Patru din zece românce nasc prin cezariană. De ce aceasta alegere și ce ar trebui să știe fiecare femeie insărcinată
Patru din zece romance nasc prin cezariană. De ce?
Iata ce cred medicii din Romania despre acest fenonem. Printre altele un medic spune ca o mare parte dintre femeile care optează pentru cezariană o fac şi în necunoştiinţă de cauză. Iata de ce aleg romancele nasterea prin cezariana si ce ar trebui sa stie ...
in acest articol veti citi mai multe despre:
A ajuns nasterea prin cezariana o moda in Romania?
4 din 10 femei iau această decizie măcar o dată în viaţă
Doar 15% din naşteri ar trebui să fie prin cezariană
Cezariana NU ar trebui sa se faca la cerere
Principalii factori care au dus ca România să ocupe locul trei la nivel european în ceea ce priveşte naşterile prin cezariană.
După cezariană, procesul de refacere durează mai mult decât după o naştere naturală
Brazilia, campioană la capitolul cezariană
În România, statul decontează aproape 250 de dolari pe cezarian
A ajuns nasterea prin cezariana o moda in Romania?
A ajuns nasterea prin cezariana o moda in Romania? Partial raspunsul este DA. Multe vedete se lauda ca au nascut prin cezariana si in plus, in multe spitale, medicii nu informeaza corect pacientele despre beneficiile nasterii naturale - propunand mult prea usor, nasterea prin cezariana.
Patru din zece românce nasc prin cezariană. Cifrele sunt îngrijorătoare, avertizează Organizaţia Monială a Sănătăţii. Nici medicii români nu sunt mândri de această statistică, care plasează România pe locul trei în Europa, după Cipru şi Italia, şi spun că gravidele sunt cele care aleg operaţia în detrimentul naşterii naturale: ”Dacă prietena, vecina şi colega au ales cezariana, eu de ce să nu o fac? Nu sunt de la ţară, nu vreau să mă doară” este una dintre explicaţiile pe care femeile însărcinate le-o oferă obstetricienilor.
O explicatie incredibila: Nu sunt de la ţară, nu vreau să mă doară
Explicaţia unei realităţi ce a adus România în TOP 3 în Europa: „Nu sunt de la ţară, nu vreau să mă doară”
Ce spune o mamica pe forumul Desprecopii:
Personal gasec aberant ca s-a ajuns sa se aleaga intre nastere naturala sau cezariana sub x y pretexte, cel adevarat fiind de fapt, in marea majoritate, frica de durere. si va rog nu ma contraziceti caci am citit destule istorii aici si vazut cazuri concrete in anturaj. a devenit chiar "ne la moda" sa nasti natural in Romania; fie n-ai bani de medic pt cezariana, fie esti dusa cu capul si in urma cu tehnologia si d'aia alegi mersul natural al lucrurilor
Nasterea naturala e o stare/situatie naturala, cezariana e un act medical ce implica mult mai multe riscuri.
Sarcina e o stare naturala, nu o boala unde la fiecare minut trebuie sa ne intrebam daca-i normal sa ne doara/intepe ici colo - de pe forumul Desprecopii la acest topic
Statisticile de specialitate arată că numărul naşterilor prin cezariană creşte de la un an la altul. În 2008, numărul româncelor care năşteau prin cezariană era de 23,6%. În prezent, procentajul a ajuns la 36,9%. Dr. Gabriel Lemnete, medic ginecolog, la Maternitatea Polizu, a identificat pentru gândul factorii din cauza cărora România este fruntaşa Europei la capitolul naşterilor prin cezariană.
OMS: Doar 15% din naşteri ar trebui să fie prin cezariană
Cercetătorii britanici de la Universitatea City, din Londra, au analizat datele cu privire la numărul de naşteri prin cezariană din 26 de ţări din Europa, printre care şi România. Rezultatele arătă că în ţările nordice numărul cezarianelor este mai mic, spre deosebire de cel înregistrat în ţările din sudul şi estul Europei.
Potrivit datelor, în Cipru o femeie din două optează cezariana în detrimentul naşterii naturale. Pe locul doi se află Italia – 38%, iar pe locul trei se află România – 36,9%, scrie cotidianul francez Le Figaro, care prezintă rezultatele studiului. Cele mai puţine cezariene se înregistrează în Islanda, respectiv 14.8%, ţară urmată de Finlanda cu 16,8%de naşteri prin cezariană şi Olanda cu 17% de cezariene.
Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se arată îngrijoraţi de numărul tot mai mare de naşteri prin cezariană. Aceştia spun că cezariana este deseori asociată cu un risc crescut de complicaţii, ce pot apărea post-partum atât în cazul mamei, cât şi al copilului. OMS recomandă ca rata cezarienelor să nu depăşească 15% din numărul total de naşteri ce se înregistrează într-o ţară.
Ad-Extra3:
„Cezariana ar trebui să se facă numai în cazul în care este o indicaţie medicală, nu la cerere”
Dr. Gabriel Lemnete este medic ginecolog la Maternitatea Polizu şi unul dintre obstetricienii care militează pentru naşterea naturală, în detrimentul cezarianei la cerere. „În România e de bonton să se nască prin cezariană. Vin la doctor şi spun: ‚Prietena, vecina şi colega au născut prin cezariană, eu de ce să nu o fac? Nu sunt de la ţară, nu vreau să mă doară’. Sunt paciente care au idei puţine, dar fixe. În aceste cazuri le îndrum către un medic care este mai deschis spre astfel de cerinţe”, a declarat dr. Lemnete.
Acesta menţionează că cezariana este un act medical, iar naşterea este un act natural. „Cezariana ar trebui să se facă numai în cazul în care este o indicaţie medicală, nicidecum la cerere”.
De ce aleg romancele nasterea prin cezariana - parerea medicilor
Iata care este parerea medicilor - despre motivele pentru care aleg cezariana viitoarele mamici:
🔴 Frica de durere este principalul motiv pe care îl invocă o mare parte dintre femeile care nasc prin cezariană. „Ţine de un anumit tip de atitudine pe care îl au o parte dintre femei atunci când vine vorba de a-şi aduce pe lume propriul copil. Naşterea naturală poate fi şi ea fără dureri. De cele mai multe ori femeile asociază travaliul cu o experienţă traumatizantă. Naşterea naturală poate fi o experienţă deloc dureroasă. Femeii i se administrează analgezice şi i se face anestezie”, spune dr. Lemnete.
🔴 Româncele ajung la medicul ginecolog pentru prima dată în cele 9 luni de sarcină abia atunci când trebuie să nască. „Nu contează că e la prima, la a doua sau chiar a treia sarcină. Nimeni nu i-a monitorizat sarcina, pentru că pacienta nu a considerat că e necesar acest lucru. Vine la medic atunci când e în travaliu. Această situaţie ridică probleme nu doar medicului care asistă, ci şi pacientei. În astfel de cazuri, pentru a nu fi acuzaţi de malpraxis, medicii optează pentru cezariană”.
🔴 Româncele nu au o dietă echilibrată şi un stil de viaţă sănătos în timpul sarcinii. Sarcina nu este o boală, dar în cele nouă luni femeia trebuie să adopte un regim alimentar adecvat unei femei însărcinate. Asta nu presupune să mănânce pentru doi, aşa cum au tendinţa multe femei care sunt gravide. „Pe lângă dietă, femeile au tendinţa să muncească până în ultima lună de sarcină, de frică că cineva le va lua locul dacă pleacă mai devreme. Acest lucru poate duce la apariţia complicaţiilor, iar într-o astfel de situaţie medicul este nevoit să opteze pentru cezariană”, explică dr. Lemnete.
🔴 Româncele nu îşi tratează diferitele boli pe care le au înainte de a rămâne însărcinate sau chiar în timpul. Medicul afirmă că o femei ar trebui să îşi facă o serie de analize şi înainte de a rămâne însărcinată, nu doar pe timpul sarcinii.
🔴 Româncele care au născut prima dată prin cezariană o fac şi a doua oară tot prin cezariană. „Şi în acest caz cezariana este o indicaţie medicală. Este foarte riscant ca o femeie care a născut prima dată prin cezariană să nască a doua oară natural. Muşchiul abdominal odată tăiat nu se reface niciodată în întregime, indiferent de numărul de ani care trec între cele două naşteri. De asemenea, uterul va fi traumatizat”.
● Femeile din mediul rural îşi trăiesc travaliul în ambulanţă. „Aici nu mai e vina femeii, ci a lipsei de medici. În spitalele judeţene sunt puţini medici ginecologi. Sunt cazuri de spitalele judeţene în care există un singur medic, nu pe gardă, ci pe spital, ca să nu mai vorbesc de neonatologi. În astfel de cazuri, pacienta este trimisă cu ambulanţa de la Giurgiu, de exemplu, să nască la Bucureşti. Ajunge aici cu dilataţie 4. În astfel de situaţii nu îmi rămâne, mie ca doctor, decât să optez pentru cezariană. Unei femei care şi-a petrecut travaliul pe ambulanţă nu mai ai cum să o destresezi. Ea e deja traumatizată”.
După cezariană, procesul de refacere durează mai mult decât după o naştere naturală
Dr. Gabriel Lemnete spune că o mare parte dintre femeile care optează pentru cezariană o fac şi în necunoştiinţă de cauză. „Cezariana este o operaţie, în care mama trebuie să stea cel puţin 12 ore la terapie intensivă. Astfel, oricât de mult mama şi-ar dori să-şi ţină copilul la piept nu o va putea şi asta pentru că nu este aptă din punct de vedere fizic. Va rămâne imobilizată la pat timp de 24 de ore. În cazul naşterii naturale, femeia se va putea ridica din pat chiar şi după 2 ore de la naştere”, a menţionat medicul. Acesta mai spune că procesul de recuperare şi reintegrare în societate a unei femei care a născut prin cezariană durează mai mult decât după o naştere naturală.
În plus, medicul susţine că o serie de studiile de specialitate au arătat că rata de mortalitate infantilă este mult mai crescută în rândul copiilor născuţi prin cezariană, decât al celor născuţi pe cale naturală.
Un alt minus al cezarianei îl reprezintă şi faptul că nou-născutul vine complet nepregătit pentru mediul extrauterin. Copiii pot dezvolta sindromul detresei respiratorii (nr. condiţie pulmonară caracterizată prin niveluri scăzute de oxigen în sânge) – mai ales dacă vin pe lume înainte de 39 de săptămâni sau pot suferi de hipertensiune pulmonară.
De asemenea, femeile care optează pentru naşterea prin cezariană stau internate mai mult timp în spital spre deosebire de cele care nasc natural, uneori chiar şi până la 7 zile.
Brazilia, campioană la capitolul cezariană
Ultimul raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pe tema naşterii prin cezariană arată că incidenţa naşterilor prin cezariană este în continuă creştere la nivel mondial. Cercetarea cuprinde date din 65 de ţări, printre care şi România, ţară care se află la mijlocul clasamentului.
Raportul, care cuprinde date din 2008, arată că în anul respectiv în Brazilia s-au înregistrat 960.687 de naşteri prin cezariană, acestea reprezentând 45.9% din numărul total de naşteri înregistrate în 2008. Cercetarea mai indică că din numărul total de cezariene, doar 15.4% dintre femei au optat pentru acest tip de naştere deşi puteau aduce copilul pe cale naturală.
Raportul OMS mai menţionează şi câţi bani cheltuie fiecare stat în parte pentru acest tip de naştere. Astfel, în Brazilia s-au alocat peste 226.777. 248 de dolari, ceea ce înseamnă că statul brazilian a alocat 236 de dolari pentru fiecare cezariană.
Iranul şi Republica Dominicană se află la egalitate la capitolul indicenţa naşterilor prin cezariană. În ambele ţări 41,9% dintre naşteri nu au fost pe cale naturală. În Iran s-au înregistrat 373.372 de naşteri prin cezariană, dintre care doar 6% au fost la cerere, pentru acestea cheltuindu-se suma de 108.495.217 de dolari.
În Republica Dominicană s-au înregistrat 60.256 de naşteri prin cezariană, din acestea 1% au fost cezariene la cerere. Pentru naşterea prin cezariană în această ţară statul a cheltuit 16.125.808 de dolari.
Pe locul trei se află Italia cu un procent de 38,2% de cezariene. Raportul OMS arată că în peninsulă s-au raportat 126.672 de operaţii de cezariană, dintre care doar 2% au fost cezariene la cerere. Pentru numărul total de naşteri prin cezariană statul italian a alocat 103. 505.894 de dolari.
Locul patru este ocupat de Coreea de Sud. În 2008 s-au înregistrat 102.604 de naşteri prin cezariană, pentru care statul a cheltuit 30.381.162 de dolari. Datele mai arată că în această ţară din numărul total de naşteri 37.7% au fost cezarene, dintre care doar 1,6% au fost la cerere.
Pe locul cinci se situează Cuba, cu 24. 308 de cezariene, adică 35,6% din numărul total de naşteri, dintre care 0.4% au fost la cerere.Pentru numărul total cezariene statul cubanez a cheltuit 23.457.645 de dolari.
La polul opus se află Croaţia, Finlanda, Polonia, Quatar şi Islanda. În aceste ţări incidenţa cezarianei este sub 16.4% din numărul total de naşteri, iar în afalră de Polonia – unde s-a întregistrat 0,1% naşteri prin cezariană la cerere, în nicio altă ţară nu s-au raportat cezariene la cerere.
► Citeste si 10 lucruri pe care probabil nu le știi despre nașterea prin cezariană
În România statul decontează aproape 250 de dolari pe cezariană, în timp ce în Islanda cezariana este decontată cu 18.040 de dolari
România se situază la mijlocul clasamentului realizat de OMS. Statistica arată că la noi în ţară s-au înregistrat 18.404 de naşteri prin cezariană, acestea reprezentând 23,6% din numărul total de naşteri. Dintre acestea, doar 0,3% din cezariene au fost la cerere. Pentru acestea statul a cheltuit 4.546.021 de dolari. Mai multe naşteri prin cezariană s-au înregistrat la vecinii noştri bulgarii. În această ţară s-au înregistrat 8.614 de naşteri prin cezariană, adică 26,8% din numărul total de naşteri, pentru care s-au cheltuit 2.296.566 de dolari. Din numărul total de cezariene doar 0,1% au fost la cerere.
Nemţii au înregistrat şi ei o pondere a cezarienelor mai mare decât la noi în ţară. În Germania, raportul OMS arată că s-au născut prin cezariană 85.248 de copii, fapt ce reprezintă 27,8% din numărul total de naşteri raportate în 2008, pentru care statul a alocat 72.307.555 de dolari. Mai mult, din numărul total de naşteri prin cezariană 1,4% au fost la cerere.
În Franţa s-au înregistrat 28.576 de naşteri prin cezariană, fapt ce a reprezinta 18.8% din numărul total de naşteri, dintre care doar 0,5% au fost la cerere. Datele arată că statul francez a cheltuit pe cezariene 23. 122.636 de dolari.
În Marea Britanie incidenţa cezarienei este de 22% din numărul total de naşteri, dintre care 0,8% sunt la cerere. Raportul OMS arată că 52.010 de copiii s-au născut prin cezariană, pentru care statul britanic a cheltuit 38.814.108 de dolari.
Potrivit calculelor gândul Islanda cheltuie cei mai mulţi bani pe caz de cezariană. Astfel, în această ţară statul alocă 18.040 de dolari pentru un singur copil născut prin cezariană. În România, statul a cheltuit 247 de dolari pe caz, în Bulgaria s-au cheltuit 266 de dolari pe naştere prin cezariană, în Marea Britanie statul alocă 746 de dolari pe caz, în Franţa 809 de dolari pe caz, iar în Germania statul alocă 848 de dolari pe caz.
Cercetătorii britanici de la Universitatea City, din Londra, au analizat datele cu privire la numărul de naşteri prin cezariană din 26 de ţări din Europa, printre care şi România. Rezultatele arătă că în ţările nordice numărul cezarianelor este mai mic, spre deosebire de cel înregistrat în ţările din sudul şi estul Europei.
Potrivit datelor, în Cipru o femeie din două optează cezariana în detrimentul naşterii naturale. Pe locul doi se află Italia – 38%, iar pe locul trei se află România – 36,9%, scrie cotidianul francez Le Figaro, care prezintă rezultatele studiului. Cele mai puţine cezariene se înregistrează în Islanda, respectiv 14.8%, ţară urmată de Finlanda cu 16,8%de naşteri prin cezariană şi Olanda cu 17% de cezariene.
Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se arată îngrijoraţi de numărul tot mai mare de naşteri prin cezariană. Aceştia spun că cezariana este deseori asociată cu un risc crescut de complicaţii, ce pot apărea post-partum atât în cazul mamei, cât şi al copilului. OMS recomandă ca rata cezarienelor să nu depăşească 15% din numărul total de naşteri ce se înregistrează într-o ţară.
► De citit si Cezariana este o rană pe uter. Iată cum te vei recupera acasă și 6 lucruri de care trebuie să ai grijă - sfatul medicului ginecolog
Recuperarea dupa cezariana: lucrurile pe care nu ti le spune nimeni
O nastere prin cezariana este o interventie chirurgicala abdominala majora. In consecinta, procesul de vindecare este si el destul de complex.
De fapt, dureaza circa sase luni ca operatia sa se vindece complet. Exista un subiect pe care toate cartile despre sarcina tind sa-l omita iar cei care predau cursuri pentru viitorii parinti aleg sa-l ignore: exact modul in care corpul se reface dupa o nastere cezariana.
Iata sfatul de la Desprecopii si lucrurile pe care nu ti le spune nimeni - despre recupararea dupa nasterea prin cezariana.
Nasterea prin cezariana: necesitate, moda, moft sau dorinta interesata a medicului
Cum sa nasc? Sa am o nastere naturala (vaginala) sau prin cezariana? Ei bine, e deajuns sa pui aceasta intrebare pe forumul Desprecopii ca incepe lupta verbala. Din motive usor de inteles, mamicile care au nascut prin cezariana se dau de ceasul mortii ca asta e nasterea cea mai usoara, cea mai simpla, cea mai naturala si cea eleganta (?) pe cand mamicile care au deja la activ o nastere naturala se grabesc sa te convinga ca alegerea lor a fost cea mai naturala, ca asa se face legatura cu bebelusul, ca asa vei alapta fara pobleme si nu vei avea nici o durere de cap,
Taberele sunt pe pozitie desi poti observa ca mamicile care au nascut prin cezariana simt nevoia sa insiste ... mai departe
Citeste neaparat:
8 intrebari pe care trebuie sa le pui medicului cu care vei naste
Nasterea prin cezariana: motive medicale care o recomanda
Despre pregatirea pentru nastere, mai citeste:
8 intrebari pe care trebuie sa le pui medicului cu care vei naste
Nasterea, Bagajul de spital
Nasterea ideala? 8 sfaturi care te pot ajuta sa ai o experienta fantastica
Pe ultima suta de metri inaintea nasterii, cum ne pregatim pentru acea zi
Cand se rupe apa: legende si senzatii
Simulatorul virtual al nasterii
Frica de nastere: cum o invingi si alte intrebari si raspunsuri pe care trebuie sa le stii
Exercitiile Lamaze: Mituri si realitati
O zi de neuitat: ziua in care nasti
Nasterea: fiti “barbate”fetelor!
Sfaturi pentru viitorul tatic prezent la nastere
Raspunsuri de la specialist pe tema cezariana:
Cezariana afecteaza dezvoltarea plamanilor la nou-nascuti
Uterul meu suporta inca o a treia cezariana?
Nasterea prin cezariana, cauzata de lipsa vitaminei D
Stresul unei cezariene modifica celulele imune ale bebelusului
Inducerea travaliului poate preveni operatia de cezariana
Cezariana sau nastere naturala?
Romancele aleg cezariana
Acum, antibioticele sunt recomandate inaintea unei operatii de cezariana
Un nou test va poate spune daca aveti nevoie de cezariana
Bebelusii nascuti in mod natural au un IQ mai mare decat cei nascuti prin cezariana
Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.
autor: redactia Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2021
referinte: statistici medicale publicate in ziarul Gandul.
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII