Alergii la copii - ce să știi: Cauze, simptome şi soluţii

Alergii la copii - ce sa stii: Cauze, simptome si solutii

Alergii la copii - ce să știi: Cauze, simptome şi soluţii

Alergiile la copii (ca și la adulți) sunt reacții anormale ale sistemului imunitar la substanțe despre care corpul crede că sunt dăunătoare pentru el. Substanțele care cauzează reacțiile de alergii la copii - praful, polenul, mucegaiul, anumite mâncăruri sau medicamente - sunt cunoscute ca alergeni. Iată care este mecanismul care declanșează alergii la copii și ce poți face pentru a reduce simptomele.

Într-o încercare de a proteja corpul de o substanță pe care o consideră dăunătoare, sistemul imunitar eliberează anticorpi - imunoglobuline E (IgE). Aceștia determină apoi anumite celule să elibereze mai multe substanțe, printre care și histamina, în sânge, pentru a proteja corpul împotriva „invadatorului”. Eliberarea acestor substanțe cauzează reacțiile alergice, care pot afecta ochii, nasul, gâtul, plămânii, tractul gastrointestinal și pielea.

Expunerea la același alergen va genera același răspuns și data viitoare - explică Dr. Amelia Dan, medic primar pediatru.

Alergii la copii - când au loc, ce simptome sunt

Unele alergii sunt sezoniere, reacțiile declanșându-se într-o perioadă a anului: primăvara sau toamna, de obicei. Altele se pot întâmpla în orice moment corpul intră în contact cu un alergen, din alimente sau din mediu.

Severitatea simptomelor depinde de la copil la copil. Senzația de mâncărime la nivelul ochilor, strănut, nas înfundat, dificultăți de respirație sunt printre cele mai comune simptome. Unii copii suferă și de episoade de vomă și leșin cauzate de o reacție alergică. În cazul copiilor cu reacții alergice severe la mâncare, medicamente sau venin de insecte se poate ajunge la șoc anafilactic în doar câteva secunde după ce corpul a fost expus la alergen. 

Tratamentul imediat cu epinefrină administrată printr-un auto-injector trebuie aplicat urgent în astfel de situații - explică pediatrul.

Alergii la copii - cum se pune diagnosticul

Unele alergii sunt ușor de identificat, dar altele pot avea simptome similare cu cele provocate de alte afecțiuni. Cel mai adesea, diagnosticarea se face prin teste cutanate în cazul alergenilor din mediu și alimentari. O picătură de alergen în formă pură intră în contact cu pielea, iar zona este marcată, pentru a se putea observa reacția. Sau o cantitate mică de alergen este injectată direct subcutanat. După aproximativ 15 minute se constată reacția alergică la nivelul pielii. În funcție de severitatea alergiei, cercul înroșit de piele este mai mult sau mai puțin extins.

Testele de sânge sunt preferate celor de piele în condițiile în care se verifică alergia la anumite medicamente sau în cazul copiilor foarte sensibili la un alergen.

Alergii la copii - ce le declanșează

Cei mai comuni alergeni din mediu sunt praful, polenul, mucegaiul și proteinele din saliva și părul de animale. În cazul alergiilor alimentare la copii, cel mai adesea, vinovații sunt laptele de vacă, albușul de ou, glutenul, urmate de alergiile la alune, nuci, migdale, fructe de mare și soia.

Alergiile alimentare nu apar la primul contact cu alimentul-problemă.

Sistemul imunitar are nevoie de minim două contacte pentru a hotărî că este un „inamic” împotriva căruia trebuie să fabrice anticorpi și celule cu memorie - explică Dr. Amelia Dan.

Alergii la copii - cum se tratează

Unul dintre misterele legate de alergiile la copii este de ce alergiile apar și dispar, apoi apar din nou. Cel mai adesea, alergiile se manifestă puternic în anii preșcolari și până în adolescență, apoi iau o pauză de 2-3 decenii, înainte ca simptomele supărătoare să apară din nou. Acestea dispar doar la bătrânețe. Oamenii de știință nu au elucidat încă acest mister. O posibilă explicație în cazul alergiilor la substanțe din mediu ține de faptul că acele substanțe sunt prezente în mediu cât timp copilul locuiește în casa părintească. Când schimbă mediul, copilul, devenit între timp adolescent, iese din aria de acoperire a alergenilor.

Oricât de multe necunoscute ar exista legate de alergii la copii, un lucru e sigur: simptomele se diminuează atunci când ajungem la vârstă adultă și apoi la bătrânețe, când corpul (inclusiv sistemul imunitar) are reacții mai încetinite.
Ipoteze mai noi sugerează că în cazul alergiilor alimentare, de exemplu, amânarea introducerii alimentelor cu potențial alergenic nu are beneficii, dimpotrivă, riscul de alergii devine mai mare.

În cazul în care observi orice simptome care ar putea fi determinate de alergii (reacții la nivelul pielii sau digestive) raportează-le imediat medicului pediatru. Acesta va recomanda investigațiile suplimentare de care este nevoie pentru a stabili diagnosticul exact și a prescrie un tratament eficient, care să amelioreze simptomele.

Pentru orice întrebări sau clarificări suplimentare, acceseaza secțiunea Întreabă Experții pe website-ul nostru, www.aptanutricia.ro. Acolo, experții noștri sunt pregătiți să îți ofere răspunsuri și sfaturi utile pentru a te ajuta să înțelegi mai bine alergiile la copii și cum să le gestionezi.

autor: Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2025

Cere sfatul experților

Dr. Pediatru Amelia Dan, Dr. Octavia Puiu, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie și expertul AptaNutricia Olivia Forgiarini răspund întrebărilor tale despre nutriție și susținerea imunității copilului.

Fă cunoștință cu echipa de experți!
Vezi ce întreabă alte mămici
Întrebări diversificarea alimentației
Formule de lapte

www.aptanutricia.ro