Scrisoare către mama unui copil bătauș - adevărul despre bullying la scoala
Această scrisoare este pentru tine, mama băiatului care, în fiecare zi, își tachinează colegul la școală. Băiatul care, în ultimele zile, i-a cerut colegului „taxă de protecție” pentru a nu fi pălmuit după ore. Care, în hohote de râs, l-a împins pe scări sub privirile întregii clase...
Te rog, oprește-te pentru un moment și gândește-te la copilul tău...
► veti citi:
Copilul meu nu poate face astfel de lucruri ...
Stimata mama de bataus...
Insa lucrurile sunt departe de a fi bune
Cand calitatea ta de parinte lasa de dorit
Unul dintre agresorii mei din trecut
Ignorat de catre toata lumea
Pentru ca sunt mama, ma gandesc la lumea rea a adolescentei
Ce faci cand copilul tau devine tinta agresivitatii colegilor?
Despre psihologia copilului, la aceasta varsta
Forum de Parenting modern
Copilul meu nu poate face astfel de lucruri ...
Care credeti că ar fi prima reactie cand mama unui copil bătăus primeste o scrisoare in care i se povesteste despre abuzurile pe care le face copilul ei la scoala? Ei bine ... in cele mai multe cazuri ar spune: Copilul meu nu poate face astfel de lucruri. De cele mai multe ori, astfel de mame sunt in negare a realitatii ...Oare de ce?
Copilul meu nu bate nici un copil si nu e batut - insa eu am trecut printr-o experienta de acest gen, cand eram copil. Si in fiecare zi, se intampla astfel de abuzuri la scoala. Iata acum gandurile mele de mama ... puse pe albul hartiei:
Stimată mamă de bataus...
OK esti șocată si putin iritată. Fara îndoiala, aceasta este prima ta reactie. În acelasi timp, esti șocată când auzi ce a facut copilul tau, altuia. Probabil ca mai speri sa nu fie adevarat ca esti mama unui bataus. Dar chiar esti!
Insă lucrurile sunt departe de a fi bune ...
Aceasta scrisoare este pentru mama baiatului, care isi tachineaza în fiecare zi colegul la scoala. Care, de cateva zile, ii "plateste taxa" pentru a nu fi palmuit dupa ore. Pe care, râzând, l-a impins pe trepte în jos, in timp ce intreaga clasa era de fata.
Am vazut cu ochii mei cum s-a întâmplat, dar nu am îndraznit sa fac nimic, de teama de a nu deveni eu insumi urmatoarea victima - imi aduc aminte din copilaria mea. Aceste lucruri se intampla destul de des...Si din pacate se intampla si azi ...
Ad-Extra3:
Când calitatea ta de părinte lasa de dorit ...
Mai târziu, când mi-am adus aminte, ca adult, cand privesc înapoi, mi-este rusine ca nu am intervenit. Dar pe langa asta am fost convinsa ca ar trebui sa-ti fie tie rusine TIE, mamă de copil bataus. Pana la urma este voba despe calitatea ta de mamă ... Calitatea ta de parinte lasa de dorit. Sau lipsa acesteia. Pentru ca nu ti-ai educat copilul si pentru ca nu ai impus niciodata limite acasa. Ai fost o mama slabă, care a creat un copil-problemă si răsfatat.
Într-o zi, am auzit pe surse, ca familia ta a suferit ingrozitor din cauza obiceiurilor bahice ale sotului tau si ca fiul tau a devenit atât de bun la bataie, din cauza ca a trebuit să se apere, pe el si pe surorile sale, de furia tatalui sau beat, in fiecare zi. Si că nici tu nu ai scapat de bataie. Insă totusi faptul ca fiul tau se dezlantuie la scoala, a fost ceva ce ti s-a parut normal...
Într-o zi, fiul tau nu s-a prezentat la scoala. Nu l-am vazut din nou. Acum am înteles ca ai avut în cele din urma curajul sa-ti parasesti sotul, impreuna cu copiii. Sper ca fiul tau si-a construit intre timp o viata mai buna. Ca si colegul sau, care a ramas cu aceleasi vânatai ca si fiul tau. Plus cu un suflet calcat în picioare.
Unul dintre agresorii mei din trecut
Aceasta scrisoare este pentru mama unuia dintre agresorii mei, din trecut. Pot acum, cu cunostintele mele de mama, sa imi imaginez ca ai avut vise mari pentru fiul tau. Ai sperat ca va avea succes în afaceri. Ai sperat sa il vezi fericit la casa lui. Un adevarat model de familie. Si totusi nu ai fost surprinsa cand fiul tau s-a lasat de scoala brusc... Ti s-a parut ca e cea mai buna alegere, nu-i asa? Oricum fiul tau era cel mai de temut baiat din scoala ... de care toata lumea asculta. Asculta de frica... Simti aici o mica ironie? Da, este reala...
Ignorat de catre toată lumea
Iti scriu pentru ca ma întreb daca ai stiut vreodata cât de departe a mers fiul tau cu hartuiala... A urmat cumva un exemplu din familie? Asa era la voi in casa? Ei bine, multumita copilului tau, multi copii au avut de suferit. Dar acum lucrurile s-au intors. Fiul tau este ignorat de toata lumea. FIul tau nu are prieteni adevarati. Este exclus din societate. Si nici nu mai face parte dintr-un grup in care se simta in siguranta...Ironic nu-i asa?
Eu ca mama unui copil hartuit si batut chiar de copilul tau am mers mai departe. Pentru ca asta nu a durat pentru totdeauna. Dar, consecintele le simt pana in aceasta zi. Încrederea mea este mai mica decât ar trebui sa fie: în altii, si mai ales in mine.
Aceasta scrisoare este pentru mama care are un copil care face viata dificila altui copil. Care primeste ocheade strambe în curtea scolii. Si care este chemat în mod regulat la catedra de catre profesori. Iti scriu pentru ca banuiesc, de asemenea, ca ti se pare si tie dezgustator.
Sper ca acum, inima ta se rupe sau macar tresare atunci când te gândesti la copiii care sunt zilnic hartuiti de colegi. Loviti si hartuiti. Amenintati pentru ca sunt altfel, batuti, bruscati, impinsi.... Pentru ca ei sunt prazi usoare, fara aparare. Sau, pur si simplu pentru ca se afla la locul nepotrivit. În locul nepotrivit la momentul nepotrivit. Este inevitabil ca tu, ca parinte al unui bataus, sa nu iti fie teribil acum - de rusine. Si sa te simti vinovata. Si (sper) se stai nopti treaza, sa te gândesti la modul în care acest lucru poate fi rezolvat.
Pentru că sunt mama, mă gandesc la lumea rea a adolescenței ...
Cu toate ca fiicele mele în acest moment sunt doar copii mici, am frisoane deja la posibilele scenarii viitoare. Ca vor fi uneori lasate in afara grupului de popularitate. Una din fiicele mele nu este invitata la petreceri aniversare, pentru ca nu este populara. Cealalta fiica a mea, este hartuita,pentru ca poarta haine "gresite".
Vreau sa-i spun primei, ca este minunata asa cum e ea. Si ca vor exista o multime de petreceri aniversare pe viitor, dar cu oameni foarte frumosi, care conteaza. Celeilalte fiice ii spun ca este pura gelozie din partea altora. Pentru ca refuza sa fie in turma, si are stil propriu.<<
Aceasta nu este o scrisoare de judecată. Este un apel la empatie, pentru a-ți privi copilul cu ochi atenți și a descoperi ce încearcă să-ți comunice prin acest comportament. Este o invitație de a lucra împreună – părinți, profesori și copii – pentru a crea un mediu sigur, în care respectul și bunătatea să devină norme, nu excepții.
Copiii noștri sunt oglinda noastră. Iar schimbarea începe cu noi. 🙏
semnat - o mama. Atat.
Va asteptam sa povestim pe forumul parintilor la Parintii intreaba si raspund.
Ce faci cand copilul tau devine tinta agresivitatii colegilor?
Agresivitatea in scoala si chiar in gradinita este o problema cu care se confrunta adesea nu doar educatorii, ci si parintii, fie ca este vorba de copilul agresiv sau de copilul care devine tinta agresivitatii. Dincolo de conflictele pasagere care se nasc intre doi copii si care sunt de cele mai multe ori solutionate fara urmari pe termen lung, agresivitatea colectiva, exercitata sub forma unei intimidari constante a unui grup asupra unui singur copil, poate avea urmari mult mai grave pe termen lung, chiar daca nu se concretizeaza in forme extreme de violenta. Este suficient ca un copil sa fie marginalizat si intimidat prin remarci ironice sau prin false amenintari, pentru ca aceasta forma de agresivitate sa isi puna amprenta asupra dezvoltarii lui emotionale ulterioare citeste in continuare aici.
Despre psihologia copilului, la aceasta varsta, mai cititi:
Ce trebuie sa stie mamele despre baieti?
Timiditatea: cum sa ii ajutam?
Sa intelegem depresiile copilariei
Copii avantajati la scoala si in viata
Copilul unic la parinti: despre crestere si educatie
Comunicarea cu adolescentii - 5 sfaturi pentru a o imbunatati
10 secrete ale meseriei de mama
Cum ii putem invata pe copii toleranta
Va recomandam sa cititi: Mai multe despre psihologia copilului aici >
autor: Liliana Mihai - o mamica de la Desprecopii (c) Toate drepturile rezervate 2025
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII