3 Exemple de parenting pozitiv in practica

3 Exemple de parenting pozitiv in practica

3 Exemple de parenting pozitiv in practica

Parenting-ul pozitiv poate părea uneori mai dificil sau mai lent, dar aduce beneficii semnificative pe termen lung pentru copii și pentru relația cu aceștia. ❤️👨‍👩‍👧‍👦

Asa ca iata, trei exemple din viata mea mea zilnica cu cei mici, despre practica parenting-ului pozitiv:

in acest articol veti citi mai multe despre:
Lupta pentru Putere vs Incurajarea capacitatilor
Cicalire vs Lucrul impreuna
Toane sau validare
Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional

La prima vedere, ar părea că abordările sau soluțiile de parenting pozitiv par a fi mari consumatoare de timp sau că necesită prea multă răbdare. 😅

Așa că iată trei exemple din viața mea zilnică cu cei mici, despre practica parenting-ului pozitiv: 👨‍👩‍👧‍👦❤️

1. Timpul de calitate

În loc să verific notificările telefonului în timp ce copiii îmi povestesc despre ziua lor la școală, încerc să-mi rezerv timp pentru a fi cu ei cu adevărat prezenți. Asta înseamnă să mă așez cu ei și să ascult cu atenție, să pun întrebări și să ne bucurăm de conversații adevarate.

2. Răbdarea în fața unei crize de furie

Atunci când unul dintre copii intră într-o criză de furie, încerc să rămân calm și empatic. În loc să mă enervez și să strig, îi ascult și încerc să înțeleg ce îi deranjează cu adevărat. Această abordare poate dura mai mult, dar ne ajută să rezolvăm problema într-un mod mai constructiv. 😡➡️😌

3. Reguli și consecințe clare

În loc să aplic pedepse arbitrare, încerc să stabilesc reguli clare și consecințe adecvate pentru comportamentul nepotrivit. Aceasta îi ajută pe copii să înțeleagă legătura dintre acțiunile lor și consecințele acestora și promovează o învățare pozitivă. 🚫➡️✅

Instrumentele de parenting pozitiv te pot ajuta sa previi luptele pentru putere si iti pot incuraja copilul sa fie mai cooperant.

Iti place ideea de parenting pozitiv insa nu esti sigur despre cum sa o pui in practica in interactiunile zilnice?  Iata 3 exemple utile:

Am doi copilasi mici si ca la majoritatea familiilor, si in familia mea sunt unele momente tensionate in ceea ce priveste diverse situatii. Uneori aceste momente sunt absolut dificile din cauza dorintelor copiilor mei si a asteparilor mele care nu se sincronizeaza. Abordand un parenting echilibrat, bazat pe perseverenta si disciplina, pot adeseori sa aman luptele pentru putere, cicalirile, crizele, si restabilesc pacea  - spune o mamica pe forumul de parenting de la Desprecopii.

Asa ca iata, trei exemple din viata mea mea zilnica cu cei mici, despre practica parenting-ului pozitiv:

Lupta pentru Putere vs Incurajarea capacitatilor

#1: Cazul Nu vreau

Intr-o dimineata, copilul meu in varsta de sase ani tot continua sa ma intrebe cand va fi gata micul-dejun. Nu voia sa aranjeze servetelele pe masa (aceasta este datoria lui in fiecare dimineata). Am empatizat cu el desi imi era foarte foame si ma cam irita situatia. Sincer, ma gandeam ca “sunt doar servetele, de ce nu ai vrea sa le asezi..hmm!” In loc de a-i spune ceea ce gandeam, am respirat adanc si i-am spus: “Inteleg, nu ai starea potrivita pentru a aseza servetelele in aceasta dimineata…hmm…” Am decis sa ii ofer doua optiuni: “Poti aseza servetelele in timp ce eu spal fructele sau putem sa facem schimb de indatoriri astazi.”

Raspunsul sau a fost “nu, nu vreau sa fac nimic astazi”.

Ii spun: “Toata lumea are o datorie la micul dejun, fie vii cu o sarcina pe care iti place sa o faci, fie faci schimb cu mine, iar asta este ultima mea oferta!” (Am spus asta cu un zambet pe fata, insa am fost ferma in ceea ce am spus).
El a spus: “Bine...sa schimbam rolurile!”
Fiul meu nu era incantat de acest lucru, dar nici suparat. Dupa ce a terminat de spalat unele fructe, m-a intreabat daca le-ar putea taia pentru a face o salata de fructe. Asa ca in loc sa ne contrazicem asupra faptului ca el trebuie sa aseze servetelele, aceasta s-a transformat intr-o adevarata interactiune pozitiva.

De ce a functionat: Odata ce fiul meu s-a simtit implicat si capabil, gandul de a face putina treaba inainte de micul dejun nu a mai fost atat de coplesitor. De asemenea, el a avut sansa de a face o alegere sau de a veni cu propria lui solutie, Punerea copilului in pielea parintelui, efectuarea de catre copil a unei datorii care este de obicei a parintelui face lucrurile mult mai interesante.

Cicalire vs Lucrul impreuna

#2: Cazul pantofilor pierduti

Intr-o dimineata toata lumea este pregatita de plecare cand imi vad fiul de patru ani neincaltat. “Unde iti sunt pantofii?”, il intreb.

Raspunsul sau: “Nu stiu. Nu ii gasesc nicaieri.”
“Glumesti, nu-i asa? De cate ori..” Tipam, insa nu-mi placea directia in care ma indreptam asa ca m-am oprit. Am respirat adanc si am continuat “Asteapta, hai sa-i cautam. Unde te-ai uitat dupa ei?” “Hmm, sub canapea si in cutia de pantofi, dar NU…nu sunt acolo. Poate i-a mancat Dero.” A spus el cu un gigant zambet meschin. (Dero este cainele nostru.)
“Ok. Hai sa cautam impreuna, dar sa fim rapizi pentru a nu intarzia! m-am oferit eu.

Am inceput cu totii sa ii cautam pana cand fetita mea in varsta de trei ani alearga spre noi “I-am gasit! I-am gasit! Uitati-va la mine, am gasit pantofii!” Copiii s-au imbratisat. Inainte de a putea spune ceva, fiul meu a spus: Multumesc Ana pentru ca i-ai gasit.” (acest lucru mi-a topit inima!) In masina mi-am intrebat fiul unde credea el ca ar trebui sa isi puna pantofii cand se intoarce acasa. In dimineata urmatoare, pantofii erau in cutia lor si nu am avut nicio problema.

De ce a functionat: In loc sa il invinovatesc si sa il cicalesc pentru ratacirea pantofilor, asa cum am vrut initial, mi-am dat seama ca in acel moment oferirea unei maini de ajutor copilului meu de patru ani valora mai mult decat sa fac pe toata lumea sa se simta rau pentru pierderea pantofilor, pierderea cumpatului si risipirea timpului.

Ad-Extra3:

Toane sau validare

#3: Caz potential de dezastru

“Mama, imi cumperi asta?” A spus Ana intr-o zi la casa supermarket-ului.
“Oh pachetul aceasta de ciocolatele arata gustos, dar nu o cumparam. Am ales deja o multime de alte lucruri din magazin, nu o cumpar si pe asta.”
“Oh...!” A spus ea cu glas scazut in timp ce ii izvorau cateva lacrimi.

Incerc sa ma gandesc la aceasta din situatia ei…cine poate rezista ciocolatelor hello kitty? Sunt roz, si asezate in forma de pisicuta, sunt atat de ispititoare! Insa nu vreau sa le cumpar. Nu le voi cumpara. Am avut o nemultumire interna de 10 secunde: Multumesc mult magazinului pentru faptul ca le-a pus exact acolo unde fiica mea de trei ani poate saliva la ele....:(

Am ingenuncheat: “Iti doresti atat de mult sa-ti cumpar aceste ciolacoletele pentru a le manca pe toate?” “Nu, mama, imi place pisica, nu vreau sa le mananc, doar sa imbratisez pisica,” a spus Ana. “ Oh, bine, vrei sa o imbratisezi si apoi o punem la loc?” am intrebat. “Da, mama.” Hmm...potential dezastru, daca se decide sa nu ii mai dea drumu...plan, gandeste...gata, stiu. “Hey, ce parere ai despre asta, imbratisezi pisica, apoi o punem la loc si ii dai casierului cardul de cumparaturi?” Pentru usurarea mea ea a spus da si ne-am urmat intocmai planul.

De ce a functionat: In loc sa cer ca fiica mea sa isi ia mainile de pe bomboane, mi-am luat un moment pentru a vedea lucrurile din perspectiva ei. De asemenea, dandu-i fiicei mele o anumita sarcina pe care sa o indeplineasca dupa imbratisarea pisicii a facut mai usoara tranzitia catre indepartarea din ghearele dulci ale pisicutei.

La prima vedere, abordarile de parenting ar putea parea ca necesita mai mult timp, insa merita intr-adevar.

Uneori, s-ar putea considera ca abordarile sau rezolvarile de parenting pozitiv par a fi mari consumatoare de timp sau ca necesita prea multa rabdare. Fiind o mama ocupata a doi copii pot declara ca nu am o tona de timp si nici rabdare fara sfarsit…ceea ce ma motiveaza este ca cu cat practicam mai mult aceasta metoda, cu atat devine mai usor.

De fiecare data cand raspund intr-o maniera care evidentiaza legatura si cooperarea, apar mai putine conflicte. Aceasta abordare inseamna si ca alor mei copii li se ofera oportunitatea de a-si dezvolta abilitati cu adevarat valoaroase, precum ascultarea, negocierea, cooperarea, rezolvarea de probleme si auto-reglarea.

Ai folosit instrumentele parenting-ului pozitiv pentru a transforma in cooperare o situatie de conflict? Cu ce te-ai luptat?

Simte-te liber/a sa pui intrebari la sectiunea de comentarii sau pe forumul de Parenting.

Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional

Parentingul pozitiv este un concept modern de educatiea care plaseaza central copilul si il trateaza ca pe o personalitate unica. Expertii in educatia moderna a copilului sunt de parere ca aceasta abordare este pozitiva pentru dezvoltarea personalitatii sale. De fapt, acest gen de educatie deschide o poarta speciala de comunicare cu copilul, stimuland-i inteligenta, creativitatea si increderea in sine.

Succesul si popularitatea acestei noi abordari in educatie este de altfel strans legat cu cerintele societati actuale - care pune accent pe rezultate, independenta  si performanta in societate.

Este esential sa laudam si sa incurajam performantele reale copilului. Dar, multi parinti alimenteaza la maxim nevoia de aprecieri a copilului nerealizand ca de fapt afecteaza structura ego-ului copilului. In loc sa progreseze, acest copii devin dependenti de aprecieri si atentie.  - spune  Susan Carey, psiholog specializat in psihologia copilului - de la Universitatea Harvard citeste in continuare aici.

Tot despre parenting pozitiv merita citit:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii
Cand esti inconjurat doar de 'experti' in parenting: ganduri si morala 
4 alternative eficiente si pozitive la autoritarul: Fa asa pentru ca asa spun eu!

Te asteptam pe forumul de Parenting, unde discutam cam totul despre educatia copiilor nostri.
 

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.

referinte: empoweringparents.com, psychologytoday.com
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII