Primele întâlniri ale copilului adolescent: De la ce vârstă le permitem și de ce? 💑
A venit vremea primelor întâlniri pentru adolescentul tău? 😊 Desigur, îți amintești de primele tale întâlniri din perioada adolescenței. Ei bine, obiceiurile de întâlnire s-au schimbat de atunci când erai tu adolescent. Cea mai izbitoare diferență este vârsta fragedă la care copiii încep acum să se întâlnească: în medie, treisprezece ani și jumătate pentru fete și cincisprezece și jumătate pentru băieți.
Iată mai multe gânduri despre primele întâlniri ale adolescentului: de la ce vârstă le permitem și de ce...
- despre primele intalniri ale adolescentului: de la ce varsta le permitem si de ce, veti citi:
Adolescentii de azi si primele intalniri
Primele intalniri sunt de fapt intalniri in grupul de prieteni
Spune nu intalnirilor in doi inainte de a implini saisprezece ani
Intalnirea in doi
Iubirea si relatiile
Numeste-o iubire de licean, Este tot iubire
Nu minimalizati iubirea unui adolescent
Prima frangere a inimii: cum sa iti ajuti adolescentul sa faca fata
Asigura-l ca se va indragosti din nou
Impartaseste-i o poveste din propria ta adolescenta
Cum iti inveti copilul adolescent ce e dragostea
De ce trebuie sa discutam cu copiii despre sexualitate
Adolescentii de azi si primele intalniri
Iti mai aduci aminte de primele tale intalniri din perioada adolescentei? Ei bine, acum esti parinte si avem o stire pentru tine: obiceiurile de intalnire s-au schimbat de atunci cand erai tu adolescent.
Cea mai izbitoare diferenta este varsta frageda la care copii incep acum sa se intalneasca: in medie, treisprezece ani si jumatate pentru fete si cincisprezece si jumatate pentru baieti.
Primele intalniri sunt de fapt intalniri in grupul de prieteni
Totusi, nici prima intalnire nu este ca o intalnire cum credeai tu. Tendinta recenta in randul adolescentilor este pentru baieti si fete sa socializeze ca parte a unui grup. Ei marsaluiesc in masa la mall sau la film, ori se alatura unui grup care sta pe p banca in parc.
Dar, sa nu confunzi intalnirea in grup cu intalnirea in doi. Chiar daca pot exista perechi romantice ocazionale printre membri, majoritatea sunt detasati in aceasta privinta. In orice caz, tinerii din grup petrec la fel de mult timp interactionand cu prieteni de acelasi sex ca si cu membrii de sexe diferite.
Dr. Ron Eagar, un medic pediatru de la Centrul Medical de Sanatate Denver, SUA- vede intalnirile in grup ca pe o modalitate sanatoasa pentru adolescenti de a iesi din valtoarea intalnirii si nu de a se scufunda in ea.
„Beneficiul numarul unu este siguranta”, spune tatal a doi copii mari. Intalnirea in grupuri mixte le ofera baietilor si fetelor oportunitatea de a se bucura doar de compania celorlalti, fara stanjenire sau tensiune sexuala, care pot fi deranjante intr-o intalnire in doi.
Intalnirea in doi
La ce varsta sunt tinerii destul de mari ca sa mearga singuri la o intalnire? Daca ar fi sa ne uitam mintea noastra protectoare si dupa dragostea pe care o purtam copiilor nostri ... nu inainte de a avea treizeci si cinci de ani. De preferat patruzeci.
Multi dintre noi simtim asta cand ne imaginam cum fiul sau fiica noastra dispar in noapte brat la brat cu o tanara sau un tanar.
Ad-Extra3:
Spune nu intalnirilor in doi inainte de a implini saisprezece ani
Ca o ghidare generala, Dr. Eagar sfatuieste sa nu permitem intalnirile doar in 2 inainte de varsta de saisprezece ani. „Este o diferenta enorma intre o persoana de paisprezece-cincisprezece ani si una de saisprezece-saptesprezece ani in ceea ce priveste experienta de viata”, spune el. Poti adauga sau scadea un an in functie de cat de matur si responsabil este adolescentul tau. Standardele din comunitate pot fi luate si ele in considerare. Isi lasa alti parinti tinerii sa iasa deja la intalniri?
Iubirea si relatiile
De vreme ce conversatiile parinte-adolescent trebuie sa cuprinda hormonii, hidraulica si alte aspecte biologice ale iubirii si atractiei, un timp la fel de lung ar trebui alocat discutiilor profunde despre iubire ca fiind cea mai puternica si sincera dintre toate emotiile umane.
Iubirea este un subiect de o fascinatie interminabila pentru adolescenti. In topul listei lor de intrebari este: „Cum iti dai seama cand esti indragostit de cineva?” Ei sunt de asemenea cu adevarat curiosi in ceea ce priveste curtarea si casatoria parintilor lor („Mama, te-ai indragostit de tata la prima vedere?”) si, daca este cazul, despre divort („Tata, cum pot doi oameni sa se iubeasca pentru ani si ani si apoi sa inceteze sa se mai iubeasca?”).
A avea un rezumat romantic propriu imperfect nu reprezinta un criteriu care sa te descalifice de la initierea acestei conversatii. Ai putea spune „Nu am luat intotdeauna cele mai intelepte decizii cand vine vorba de iubire, dar mi-am promis ca data viitoare cand voi fi cu cineva special nu voi urmari nimic altceva decat o relatie sanatoasa, sincera. Cand vei fi mai mare si pregatit sa incepi sa iesi la intalniri, sper ca vei face la fel. Amandoi meritam ce e mai bun, nu-i asa?”
Numeste-o iubire de licean, este tot iubire
Adultii adopta in general o impresie cinica despre iubirea adolescentina, ca si cum ar fi un dezechilibru chimic ce are nevoie de corectare. „Este vorba doar despre sex”, spun ei. „Stii cum sunt atunci cand hormonii lor incep sa se dezlantuie”. Un baiat si o fata defileaza pe strada tinandu-se de mana, ametiti de iubire si toti parintii vad testosteron si estrogen in spatele unei astfel de intalniri.
Uitati-va doar la cuvintele folosite pentru a descrie afectiunea dintre doi tineri: „infatuare”, „dragoste aprinsa”, „iubire de licean/de catelusi”. Daca este perceputa ca o iubire fata de niste catelusi, nu este tot iubire? Ca sa reluam un punct de vedere exprimat anterior, nu cu asa mult timp in urma multe cupluri s-au casatorit in adolescenta.
Nu minimalizati iubirea unui adolescent
„Parintii nu ar trebui sa minimalizeze sau sa ridiculizeze niciodata o prima iubire”, spune Jan van Veen, psiholog la un spital din Haga, Olanda. „Este o relatie foarte importanta pentru adolescenti si mai este importanta dintr-un alt motiv, acela ca este prima lor relatie intima cu cineva din afara familiei lor”.
Cand „iesitul afara” evolueaza la „iesitul constant”, este natural sa te ingrijorezi ca lucrurile devin prea serioase prea devreme. Daca vezi ca activitatea scolara incepe sa sufere si prieteniile sunt date deoparte, este rezonabil sa limitezi numarul datilor in care Romeo si Julieta pot sa se intalneasca in timpul saptamanii scolare. Romantele din liceu tind sa aiba o durata limitata. Cele care rezista pana in ziua absolvirii supravietuiesc cu greu anilor post-liceali. Daca unul sau amandoi tineri isi parasesc casa, distanta fizica are o modalitate de a provoca o distanta emotionala intre ei iar relatia ajunge usor la un impas.
Prima frangere a inimii: cum sa iti ajuti adolescentul sa faca fata
Incheierea unei romante poate fi dureroasa in orice stadiu al vietii. Totusi, cand relatia unui adult sfarseste rau, cel putin partea ranita cunoaste din infruntarea cu alte dezamagiri ca sentimentul familiar de gol si apasare al depresiei se va instaura inevitabil.
Tinerii nu au invatat inca cat de elastica este inima. Prima data cand experimenteaza o respingere amoroasa, tristetea pare fara capat. Parintii trebuie sa trateze sentimentele unui adolescent cu inima ranita in mod serios.
„Despartirile sunt una dintre pricinile majore ale tentativelor de sinucidere in randul tinerilor”, spune Dr. Eagar. Marea majoritate a copiilor, totusi, vor trece peste durerea lor si vor fi bine. Mamele si tatii pot ajuta procesul de vindecare prin a fi generosi cu timpul lor, prin rabdare si imbratisari. Putina extra-sensibilitate ajuta, de asemenea, in aceasta situatie a sti ce nu trebuie sa spui este la fel de important ca alegerea cuvintelor potrivite.
Asigura-l ca se va indragosti din nou
Recunoaste durerea adolescentei tale, dar asigur-o ca va fi fericita din nou. „Inteleg cat de suparata esti si stiu ca te simti ca si cum tristetea ta nu s-ar termina niciodata. Dar se va termina, si probabil mai devreme decat crezi”.
Nu te folosi de aceasta oportunitate ca sa destainui ca nu ti-a placut niciodata noul fapt neinsemnat devenit insemnat dintr-o data. Fiul tau isi poate revarsa furia asupra fetei care l-a respins, dar nu te lasa pacalit. Va trece probabil ceva timp inainte ca el sa abandoneze speranta ca ea isi va realiza greseala si se va intoarce in genunchi. Aminteste-ti, de asemenea, ca relatiile adolescentine in declin se aprind adesea din nou.
Permite-i copilului sa se simta trist. A-i spune cuiva care e suparat „Hey, Curaj! Nu e asa de rau” (sau cuvinte cu acelasi efect) implica in mod esential ca acea persoana nu are dreptate in a avea acele emotii. Totusi, deceptiile care persista timp de mai multe saptamani pot justifica consolarea profesionala.
Incurajeaza-l sa stea cu prietenii lui - dar nu il cicali. Cand este pregatit sa socializeze, o va face fara stimulare.
Impartaseste-i o poveste din propria ta adolescenta
„In primul an de liceu m-am indragostit nebuneste de aceasta fata pe care o cheama Elyse. Petreceam fiecare moment impreuna. Nu-mi puteam imagina vreodata sa fiu cu altcineva si credeam ca si ea simte la fel in ceea ce ma priveste.
Intr-o zi, fara o urma de melancolie, mi-a spus ca relatia noastra devenise prea serioasa si ca voia sa se intalneasca cu alti oameni. Am fost zdrobit! Am suferit mai multe saptamani. Obisnuiam sa o urmaresc in jurul campusului; in unele nopti am stat in fata caminului ei doar ca sa vad daca intra pe usa cu cineva. Prietenii mei nu puteau sa stea in preajma mea si nu ii invinuiesc. Eram mereu morocanos si suspinam dupa Elyse, Elyse, Elyse.
Acum sunt recunoscator ca s-a despartit de mine. Pentru ca daca nu o facea, nu as fi intalnit-o niciodata pe mama ta.”
Cum iti inveti copilul adolescent ce e dragostea ...
Adolescentii se indragostesc, sufera, au dezamagiri, au iubiri, au pasiuni secrete. Si da, accept ca asta il va paste si pe copilul meu, aflat la inceput de adolescenta.
Ca mama de baiat ma intreb insa cum il pot pregati pe copilul meu pentru aceste furtuni ale iubirii? Cum il pot invata despre ce este cu adevarat dragostea adevarata si cum poate trece lin si cat mai putin dureros prin anotimpul dragostei de adolescent...pentru ca realizez acum ca pot si sunt datoare sa il ajut sa navigheze prin aceste galerii de emotii si sentimente intense.
Citeste cum iti inveti copilul adolescent ce e dragostea ...
De ce trebuie sa discutam cu copiii despre sexualitate
Iti aduci aminte de revistele ascunse care circulau in secret in vremea liceului? Ei bine acum expunerea la pornografie a copiilor incepe de la varste foarte mici. Iar parintii subestimeaza adesea gradul de expunere a copilului la pornografia online si consecintele acestui fenomen ... citeste mai departe
Despre comunicarea cu copilul adolescent, merita citit si:
De ce trebuie sa discutam cu copiii despre sexualitate
23 de idei pentru a-ti imbunatati relatia cu copilul tau adolescent
Alcoolul si adolescentii: ce trebuie sa stie parintii
Adolescentii si drogurile: cauze si efecte
Totul despre pilula contraceptiva: minighid pentru adolescenti si parinti
Copilul in Media Sociala: 12 sfaturi pentru parinti pentru a nu pierde controlul
Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii
autor: Ioana Augustin, psiholog pentru Desprecopii.com - toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
redactor Milena Sadova
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII