Cum îi afectează COFEINA pe copii: in ce alimente este ascunsa si ce trebuie să știi

Cum ii afecteaza cofeina pe copii -  in ce alimente este ascunsa si ce trebuie sa stii

Cum îi afectează COFEINA pe copii: in ce alimente este ascunsa si ce trebuie să știi

Băuturile și alimentele care conțin cofeină sunt numeroase și, adesea, chiar dacă ne pasă ce consumă copiii noștri, neglijăm prezența acestui ingredient care poate fi periculos pentru organismul unui copil. Cofeina este un compus natural prezent în multe plante, inclusiv în semințele de cafea, ceai, cacao și guarana. În plus, cofeina este adăugată și în anumite băuturi răcoritoare, precum cola sau alte băuturi energizante, și poate fi prezentă și în alte alimente sau suplimente alimentare.

🔹 Iată ce trebuie să știe părinții despre alimentele care conțin cofeină și ce efect are aceasta asupra copiilor.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Care este efectul cofeinei asupra organismului copiilor?
Cele mai frecvente efecte negative ale cofeinei
Motive pentru care copiii nu trebuie sa consume cofeina
Bauturi si mancaruri ce contin cofeina
Ce este sensibilitatea la cofeina?
Cum eliminam cofeina din alimentatia copiilor?

Cofeina nu se afla doar in cafea

Nimanui nu ii trece prin minte ca un copil ar putea deveni consumator de cafea, dat fiind faptul ca licoarea magica, dupa care se dau in vant majoritatea adultilor, contine cofeina – o substanta despre care toata lumea stie ca actioneaza asupra sistemului nervos si ca este nociva pentru copii. Cu toate acestea, chiar daca niciun parinte nu ii da copilului sau sa bea cafea, copiilor le este permis in mod frecvent sa consume diverse bauturi racoritoare ce contin cofeina.

Bauturile si alimentele care contin cofeina sunt numeroase, de altfel, si de multe ori, chiar daca ne pasa ce consuma copiii nostri, neglijam prezenta acestui ingredient ce poate fi periculos pentru organismul unui copil. 

Iată o listă de alimente și băuturi care conțin cofeină:

- Cafea
- Ceai
- Băuturi răcoritoare cu cofeină, cum ar fi cola
- Ciocolată
- Produse de patiserie care conțin ciocolată sau cafea
- Unele medicamente pentru dureri de cap sau stări gripale care conțin cofeină
- Băuturi energizante, cum ar fi Red Bull sau Monster Energy
- Suplimente alimentare care conțin cofeină, cum ar fi comprimatele pentru slăbit

Cata cofeina poate consuma un copil?

Exista tari in care, in urma unor studii aprofundate in domeniu, recomandarile privind consumul de cofeina in cazul copiilor sunt foarte precise. In Canada, spre exemplu, specialistii au ajuns la concluzia ca un copil de varsta prescolara nu ar trebui sa consume mai mult de 45 de miligrame de cofeina pe zi (echivalentul unei doze de suc de 355 ml).

Care este efectul cofeinei asupra organismului copiilor?

Cofeina este un alcaloid stimulant al sistemului nervos, ce afecteaza in mod similar adultii si copiii. Ea este produsa in mod natural de frunzele si de semintele multor plante, insa este, de asemenea, fabricata si in mod artificial si adaugata in anumite alimente. Faptul ca prezenta ei in organism afecteaza sistemul nervos central face ca ea sa fie considerata un drog care, consumat in cantitati mici, ii face pe oameni sa se simta mai energici.

Ad-Extra3:

O cantitate prea mare de cofeina produce insa efecte negative si la adulti si la copii, cele mai frecvente fiind :

- nervozitate si agitatie
- dureri de stomac
- dureri de cap
- dificultati de concentrare
- dereglari ale somnului
- cresterea ritmului cardiac
- cresterea tensiunii arteriale

In cazul copiilor, aceste efecte sunt produse de o cantitate foarte mica de cofeina care adesea se gaseste in sucuri sau in diverse alimente ce o contin.

Motive pentru care copiii nu trebuie sa consume cofeina

Copiii consuma adesea cofeina in cantitati prea mari din cauza ca li se permite sa bea sucuri indulcite artificial si care au in componenta lor diversi aditivi. Studiile arata ca acei copii care consuma mai mult de 45 mg pe zi de cofeina prezinta un risc de obezitate cu 60% mai mare decat cei care nu o fac.

Bauturile care contin cofeina contin adesea si calorii care nu au niciun nutrient, iar copiii care le consuma se priveaza de aportul de vitamine si de minerale necesar organismului lor, expunandu-se astfel unor deficiente nutritive. Copiii mici care beau mult suc au de obicei si o lipsa de calciu care le afecteaz dezvoltarea oaselor si a dintilor.

Consumul de bauturi ce contin cofeina duce adesea la aparitia cariilor dentare, din cauza continutului ridicat de zahar pe care il au aceste bauturi si din cauza eroziunii smaltului ca urmare a aciditatii. O cantitate de 355 ml de suc acidulat contine echivalentul a 10 lingurite de zahar si a 150 de calorii.

Intreruperea brusca a consumului de cofeina poate avea si ea efecte neplacute, cum ar fi dureri de cap prelungite, dureri musculare, depresie temporara si stare de iritabilitate, mai ales in cazul persoanelor care au consumat indelung timp cantitati mari de bauturi ce contin cofeina.

Un aspect controversat legat de consumul de cofeina in cazul copiilor este legat de crestere. Desi exista studii care au facut legatura intre consumul excesiv de cofeina si tulburarile de crestere, se pare insa ca nu exista dovezi concludente ca ar exista vreo legatura intre cofeina si ritmul de crestere al copiilor.

Bauturi si mancaruri ce contin cofeina

Studii recente facute de U.S. Food and Drug Administration S.U.A, arata ca in diverse alimente si bauturi cofeina este prezenta in cantitati ingrijoratoare, care pot afecta organismul unui copil. Iata cateva dintre ele:

Mountain Dew – 12 uncii – 55 mg cofeina
Coca-Cola – 12 uncii – 34 mg cofeina
Diet Coke – 12 uncii – 45 mg cofeina
Pepsi – 12 uncii – 38 mg cofeina
7-Up – 12 uncii – 0 mg cofeina
Cafea preparata la filtru – 5 uncii – 115 mg cofeina
Iced Tea – 12 uncii – 70 mg cofeina
Ciocolata amaruie – 1 uncie – 20 mg cofeina
Ciocolata cu lapte – 1 uncie – 6 mg cofeina
Bautura cu cacao – 5 uncii – 4 mg cofeina
Bautura cu lapte si ciocolata – 8 uncii – 5 mg cofeina
Medicamente pentru raceala – 1 tableta – 30 mg cofeina

Ce este sensibilitatea la cofeina?

Sensibilitatea la cofeina se refera la cantitatea de cofeina care poate sa produca un anumit efect asupra unei persoane, aceasta variind de la o persoana la alta. In principiu, cu cat este mai mica o persoana, cu atat cantitatea de cofeina care produce efecte imediate este mai mica. Sensibilitatea la cofeina este insa afectata de cantitatea zilnica de cofeina care este consumata. Persoanele care consuma zilnic cantitati mari de cofeina devin astfel dependente de cofeina, simtind nevoia sa consume o cantitate din ce in ce mai mare, intrucat efectul energizant al cofeinei se simte din ce in ce mai putin la aceeasi cantitate de cofeina. Daca ne raportam insa la marimea organismului, copiii mici sunt mai expusi la efectele cofeinei si pentru ca ei nu au fost inca expusi la cofeina la fel de mult ca adultii sau precum copiii mai mari.

Cofeina circula prin organism timp de cateva ore, apoi este eliminata prin urina. Nu este depozitata in organism, insa efectele ei pot fi resimtite de copii timp de pana la 6 ore din momentul in care a fost consumata, mai ales daca sunt sensibili la ea.

Cum eliminam cofeina din alimentatia copiilor?

Putem elimina cofeina din alimentatia copiilor? Sigur ca putem! Cel mai bun mod de a o face este acela de a elimina din alimentatie sucurile. Ele pot fi inlocuite cu apa, cu lapte sau cu apa aromatizata. De asemenea, copiii pot consuma sucuri naturale 100% in cantitati mici. Sucurile si ceaiurile pot fi consumate ocazional, insa aveti grija sa alegeti produse fara cofeina, consultand lista cu ingrediente de pe fiecare aliment sau bautura.

O atentie deosebita ar trebui acordata consumului de cafea la adolescenti. Este de dorit ca acesta sa nu existe, deoarece odata consumata o ceasca de cafea, mai ales daca scopul este acela de a-i tine treji noaptea tarziu, dorinta de a consuma in continuare cafea va fi inevitabila. In cazul in care consumul de cofeina nu este ocazional, ci frecvent, cel mai bun mod de a-l reduce si, eventual, de a-l elimina, este acela de a diminua treptat cantitatea de cofeina din alimentatie. Atunci cand cofeina este scoasa brusc din alimentatie, apar efecte neplacute precum dureri de cap, stari depresive sau pur si simplu o indispozitie prelungita care nu are alte explicatii.

Bauturile pe baza de cofeina trebuie inlocuite treptat cu bauturi fara cofeina, pentru a evita reactiile neplacute ale organismului care a devenit dependent de cofeina. Chiar si asa, este posibil sa apara o stare de oboseala continua in perioada in care se diminueaza treptat cofeina. Acest lucru este normal si reprezinta reactia fireasca a organismului, care are nevoie de mai multa odihna. De regula, acest efect dispare in cateva zile, dupa ce nivelul de energie al corpului revine la normal.

Incercati sa nu faceti nici exces de el in ceea ce priveste eliminarea cofeinei din alimentatia copiilor. O bucata de ciocolata, o felie de tort la o aniversare ori un pahar de lapte cald cu cacao intr-o zi friguroasa nu sunt lucruri de care copiii sa fie privati. Ca si in cazul altor substante, moderatia este cheia si in cazul consumului de cofeina care, tinut sub cotrol, nu reprezinta un pericol pentru copii si adolescent.

5 alimente care NU sunt sanatoase pentru copilul tau

Cu totii stim ca mancarea de la fast-food nu e sanatoasa, ca majoritatea sucurilor contin doar chimicale si nicidecum extrase din fructe, ca E-urile ne invadeaza la tot pasul in chipsuri, in mezeluri in sosuri si in mii de alte alimente apetisante si totusi cati dintre noi ne putem lauda ca avem o alimentatie sanatoasa?

Citeste mai departe:5 Alimente care NU sunt sanatoase pentru copii

 

Despre bauturile carbogazoase si efectul lor asupra sanatatii, mai cititi

Bauturile racoritoare (cu zahar) pot provoaca aparitia cancerului uterin
Bauturile racoritoare care contin zahar cresc riscul de hipertensiune arteriala - chiar si la adolescenti
Bauturile cu zahar modifica varsta primei menstruatii la fete

Tot despre alimentatia sanatoasa a copilului, mai cititi:

De ce este alimentatia copilului nostru atat de nesanatoasa? 
10 alimente care stimuleaza creierul copilului 
Necesarul de fluoruri ale copilului 
Cum stimulam copiii sa manance legume 
10 metode de a creste un copil rasfatat - si cum va puteti schimba abordarea asupra disciplinei copilului 
Cum sa construiesc un meniu sanatos pentru copilul meu? 
Cum ajutam copiii sa manince sanatos? 
E-urile din mancarea copiilor nostri 
E-uri "bune", E-uri  rele

autor: Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate © 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Cătălin Ioan Vizireanu
    Cătălin Ioan Vizireanu trimis la 20/2/2024

    Am voie Coca Cola fara Cofeina?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII