10 cauze ale căderii părului și tratamente care chiar pot ajuta

10 cauze ale caderii parului si tratamente care chiar pot ajuta

10 cauze ale căderii părului și tratamente care chiar pot ajuta

Părul este un barometru sensibil al sănătății. Cercetătorii sunt de părere că datorită faptului că părul nostru nu este esențial pentru a supraviețui, corpul decide că este mai important să aloce vitaminele către alte organe decât către păr și în acest fel, părul nostru are de suferit. 😔

Pierderea părului poate avea multe cauze - iată 10 cauze ale căderii părului și ce tratament putem să le aplicăm.

► veti citi:

De ce cade parul?

1. Pentru ca e toamna

Da, toamna pierdem mai mult păr. Un studiu efectuat de dermatologi suedezi a confirmat ceea ce multe femei observă în această perioadă: în lunile de toamnă, pierderea părului este mai accentuată.

Pentru a înțelege acest fenomen, trebuie să știm cum funcționează ciclul de creștere al părului. Celulele din păr sunt printre cele mai rapide din corp în ceea ce privește creșterea – al doilea loc, după celulele din măduva osoasă. Din acest motiv, părul este printre primele afectate de dezechilibrele din organism.

Un fir de păr crește între doi și șase ani. La un moment dat, aproximativ 90% din păr se află în faza activă de creștere, în timp ce restul intră în faza de repaus (faza telogen), care durează între 2 și 6 luni, după care firele respective cad.

Foliculul de păr intră apoi într-o perioadă de odihnă, care durează în jur de 3 luni, înainte de a începe un nou ciclu de creștere (cu excepția cazurilor de calviție la bărbați, desigur).

2. O serie de medicamente pot accelara caderea parului

- medicamente pentru reglarea tensiunii arteriale (beta-blockers), anti coagulante (medicamente care subtiaza sangele), antidepresante, medicamente anti-inflamatorii, Roaccutate (medicament prescris pentru acnee).

3. Ai o deficienta de fier in organism

La femeile care se afla in premenopauza sau au menopauza prematura - lipsa de fier este principala cauza a caderii parului - sunt de parere endocrinologii. Majoritate fierului din corpul uman este legat de feritina, o proteina care ajuta la creea celulelor parului si protejeaza parul de cadere.

Cauzele deficientei de fier ale femeilor sunt:

- lipsa fierului din alimentatie
- menstruatii cu pierderi masive de sange
- nasterea copiilor (care produce pierdere masiva de sange)

In mod normal, pierderea a 40 pana la 120 de fire de par pe zi este ceva normal. Daca observi ca totusi pierzi mai multe fire de par decat in mod normal e bine sa iti faci un test de fier si unul al feritinei.

Nivelul de fier din organism este intre 2 si 150 nanograme pe mililitru dar avem nevoie de cel putin 70 nanograme pentru a avea un par sanatos.

Piederea fierului din organism poate fi declansata si de boala celiaca - sau intolenta la gluten. Aceasta intoleranta afecteaza capacitate intestinului de a absorbinutrietii din mancare - ducand in acest fel la deficienta de fier.

4. Ai probleme legate de ovare

Ovarele polichistice sunt a doua cauza a caderii parului la femei in perioada pre-menopauzei, ducand la acumularea de cantitati excesive de testosteron. Acest lucru poate explica caderea parului in jurul tamplei si largirea fruntii, in acelasi fel in care barbatii pierd parul.

Alte simptome ale ovarelor polichistice sunt: accnea, luarea in greutate si depresia.

5. Ai probleme cu pielea scalpului

Pityriasis amiantacea — o eczema a scalpului  — poate de asemeni declansa caderea parului. Formandu-se anumite coji care impiedica cresterea parului, odata cu desprinderea acestor cojite, cad si firele de par. Dar, cu tratament medical, aceste plagi pot fi desprinse de pa scalp si parul poate creste din nou.

6. Faci prea des dieta

Dietele dure, in special dietele fara carbohidrati pot declansa caderea parului. Poti manca oricat de multe proteine si fier, daca nu ai energie (de la carbohidrati) - parul va avea de suferit. Asta pentru ca daca creierul sau alte organe vitale sunt disperata pentru energie, corpul i le ofera de cele care in mod normal sunt destinate parului :)

7. Ai probleme cu tiroida

O tiroida activa sau lenesa poate duce la subtierea firului de par. Vestea buna este ca odata ca tiroida ajunge la o balanta (fiind tratata medicamentos) parul isi poate reveni la o forma sanatoasa.

8. Folosesti pilula contraceptiva

Toate contraceptivele care contin progeston, un hormon sintetic care produce efecte similare cu hormonul progesteron - pot influenta caderea parului/ Acest lucru pentru ca pot avea un efect de masculinizare al parului si produce caderea parului la tample si la linia parului de la frunte.

9. Ai niste kilograme in plus ...

Kilogramele in plus cresc riscul sindromului metabolic - care este precusrosul diabetului de tip 2, explica Gaynor Bussell de la British Dietetic Association.

Problema este ca un nivel ridicat de insulina la femei poate declansa ridicarea nivelului de testosteron si implicit riscul de a cheli.

10. Suferi de prea mult stres

Stresul poate declansa o campanie intensa de pierdere a parului - numita teleogen effluvium - prin care firele de par intra in stadiu de pauza inainte de a le veni randul normal.
Stresul poate influenta de asemeni sistemul imunitar fortand astfel organismul sa produca mai multe celule albe (leococite) sa atace foliculii de par.

Ce putem face daca parul continua sa cada?

Daca sunteti extrem de ingrijorata sau nu tolerati prea bine caderea parului dupa sarcina, poate ca este timpul de a adopta o tunsoare mai scurta. Acest lucru va face caderea parului sa para mult mai redusa si bineinteles,va da posibilitatea sa-l lasati din nou sa creasca dupa ce hormonii s-au domolit complet si caderea parului a incetat.

Bineinteles, celalalt avantaj al unui par mai scurt este ca nu mai trebuie sa petreceti asa mult timp avand grija de el in conditiile in care aveti un bebe. Asa incat, pana la urma, caderea parului dupa sarcina poate fi chiar o binecuvantare mascata.

Despre caderea parului e util de stiut:

 Zece moduri naturale a reduce caderea parului
 5 sfaturi impotriva caderii parului
Parul in timpul sarcinii: surpriza si apoi disperarea
Avem nevoie de vitamine pentru un par frumos? Care si de ce

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII