16 Mituri si realitati despre sarcina iar unele din ele chiar nu au nici un sens - adevarul despre sarcina

16 Mituri si realitati despre sarcina iar unele din ele chiar nu au nici un sens - adevarul despre sarcina

16 Mituri si realitati despre sarcina iar unele din ele chiar nu au nici un sens - adevarul despre sarcina

Exista o larga gama de zvonuri si mituri referitoare la sarcina - si unele circula cu voiosie pe celebrul forum Odiseea Sarcinii ... multe dintre ele datand din zilele bunicii sau strabunicii -  adica din vremuri cand nu exista prea multa stiinta si tehnologie la dispozitie pentru a ne linisti si a ne arata ce se intampla de fapt in burtica noastra.

Deci care dintre ele sunt reale? Haideti sa trecem in vedere aceste mituri, alaturi de sfatul de la Desprecopii.com.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Aspectul burticiii iti spune daca e fata sau baiat
Un puls rapid inseamna ca aveti o fetita
Daca aveti arsuri, bebelusul se va naste cu par!
Trebuie sa dormiti pe o parte in timpul sarcinii
Trebuie sa ridicati bratele ca sa descurcati cordonul ombilical
Daca faceti sex ii faceti rau copilului
Sarcina va distruge dantura
Nu este bine sa faceti exercitii fizice in timpul sarcinii
Greturile de dimineata infometeaza bebelusul
Nu puteti lua medicamente
Nu ar trebui sa calatoriti cu avionul
Acum puteti manca pentru doi!
Computerele ii fac rau bebelusului
Cafeaua este nociva pentru copil
Unele tratamente sunt periculoase
Este timpul sa izgoniti pisica!

Aspectul burticii iti spune daca e fata sau baiat  - 1

Fals.
Din momentul in care incepe sa se vada sarcina, nu va trece vreo saptamana in care vreun cunoscator sa va anunte ca este joasa deci in mod sigur veti avea un baiat (sau daca este sus, o fata). De fapt, modul in care arata burtica depinde de tonusul dumneavoastra muscular, daca este prima sarcina, pozitia, varsta si dimensiunea bebelusului. Nu are nicio legatura cu faptul ca are sau nu ceva intre picioare.

Un puls rapid inseamna ca aveti o fetita - 2

Fals.
Se stie ca sunt medici si moase care cred asta, insa nu exista dovezi care sa o sustina si in orice caz pulsul bebelusului este probabil sa varieze oricum, in functie de cat de activ este in timpul monitorizarii.

Daca aveti arsuri, bebelusul se va naste cu par! - 3

Fals.
Arsurile stomacale in timpul sarcinii sunt ceva frecvent - sunt legate de faptul ca hormonii sarcinii slabesc muschii esofagului. Dar NU, nu inseamna ca bebelusul se va naste cu o claie de par!

Ad-Extra3:

Trebuie sa dormiti pe o parte in timpul sarcinii - 4

Fals.
Acest mit provine din dovezile ca fluxul de sange prin placenta poate fi redus daca va asezati pe spate in timpul travaliului. Pot fi situatii in care medicul sau moasa va recomanda sa va odihniti pe partea stanga ca masura de siguranta - de exemplu, in cazul unei sarcini cu risc ridicat - insa de dormit puteti dormi si pe spate daca doriti.

Trebuie sa ridicati bratele ca sa descurcati cordonul ombilical - 5

Fals.
Nimic din ceea ce faceti nu are vreo influenta asupra cordonului ombilical al copilului. Bebelusii se pot naste cu cordonul incurcat, innodat si infasurat in jurul membrelor, chiar al gatului uneori. Cat este de incurcat este motivul activitatii bebelusului din uter atunci cand este foarte mic.

Daca faceti sex ii faceti rau copilului - 6

Fals.
Medicul va poate sfatui sa evitati sa faceti sex daca aveti o sarcina cu risc ridicat (de exemplu, daca ati avut avorturi spontane frecvente sau daca exista un risc de travaliu prematur) dar in principiu, este in regula sa faceti sex chiar pana in ziua in care se naste copilul (desi poate deveni un pic inconfortabil atunci cand burta este mare!). Se spune si ca sexul este un mod natural de a declansa travaliul. In mod similar, bebelusul nenascut nu este capabil sa simta penisul partenerului dumneavoastra, deci nu este niciun motiv ca tatii sa se simta vinovati.

Sarcina va distruge dantura - 7

Fals.
Candva exista o baza pentru aceasta idee, pe vremea cand deficientele nutritionale faceau posibil ca femeile sa duca sarcina avand in corp o rezerva prea mica de calciu pentru a putea sustine nevoile bebelusului din burtica. Medicul sau moasa va vor recomanda sa luati un supliment de calciu si sa includeti in alimentatie surse de minerale ca produsele lactate, legumele cu frunze verzi (broccoli, spanac), sardine, tofu cu adaosuri minerale si sucuri de fructe. Cititi pe larg: Dantura in timpul sarcinii

Nu este bine sa faceti exercitii fizice in timpul sarcinii - 8

Fals.
Daca deja faceati exercitii fizice inainte de sarcina, nu va fac rau nici in timpul sarcinii: de fapt, va ridica nivelul energiei si va elibereaza de stres. Dar mentineti-le la un nivel adecvat (hormonii de sarcina slabesc muschii si ligamentele, ceea ce le face mai vulnerabile la rani), evitati exercitiile foarte intense, ca alergarile de exemplu. Plimbarile si inotul sunt ideale; ca alternative, puteti incerca un curs prenatal de yoga sau Pilates. Daca regulat la mergeti la ore cu instructor (fitness, aerobic), aveti grija sa informati instructorul ca sunteti insarcinata; si discutati si cu medicul despre exercitiile fizice cele mai potrivite.
Cititi pe larg: Sportul in timpul sarcinii - ce e bine si ce nu si Exercitiile Pilates si sarcina

Greturile de dimineata infometeaza bebelusul - 9

Fals.
Greturile de dimineata sunt unul dintre simptomele cele mai comune ale sarcinii si se crede ca sunt cauzate de hormonii de sarcina. Este usor sa intrati in panica daca vomitati in fiecare dimineata si nu pareti sa luati in greutate, insa nu va ingrijorati  -  veti incepe sa luati cu adevarat in greutate abia spre sfarsitul sarcinii. Cata vreme erati sanatoasa atunci cand ati ramas insarcinata, bebelusul va primi hrana necesara. Totusi, uneori este posibil ca greturile severe din timpul sarcinii (hyperemesis gravidarum) sa afecteze bebelusul, deci informati medicul atunci cand nu puteti retine deloc in stomac nici lichidele nici alimentele. Cititi pe larg: 10 cai de a combate stresul in timpul sarcinii

Nu puteti lua medicamente - 10

Fals.
Daca aveti o problema cronica de sanatate ce necesita medicatie zilnica (de exemplu, hipertensiune sau epilepsie), informati medicul ca doriti sa aveti un copil inainte de a incerca sa-l concepeti, sau in momentul in care aflati vestea, daca este vorba despre o sarcina care va ia prin surprindere. Este posibil ca in timpul sarcinii dozele medicamentelor sa trebuiasca modificate sau sa vi se recomande alt medicament, care sa nu afecteze bebelusul. Daca aveti dureri de orice fel, consultati medicul asupra medicamentelor pe care le puteti lua - in general, ibuprofenul trebuie evitat dar paracetamolul este in general considerat a fi fara riscuri.

Nu ar trebui sa calatoriti cu avionul - 11

Fals.
Zborurile cu avionul sunt sigure in timpul sarcinii, desi daca lucrati in domeniul aeronautic va trebui sa va modificati programul deoarece exista riscul expunerii la radiatii. Aveti grija ca in timpul zborurilor lungi sa va ridicati si sa va miscati cate putin pentru a evita formarea cheagurilor de sange (iar daca planificati o ultima vacanta inainte de a naste, informati-va care este politica liniei aeriene cu care veti zbura - este posibil sa nu permita imbarcarea gravidelor aflate la sfarsitul sarcinii in calatorii mai lungi). Cititi pe larg: Calatoriile cu avionul in timpul sarcinii si Sarcina si plaja

Acum puteti manca pentru doi! - 12

Fals.
Deloc - sarcina nu va da dreptul sa mancati tot ce va iese in cale. La inceputul sarcinii, nevoile dumneavoastra calorice sunt cam aceleasi ca inainte de sarcina. Abia la sfarsitul sarcinii, cand bebelusul creste tot mai mare si depoziteaza grasimi pregatindu-se de nastere, va trebui sa mancati mai mult - si chiar si atunci, suplimentele nu trebuie sa depaseasca aproximativ 300 de calorii in plus fata de normal.

Computerele ii fac rau bebelusului - 13

Fals.
Nu exista dovezi ca este periculoasa folosirea computerului cand sunteti insarcinata; la fel cu telefoanele mobile. Exista insa dovezi ca microundele pot reprezenta un risc, dar numai modelele mai vechi si daca se produc scurgeri. Daca folositi regulat un cuptor cu microunde model mai vechi, pastrati distanta ca masura de precautie.

Cafeaua este nociva pentru copil  - 14

Partial adevarat.
Cafeina va ridica pulsul si tensiunea si poate traversa placenta. Studiile arata si ca daca beti mai mult de trei cesti pe zi creste riscul de avort spontan, travaliu prematur si greutate redusa a bebelusului la nastere. Mentineti consumul de cafea la minimul necesar -si retineti ca nu numai cafeaua contine cafeina, ci si ceaiul verde, cola, ciocolata si unele analgezice.

Unele tratamente sunt periculoase - 15

Partial adevarat.
Exista dovezi ca substantele chimice folosite in vopselele de par pot patrunde in vasele de sange desi expertii spun ca nivelul expunerii la aceste substante ar trebui sa fie extrem de ridicat pentru a expune bebelusul unui risc. Medicul va poate sfatui sa evitati vopsirea sau permanentul parului pana ce treceti de primul trimestru, cand organele bebelusului sunt deja complet formate. Suvitele nu pun probleme, desi o mica parte din colorantii pe care ii contin pot intra in contact cu scalpul.
Cititi pe larg: Vopsirea parului in timpul sarcinii

Puteti inca sa va mai epilati inghinal cu ceara (nu uitati ca unele femei fac vene varicoase in zona vulvara in timpul sarcinii - deci evitati sa va epilati cu ceara daca sunteti in aceasta situatie) si sa va faceti unghiile, desi trebuie sa aveti grija sa mergeti la un salon care este bine ventilat si sa rugati manichiurista sa foloseasca daca este posibil produse naturale, biodegradabile in locul celor ce contin chimicale puternice. Daca aveati obiceiul sa purtati unghii false, este posibil sa nu mai fie nevoie sa o faceti, deoarece in timpul sarcinii unghiile cresc mai repede! Solarul este absolut interzis, deoarece hormonii de sarcina va expun unui risc mai mare de arsuri.

Daca sunteti adepta masajelor, evitati-le in primul trimestru deoarece exista dovezi care asociaza uleiurile esentiale de aromaterapie folosite la masaj si avorturile spontane. Masajul de reflexologie este asociat cu nasterea prematura deci trebuie evitat (pastrati-l pentru declansarea travaliului daca depasiti termenul!). Altfel, este in regula: masajul prenatal este o solutie grozava de relaxare si eliberare a stresului sarcinii. Spuneti-i masorului ca sunteti insarcinata daca nu vi se vede inca burtica.

Este timpul sa izgoniti pisica! - 16

Partial adevarat.
Pisicile pot fi purtatoare de toxoplasmoza, care poate afecta bebelusul nenascut. Daca aveti o pisica, medicul va poate testa pentru a stabili daca ati mai fost infectata in trecut. Puteti testa si pisica pentru a detecta prezenta parazitului care provoaca boala; de asemenea, ca masura de siguranta purtati manusi atunci cand ii curatati tava de nisip (sau rugati pe altcineva sa faca asta). Dar este perfect in regula sa luati pisica in poala si sa o mangaiati. Toxoplasmoza se poate transmite si prin solul de gradina care a fost contaminat cu fecale de pisica, sau prin carnea insuficient preparata termic. Cititi pe larg: > Sarcina si pisica - cum ne ferim de toxoplasmoza?

Sarcina si 11 mituri si realitati pe care trebuie sa le stii

Imediat ce vei anunta ca esti insarcinata, aproape toti cei din jurul tau se vor transforma in  atotstiutori si se vor grabi sa-ti dea sfaturi despre ceea ce trebuie sa faci sau nu, pe perioada sarcinii. Desigur, unele sfaturi iti vor fi de un real folos; un lucru este insa cert: multe din informatiile si sfaturile de care vei avea parte in aceasta perioada sunt mituri sau jumatati de adevaruri.

Inainte de toate, hai sa trecem impreuna in revista lista de sfaturi de care nu ai sa mai scapi de acum in colo. Mama, soacra, colegele, vecinele, necunoscutele false de pe Facebook, toate te vor asalta cu tot felul de povete si sfaturi ... Ca sa nu te sperii insa, hai sa le trecem in revista pe cele care, in urma cercetarilor, s-au dovedit a fi nefondate. Iata, Desprecopii.com va trece in revista citeva din aceste mituri si realitati despre sarcina. 

 

Ce comunica miscarile bebelusului din burtica?

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de August 2024)

 Vino pe grupul nostru secret - JURNAL DE SARCINA

❤️Ne găsesti si pe Instagram Desprecopii - unde postăm continut dedicat gravidutelor si bebelusilor. Vino alături de Comunitatea Desprecopii ❤️

 

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Lali
    Lalitrimis la 5/2/2010

    Sunt inca foate multi oameni superstitiosi... La mine s-au pus si pariuri , toti

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII