi fac din aceasta eticheta un scop in viata. Si ori de cate ori sunt nevoita sa interactionez cu ei ma simt oarecum stinghera.

Pentru ca eu nu sunt si nu cred ca voi reusi sa devin vreodata un parinte model, cel putin daca ar fi sa ma raportez la anumite principii care, din umila mea perspectiva sunt mituri ale asa-zisului parenting modern, aproape stiintific gandit la nivel de teorie de specialisti si ultraspecialisti si nimic mai mult citeste mai departe aici >

 

Despre meseria de parinte merita de citit si: 

Meseria de parinte – o meserie fara training
Stiluri de parenting: pro si contra unor tipologii de educatie a copilului
Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII