Cand copilul s-a lovit la cap: 11 lucruri pe care fiecare parinte trebuie sa le stie si sfatul medicului

Cand copilul s-a lovit la cap -  11 lucruri pe care fiecare parinte trebuie sa le stie si sfatul medicului

Cand copilul s-a lovit la cap: 11 lucruri pe care fiecare parinte trebuie sa le stie si sfatul medicului

Orice lovitură la cap pe care o suferă un copil trebuie monitorizată atent de către părinți, iar dacă apar dureri de cap, este esențial să se ajungă cât mai repede la Urgențe.

Mulți părinți nu cunosc suficient de multe detalii despre leziunile la cap și contuziile la copii. De exemplu, știați că este indicat să lăsați un copil cu o contuzie să doarmă? Sau că joaca imediat după ce copilul s-a lovit la cap poate duce la complicații grave?

in acest articol veti citi mai multe despre:
1. Exista doua grupe de varsta mult mai expuse riscului de leziuni ale capului
2. Contuziile sunt leziuni cerebrale
3. Simptomele contuziei sunt diferite pentru toata lumea
4. Toti cei care au suferit o contuzie trebuie sa se prezinte la medic
5. Dupa 4-6 ore, parintii se pot ingrijora mai putin
6. Un copil cu o contuzie poate dormi
7. Contuziile, de obicei, nu cauzeaza daune pe termen lung
8. Un copil ce a suferit o contuzie nu ar trebui sa continue joaca
9. Antrenorii echipelor sportive pentru copii nu sunt intotdeauna educati despre leziunile capului
10. Este vital sa puneti intrebarile corecte
11. Sprijinirea unui sportiv adolescent cu o contuzie este cheia recuperarii

Cand copilul se loveste la cap: sfatul medicului

Loviturile la cap fac parte, din pacate - din gama de lovituri pe care un copil le poate avea. Fie la joaca, la gradinita, la scoala sau chiar in casa. Iata ce trebuie sa stie orice parinte despre loviturile la cap ale copilului.
Am consemnat sfaturile doamnei medic pediatru Stefana Zamfir.

În primul rând, rămâneți calm. Monitorizați copilul îndeaproape în următoarele ore. În cazul unei lovituri la cap, fiți atenți la orice semne sau simptome neobișnuite, cum ar fi vărsăturile, durerile de cap severe, confuzia, somnolența excesivă, pierderea echilibrului sau dificultăți de vorbire. Dacă observați oricare dintre aceste simptome, duceți copilul de urgență la spital.

Chiar dacă nu sunt prezente simptome imediat, urmăriți comportamentul copilului pentru următoarele 24-48 de ore. De asemenea, este bine să îi permiteți să doarmă, dar verificați-l periodic pentru a vă asigura că răspunde normal și că nu apar alte probleme. Evitați activitățile fizice intense sau joaca în perioada de recuperare, pentru a preveni posibile complicații.

1. Exista doua grupe de varsta, mult mai expuse riscului de lovituri (leziuni) ale capului

Copiii mici, cu varsta cuprinsa intre 0 si 4 ani si adolescentii cu varsta cuprinsa intre 15 si 19 ani sunt cel mai expusi riscuui de a suferi leziuni traumatice ale creierului.

Iace ce spune dr. Medic pediatru Stefana Zamfir

Inainte de varsta de 4 ani, copiii nu au un control bun al muschilor capului / gatului si duc lipsa de coordonare. Elevii sunt si ei expusi riscului datorita participarii la atletism. De asemenea, se angajeaza in mai multe activitati de asumare a riscurilor, cum ar fi mersul pe bicicleta, echitatie, ski sau alte sporturi.

2. Contuziile sunt leziuni cerebrale

Orice lovitura sau cazatura care afecteaza capul este periculoasa si produce contuzii. Parintii ar trebui sa le ia in serios!

Ad-Extra3:

3. Simptomele contuziei la cap sunt diferite

Fiecare copil poate reactiona diferit la o contuzie la cap (lovitura la cap). Simptomele principale sunt durerile de cap, ameteli, greata, confuzie, senzatie de oboseala sau senzatie de ceata". Copiii sub 2 ani pot prezenta iritabilitate excesiva, pot dormi in reprize si durate neobisnuite, iar daca nu pot fi linistiti, ar trebui sa fie un semnal de alarma.

4. Toti copiii care au suferit o contuzie trebuie sa se prezinte la medic

Iace ce spune dr. Medic pediatru Stefana Zamfir

Intrebarea este: puteti astepta sa va programati la medic sau trebuie sa apelati la urgente? Recomandarea: sunati mai intai medicul de familie, dar in cazul unui copil mic cel mai bine este sa mergeti la urgente.

Rapiditatea solicitarii asistentei medicale depinde de nivelul de confort al ranitului. Daca aceasta este prima experienta cu o lovitura la cap, poate doriti sa mergeti la camera de garda. Daca simptomele se inrautatesc sau daca se acuza dureri de cap severe, varsaturi, pierderea cunostintei sau convulsii, nu asteptati!

"Cand aveti indoieli, apelati imediat medicul. Nu gresiti niciodata sa mergeti la urgente in urma unei contuzii", spune dr. Medic pediatru Stefana Zamfir

5. Dupa 4-6 ore, parintii se pot ingrijora mai putin

Dupa 4-6 ore, parintii se pot ingrijora mai putin in urma unei contuzii la cap a copilului. Putem fi mai linistiti si mai putin ingrijorati dupa aceasta perioada de timp. Desigur, agravarea simptomelor, cum ar fi varsaturile sau durerile de cap severe, nu trebuie niciodata ignorate.

6. Un copil cu o contuzie are voie sa doarma

Da, un copil cu o contuzie la cap poate dormi. Logica vechii scoli despre leziunile capului si copii spunea ca cei mici trebuie treziti la fiecare cateva ore pentru a ne asigura ca sunt receptivi. Acest "obicei" lucreaza impotriva vindecarii. Vrem ca ei sa se odihneasca.

7. Contuziile, de obicei, nu cauzeaza daune pe termen lung

"Ne asteptam la o redresare completa", spune dr. Medic pediatru Stefana Zamfir

8. Un copil ce a suferit o contuzie, nu ar trebui sa continue joaca

Indiferent daca se afla pe terenul de joaca sau pe terenul de fotbal, atunci cand un copil sufera o contuzie, el sau ea ar trebui sa se odihneasca - intotdeauna. In caz contrar, copilul este in pericol.

Dr. Walter subliniaza: "NU ar trebui sa se intoarca la joaca in aceeasi zi, NU ar trebui sa se intoarca la joaca fara o evaluare medicala."

9. Antrenorii echipelor sportive pentru copii nu sunt intotdeauna educati in privinta leziunilor capului

"Educatia si constientizarea sunt cele mai importante instrumente pentru tratarea cu succes a contuziilor", spune Walter. Toti antrenorii ar trebui sa aiba un plan in functie de lovitura pe care copilul o sufera, atat pe termen scurt cat si pe termen lung.

10. Este vital sa puneti intrebarile corecte

Un atlet adolescent poate ezita sa recunoasca ca este ranit. Pur si simplu intreband: "Esti bine?" nu este de ajuns. Interactionati cu copilul ranit, observati-l si, atunci cand vi se pare ca are indoieli, pastrati-l in afara jocului.

11. Sprijinirea unui sportiv adolescent cu o contuzie este cheia recuperarii

Walter spune ca 80% - 90% dintre copiii ce au suferit contuzii vor reveni la normal in 2-3 saptamani. Intre timp, munca lor la scoala poate suferi si se pot simti deprimati de faptul ca nu se pot intoarce la echipa lor. Sprijinul antrenorilor, parintilor, profesorilor si colegilor de echipa este vital pentru redresare.

Metoda Heimlich primul ajutor in caz de inec cu mancare sau obiect: cum se aplica la bebelusi, copii sau adulti

Cand ai un copil mic, e bine sa stii sa fii pregatit in cazul in care acesta se ineaca cu o bucata de mancare. De altfel, cand cineva se ineaca cu mancare sau un obiect, exista numai cateva minute care ii pot salva viata.
Iata ce trebuie sa stii despre manevra Heimlich si cum trebuie sa o practici pentru a salva viata copilului sau a unui adult. Sau chiar tie.

 Citeste mai departe ... AICI 

Cum acorzi primul ajutor:

Primul ajutor cand copilul se opareste sau are arsuri pe piele
Fracturi si entorse: cum acordam primul ajutor copiilor

 

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: Desprecopii.com, Material realizat cu sfaturile dr. Medic pediatru Stefana Zamfir
In exclusivitate pentru Desprecopii - Toate drepturile rezervate (c) 2024

 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Gropeneanu Victorița
    Gropeneanu Victorița trimis la 12/8/2023

    Bună ziua, copilul meu s a lovit la cap în geam termopan a întrat cu capul în marginea geamului È™i a sângerat un pic ce trebuie sa fac, sa merg la urgenta cu el are 10 ani. MulÈ"ºumesc.

    Raspunde la acest comentariu
  2. Ana maria
    Ana mariatrimis la 29/9/2021

    buna copilu meu are doua cucuie in spatele capului cand ii pun mana il doare din ce cazua sa facut

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII