C-uri cruciale pentru sanatatea emotionala a copilului
Pentru a putea creste, pentru a se putea responsabiliza, pentru a invata cum sa fie in siguranta copiii au, mai intai, nevoie sa le fie indeplinite nevoi emoționale esentiale. Vorbim de cele patru nevoi, de patru "C-uri".
„C-uri” cruciale pentru sanatatea emotionala a copilului, veti citi:
Foarte des copilul este nepregatit pentru provocarile lumii exterioare
Cele patru "C"uri
C-uri emotionale
Tedi desfășoară programul adresat copiilor de clasa I prin activități care au la bază jocul și interacțiunea dintre copii
Cicalirea nu duce la responsabilizarea copilului
Şcoala siguranţei
Foarte des copilul este nepregatit pentru provocarile lumii exterioare
În zilele noastre, părinții sunt foarte preocupați de cum trebuie crescuți copiii, de ce au nevoie aceştia pentru a reuși. Și totuși, nu de puține ori, vedem copii nepregătiți pentru provocările lumii exterioare, copii prea timorați sau neatenți sau impulsivi. Pentru a putea crește, pentru a se putea responsabiliza, pentru a învăța cum să fie în siguranță, copiii au, mai întâi, nevoie să le fie îndeplinite nevoi emoționale esențiale. Vorbim, conform psihologilor Betty Lou Bettner și Amy Lew, de patru nevoi, de patru "C-uri".
Cele patru "C"uri
Fiecare copil are nevoie să se simtă CONECTAT la alții, altfel apare sentimentul de izolare sau se autoizolează. În acest fel se simte tot mai străin, mai inadecvat și mai timorat în relație cu ceilalți.
De asemenea, fiecare copil are nevoie să se simtă CAPABIL, să știe că poate. Altfel, are un sentiment crescut de inadecvare, de lipsă de putere, de inferioritate.
Copilul trebuie să simtă că el CONTEAZĂ, că are un rol și că rolul lui este important, că este util.
Și, nu în ultimul rând, fiecare copil are nevoie de CURAJ, să știe că poate să facă față, să simtă acest lucru, nu doar să-l audă.
Adulții au acele cuvinte frumoase prin care îl pot încuraja dar, până nu îi dau ocazia să facă lucruri, el nu va simți cu adevărat că este în stare.
C-uri emotionale
De exemplu, atunci când vrem să-i facem educație privind siguranța lui, e bine să ne gândim dacă metodele folosite îl implică, îl provoacă, îl invită la interactivitatea care va duce la împlinirea celor patru "C-uri" emoționale. Copilul învață mult mai ușor în grup, cu ajutorul semenilor. Copiii conectați unii la alții învață cooperarea, învață să se bazeze unii pe ceilalți, să împartă, să se bucure împreună. De asemenea, copilul învață mult mai ușor când se simte capabil, când este lăsat să încerce să descopere, să facă folosindu-se de mâinile lui, de creativitatea sa, de erorile sale. Totodată, într-o activitate de învățare, el are nevoie să simtă că este luată în considerare contribuția sa, ideea sa, opinia sa.
Așa simte că el contează și e dornic să participe în continuare. Toate acestea îi vor dezvolta curajul, iar încrederea adultului exprimată prin atitudine și prin faptul că-i oferă ocazia să exerseze îl va face să simtă că poate, că se poate baza pe el însuși, că are acel mușchi psihologic necesar rezvolvării problemelor și provocărilor vieții sociale. – Anda Păcurar, psihoterapeut
Ad-Extra3:
Cicalirea nu duce la responsabilizarea copilului
Pana ajung la varsta scolara, copiii traiesc mare parte a timpului intr-o lume plina de imaginatie, cu figuri ale binelului si ale raului, cu super-eroi. Pana la aceasta varsta, copiii au invatat din jocuri si desene animate ca, daca te calca o masina, mai ai totusi 80% viata, poti continua cumparandu-ti o viata sau cel mult pierzi o viata, dar mai ai alte patru.
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII