Ingrijirea sanatatii dentare a copiilor cu nevoi speciale

Ingrijirea sanatatii dentare a copiilor cu nevoi speciale

Ingrijirea sanatatii dentare a copiilor cu nevoi speciale

de eliminat din de4kids Academia de Stomatologie Pediatrică defineşte ca şi copii cu nevoie speciale pe aceia ce prezintă afecţiuni fizice cronice, emoţionale, de comportament şi de dezvoltare. Aceştia necesită îngrijire generală şi dentară suplimentară, personalizată, continua.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Caracteristici orale specifice copiilor cu nevoi speciale
Copiii cu sindrom Down sau cu alte afecţiuni genetice prezintă întârzieri în erupţia dentară
Sfaturi pentru un zâmbet sănătos

Din păcate, de cele mai multe ori, sănătatea orală ocupă un loc secundar, în special când copilul suferă de alte afecţiuni generale, a căror rezolvare are prioritate. Cu toate acestea, este important ca vizitele regulate la dentist să nu fie amânate!

Caracteristici orale specifice copiilor cu nevoi speciale

Refluxul gastroesofagian – saliva este mai acidă şi poate eroda smalţul dentar.
Menţinerea alimentelor un timp îndelungat în gură – dezvoltarea bacteriilor şi deci a cariilor.
Scrâşnitul dinţilor – tocirea smalţului până ce suprafeţele dentare devin plane.
Halitoza – medicamentele, afecţiunile digestive, sinuzita cronică sau diabetul pot fi cauza mirosului neplăcut al guriţei.
Gura uscată (xerostomia) – cauzată de anumite medicamente; afectează alimentaţia şi poate conduce la carii dentare, afecţiuni ale gingiei sau infecţii orale.
Anumite medicamente specifice, în special cele sub formă de sirop, ce conţin zahăr, pot afecta sănătatea dentară şi a gingiilor.
Preferinţa pentru alimente bogate în carbohidraţi, dieta lichidă sau sub formă pasată.

Copiii cu sindrom Down sau cu alte afecţiuni genetice prezintă întârzieri în erupţia dentară

Copiii cu sindrom Down sau cu alte afecţiuni genetice prezintă întârzieri în erupţia dentară, câteodată până la doi ani, conform NIDCR (Naţional Institute of Dental Craniofacial Research). De asemenea, aceştia pot prezenta dinţi în plus, sau care lipsesc, congenital. Înghesuirile dentare afectează sănătatea gingiilor şi a dinţilor, deoarece aceştia sunt mai dificil de igienizat.

Sfaturi pentru un zâmbet sănătos

Pentru periajul dinţilor folosiţi cu încredere periuţa electrică. Aceasta ajută mai mult decât cea manuală, bineînţeles dacă este acceptată de către copil. Gradul de acceptare creşte dacă periuţa este folosită la început în joacă sau dacă şi părintele utilizează una asemănătoare.

Pasta de dinţi ar trebui să fie fără fluor până în jurul vârstei de 6-9 ani. Dacă se foloseşte mai devreme, pe dinţi pot să se formeze pete albicioase.

În cazul copiilor cu reflux gastroesofagian se poate recomanda utilizarea unei paste remineralizante.

Indiferent de periuţa sau de pasta de dinţi folosite, important este ca periajul să fie efectuat cât mai corect, în măsura posibilităţilor. Mişcările să se facă dinspre gingie către dinte, în sens vertical, de sus în jos sau de jos în sus, în funcţie de arcadă.

Aţa dentară are un rol foarte important în prevenirea cariilor interdentare. Dacă este folosită cât mai devreme, în timp, copilul o va percepe ca pe ceva obişnuit şi nu va protesta. Se foloseşte seara, înainte de periaj.

Comunicaţi medicului dentist pediatru ce medicaţie primeşte copilul. Această informaţie îl va ajuta să stabilească un plan de tratament pe termen lung, anticipând evoluţia procesului carios.

Pentru a reduce riscul apariţiei cariilor, este bine ca după ce primeşte medicaţia (în general sub formă de sirop), copilul să fie spălat pe dinţi.

Copilul poate primi dulciuri însă mai rar, într-o porţie unică, după masă. Nu neapărat cantitatea de zahăr ingerată este nocivă, ci durata în care acesta rămâne în cavitatea bucală.

După rezolvarea tuturor problemelor dentare se recomandă controlul periodic la medicul dentist la fiecare 3 luni. Copilul se obişnuieşte cu mediul şi în plus, afecţiunile orale se pot depista şi trata din timp, mai simplu, mai rapid şi mai confortabil pentru cel mic.

În general copiii simt teamă faţă de medicul dentist, sunt anxioşi când intră în noul mediu, iar consultaţia sau tratamentul necesită tehnici specifice de comunicare. Atunci când nu prezintă o urgenţă sau durere, mulţi copii tind să fie cooperanţi. În majoritatea cazurilor copiii nu acceptă să se intervină cu instrumentar în cavitatea orală, astfel că în situaţia unui tratament complex sunt necesare tehnici speciale de anesteziere.

Vizita la medicul dentist trebuie să aibă loc cât mai devreme, pentru ca părintele să fie informat asupra metodelor de prevenţie a afecţiunilor dentare, pentru a verifica de timpuriu statusul dentar al copilului şi pentru ca acesta să se acomodeze treptat cu mediul, cât încă nu prezintă durere şi cât poate asocia vizita cu ceva pozitiv.

Dr. Vera Ianoşev
Medic Stomatolog
Stomatologie Pediatrică
www.de4kids.ro

Ad-Extra3:

7 intrebari pentru medicul dentist pediatru

Despre santatea dintilor copiilor - parintii au multe intrebari iar specialistii de la De4kids - le raspund mai jos cu mult drag. Asadar, iata 7 intrebari pentru medicul dentist pediatru si raspunsurile oferite de acesta.

Citeste mai departe: 7 intrebari pentru medical dentist

 

 

Informatii speciale despre stomatologia pediatrica - pe care e bine sa le citesti:

De ce este important sa alegem pentru copil un medic dentist specializat in stomatologie pediatrica
Schimbarea dintilor de lapte: sfaturi si raspunsuri de la medicul stomatolog pediatru
Anestezia locala la copil, solutia pentru un tratament dentar confortabil
Maseluta de 6 ani si importanta sigilarii timpurii
Coroanele dentare estetice pentru copii, revolutia stomatologiei: coroanele de zirconiu
Dintii de lapte sunt importanti: 6 efecte ale netratarii cariilor pe dintii de lapte

Devino membru Desprecopii și descarcă cuponul de 10% reducere la De4kids! - AICI

  Forum de stomatologie pediatrica: intrebari si raspunsuri despre dintisorii copilului

Cabinet stomatologic pentru copii 

 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII