Bebelusii plangaciosi si cu probleme de somn ar putea avea un risc de ADHD si dificultati de reglare emotionala

Bebelusii plangaciosi si cu probleme de somn ar putea avea un risc de ADHD si dificultati de reglare emotionala

Bebelusii plangaciosi si cu probleme de somn ar putea avea un risc de ADHD si dificultati de reglare emotionala

Un studiu efectuat în 2014 și publicat pe WebMD sugerează că la bebeluși, plânsul excesiv și problemele de somn ar putea fi legate de probleme comportamentale și mai târziu de ADHD. Aproape 20% dintre toți bebelușii prezintă semne de "probleme de reglementare", cum ar fi plânsul persistent, probleme legate de somn și probleme de hrănire în primul an de viață. De cele mai multe ori, aceste simptome sunt tranzitorii și sugarii se ajustează până la vârsta preșcolară.

Conform studiului:

Plânsul Persistent: Bebelușii care plâng excesiv fără o cauză evidentă pot avea dificultăți în reglarea emoțională.

Probleme de Somn: Dificultatea de a adormi și trezirile frecvente pot afecta atât bebelușii, cât și părinții.

Probleme de Hrănire: Refuzul de a mânca sau dificultăți în hrănire pot fi semne de stres sau disconfort.

Legătura cu ADHD:Studiile sugerează că aceste probleme de reglementare pot fi timpurii indicatori ai unor probleme de atenție și comportament pe termen lung.

- veti citi:
Plansul excesiv si legatura cu ADHD
Plansul si problemele de somn sunt probleme de reglementare
Ce este plansul excesiv?
Cum deosebim plansul din cauza colicilor de alte crize de plans
Stresul din cadrul familiei
Stresul prenatal si stresul din timpul nasterii
Probleme de reglementare emotionala sau de comportament
Ce rutina ar trebui sa aiba un bebelus nou nascut
Despre plansul bebelusului

Plansul excesiv si legatura cu ADHD

Bebelusii care plâng excesiv și au dificultăți de somn și hrănire au un risc crescut de probleme comportamentale în timpul copilariei, inclusiv tulburarea de hiperactivitate a deficitului de atenție (ADHD), arată un studiu.

Plansul si problemele de somn sunt probleme de reglementare

Aproape 20% dintre toti bebelusii prezintă semne de "probleme de reglementare", cum ar fi plânsul persistent, probleme legate de somn și probleme de hrănire în primul an de viață. Dar, de cele mai multe ori, aceste simptome sunt tranzitorii și sugari se ajustează până la vârsta preșcolară.

Studiul sugereaza ca in cazul bebelusilor cu probleme de reglementare  - o prima evaluare ar putea oferi sansa parintilor de a interveni cat mai devreme pentru a minimiza sau preveni consecințele pe termen lung ale problemelor de reglementare a copiilor -  concluzionează cercetătorii studiului facut de Universitatea din Basel, Elveția.

Cercetătorii au analizat 22 de studii care au aduant problemele de reglementare a copiilor. Zece dintre aceste studii au analizat consecințele excesului de plâns, patru au analizat problemele legate de somn, trei au avut probleme legate de hrănirea sugarilor și cinci studii s-au concentrat asupra copiilor cu probleme de reglementare multiple.

Riscul problemelor comportamentale a fost cel mai mare în rândul sugarilor care au prezentat probleme în mai multe categorii. Cel mai frecvent, aceste probleme au fost legate de ADHD și de externalizarea problemelor comportamentale viitoare, cum ar fi comportamentul agresiv sau distructiv și / sau tantrums de temperament. ADHD este o tulburare comportamentală marcată de impulsivitate, hiperactivitate și lipsă de atenție.

Bebelusii care prezintă cel mai mare risc pentru probleme comportamentale sunt mai predispuși să provină din randul familiilor agitate si inclusiv cu probleme psihosociale sau probleme de interactiune intre parinti.

Ce este plansul excesiv?

Toți bebelușii plâng și este absolut normal sa existe momente cand este dificil sa ii linistim. Dar, excesul de plâns se referă la crize intense, neregulate de plâns -  fără un motiv aparent în primele trei luni de viață.

Bebelusii cu dificultăți de dormit au probleme în a le stabili ora de culcare și nu dorm noaptea fără întrerupere. În cadrul studiului, problemele legate de hrănire au fost caracterizate ca vărsături, refuzul mancarii, lipsa poftei de mâncare și / sau probleme de înghițire.

De obicei, plansul este pus pe seama colicilor. Dar, autorii studiului sunt de parere ca multi bebelus icare au colici răspund bine tratamentelor anticolici. Insa, desigur, daca bebelusul are in continuare regfluz esofagian, e bine sa cereti sfatul medicului pediatru. Citeste Colicii bebelusului si cifra magica 3 - ce trebuie sa stii

Cum deosebim plansul din cauza colicilor de alte crize de plans

Dar bebelusul plange din cauza colicilor sau are altceva? Cunostem acele nopti in care bebelusul pare neconsolat. Si plange, plange si iar plange. Primul gand al parintilor obositi este sa dea vina pe acel monstru: colicii. Dar este intotdeauna vorba despre colici sau plansul poate insemna si altceva? Iata sfaturile noastre despre cum poti recunoaste plansul general de colici sau de alte cauze.

Stresul din cadrul familiei

Cercetatorii sunt de parere ca un alt factor ce contribuie la crizele de plans ale bebelusului este stresul prezent intre mami si tati. Tinerii parinti nu au adesea nici un fel de sprijin pentru noua realitate (si epuizare) si ar trebui sa aiba mai mult ajutor pentru a putea trece cu mai mult calm peste provocarile ce vin cu un copil agitat care nu prea doarme noaptea. Când părinții pot fi ajutați, toată lumea se calmează. Citeste Visand la somnul cel odihnitor de altadata...

Stresul prenatal si stresul din timpul nasterii

Alți factori ce pot produce agitatie bebelusului sunt stresul prenatal sau stresul în timpul nașterii - pe care il experimenteaza mamica insa se transmite si bebelusului in primele luni de viata.

Probleme de reglementare emotionala sau de comportament?

Deci, de unde știm dacă bebelușul are probleme de reglementare sau are semne ce pot anunta probleme cu ADHD-ul mai tarziu?

Specialistii sunt de parere ca multe crize de plans ale bebelusului sunt normale intre intre orele 6:00. până la ora 9:00 seara pentru ca  "Bebelușii au nevoie să obțină o anumită cantitate de energie în fiecare zi." Insa in jurul varstei de 6 luni, bebelusul trebuie sa aiba deja o rutina si sa inceapa sa doarma primele nopti integrale (6 ore de somn ne-intrerupt)

Ce rutina ar trebui sa aiba un bebelus nou nascut?

In primele două săptămâni pana la trei luni, vă puteți aștepta la o hrănire la fiecare 2,5 ore sau trei ore și două perioade de somn de 4,5 până la cinci ore pe timp de noapte. 

Despre plansul bebelusului cititi:

Plansul bebelusului ofera indicii despre dezvoltarea vorbirii sale
Lasam bebelusul sa planga sau il alinam? Dileme, solutii si analize
Limbajul Dunstan sau limbajul bebelusilor pe intelesul tuturor
Plansul bebelusului si modul sau de comunicare
Ajutor bebelusul plange non stop si eu am nervii pe bigudiuri...

Comunitatea mamicilor inteligente, grupuri de varsta, suport si ajutor Forumuri recomandate

  Primele 365 de zile din viata de mama - 365 zile si nopti din viata de mama. Casa nou nascutilor DC. 

 Alaptarea - Cel mai bun cadou pentru bebelus. Probleme, experiente si povesti de succes din timpul acestui timp special.

autor: DESPRECOPII  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
referinte: WebMD Health News - webmd.com/parenting/baby/news/20110420/study-fussy-babies-linked-to-adhd-risk
askdrsears.com/topics/health-concerns/fussy-baby/science-excessive-crying-harmful
https://www.webmd.com/parenting/baby/news/20140604/baby-crying-sleeping-adhd
Info despre ADHD la copii - https://www.cdc.gov/ncbddd/adhd/facts.html
HealthyChildren.org: [Ghid pentru somnul bebelușilor] - https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/sleep/Pages/default.aspx


✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII