Eczema la copil. Legătura cu alergiile și cum se tratează - sfatul medicului dermatolog

Eczema la copil. Legatura cu alergiile si cum se trateaza - sfatul medicului dermatolog

Eczema la copil. Legătura cu alergiile și cum se tratează - sfatul medicului dermatolog

Circa unul din zece copii face eczemă. Denumirea de eczemă se referă la mai multe probleme ale pielii, caracterizate prin înroșirea și iritarea pielii, iar uneori prin formarea unor mici bube pline de lichid care se sparg și curg.

Cea mai frecventă cauză a eczemei este dermatita atopică, uneori numită eczemă infantilă, deși ea apare la copii după ce trec de etapa de sugar. Iată cum se tratează eczema la copii și sfatul medicilor de la Desprecopii.com despre eczemă.

Totul despre eczema la copil , in acest articol veti cititi despre:
Ce este eczema?
Este eczema semnul unei probleme legate de alergii?
Este eczema o alergie?
Care sunt semnele si simptomele eczemei?
Cat dureaza eczema?
Eczema este contagioasa?
Cum poate fi prevenita eczema?
Cum este diagnosticata eczema?
Cum se trateaza eczema?
Sfatul de la Desprecopii.com
Alte tratamente pe care le poate recomanda medicul in cazul eczemei
Ce pot face cand copilul meu are eczema?
Eczema, impactul ajutorului emotional
Urmariti evolutia eczemei

Ce este eczema?

Denumirea de eczema se refera la mai multe probleme ale pielii, caracterizate de inrosirea si iritarea pielii, iar uneori de formarea unor mici bube pline de lichid care se sparg si curg. Cea mai frecventa cauza a eczemei este dermatita atopica, uneori numita eczema infantila, desi ea apare la copii dupa ce trec de etapa de sugar.

Denumirea atopica descrie problemele care apar cand o persoana este prea sensibila la alergenii din mediu, precum polenul, mucegaiul, praful, resturile de piele moarta ce cad de pe animale si anumite alimente. Cuvantul dermatita inseamna ca pielea este inflamata sau rosie si dureroasa.

eczema copil

Este eczema semnul unei probleme legate de alergii? 

Copiii care fac eczema au adesea membri ai familiei cu febra fanului, astm, sau alergii. Unii specialisti cred ca acesti copii ar putea fi predispusi genetic la eczema, ceea ce presupune transmiterea prin gene a caracteristicilor de la parinti, lucru care mareste sansele copiilor de a face eczema.

Este eczema o alergie?

Aproximativ jumatate din copiii care fac eczema pot face febra fanului sau astm. Eczema nu este o alergie in sine, dar alergiile pot declansa eczema. Unii factori de mediu (precum caldura excesiva sau stresul emotional) pot declansa si ei boala.

Circa unul din zece copii fac eczema. De obicei, simptomele apar in primele luni de viata, si aproape intotdeauna inainte de implinirea varstei de 5 ani. Dar vestea buna este ca peste jumatate dintre copiii care au in prezent eczema vor scapa de ea inainte de adolescenta.

Ad-Extra3:

Care sunt semnele si simptomele eczemei?

Semnele si simptomele eczemei pot varia larg in timpul fazelor incipiente ale bolii. Intre 2 si 6 luni (si aproape intotdeauna inainte de 5 ani), pe pielea copiilor care au eczema apar zone rosii, uscate, insotite de mancarime, si mici ridicaturi pe obraji, frunte sau scalp.  

Eruptia (rash-ul) se poate intinde catre extremitati (maini si picioare) si trunchi; de asemenea, pe zonele afectate de eczema pot aparea leziuni rosii, deschise sau cu cruste.

Copiii care au eczema pot avea si eruptii eruptii circulare, putin ridicate, solzoase, insotite de prurit in zona interna a cotului, in spatele genunchiului sau in spatele incheieturilor mainilor si ale picioarelor.

Pe masura ce copiii cresc, eruptia devine mai putin supurant si solzos decat la inceputul eczemei, pielea devine extrem de uscata si ei simt mancarimi intense. Simptomele tind sa se inrautateasca, apoi sa se amelioreze de-a lungul timpului, cu reizbucniri periodice.

Copiii incearca adesea sa scape de mancarime scarpinandu-se in zonele afectate, cu mana sau cu orice le vine la indemana. Dar scarpinatul poate inrautati eruptie si in final, poate duce la aparitia zonelor de piele subtiata, maronie. Iata de ce eczema este numita adesea „mancarime care erupe“ in loc de „eruptie cu mancarime“.

Cat dureaza eczema?

In multe cazuri, eczema intra in remisie, iar simptomele pot disparea total dupa cateva luni sau cativa ani.
La multi copii, boala incepe sa se amelioreze pe la 5-6 ani; dar altii pot avea re-izbucniri ale bolii in timpul adolescentei si la inceputul maturitatii.

La unii copii, boala se poate ameliora si apoi reaparea la sfarsitul pubertatii, cand intra in scena hormonii, stresul si produsele cosmetice ce pot irita pielea (sau din cauza altor factori pe care savantii inca nu-i inteleg). Iar unii oameni vor mai resimti dermatita intr-o anumita masura si la maturitate, prin zonele de piele caracterizate de mancarime, uscaciune si aspect solzos.

Eczema este contagioasa?

Eczema nu este contagioasa, deci nu este necesar sa izolati copilul bolnav de frati, surori, alti copii, sau de oricine altcineva.

Cum poate fi prevenita eczema?

Savantii cred ca eczema este ereditara, deci nu exista vreo metoda de a o preveni. Totusi, deoarece declansatorii specifici au tendinta de a o inrautati, puseurile pot fi prevenite sau ameliorate prin evitarea posibililor declansatori, cum sunt:

• polenul

• mucegaiul

• praful

• resturile de piele moarta desprinse de pe animalele de companie

• aerul uscat din timpul iernii, cu umiditate redusa

• neglijarea pielii, care ducea la uscare

• anumite sapunuri si detergenti duri

• anumite tesaturi (ca lana sau tesaturile aspre)

• anumite produse de ingrijire a pielii, parfumuri si apa de colonie (mai ales cele care contin alcool)

• fumul de tutun

• unele alimente (alimentele care pot declansa eczema depind de la o persoana la alta, dar produsele lactate si alimentele acide, precum tomatele par sa fie cel mai frecvent acuzate)

• stresul emotional

• caldura excesiva

• transpiratia

De asemenea, reducerea tendintei de a scarpina zonele lezate poate preveni inrautatirea bolii si evolutia ei spre efecte mai grave asupra pielii sau infectii secundare.

Cum este diagnosticata eczema?

Diagnosticarea eczemei poate fi dificila deoarece:

→ Fiecare copil poate avea o combinatie unica de simptome care pot varia in intensitate.

→ Uneori este confundata cu alte boli ale pielii, ca dermatita seboreica, psoriazsisul (o boala genetica ce face ca pielea sa devina solzoasa si inflamata) si dermatita de contact (cauzata de contactul direct al pielii cu o substanta iritata, ca metalul, un medicament, sau un sapun).

→ Nu exista un test prin care eczema sa fie diagnosticata categoric.

Daca medicul copilului dumneavoastra supecteaza ca este vorba despre eczema, probabil ca un istoric medical amanuntit este cel mai bun instrument de diagnostic. Un istoric personal sau familial de febra a fanului, diverse alergii sau astm este adesea un indiciu important.

In afara de examinarea micutului dumneavoastra, probabil ca medicul va va cere informatii, atat dumneavoastra cat si lui, despre preocuparile dumneavoastra si ale copilului, starea de sanatate de pana acum a copilului, a familiei, medicamentele care ii sunt administrate in mod curent, alergiile copilului si alte aspecte.

Medicul va va ajuta si sa identificati elementele din mediul copilului care por contribui la iritarea pielii lui. De exemplu, in cazul in care copilul a folosit un nou sapun sau o noua lotiune cu putin timp inainte de aparitia simptomelor, informati medicul deoarece este posibil ca o substanta din sapun sa irite pielea copilului.

Medicul copilului va va intreba, de asemenea, pe dumneavoastra si pe copil, daca este cumva supus unui stres acasa, la gradinita sau scoala (in cazul copiilor mai mari), deoarece stresul poate duce la puseuri de eczema.

De asemenea, medicul poate lua urmatoarele masuri:

→ Examinarea distributiei si a aspectului eruptiei.

→ Determinarea datei aproximative la care a aparut.

→ Cautarea unor semne de ingrosare a pielii din cauza mancarimilor si a scarpinatului (ceea ce se numeste lichenificare).

Medicul va dori sa elimine alte boli sau probleme care pot cauza inflamarea pielii, ceea ce inseamna ca este posibil sa fie nevoie sa mergeti la dermatolog de mai multe ori inainte de stabilirea unui diagnostic. Este deci posibil sa trebuiasca sa mergeti cu copilul si la un dermatolog si la un alergolog.

Uneori, medicul poate avea nevoie de rezultatele testelor alergologice pentru a afla daca rash-ul este o reactie alergica la o anumita substanta.

Testele alergologice pot implica unul sau mai multe dintre urmatoarele lucruri:

→ un test de sange

→ un test de tip plasture (patch), care presupune plasarea pe piele a unui plasture cu alergenul suspectat, cum sunt vopselele sau parfumurile

→ teste cutanate (scratch/prick), care inseamnana plasarea alergenilor suspectati pe piele sau injectarea lor in piele

Medicul poate sa recomande eliminarea din dieta copilului a anumitor alimente (ca ouale, laptele, soia, sau nucile), schimbarea detergentilor sau a sapunurilor folosite, sau alte schimbari pentru o anumita perioada de timp pentru a descoperi daca este posibil ca micutul sa aiba o reactie la o anumita substanta.

Cum se trateaza eczema?

Nu exista un tratament care vindeca boala definitiv, iar tratamentul are ca obiective controlarea si prevenirea inflamarii pielii, a mancarimilor si evitarea declansatorilor. De obicei, la tratarea eczemei sunt folositi corticosteroizii topici, numiti si cortizon, sau creme sau unguenti cu steroizi, insa este vorba de altfel de sterozi decat cei folositi de atleti. Aceste medicamente sunt de obicei aplicate direct pe zonele afectate de doua ori pe zi.

Sfatul de la Desprecopii.com

Continuati sa aplicati corticosteroizii doar atat timp cat va recomanda medicul. Este important si sa nu folositi un steroid topic recomandat de altcineva. Aceste creme si unguente variaza ca si concentratii alte substantelor active, iar folosirea unei concentratii gresite in zonele sensibilw poate afecta pielea, mai ales in cazul bebelusilor.

Acum sunt disponibile si medicamente nesteroidiene, sub forma de creme sau unguente care pot fi folosite in locul sau impreuna cu steroizii topici.

Atentie:
Tratamentul medicamentos cu corticosteroizi este controversat, nu numai pentru ca sunt cazuri in care nu are efect, dar mai ales din cauza posibilelor efecte pe termen lung ale acestuia. FDA (Food and Drug Administration – Administratia alimentelor si a medicamentelor) din S.U.A. a avertizat asupra posibilului risc de cancer al medicamentelor Protopic and Elidel, desi cazurile raportate au fost rare si nu a fost demonstrata o legatura clara cu medicamentele respective. De aceea, ele trebuie administrate numai la recomandarea si sub supravegherea medicului, nu inainte de varsta de 2 ani si nici pe durate indelungate.

Alte tratamente pe care le poate recomanda medicul pot fi:

→ antihistaminicele (pentru a tine mancarimea sub control)

→ antibioticele orale sau locale (pentru prevenirea sau tratarea infectiilor secundare, frecvente la copiii cu eczema)

Unii copii mai mari care au eczema grava pot fi tratati si cu ultraviolete, sub supravegherea unui dermatolog, pentru a le ameliora boala si a-i ajuta sa se simta mai bine. In anumite cazuri, sunt prescrise medicamentele mai noi, care schimba reactia imuna a pielii.

Ce pot face cand copilul meu are eczema?

Puteti ajuta la prevenirea sau tratarea eczemei copilului avand grija sa evitati uscarea pielii acestuia sau mancarimile si evitand declansatorii care pot duce la eruptii.

Iata ce puteti face:

→ Evitati sa-i faceti frecvent copilului bai fierbinti, care au tendinta de a usca pielea.

→ Folositi apa calda si sapunuri antialergice sau solutii de curatat ce nu contin sapun cand faceti baie copilului.

→ Evitati folosirea sapunurilor parfumate.

→ Intrebati medicul copilului daca este bine sa folositi in baie produse de uscare pe baza de faina de ovaz pentru a ajuta la controlul mancarimii.

→ Evitati scarpinatul excesiv si frecarea cu prosopul dupa baia copilului – tamponati usor pielea uscata a copilului.

→ Evitati sa imbracati copilul in haine aspre sau iritante, cum sunt cele din lana sau alte tesaturi aspre. Imbracati copilul in haine moi, care permit pielii sa respire, cum sunt cele din bumbac.

→ Aplicati regulat pe pielea copilului unguentele hidratante, ca vaselina pentru bebelusi (petroleum jelly), lotiunile, sau cremele, intotdeauna la cateva minute dupa baie, dupa ce l-ati sters delicat cu un prosop moale. Chiar daca folositi o crema cu corticosteroizi recomandata de medic, aplicati frecvent lotiuni sau creme hidratante (ideal, de doua-trei ori pe zi). Dar aveti grija sa evitati lotiunile si cremele hidratante care contin alcool, deoarece pot usca si mai tare pielea copilului. Unele produse pentru bebelusi contribuie si ele la uscarea pielii copilului.

→ Aplicati comprese reci (carpe ude, reci) pe zonele iritate ale pielii copilului pentru a-i atenua senzatia de mancarime.

→ Aveti grija sa-i mentineti unghiile cat mai scurte pentru a reduce cat mai mult posibil efectele pe care le poate avea scarpinarea asupra pielii.

→ Incercati sa-i puneti copilului la culcare manusi usoare, confortabile, daca are obiceiul sa se scarpine in timpul noptii.

→ Incercati sa evitati supraincalzirea copilului, lucru care poate duce la pusee.

→ Eliminati din locuinta orice alergeni cunoscuti, cum sunt anumite alimente, praful, sau resturile de piele a animalelor (S-a demonstrat ca ajuta la ameliorarea bolii la unii copii.)

→ Lasati copiii sa bea cat mai multa apa, ceea ce duce la hidratarea pielii lor.

Eczema, impactul ajutorului emotional

Desi eczema poate fi chinuitoare din punct de vedere fizic pentru copii, impactul ei emotional poate deveni problema cea mai semnificativa pe masura ce copilul creste – mai ales in timpul anilor de pubertate si adolescenta. Iar copilul dumneavoastra va trebui sa-si asume responsibilitatea de a urma sfaturile prezentate mai sus.

Urmariti evolutia eczemei

De asemenea, anuntati medicul imediat ce observati o schimbare brusca sau o inrautatire a bolii sau in cazul in care eczema copilului nu raspunde la tratamentul recomandat de medic.

Desi eczema poate fi la fel de suparatoare pentru dumneavoastra cum este pentru copilul dumneavoastra, luarea unor masuri preventive si urmarea recomandarilor medicului va poate ajuta sa o tineti sub control. 

Despre eczema, mai citit

Alimentatia in sarcina, cheia protejarii bebelusului de eczeme
Iritatia produsa de scutece: dermatite, eczema, acnee
Dermatita atopica la copil 

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Medicala Desprecopii.

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2025
realizat cu sfaturile Dr. M. van den Akker - medic dermatolog Haga, Olanda.

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 11 comentarii

  1. Catalina
    Catalinatrimis la 7/6/2019

    Buna ziua am si eu aceiasi problema cu fetita mea eu zic ca este eczema ma puteti ajuta cu un sfat ce am putea sai fac va multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  2. Sorina
    Sorinatrimis la 18/5/2016

    buna, nu folositi nidoflor la noi mai mult rau a facut, poate ingerasul meu e alergica. Am fost la homeopat si mi-a prescris o crema naturala, grahams Eczema Kids. In 2-3 zile aproape nu am mai avut nimic. Acum o folosim preventiv, dupa fiecare baita. Desi, cum da frigul tinde sa reapara, pentru ca eczema nu se vindeca asa usor sau niciodata. Se tine doar sub control. Va recomand crema asta naturala

    Raspunde la acest comentariu
    • Stefan Valerica
      Stefan Valerica trimis la 1/4/2023

      De la ce farmacie aţi facut rost de aceasta crema ?

  3. alexandra
    alexandratrimis la 17/2/2015

    puteti incerca cu nidoflor 5 zile nu mai mult si o sa e treaca

    Raspunde la acest comentariu
  4. alinutza
    alinutzatrimis la 10/12/2014

    buna am si eu un baietel de 2 ani si luna si are eczema la inchieieturi la genunichi sunt foarte mari si se extind va rog spăneti ce sa fac sa scap de ele va mulumesc

    Raspunde la acest comentariu
  5. alexandra27
    alexandra27trimis la 7/9/2014

    baietelului meu ia iesit la 3 luni pe fata niste bubite dar in timp ia trecut acum are 2 7 luni si am descoperit ca este alergic la intepaturile de tantar pe langa intepatura de tantar ii mai ies cateva bubite in jur dar pline de apa chiar nu stiu cu ce sal dau da nu se mai intinda

    Raspunde la acest comentariu
  6. ivanco
    ivancotrimis la 2/5/2012

    buna o vecina de a mea are 3 copii si ia aparut la primul baietel niste bubite mici pe fata ca un cerc dupa care ia aparut si la fratii lui mai mici imi puteti spune ce are cand le atinge ii mananca la al doilea baietel ia aparut ca si ciuperca pe gat

    Raspunde la acest comentariu
  7. marisoiu mirabela
    marisoiu mirabelatrimis la 20/3/2012

    am o fetita de 7 luni acm o luna ia aparut pe brat sus o iritatie ca o ciupitura de paianjan dupa 2 zile sa format ca o crusta uscata acum sa extins nu mult dar mi-e frica va rog sa-mi dati un sfat am fost la medic si a zis sa o ung cu crema uleioasa dar nu trece ba chiar s-a marit va multumesc astept raspuns urgent

    Raspunde la acest comentariu
  8. popescu marieta
    popescu marietatrimis la 13/12/2011

    baietelului meu ia aparut pe obraz cand avea 4luni apoi ia disparut si ia reaparut acum la varsta de 1 an si 2 luni iarna am problema asta pe timpul verii nu mentionez ca numai in zona obrazului se face cat o nuca imi e frica sa nu se extinda

    Raspunde la acest comentariu
  9. Alexutza
    Alexutzatrimis la 8/12/2011

    am si eu o egzema si mi-a trek

    Raspunde la acest comentariu
  10. UNGUREANU GABI
    UNGUREANU GABItrimis la 18/4/2010

    Am avut si eu probleme cu copilasul meu cu aceste exeme dar nu atat de grave precum copilasul din poza.La noi a trecut cu unguent ROSTOPASCA, nu dau mai multe detalii despre producator etc. Dezinfectam in prealabil locul cu Betadina si apoi aplicam unguentul. Hainele calcate foarte bine si spalate cu un detergent foarte ieftin.Urez succes la toate mamicile.O zi buna tuturor.

    Raspunde la acest comentariu
  11. adriana
    adrianatrimis la 28/3/2010

    buna sint o mama cu un ingeras de 9 luni din pacate avem o pb.o ecsema cu care ne lptam de 6 luni.cu cit ne dati mai nulte informatii cu atit e mai bine

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII