De ce povestile infricosatoare sunt bune pentru copii

De ce povestile infricosatoare sunt bune pentru copii

De ce povestile infricosatoare sunt bune pentru copii

Unele povesti pentru copii sunt cu adevarat infioratoare - monstri, balauri, scufite mancate de lupi, vrajitoare rele ... Pe buna dreptate, te poti intreba daca aceste situatii nu il pot infricosa si pe copil. Ei bine, psihologii sunt de parere ca povestile infricosatoare ii ajuta pe copii sa faca fata fricii.

Atat timp cat nu sunt prea infricosatoare, desigur. Exista o diferenta intre a vedea ceva infricosator, si a citi. Cand un copil citeste o carte infricosatoare, el insusi determina cat de infioratoare sunt imaginile pe care le formeaza in mintea sa.

 

Printre temele des intalnite in cartile pentru copii sunt povestile de groaza cu monstrii. Va puteti intreba uneori daca acesta este un subiect potrivit. Poate copilul meu va incepe sa vada fantome si monstri peste tot. Totusi, spun expertii, nu este cazul sa va faceti griji. Potrivit acestora, povestile infricosatoare ii ajuta pe copii sa faca fata fricii.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Povestile infricosatoare sunt bune pentru copii
Sunt inca in viata ...
Indicatia varstei
Sfaturi pentru citirea cartilor infricosatoare

Povestile pentru copii: de ce unele sunt de fapt infricosatoare?

Iata ce spune o mamica pe forumul Desprecopii:

 De cind am inceput sa-i citesc povesti baietelului meu care are 2 ani si 2 luni am facut o descoperire macabra. Mai toate povestile au scenarii horror! Sa luam, de pilda, "Capra cu trei iezi" - 2 iezi mor, mincati de lupul care intra pe usa la a treia incercare (crima in serie cu premeditare), apoi le pune capetele in geam (brrrr! - SCREAM!), apoi capra face un foc si-l cheama pe lup sa-l ospateze (alta crima cu premeditare), lupul cade si ia foc (oau! moarte prin calcinare!). Bun, trecem la Alba ca Zapada: vinatorul e trimis s-o omoare in padure (alta crima cu premeditare), e pus sa-i smulga inima (profanare de cadavre), dar el omoara o caprioara (cruzime fata de animale)... Vrajitoarea cea rea o gaseste si-i da un mar otravit (again, crima cu premeditare), iar Alba ca Zapada moare si e pusa intr-un sicriu de sticla (cum sa-i explici moartea unui copil de 2 ani?) Scufita Rosie - aceleasi probleme cu lupul care o inghite pe bunica, bla, bla, bla... In mai toate povestile, personajul negativ moare otravit, in chinuri, personajul pozitiv invie. Ce Dumnezeu sa mai creada si copilul meu, ce notiuni ii introduc involuntar in creieras cu povestile astea si, mai ales, cum sa-i spun "somn usor si fara cosmaruri" dupa ce-i citesc asa ceva?  - adrianangi

Povestile infricosatoare sunt bune pentru copii

Totusi, spun expertii, nu este cazul sa va faceti griji. Potrivit acestora, povestile infricosatoare ii ajuta pe copii sa faca fata fricii.

Atat timp cat nu sunt prea infricosatoare, desigur. Exista o diferenta intre a vedea ceva infricosator, si a citi. Cand un copil citeste o carte infricosatoare, el insusi determina cat de infioratoare sunt imaginile pe care le formeaza in mintea sa. El insusi este responsabil, puteti spune. Intr-un film infricosator, cantitatea de fiori este determinata de imagini, muzica si sunete, iar copilul dvs. nu are inca capacitatea sa le stapaneasca. Deci, copilul dvs. are mai degraba cosmaruri dupa ce a vizionat un film infricosator, decat dupa ce a citit o carte cu monstrii.

Sunt inca in viata ...

Iar acum raspunsul la intrebarea: de ce povestile cu monstrii sunt bune pentru copii?

Pentru inceput, frica este o emotie care apartine vietii. Cum poti sa te simti in siguranta, daca nu stii cum se simte frica? Prin citirea povestilor infricosatoare, copiii invata de fapt diferenta dintre bine si rau.

Citirea povestilor este foarte educativa in aceasta privinta. Copiii se recunosc in personaje - "Eu sunt printesa!" si, in cele din urma, binele depaseste intotdeauna raul. In plus, calea pe care cartea o urmeaza, pentru a depasi raul, este o lectie pentru copii: puteti depasi si realiza totul in viata, daca faceti tot ce va sta in putinta. De asemenea, un aspect pozitiv pentru copil: oricat de infricosatoare si ingrozitoare sunt aceste basme, la sfarsitul lor, personajele sunt mereu fericite si fericite. Oricum: totul se sfarseste cu bine!

Ad-Extra3:

Indicatia varstei

Desigur, nu orice carte infioratoare este potrivita pentru orice copil. In majoritatea cartilor, nu este mentionata o indicatie a varstei. Insa, chiar daca o carte este potrivita varstei copilului dvs., aceasta nu inseamna ca este potrivita si pentru copilul dumneavoastra. In cele din urma, fiecare copil este diferit, iar un copil poate experimenta frica altfel decat alti copii. Cum stii daca o carte este potrivita pentru copilul tau? Ce se intampla daca ai judecat gresit, iar cartea este prea infricosatoare? Iata cateva sfaturi.

Sfaturi pentru citirea cartilor infricosatoare

Cand alegeti o carte, aveti intotdeauna in vedere subiectul povestirii. Daca copilul dvs. este speriat de intuneric, nu cititi o carte care povesteste despre o padure intunecata. Acest lucru poate determina copilului o amplificare a fricilor lui.

Indicatia de varsta din librarii poate fi un ghid excelent, insa chiar mai important este sa observati copilul. Daca aveti oarecare indoieli, este bine sa alegeti alta carte.

Daca cititi copilului dintr-o carte interesanta, potriviti-va modul de citire si intonatie varstei si experientei copilului dumneavoastra. Daca observati ca copilul dumneavoastra traieste povestea intens, puteti reduce intensitatea, ajustand-va vocea pentru asta. In caz contrar, desigur, puteti sa faceti lucrurile un pic mai interesante pentru copilul dvs., facand povestea sa produca mai multi fiori.

Uneori nu observi imediat efectul asupra copilul tau, dar observi ca are cosmaruri ulterioare. Cosmarurile sunt deranjante, dar dispar de la sine. Jocul este potrivit in aceasta privinta. Aceasta este o modalitate pentru copilul tau de a procesa ceva. In cele din urma, copilul dvs. va invata sa se ocupe de lucrurile care ii plac si il atrag.

Daca observati ca copilului dumneavoastra ii este frica de ceva ce a citit, discutati cu el. Explicati-i ca nu este ceva real, sau ca copiii nu pot fi atinsi de rau. La copiii mici nu ajuta explicatiile: emotiile lor sunt mult mai puternice. Prin urmare, aveti grija atunci cand cititi copilului si opriti-va daca considerati experienta prea infricosatoare.

Ce fel de povesti le spunem copiilor?

Copiii mei au fost si sunt innebuniti dupa povesti...Dar care copil nu este? Le-am spus povesti de cand erau mici de tot si nici macar nu silabiseau, apoi le-am citit povesti, apoi am spus si am citit impreuna. Citeste mai departe AICI

Mai multe despre psihologia copilului aici > 

 Forum dedicat psihologiei copilului

 Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori.

 

autor:

Amalia Averescu - psiholog - Kinder- en jeugdpsychologie - specializat in Psihologia Copilului, Zwolle, Olanda.

In exclusivitate pentru Desprecopii.com © 2017

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII