5 motive pentru care disciplina NU funcționează cu copilul tău iar unul dintre motive este că TU nu respecți regulile

5 motive pentru care disciplina nu functioneaza cu copilul tau iar unul dintre motive este ca tu nu respecti regulile

5 motive pentru care disciplina NU funcționează cu copilul tău iar unul dintre motive este că TU nu respecți regulile

Disciplina este un aspect esențial al educației de acasă... Totuși, mulți părinți sunt de părere că nu își pot educa eficient copilul. De ce oare? Iată câteva motive posibile.

→ Iată 5 motive pentru care disciplina nu funcționează cu copilul tău, conform sfatului psihologului:

- veti citi:
De ce nu reusesc sa imi educ copilul?
5 motive care pot opri/stagna procesul educatiei copilului
Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional
6 sfaturi de parenting corect

De ce nu reusesc sa imi educ copilul?

Am incercat toate metodele de disciplinare a copilului insă nimic nu are efect cu copilul nostru - spune un tatic pe Desprecopii. Unde gresesc in educatia copilului?

Acest tatic nu este singurul. Ca el sunt multi parinti.

Trebuie sa recunoastem ca educatia copilului nu este intotdeauna simplă si lină si ca sunt multi parinti care au astfel de probleme si dileme. Sunt multi parinti frustrati care au incercat si disciplinarea pozitiva si educatia cu dragoste si cea relaxata dar si cea mai putin relaxată (cu zbieraturi) ... si tot nu au reusit sa stabilească niste reguli eficiente de comunicare cu copilul.

Stim ca fiecare copil este unic si că fiecare situatie este diferită insă mai inainte de a crede ca metoda aplicata este gresita, merită sa ne uitam la modul in care o aplicam - poate chiar acolo este greseala noastră.

Iata 5 motive care pot opri/stagna procesul educatiei copilului:

1. Renunti prea repede

Un lucru de stiut atunci cand este voba despre implementarea unei educatii efective copilului este ca uneri lucrurile se inrăutatesc inainte de a se imbunatatiti. Exista chiar un motiv logic pentru acest lucru: copiii sunt smecheri. In multe situatii folosesc un anume comportament pentru ca au observat ca functioneaza. Daca o criza de plans sau isterie in magazin te convinde sa ii cumperi jucaria pe care si-o doreste, chiar dacă nu aveai nici o intentie să o cumperi - atunci, strategia lui a functionat si o va mai aplica.

Daca va realiza ca acea strategie nu ii ajută la nimic, atunci copilului poate creste volumul de sunet sau poate sa plangă si mai cu foc, in speranta ca va obtine ce isi doreste. Inainte ca un copil sa renunte la aceste strategii - va trebui sa fie convins ca aceste stratageme chiar nu functionează... Asadar, ai rabdare si fii perseverent. Educatia unui copil cere timp si rabdare ...MULTA răbdare.

2.  Aplici strategiile fara răbdare

Adevarul este ca in cadrul procesului de educare, nu doar copilul trebuie sa sa invete... ci si parintii. Trebuie sa stii din start ca si tu, ca parinte, vei face anumite greseli pana vei invata care strategii sunt cele mai eficiente. Vezi ce strategie functioneaza si dupa ce ai rezultatul dorit, treci la urmatoarele reguli. Din nou este vorba despre timp si RABDARE.

educatia copilului

3. Esti inconsecvent 

Foarte des, parintii aplica sfaturi foarte bune de educatie care insa nu sunt eficiente pentr ca nu sunt folosite consecvent si perseverent.  Copiii au nevoie de repetitie si rutina, predictibilitate pentru a invata ce atitudini sunt corecte. Consecventa este esentiala in procesul de disciplinare al copiluli. Nu uita ca discilina are rolul de a  educa copilul. Consecventa educatiei il face pe copil sa inteleaga ca exista granite si il fac sa anticipeze consecinta actiunilor lui.

4. Esti blocat intr-o lupta de putere

Daca copilul tau nu este de acord cu regulile impuse de tine si cu tot ce i se spune, ati putea fi blocati intr-o lupta de putere. O inclestare a personalitatilor. Cand parintii simt ca pierd controlul, au tendinta sa stranga hatul sau sa dea pedepse.  Insa, un copil care are tendinte de opunere - copilul oponent - nu va raspunde pozitiv la astfel de metode de constrangere. In mod normal un copil are tendinta naturala de a-si cauta metode de independenta si de a invata sa isi exprime prpriile sale optiuni.  Unui astfel de l de copil - cu caracter preodominant oponent - ii va fi greu sa inteleaga sau chiar i se va parea o insulta - de a-si pierde posibilitatea de a-si exercita propriile optiuni. Din pacate, acest lucu duce la un ciclu crescator de escalare a tensiunilor intre parinte si copilul care vrea sa castige controlul.

5. Nu respecti regulile

Educand copilul  chiar si tu trebuie sa faci ceea ce spui ca vei face. Daca ii spui copilului ca va veti juca cu Lego dupa ce mananca, trebuie sa acepti ca indiferent ce se va intampla, va veti juca cu lego dupa ce mananca. Nu mai merge sa ii spui ca esti obosit sau ca nu mai poti.

Spunandu-i fetei ca ii iei creioanele colorate pentru toata ziua - daca mai coloreaza pe perete - va fi eficient ceea ce faci numai daca tu chiar faci acest lucru.

Copiii trebuie sa stie ce urmeaza in caz ca atitudinea lor nu e conforma cu cea ceruta de parinti si in acelasi timp, trebuie sa aiba incredere ca tu, ca parinte, esti capabil sa le oferi cea mai buna ghidare.

Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional

Parentingul pozitiv este un concept modern de educatie care plaseaza central copilul si il trateaza ca pe o personalitate unica. Expertii in educatia moderna a copilului sunt de parere ca aceasta abordare este pozitiva pentru dezvoltarea personalitatii sale. De fapt, acest gen de educatie deschide o poarta speciala de comunicare cu copilul, stimuland-i inteligenta, creativitatea si increderea in sine.

Succesul si popularitatea acestei noi abordari in educatie este de altfel strans legat cu cerintele societati actuale - care pune accent pe rezultate, independenta  si performanta in societate.

Este esential sa laudam si sa incurajam performantele reale copilului. Dar, multi parinti alimenteaza la maxim nevoia de aprecieri a copilului nerealizand ca de fapt afecteaza structura ego-ului copilului. In loc sa progreseze, acest copii devin dependenti de aprecieri si atentie.  - spune  Susan Carey, psiholog specializat in psihologia copilului - de la Universitatea Harvard, SUA -  citeste in continuare aici.

6 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
referinte: theconversation.com, psychologytoday.com

Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2024

 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII