Lectiile barbatilor: Pregatirea pentru marele eveniment

Lectiile barbatilor -  Pregatirea pentru marele eveniment

Lectiile barbatilor: Pregatirea pentru marele eveniment

A fi pregatit pentru a avea un copil inseamna a fi pregatit nu doar pentru nastere ci si pentru tot ce va urma dupa aceea, inseamna a invata cat mai mult posibil despre viata de dupa nasterea copilului. Acum 50 de ani doar doctorii intelegeau cu adevarat procesul de dezvoltare a fatului. In zilele noastre, o mama obisnuita este destul de bine informata, in timp ce un tata obisnuit inca nu stie prea multe in acest domeniu. Asa ca dragi viitori tatici, e timpul sa depasiti conditia tatilor nostri! Primul lucru de facut: implicati-va!

Drepturile tatalui

Daca nu sunteti casatorit sunteti putin dezavantajat, cu exceptia faptului cand va asumati toate responsabilitatile de parinte, precizate mai jos. Chiar daca numele dvs, este mentionat pe certificatul de nastere si platiti pentru intretinerea copilului, copilul poate fi dat spre adoptie sau sa primeasca alt nume sau chiar sa fie transportat in alta tara. Asata este posibil datorita faptului ca mama are toate drepturile de decizie asupra copilului pina la 18 ani sau pina cind va casatoriti (cu mama copilului ...evident) si deveniti si dvs parte de decizie. Asadar, pentru a va proteja in ceea ce priveste relatia legala cu copilul dvs., ar fi bine

1. sa va asigurati ca numele dvs. este mentionat pe certificatul de nastere al copilului;

2. sa va ganditi la casatorie!

Sanatatea copilului dvs. inca nenascut

Acum 50 de ani doar doctorii intelegeau cu adevarat procesul de dezvoltare a fatului. In zilele noastre, o mama obisnuita este destul de bine informata, in timp ce un tata obisnuit inca nu stie prea multe in acest domeniu. Asa ca, daca barbatii nu stiu ce se intampla, nu pot fi pregatiti si nici nu capata incredere in sine. De aici consecinta este faptul ca nu vor fi alaturi de mama in tot ceea ce se intampla. O solutie ar fi ca tatii sa preia initiativa. Iata cam ce puteti face:

  • Discutati cu partenera despre ceea ce simtiti amandoi si cum puteti pregati impreuna sosirea bebelusului. Amintiti-va ca un copil inseamna o schimbare uriasa pentru amandoi. Discutati de asemenea despre ceea ce fiecare pierde si castiga dupa venirea pe lume a copilului si faceti-va timp pentru lucrurile speciale pe care nu le mai puteti face dupa nasterea copilului.
  • Mergeti cu partenera dvs. la vizitele prenatale periodice la doctor si astfel veti putea auzi inima copilului sau chiar il puteti vedea cum se misca la ecograf. Ca sa puteti fi alaturi de partenera dvs. nu uitati sa stabiliti aceeste vizite la ore convenabile pentru amandoi.
  • Rugati moasa sa va ajute sa deveniti mai apropiat de partenera si sa va sustineti ca un adevarat cuplu, pe masura ce va apropiati de nasterea copilului. Este bine ca partenera dvs. sa aiba o relatie buna cu moasa, dar aceasta relatie este doar temporara, pe cand dvs, ca tata, veti fi alaturi de partenera in lunile si anii care vor urma.
  • Daca cineva va ignora sau va exclude, puteti sa le reamintiti ca atunci cand tatii sunt bine informati, mamele au in general un travaliu mai scurt si mai putin dureros, alapteaza fara probleme si nici nu suferea de depresie postnatala.
  • Intrebati moasa/doctorul despre orele de pregatire prenatala si in caz ca nu sunt convenabile pentru dvs. incercati sa le fixati la alte ore.
  • Daca partenera dvs. doreste sa se consulte singura cu un medic specialist, incurajati-o sa faca acest lucru si de asemenea incercati si dvs. sa discutati separat cu acesta. Aceasta discutie poate sa clarifice multe probleme care o ingrijoreaza pe partenera dvs.
  • Incercati sa discutati si cu alte persoane din jur. In general barbatii discuta despre evenimentele zilnice cu partenerele lor, dar pentru ca nu vor sa le ingrijoreze in perioada sarcinii, unii barbati ajung sa nu mai stea de vorba cu nimeni.
  • Discutati cu partenera despre implicarea rudelor si a prietenilor in viata dvs. dupa nasterea copilului. Daca rudele sau prietenii va pot ajuta la rezolvarea sarcinilor domestice veti putea petrece mai timp cu bebelusul, dar totusi nu-i lasati sa va acapareze/decongestioneze mai mult decat o doriti.
  • Vorbiti cu fatul, dar cu voce joasa caci acesta va poate percepe vocea pe ton jos mai clar decat pe cea a mamei.
  • Nu mai fumati (sau fumati doar afara) si incurajati-va partenera sa nu mai fumeze, caci dezvoltarea fatului poate fi influentata de orice persoana fumatoare din jur, nu numai de o mama fumatoare.
  • Pregatiti mancare sanatoasa pentru dvs. si partenera dvs. pe baza unei liste intocmite de doctorul dvs.
  • A fi "in cunostinta de cauza"

    Multe dintre cartile care se refera la perioada de sarcina nu sunt usor de citit de catre tati pentru ca:

    -          atentia este focalizata aproape in totalitate asupra mamei;

    -          tind sa "dirijeze" tatii;

    -          informatia este atat de densa incat nu stii de unde sa incepi

    -          intr-adevar nu este posibil sa faci totul dintr-o data. Este mai bine sa inaintezi cu pasi mai mici in citirea unei astfel de carti astfel incat sa fii doar cu putin inainte de ceea ce se petrece in sarcina reala a partenerei;

    Cursurile de pregatire prenatala

    Cursurile de pregatire prenatala se tin de obicei la cea mai apropiata clinica sau spital, in timpul zilei. Nu totate cursurile prenatale incurajeaza participarea tatalui, dar exista si exceptii. Rugati moasa sau doctorul sa va informeze despre aceste cursuri si faceti-va o rezervare din timp, ca sa nu aveti probleme. Daca faceti un tur al spitalului puteti obtine informatii pretioase despre sala de travaliu si echipamentul existent.

    Editare si traducere: Emilia Manea
    Sursa: Revista americana "O" (Oprah) - autorul acestui articol este un Tatic

     

    Ad-Extra3:

    ✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

    Subiecte tratate:

    Comentarii vizitatori

    Citeste toate comentariile

    Ce sentimente ti-a produs acest articol?

    Ultimile 8 comentarii

    1. MARIAN
      MARIANtrimis la 19/1/2009

      SALUT TUTUROR TATICILOR DIN LUMEA INTREAGA.MAI AM DOUA LUNI SI JUMATATE SI DEVIN TATIC CEA CE INSEAMNA FOARTE MULT PTR NOI SA DEVENIM STAPANI PE TOATE SITUATIILE.O SA INCEPEM CU NUI BUN ASA NUI BUN ASA TREBUIE ASA DAI LAPTE VEZI CA PLANGE NU POT SA DORM ETC.DAR LA SERVICI ESTI MANDRU AM UN BAIAT SAU O FATA VAI DOAMNE NU POT STA FARA EL SAU EA O SECUNDA.SOTIILE NOASTRE TREBUIE FOARTE MULT AJUTATE DE NOI IN TOATE PRIVINTELE MAI ALES CAND TEA DAT BUNUL DUMNEZEU UN COPIL ASA FRUMOS SI SANATOS NU?LE UREZ TUTUROR TATICILOR SANATATE SI SPOR IN CASA CU NOUA FAMILIE.

      Raspunde la acest comentariu
    2. florin
      florintrimis la 11/5/2008

      imi doresc asa de mult acest copil si sunt cel mai fericit om de pe pamant. sentimentul de tata este unic,pe care toti ar trebui sa-l simta macar o data in viata

      Raspunde la acest comentariu
    3. ionutu
      ionututrimis la 16/4/2008

      mi-e o frica de mooor!!! am 28 ani,imi doresc bebelu

      Raspunde la acest comentariu
    4. trimis la 25/11/2004

      Batai de cap. Hmm dar trebuie sa fie si asta, in cazul in care nu apare un copil si cit de repede exista riscul sa nu mai puteti face fata acestei situatii si sa intervina monotonia si "plicitseala"

      Raspunde la acest comentariu
    5. Sorina
      Sorinatrimis la 29/5/2004

      Sotul meu este ingrozit de ideea de a avea un copil. Isi tot felul de griji. Cand ii spun ca imi doresc un copil imi spune ca sunt obsedata si ca nu este momentul. Nu stiu cum il pot convinge sa facem un copil, caci avem si noi peste 30 de ani si aproape 10 ani de casatorie. uneori cred ca ii este mult mai comod asa, fara batai de cap. Eu imi doresc acest copil, dar nu stiu cum se face ca nici nu raman insarcinata.

      Raspunde la acest comentariu
    6. Lenuta
      Lenutatrimis la 21/5/2002

      Barbatul meu va intreaba de ce pagina asta nu e scrisa de un barbat? Cu respect...

      Raspunde la acest comentariu
    7. trimis la 10/3/2002

      mda sa fiti sanatosi si sa aveti copi faini

      Raspunde la acest comentariu
    8. Julia
      Juliatrimis la 11/2/2002

      As dori sa va intreb daca in Cluj exista cursuri de pregatire prenatala, si daca da, unde? Multumesc!

      Raspunde la acest comentariu

    Scrie un comentariu

    Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

    Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

    DA (este întrebare)
    NU (nu este întrebare)


    Cod:

    Ai o întrebare pentru alte mămici?
    ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII