Dacă bebelușul primește suficient lapte in timpul alăptarii vei avea aceste 9 semnale
Când bebe este alăptat, cel putin in primele saptamani, mami are de multe ori dubii de genul: Oare bebe primește suficient lapte? Oare sânii mei produc cât lapte are nevoie bebelușul?
→ Daca bebelușul primeste suficient lapte in timpul alaptarii, vei avea aceste semnale:
- veti citi:
Cum putem sti daca bebelusul primeste suficient lapte in timpul alaptarii?
Cat mananca bebelusul alaptat in prima luna?
Cât ia bebelusul in greutate in prima luna
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Cum putem ști dacă bebelușul primește suficient lapte in timpul alăptarii?
Cand bebelusul este alaptat, cel putin in primele saptamani, mami are de multe ori dubii de genul: Oare bebe primeste suficient lapte? Oare sanii mei produc cat lapte are nevoie bebelusului?
Iata cateva semnale care dovedesc ca bebelusul papa bine de la san:
In decurs de 24 de ore, bebe are cel putin 5 scutece umplute cu cacuta de culoare mustarului, un scaun granulos...Atentie, mai putin de 5 astfel de scutece cu cacuta - pot semnala faptul ca bebelusul nu primeste suficient laptic.
In jurul a 6-7 saptamani, bebelusul va avea insa doar 1-2 astfel de scaune la 24 de ore. CIteste detalii importante aici: Ghidul de cacuta al bebelusului: parintii de bebelusi stiu de ce
Scutecul este ud cu pipi atunci cand este schimbat la inceputul fiecarei sesiuni de alaptare. Bebelusul trebuie sa faca pipi de 8-10 ori in 24 de ore - iar acesta este un semn ca primeste suficient lapte.
Alaptatul decurge normal, fara durere semnificativa, laptele matern curge dupa ce bebelusul trage de cateva ori;
Sanii iti sunt moi si usori dupa ce alaptezi;
Mamelonul are aceeasi forma ca la inceputul alaptatului sau putin alungita;
Culoarea pielii bebelusului are o aparenta sanatoasa, pielea este ferma si isi revine la culoarea normala imediat atunci cand il pisti usor pe bebe;
Cand se trezeste, bebelusul cere sa fie alaptat;
Bebelusul trage cu putere din san si inghite laptele, facand un zgomot specific, din ce in ce mai accentuat pe masura ce laptele curge;
Bebelusul isi schimba ritmul in timp ce suge si face mici pauze, iar atunci cand s-a saturat lasa singur sanul din gura;
Cat mananca bebelusul alaptat in prima luna?
Bebelusul va manca de 8-11 ori intr-o perioada de 24 de ore. Cantitatea de lapte pe care o va papa este in jur de 390-900 ml de lapte. Asta pentru ca de la saptamana la saptamana bebelusul creste si isi mareste si stomacelul.
Deci, asta inseamna o masa la fiecare 2-3 ore. Bebelusul este cel mai bine hranit prin alaptarea la cerere - cu alte cuvinte, cand se trezeste si plange, ii oferim sanul. Da bebelusul are mare nevoie de laptic acum pentru ca are un ritm mare de crestere in aceste saptamani esentiale.
► La sfarsitul primei saptamani, nou nascutul suge 200-400 ml de lapte pe zi.
► La sfarsitul celei de a doua saptamani, bebelusul ar trebui sa suga intre 400-550 ml de lapte pe zi.
► La sfarsitul celei de a treia saptamani, bebelusul ar trebui sa suga intre 450-600 ml de lapte pe zi.
► La sfarsitul celei de a patra saptamani, bebelusul ar trebui sa pape peste 700 de ml de lapte pe zi.
Cât ia bebelusul in greutate in prima luna
Daca hranirea bebelusul decurge bine iar mama are lapte, cresterea constanta a bebelusului inseamna ca acesta ia in jur de 170-210 grame pe saptamana. In primele saptamani, bebelusul se cantareste saptamanal, iar dupa primele 4 saptamani, se va cantari lunar. Nu se recomanda cantarirea zilnica a bebelusului pentru poate produce stres mamicii - si implicit bebelusului. Citeste Cand bebelusul nu ia in greutate: semnale, cauze, sfaturi
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Acum e momentul sa iti instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.
Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.
Bebelusul e bolnavior: 10 motive ca sa suni de urgenta medicul pediatru
Cand bebelusul da semne de boala...
Panica. Acum o orã, copilul tãu se simtea bine si, dintr-o datã, a fãcut febrã. Ce-i de fãcut? Sã stai calmã si sã vezi cum evolueazã lucrurile sau sã chemi medicul?
Când copilul se îmbolnãveste, orice pãrinte trãieste cele mai cumplite spaime si neputinte. Iar când este vorba despre un bebelus, îngrijorarea este de zece ori mai mare pentru cã cei mici nu pot spune ce-i doare. Totul devine si mai confuz când nu poti sti sigur dacã bebelusul tãu este bolnav si dacã trebuie sã suni la doctor.
Ca sã-ti fie mai clar când trebuie sã actionezi, îti prezentãm mai jos 10 simptome care nu trebuie niciodatã ignorate.
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
Esti panicata? Pune o intrebare pe sectiunea de PANICA
autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2023
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 2 comentarii
O testare profesionista! Felicitari
Informatii utile
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII