Cum sa raspunzi atunci cand copilul tau face o greseala - sfatul psihologului

Cum sa raspunzi atunci cand copilul tau face o greseala - sfatul psihologului

Cum sa raspunzi atunci cand copilul tau face o greseala - sfatul psihologului

Copiii fac greșeli tot timpul. Însă este important de știut că modul în care răspunzi la greșelile făcute de copii este la fel de important precum corectarea acestora.

Când copiii tăi fac greșeli, nu îi face să se simtă rușinați de ele. Greșelile obișnuite sunt sănătoase și benefice, deoarece îi învață pe copii ce să facă și ce să evite în viitor. Greșelile reprezintă o parte inevitabilă a vieții, atât de importantă încât le-am putea considera o componentă esențială a creșterii și învățării.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Cum sa raspunzi greselilor pe care le fac copiii
Ia in considerare daca greseala a fost un accident
Multumeste-i copilului
Considera greselile ca momente de invatare
Prevenirea greselilor comune
Regula celor 5 C in disciplina copilului
Concluzie

Cum sa raspunzi greselilor pe care le fac copiii

Poate ca si copilul tau a varsat o ceasca de apa, sau a spus o minciuna si a incercat sa o acopere, sau chiar si-a lovit fratele peste cap. Modul in care reactionam este cel putin la fel de important precum corectarea greselilor copiilor nostri.

Ia in considerare daca greseala a fost un accident

Le-am tot spus copiilor mei sa se linisteasca. Eram la masa de seara si, ca de obicei, nu incetau sa se harjoneasca si sa impinga pe sub masa. Nu puteam sa ii controlez. Asa cum am prezis ca... unul dintre ei a dat peste o ceasca de apa...si a tras toata fata de masa peste el ...Haosul era la punct maxim pana cand a trebuit sa intervin...

A fost greseala copilului tau un accident? Cat de des devii frustrat cand copii tai isi murdaresc tricourile frumoase cu jeleu? Sau isi scapa farfuria cu cina pe toata podeaua bucatariei? Daca esti la fel ca mine, la un moment dat, ti-ai pierdut cumpatul.

Inainte de a-ti disciplina copiii, intreaba daca greseala a fost un accident. De obicei, raspunsul este DA. Copiii fac rareori greseli sau patanii cu scopul de a fi obraznici. Chiar si un copil mic care goleste bolul de cereale s-ar putea sa nu fi stiut ca nu ii este permis sa faca asa. Si oricat de frustrant ar fi sa curat apa varsata, stiu ca fiul meu nu a facut-o intentionat.

Amintindu-ti ca greseala a fost un accident te ajuta sa gandesti in perspectiva. Toata lumea face greseli, inclusiv noi. Cat de des ne-am enervat pe copiii nostri pentru ca au varsat o cana cu apa, doar pentru a face aceeasi greseala tu insuti?

Multumeste-i copilului

Atunci cand copilul recunoaste ca face o greseala, multumeste-i ca ti-a spus. Da, inainte de a-l certa sau disciplina, multumeste-i copilului ca ti-a spus ce s-a intamplat. Poate ca a fost dur cu fratele sau si a sfarsit impingandu-l prea tare. Inainte de a-i spune sa fie mai atent, multumeste-i pentru ca ti-a spus adevarul.

Fiul meu in varsta de trei ani a alergat la mine cu lacrimi in ochi, si l-am intrebat pe baietelul de sase ani, “Ce s-a intamplat?”. El si-a plecat capul in jos si a soptit “L-am lovit.” Inainte de a-i spune sa nu mai faca asta, l-am asigurat spunandu-i “Multumesc pentru ca mi-ai spus adevarul!”

El va simti ca iti poate spune orice, chiar si cand este in necazuri sau are nevoie de ajutor. El ar trebui sa iti poata spune atat partile bune, cat si partile rele ale zilei sale, inclusiv cand este vinovat de savarsirea unei greseli. El trebuie sa stie ca este mai important sa fie sincer cu parintii lui, decat sa ascunda lucruri si sa intre in mai multe probleme.
Multumeste-le copiilor tai cand...

- iti spun despre o greseala
- isi admit partea de vina in ea
- ajuta la curatarea sau rezolvarea greselii
- isi cer scuze

Ad-Extra3:

Considera greselile ca momente de invatare

Greselile sunt profesori minunati. Cand copiii tai fac greseli, nu ii face sa se simta rusinati pentru ele. Greselile obisnuite sunt sanatoase si benefice – deoarece ii invata pe copii ce sa faca si ce sa nu faca in viitor. Greselile reprezinta o parte inevitabila a vietii, incat am putea-o numi o parte chiar importanta.

Mai degraba decat sa iti mustri copiii, concentreaza-te sa-i ajuti sa sorteze greselile prin intermediul propriilor emotii. Permite-le sa faca greseli. Ei vor sti ca tu ai incredere in abilitatile lor si ca nu incerci sa ii protejezi intotdeauna de greseli.

Efectuarea greselilor ii ajuta pe copii sa-si dezvolte mecanismul de a le face fata si de a-si controla frustrarea si vinovatia. Ei dezvolta abilitati de gandire pentru a decide cum sa imbunatateasca situatia. Cand nu ii lasam sa faca greseli sau ii mustram pentru ele, ei rateaza aceasta oportuntate.

Prevenirea greselilor comune

Desi greselile sunt inevitabile, ajuta la prevenirea greselilor pe care le face copilul tau. Blindeaza-ti casa impotriva copilului sau stabileste tinte la indemana. Desparte copiii atunci cand incep sa se joace prea dur. Ghideaza-ti copiii catre activitati mult mai potrivite.

As fi putut muta cestile cu apa de la cina atunci cand copiii mei se prosteau in jurul lor. Sau as fi putut fi mult mai ferma cand le-am spus sa se opreasca. Copiii pot face greseli fiindca noi nu ne-am luat masurile de precautie pentru a le evita, in primul rand.

Concluzie

Greselile sunt inevitabile. Modul in care reactionam este la fel de important ca abordarea greselii in primul rand.
Vezi daca greseala a fost un accident sau nu. De multe ori impulsul nu a fost cu intentie rautacioasa, ci un simplu accident. Si tu faci greseli, iar in aceasta privinta, nimeni nu-i perfect.

Multumeste copiilor tai pentru ca iti spun greselile lor. Lauda-i pentru ajutorul acordat la rezolvarea greselii si invata-i sa-si ceara scuze pentru rolul pe care l-au avut in greseala.

Greselile pot fi pozitive cand le folosim ca momente de invatare

Si in final, previna greselile comune. Uneori, noi jucam un rol in greselile pe care ei le fac.

Construieste o comunicare deschisa bazata pe sinceritate, invatarea din aceste momente si pe dragoste neconditionata; chiar si pe o cana de apa varsata pe masa de cina. ?

Regula celor 5 C in disciplina copilului

Fie care e vorba despre viata de acasa, de cea de la gradinita sau de la scoala - e de datoria noastra, a parintilor -  sa ne invatam copilul sa accepte si sa respecte o serie de reguli ce fac parte din gama de disciplina. Insa cum aplicam aceste reguli? Ei bine, psihologii sunt de parere ca exista Legea celor 5 C.

Despre ascultare si copii: de ce trebuie sa spunem de 10 ori ca sa fim intelesi?

A inceput scoala si odata cu ea au inceput si multe lucruri pe care eu una le-as mai fi vrut parca amanate o vreme, cum ar fi trezitul copiilor de dimineata, dupa program fix si cu rutina de rigoare. Va suna cunoscut?

Daca da, atunci probabil ca v-ati pus, la fel ca si mine, cel putin o data intrebarea din titlu – de ce trebuie sa le spunem copiilor de 10 ori un lucru ca sa il inteleaga o data?

Niciun copil nu va intelege de ce este neaparat sa isi faca patul dimineata, la fel cum e putin probabil sa inteleaga de ce trebuie sa isi intrerupa joaca pentru a executa un lucru pe care ii spune parintele ca trebuie sa il faca de urgenta. Asa ca obisnuieste-te cu ideea ca prioritatile tale nu sunt neaparat si ale copilului tau si incearca sa intelegi care sunt ale sale, apoi explica-i faptul ca ii vei perturba programul si ca va trebui sa accepte acest lucru. Este important ca el sa inteleaga faptul ca tu intelegi ca altele ii sunt prioritatile, chiar daca i le vei impune pe ale tale.

Citeste in continuare: Despre ascultare si copii: de ce trebuie sa spunem de 10 ori ca sa fim intelesi?

6 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

 

autor: Amalia Averescu - psiholog - Kinder- en jeugdpsychologie - specializat in Psihologia Copilului, Zwolle, Olanda. 
In exclusivitate pentru Desprecopii.com © 2024

 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII