Limbajul DUNSTAN sau limbajul bebelușilor pe ințelesul tuturor. Mami, ascultă-ti bebelușul și invață ce spune bebe
Limbajul Dunstan a bebelușilor se referă la o serie de reflexe vocale pe care copiii le au în primele luni de viață, când încă nu știu să vorbească. Ideea de bază este că înainte de a folosi limbajul ca mod de comunicare, bebelușii se folosesc de aceste reflexe vocale pentru a-și comunica nevoile.
Iată care sunt cele 5 sunete universale ale bebelușilor și cum putem comunica cu bebelușul în limbajul Dunstan. Mămi și tăți - așa puteți înțelege ce spune bebelușul!
- veti citi:
Dunstan Baby Language sau limbajul bebelusilor pe intelesul tuturor
Cele 5 sunete universale
Ce spun specialistii in comunicare despre limbajul DUNSTAN ?
Urmeaza-ti instinctul de mama, uneori el este cel mai bun sfat
Sfaturi IMPORTANTE pentru mamici incepatoare
Bebelusii invata sa vorbeasca citind pe buze
COMUNITATEA MAMICILOR: AJUTOR, SUPORT, SUSTINERE
Limbajul Dunstan sau limbajul bebelusilor pe intelesul tuturor
Limbajul Dunstan al bebelusilor se refera la o serie de reflexe vocale pe care copiii le au in primele luni de viata, cand inca nu stiu sa vorbeasca. Ideea de baza este ca inainte de a folosi limbajul ca mod de comunicare, bebelusii se folosesc de aceste reflexe vocale pentru a-si comunica nevoile. Ideea, descoperita si promovata de artista Priscilla Dunstan, desi nu este acceptata de catre oamenii de stiinta, a cucerit rapid multi parinti dornici sa-si inteleaga bebelusii inca din primele saptamani de viata, mai ales ca teoria a fost popularizata cu mai multi ani in urma prind intermediul emisiunii lui Oprah Winfrey.
Sunetele reflexe scoase de bebelus, apar in primele 3 luni de viata. Sunetele pot fi asociate anumitor reflexe pe care fiecare fiinta umana le are, cum ar fi, spre exemplu, stranutul, creandu-se astfel un pattern usor de recunoscut in orice imprejurare. Inainte ca bebelusul sa inceapa sa planga pentru a atrage atentia adultilor din jur ca are o anumita nevoie, el scoate anumite sunete / tipete care ar putea fi asociate cu anumite nevoi. Acestea se transforma in plans doar daca nevoile pe care le reclama nu ii sunt indeplinite. Pe masura ce bebelusul creste, sunetele reflexe sunt inlocuite cu altele, mai elaborate, apoi cu silabe si, in cele din urma cu cuvinte.
Cele 5 sunete universale ale bebelusilor
Conform teoriei Dunstan, exista 5 sunete reflexe, universale, pe care copiii le folosesc pentru a-si exprima nevoile:
Neh - Mi-e foame! - Sunetul este produs cu ajutorul limbii care atinge cerul gurii si alterneaza cu miscarile ce indica reflexul suptului. Partea cea mai importanta a sunetului, este acel "n" de la inceput.
Owh - Mi-e somn! Sunetul seamana cu un fel de cascat sonor si indica faptul ca bebelusul este obosit. Gurita lui va lua forma unui oval.
Heh - Simt un disconfort! - De obicei, acest sunet indica stresul, disconfortul, nevoia de a i se schimba scutecul. De obicei, sunetul apare ca un reflex al unui disconfort legat de piele (umezeala, mancarime etc.). Uneori este repetat (heh-heh-heh! sau ha-ha-ha!)
Eh - Trebuie sa ragai! - Sunetul se produce atunci cand in piept se afla o mare cantitate de aer si reflexul este de a-l scoate cat mai repede afara, pe gura. Adesea sunetul este repetat, la intervale foarte scurte.
Eairh - Am gaze! - Durerile de stomac cauzate de gaze sunt semnalate prin acest sunet. Adesea sunetul este insotit de o miscare reflexa de ridicare a genunchilor la piept, bebelusul incercand sa elimine gazele care exercita presiune asupra intestinelor. Uneori sunetul este prelungit (un fel de eeerrrhhh! Sau poate suna ca un air!). In orice caz, daca nu ai reactionat la eh!, cu siguranta vei auzi un eairh!.
Priscilla Dunstan a combinat experienta ei de mama cu cea de artista mezzo-soprana, care ii permite, dupa cum sustine, sa recunoasca sunetele cele mai fine, pentru a realiza un ghid util mamicilor care vor sa comunice cat mai eficient cu bebelusii lor, inca din primele zile de viata.
Ce spun specialistii in comunicare despre limbajul DUNSTAN ?
Cercetatorii specialisti in comunicare au fost sceptici inca de la inceput in privinta metodei Dunstan de a comunica cu bebelusii, considerand ca observatiile facute de Priscilla Dunstan sunt prea subiective pentru a putea fi utilizate pe scara larga. Din dorinta de a-si sustine stiintific descoperirea si, probabil, pentru a-si putea promova mai eficient DVD-urile scoase pe piata pentru a veni in sprijinul parintilor, compania Dunstan a incheiat la un moment dat un contract de cercetare cu o echipa de la Brown University. Proiectul a fost insa abandonat ulterior, compania preferand sa investeasca mai mult in promovarea produselor scoase deja pe piata si care s-au bucurat la un moment dat de un real succes.
In ciuda rezervelor specialistilor, metoda Dunstan de comunicare cu bebelusii se bucura inca de succes in randul proaspetilor parinti. Iar cei de la Dunstan Company tin pasul cu tehnologia si au realizat, pe langa DVD-urile devenite deja celebre, diverse aplicatii pentru iPhone si pentru iPad, care permit invatarea si decodificarea mai rapida a limbajului bebelusilor.
Urmeaza-ti instinctul de mama, uneori el este cel mai bun sfat
In dorinta noastra de a fi parinti mai buni cerem adesea sfatul medicului. Pentru a fi un medic de familie, un medic pediatru sau o asistenta buna, trebuie sa ai cunostinte solide in legatura cu copiii, dar fiecare bebelus este unic, si tu insuti esti expert pentru copilul tau. Ai incredere in tine. Daca nu-ti convin sfaturile date, nu ezita sa consulti si un alt specialist.
Nu este intodeauna usor sa nu iei in considerare sfaturile care ti se dau, si unele vi se par chiar pertinente. Dar amintiti-va ca numai dumneavoastra puteti lua cea mai buna decizie pentru familia dvs., ghidandu-va dupa propriile instincte.
Bebelusii invata sa vorbeasca citind pe buze
Ati observat probabil ca incepand de pe la 4 5 luni, bebelusii privesc foarte atent chipul adultilor, mai ales atunci cand acestia stau foarte aproape de ei si le vorbesc? citeste in continuare aici cum invata bebelusii sa vorbeasca >
Stii sa interpretezi plansul bebelusului ? Fa acest TEST si vei afla
Cand bebelusul plange, pare sa aiba o intreaba gama de sunete, chiote, vocale si vocalize la indemana. De fapt, fiecare fel de plans ne poate spune ceva, daca stim sa interpretam acest gen de comunicare. Afla si tu daca stii sa interpretezi corect plansul bebelusului tau facand acest test minunat, cu 10 intrebari.
Lectura obligatorie despre educatia bebelusului din dotare:
Cele 5 tipuri de temperamente ale bebelusilor
Cum putem comunica cu nou-născutul?
Este personalitatea copilului stabilita la nastere?
Ce e în mintea copilasului tãu
Ai incredere in propriul instinct!
Creierul bebelusului si legatura perfecta cu lumea
Despre rasfat...
Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
Esti panicata? Pune o intrebare pe sectiunea de PANICA
autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir
In exclusivitate pentru Desprecopii - Toate drepturile rezervate 2024
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
Ma bucur sa descopar ca ati scris acest articol care ar putea apropia parintii de ceea ce ar insemna intelegerea tipurilor de plans folosite de bebelusi in primele luni pentru a ne transmite nevoile fiziologice pe care le au. Ca trainer Dunstan Baby Language in Romania, am sustinut si in continuare sprijin parintii, insotindu-i in procesul de acomodare la viata alaturi de bebelus, si nu oricum, ci constineti de ce transmit micutii. Mai mult, DBL confirma modul de exprimare al bebelusilor, ca instrument folosit in cadrul proiectului SPLANN, al companiei Softwin in Romania. http://www.softwinresearch.ro/index.php/ro/proiecte/splann, iar echipa de cercetare poate fi gasita aici: http://www.softwinresearch.ro/index.php/ro/proiecte/splann/research-team Va astept cu mare drag pentru orice informatii legate de plansul bebelusilor si astfel ne vom uni eforturile in a fi de folos parintilor care au nevoie de ajutor real si concret in primele luni langa nou nascut si bebelus. Cu respect, Mihaela Pintea, trainer Dunstan Baby Language
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII