Cand va renunta copilul meu la somnul de amiaza?

Cand va renunta copilul meu la somnul de amiaza?

Cand va renunta copilul meu la somnul de amiaza?

Pana la ce varsta trebuie sa doarma copilul dupa-amiaza? Se intreaba multe mamici pe Desprecopii.

Cei mai multi copii sub varsta de 1 an, au doua reprize de somn pe zi - de obicei una dimineata si alta dupa-amiaza. Pana la 18 luni, cei mai multi renunta la somnul de dimineata, dar inca mai au nevoie de un pui de somn dupa-amiaza. Si sa recunoastem, si parintii au nevoie ca micutul lor sa doarma cel putin o ora, nu-i asa?

in acest articol veti citi mai multe despre:
La 4 ani, inca are nevoie de un pui de somn
Acestea fiind spuse, fiecare copil este diferit
Cateva sfaturi pentru a va bucura inca de somnul de dupa-amiaza
Semne ca toddler-ul este gata sa renunte la somnicul de peste zi
Care este varsta medie la care copiii renunta la somnicul de peste zi?

La 4 ani, inca are nevoie de un pui de somn

Chiar si cand ti-ai luat adio la somnicul de dimineata, copilul tau, cel mai probabil, va continua sa aiba nevoie de un pui de somn dupa-amiaza (sau la amiaza - depinde de fiecare copilas in parte). La varsta de 4 ani, peste 50 la suta din copii inca fura cate un somnic in timpul zilei. Si, chiar daca majoritatea copiilor (circa 70 la suta), se opresc pe la varsta de 5 ani din motait, 3 din 10 mai au nevoie de un somn.

Acestea fiind spuse, fiecare copil este diferit

Depinde de asemenea si de numarul de ore pe care le doarme noaptea. Copiii mici au nevoie de aproximativ 12 - 14 ore de somn. Asa ca, daca de exemplu, copilul merge la culcare la ora 20 si nu se mai trezeste pana la ora 8 dimineata, inseamna ca si-a "bifat" numarul de ore dormite, neavand nevoie de un pui de somn in timpul zilei (dar nu este o regula). Dar, daca nu indeplineste cele 12 ore de somn pe timp de noapte, in mod ideal ar trebui sa doarma cel putin o ora in cursul zilei.

Totalul orelor de somn nu este singurul factor care afecteaza somnicul pe timp de zi. Copiii mai mici nu pot sta treji perioade lungi la fel de usor ca si copiii mai mari sau adultii.

Acum, cand copilasul creste, cu siguranta iti va fi tot mai greu sa il pui la somn in cursul zilei. Copiii mici sunt atat de hotarati sa descopere lumea din jurul lor incat somnul este ultimul lucru pe care si-l doresc.

Iata cateva sfaturi pentru a va bucura inca de somnul de dupa-amiaza:

In cazul in care copilul este acasa, pune-l la somn in acelasi loc in care doarme si noaptea. In acest fel, el asociaza deja acel loc cu somnul, iar intr-un final va atipi.
Daca se afla la cresa/camin, este important sa pastrezi rutina de acasa in concordanta cu a lor. Si la fel de important este sa ii oferi acelasi animalut de plus sau jucarie cu care este obisnuit sa doarma.
Incearca sa iti dai seama si sa anticipezi momentul cand copilul devine somnoros (chiar daca neaga acest lucru). Este imediat dupa masa de pranz, sau o ora mai tarziu? La fel ca si adultii, copiii au ritmuri circadiane naturale, sau ritmuri de somn. Construieste o rutina in jurul acestui moment al zilei si actioneaza imediat inainte sau dupa primul cascat/frecat la ochisori.
In cazul in care copilul renunta hotarat la somn inainte de varsta de 4 ani, ofera-i cel putin un moment de liniste in fiecare zi. Spune-i ca toti copiii se odihnesc dupa masa de pranz, astfel incat sa aiba suficienta energie pentru a se juca mai tarziu. Lasa-l sa isi ia niste jucarii si carti in pat, apoi redu putin lumina sau trage perdelele si paraseste incaperea. Cu toate ca nu va fi la fel de odihnit ca dupa un somn, va petrece cel putin o ora in liniste.

Ad-Extra3:

3 Semne ca toddler-ul este gata sa renunte la somnicul de peste zi

Evident, fereastra de timp in care tranzitia de la un pui de somn la nici unul poate fi una mare. Deci, cum poti fi sigura ca, copilul tau este intr-adevar gata sa renunte la ultimul pui de somn? Ce semne ar trebui sa cauti?

Ne bucuram ca ai intrebat! Fii cu ochii in patru dupa aceste indicii:

 Copilul adoarme foarte greu la amiaza, si, in general, nu pare a fi obosit atunci cand trebuie sa doarma

Acesta este un semn clasic pe care copilul il poate afisa. Nu uita ca timpul trece, copilul creste repede si poate gestiona mult mai bine orele de veghe. De exemplu, sa presupunem ca, copilul se trezeste in mod normal pana la ora 7 dimineata, in timp ce poate fi adevarat ca in urma cu doar cateva saptamani era obosit si gata pentru un pui de somn la 12:30, in timp ce creste, va fi in masura sa stea treaz mai mult si mai mult.

 Copilul adoarme foarte greu seara si nu pare a fi obosit atunci cand trebuie sa doarma

Acest semn merge adesea mana in mana cu cel anterior. Sa presupunem ca, in ultimul timp, copilul tau a fost rezistent la somnul de dupa-amiaza, si in loc de a adormi cand il pui tu in pat la 1:30, el nu inchide ochii pana la 02:30 Acest lucru ar putea insemna ca, in loc sa se trezeasca la 3:00, se va trezi la ora 4:00 (sau poate chiar mai tarziu). Problema aici este ca acest lucru va intarzia si ora de culcare, astfel ca nu il vei mai putea adormi la aceeasi ora ca de obicei.

Desigur, chiar si copiii care dorm la acelasi "program" obisnuit pot face nazuri la somn. De ce? Din nou, acum ca copilul este mai mare, poate sta mai mult timp treaz.

 Copilul sare peste somnul de peste zi in intregime, dar nu prezinta nici un efect secundar negativ

In cazul in care copilul nu doarme deloc ziua dar pare a fi ok (nu are o fire nestatornica, nu pare epuizat seara devreme, poate merge la culcare la un interval de timp rezonabil, etc.), atunci este un semn bun si inseamna ca intr-adevar se odihneste suficient noaptea iar ziua nu mai are nevoie de somn.

Care este varsta medie la care copiii renunta la somnicul de peste zi?

Varsta la care copiii renunta la somnul de peste zi variaza foarte mult; unii copii renunta chiar la 2 ani, in timp ce altii vor continua sa fure un pui de somn si la 5 anisori! Cu toate acestea, varsta medie la care copiii renunta la somnul de peste zi este undeva intre 3 si 4 ani.

Invata copilul sa doarma in patutul lui: 6 sfaturi esentiale

Este ora somnului si Adelina refuza sa doarma in patutul ei. Ii propuneti atunci sa adoarma in patul vostru la fel cum face in fiecare seara. Odata adormita, o trasportati in patutul ei. De abia aveti timp sa adormiti si dvs. ca o simtiti pe micuta Adelina venind si strecurandu-se usor in patul dvs. Iar?

Cand doarme copilul singur? Ce este de facut, va sfatuieste Desprecopii :)

 

  Citeste neaparat si: Spray-ul impotriva monstrilor, in sfarsit avem reteta

Mai multe despre psihologia copilului aici > 

 Forum dedicat psihologiei copilului

 
Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori.

 

 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII