Sindromul Binge-eating sau tulburarea mancatului compulsiv

Sindromul Binge-eating sau tulburarea mancatului compulsiv

Sindromul Binge-eating sau tulburarea mancatului compulsiv

Ai avut vreodata sentimentul ca foamea copilului tau este permanenta si ca oricat de mult ar manca nu se satura niciodata? Mai ales daca ai un copil adolescent, cel mai probabil te-ai obisnuit deja sa sterpeleasca mereu de peste tot cte ceva de mancare – o mana de cereale, o prajitura, doua linguri de tocanita etc. In acelasi timp, observi, la fel ca si cei din jur, ca adolescentul tau creste pe zi ce trece, asa incat iti spui ca este OK ca mananca nonstop. Si, in majoritatea cazurilor, asa si este. Doar ca uneori, mancatul nonstop nu este ceea ce pare a fi, mai ales daca se asociaza cu sentimentul de vinovatie sau atunci cand copilul simte nevoia sa o faca pe ascuns. In aceasta situatie este posibil ca mancatul excesiv fie efectul unui sindrom alimentar cunoscut sub numele de sindromul Binge-eating sau tulburarea mancatului compulsiv.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Mancatul din placere sau mancatul fara a ne fi neaparat foame nu este ceva neobisnuit
Sindromul Binge-eating apare mai ales la persoanele cu tendinte de obezitate
Simptome
Cauze
Diferenta dintre Binge-eating si alte tulburari alimentare
Diagnosticarea tulburarii mancatului compulsiv
Tratarea sindromului Binge-eating
Riscuri si complicatii

Mancatul din placere sau mancatul fara a ne fi neaparat foame nu este ceva neobisnuit

Cu totii gasim o anumita voluptate in a manca, mai ales in momente in care suntem fericiti. Aniversarile inseamna a manca tort cu prietenii, nuntile presupun mese copioase, iar sarbatorile in familie sunt intotdeauna acompaniate de mese festive. Majoritatea oamenilor mananca mai mult in astfel de ocazii speciale si nimanui nu i se pare anormal. Insa persoanele care sufera de Binge-eating au o altfel de relatie cu mancarea – simt ca au pierdut controlul si ca oricat de mult ar manca nu se pot opri. De asemenea, aceasta pierdere a controlului se manifesta regulat, de cele mai multe ori de cel putin doua ori pe saptamana, pe parcursul mai multor luni de zile. Intr-o prima faza, mancarea le da acestor persoane un sentiment de confort, insa cu cat mananca mai mult, cu atat se instaleaza mai repede si un sentiment de vinovatie, care genereaza stres si anxietate. O persoana care sufera de Binge-eating mananca foarte rapid si nu se poate controla. Adesea, mancatul compulsiv alterneaza cu diete drastice pe care cel in cauza le tine tocmai din sentimentul de vinovatie care se instaleaza odata cu afectiunea.

Sindromul Binge-eating apare mai ales la persoanele cu tendinte de obezitate

... insa afecteaza si persoane ce au o greutate normala. Nu exista statistici clare privitoare la maniferstarile acestui sindrom in cazul copiilor si adolescentilor, dat fiind faptul ca boala ca atare a fost recent recunoscuta si, in plus, multe dintre persoanele care sufera de aceasta afectiune se simt jenate sa recunoasca acest lucru. Ceea ce se cunoaste, statistic vorbind, este insa ca in timp ce anorexia si bulimia sunt prezente mai ales la femei, sindromul Binge-eating este mai raspandit printre barbati, iar persoanele care recunosc ca sufera de aceasta boala sustin ca problema a debutat in copilarie sau in perioada adolescentei.

Simptome

Trebuie retinut ca nu toti copiii si adolescentii care mananca mult sufera de sindromul Binge-eating. Mai ales in perioadele de crestere, foamea excesiva este un fenomen absolut normal. Exista insa alte semne care diferentiaza aceasta foame cauzata de crestere de cea necontrolata, cauzata de tulburarea mancatului compulsiv. Primul motiv de suspiciune ar trebui sa fie acela ca din frigider sau din debara lipsesc cantitati semnificative de mancare pe care in mod normal un singur copil nu ar putea sa le manance. Aceasta descoperire este adesea urmata de alte semne, cum ar fi:

- Copilul mananca mult si foarte repede;
- Mancatul necontrolat se asociaza cu anumite stari conflictuale, cum ar fi disputele din familie, notele proaste, certurile cu prietenii etc.;
- Copilul se simte vinovat ca mananca prea mult;
- Copilul ascunde ambalajele goale de la alimente in camera sa;
- Preferinta pentru mancatul neregulat si la ore foarte tarzii;
- Preferinta pentru junk food;

De asemenea, acestor simptome li se pot asocia manifestari pe care le au si persoanele ce sufera de depresie sau de anxietate. Este posibil ca o persoana care sufera de sindromul Binge-eating sa evite socializarea din cauza ca ii este teama sa nu fie remarcata luarea in greutate sau chiar mancatul necntrolat ca atare.

Ad-Extra3:

Cauze

Cauzele mancatului compulsiv nu sunt foarte clare, insa specialistii sustin ca peste jumatate dintre persoanele care sufera de aceasta tulburare au un istoric cu depresie. Ceea ce nu se tie exact este daca depresia conduce la tulburare de mancat compulsiv sau ivers, acest sindrom genereaza depresie. De fapt, este vorba despre un cerc vicios: majoritatea persoanelor care sufera de tulburarea mancatului compulsiv sustin ca manifestarile apar pe fond de stres, furie, tristete sau anxietate, insa, in acelasi timp, desi mancatul necontrolat pare sa aiba un efect calmant pe moment, el antreneaza la randul sau stari de anxietate, vinovatie si suparare cauzate de constientizarea pierderii controlului.

Diferenta dintre Binge-eating si alte tulburari alimentare

Persoanele care sufera de bulimie mananca necontrolat apoi elimina mancarea, vomitand sau utilizand laxative pentru a evita luarea in greutate. De asemenea, episoadele de mancat necontrolat nu sunt permanente, ci se repeta la anumite intervale si in anumite circumstante, fiind urmate de acelasi sentiment de vinovatie. Uneori ele alterneaza cu episoade de exercitii fizice in exces, din dorinta de a nu lua in greutate. Spre deosebire de persoanele care sufera de bulimie, cele care sunt afectate de Binge-eating nu elimina mancarea dupa ingerarea necontrolata si de aceea au adesea probleme cu greutatea.

Anorexia este si ea asociata cu acelasi sentiment de vinovatie legat de mancare, doar ca in sens invers. In timp ce persoanele ce sufera de Binge-eating se simt vinovate dupa ce au mancat necontrolat, cele suferind de anorexie au acest sentiment in permanenta si de aceea se infometeaza necontrolat, acest lucru punandu-le in pericol viata. Adesea, anorexia se asociaza si cu dorinta de a face exercitii fizice in exces din teama de a nu lua in greutate, aceasta forma fiind cunoscuta sub denumirea de anorexie atletica.

Diagnosticarea tulburarii mancatului compulsiv

Daca exista suspiciunea acestei afectiuni, medicul va consulta in primul rand istoricul medical al copilului. De asemenea, medicul va cere informatii despre obiceiurile alimentare existente in familie, precum si despre starile emotionale ale copilului. Aceste investigatii sunt insotite de analize complete ale sangelui, care pot scoate la iveala alte afectiuni corelate cu obiceiurile alimentare, cum ar fi cele legate de nivelul colesterolului sau de functionarea tiroidei.

Desi nu exista niste date exacte dupa care poate fi diagnosticat sindromul Binge-eating, criteriile avute in vedere sunt:

- mancat foarte rapid si in cantitati neobisnuite;
- sentimentul de pierdere a controlului in ceea ce priveste foamea;
- stare permanenta de stres legata de obiceiurile alimentare;
- episoade de mancat compulsiv care se petrec cel putin o data pe saptamana, timp de minim trei luni;
- episoadele de mancat compulsiv nu sunt asociate cu stare de voma sau cu consum de laxative si nici cu nevoia de a face exercitii fizice;
- mancatul compulsiv are drept caracteristici: alimentele sunt ingerate mult mai rapid decat in cazul mancatului normal, nu este asociat cu foamea, se manifesta pana cand organismul este realmente plin si refuza sa mai primeasca alimente, se petrece de multe ori pe ascuns, este asociat cu un sentiment de dezgust, depresie, vina.

Tratarea sindromului Binge-eating

Ca orice sindrom alimentar, Binge-eating se trateaza in primul rand prin terapie psihologica. Spre exemplu, un mod eficient de a-l trata este terapia de familie si terapia cognitiv-comportamentala, cu ajutorul carora persoanele afectate isi pot monitoriza obiceiurile alimentare si pot invata sa isi gestioneze modul in care organismul raspunde la stres. Terapia familiala este un mod eficient de a-l ajuta pe un copil care sufera de Binge-eating, intrucat in procesul de vindecare este implicata intreaga familie, care ofera astfel suport emotional atat de necesar in astfel de situatii. Adesea, terapia este asociata si cu un tratament medicamentos care sa ajute la corectarea obiceiurilor alimentare. Nu exista insa un tratament fix si rapid pentru Binge-eating la fel cum nu exista pentru niciun alt sindrom alimentar. Tratamentul poate dura luni intregi, pana cand persoana afectata reuseste sa aiba o relatie normala cu propria alimentatie.

Dietele pot avea efecte pozitive, insa in cazul adolescentilor si al copiilor afectati de Binge-eating, orice dieta trebuie atent supravegheata de medic. Pentru parinti, terapia pe termen lung poate fi coplesitoare si costisitoare in acelasi timp, insa trebuie constientizat faptul ca ea este singura solutie pentru a-l ajuta pe un copil care sufera de Binge-eating si, de asemenea, este important ca acest sindrom sa fie tratat inainte de a genera alte efecte negative asupra organismului.

Riscuri si complicatii

Principalul risc la care sunt supusi copiii si adolescentii care sufera de Binge-eating este obezitatea si bolile asociate cu aceasta, cum ar fi diabetul, hipertensiunea, nivelul ridicat de colesterol, boli cardiace, precum si depresie si anxietate sau chiar anumite tipuri de cancer. De aceea, este extrem de important ca un astfel de sindrom sa fie diagnosticat la timp si tratat corespunzator.

Daca ai suspiciuni legate de obiceiurile alimentare ale copilului tau, nu astepta prea mult inainte de a te adresa medicului. Este de preferat sa elimini din timp ingrijorarea legata de anumite dereglari alimentare decat sa astepti pana cand acestea fac ravagii in organism. De asemenea, asigura-ti in permanenta copilul ca vrei sa il ajuti si da-i incredere ca poate depasi orice dificultate, chiar daca adesea este dificil pentru un adolescent sa accepte ca are o problema legata de obiceiurile alimentare. Ofera-i exemplul personal in ceea ce priveste obiceiurile alimentare si vei vedea ca oricat de dificil ar parea la inceput, in cele din urma un sindrom cum este Binge-eating poate fi depasit..

 

7 Alimente pe care inima ta le uraste

Atacul de cord reprezinta un blocaj al fluxului de sange catre inima care cauzeaza distrugerea celulelor inimii. Cauzele sunt multiple: fumatul, inactivitatea, o dieta bogata in calorii, sodiu si grasimi saturate. Atacurile de cord pot cauza decesul atat la barbati, cat si femei in Statele Unite, iar modalitatile de a accelera aparitia lui sunt diverse.  Pentru a reduce riscul unui atac de cord, evitati alimentele de pe aceasta lista ... citeste mai departe


 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII