Cand bebelușul nu ia in greutate: semnale, cauze, sfaturile medicului pediatru
Când bebelușul nu ia in greutate, orice mămica este ingrijorată si chiar panicată. Iată detalii importate despre ritmul in care crește un bebelus, câte grame ar trebui să ia pe lună, cum putem să știm că bebelusul mănânca suficient și când ar trebui să ne ingrijoram. Pe de alta parte, exista perioade cand bebelusul are pusee de creștere.
→ Citeste detalii despre cand bebelusul nu ia in greutate: semnale, cauze, probleme - si sfatul medicului pediatru.
- veti citi:
Cand bebe nu ia in greutate - ce e de facut?
In ce ritm trebuie sa creasca bebelusul?
Care sunt normele de crestere si cand trebuie sa fim atenti?
Ce este un puseu de creștere?
Cand mananca bebelusul suficient: semne
Cand incepi sa iti faci griji? Cauze posibile
Cum creste bebelusul in primele 12 luni de viata
Cand copilul nu ia in greutate - ce e de facut?
Vă rog sa ma ajutati cu un sfat pentru ca sunt foarte nelinistită; bebele meu nu ia in greutate si nu creste conform graficului de crestere. Ce sfaturi imi dati? - scrie o mamica panicata la sectiunea de Intrebari de la Comunitatea Desprecopii.
Multe mamici de bebelusi isi pun aceasta intrebare. Iata sfatul medicului pediatru.
Draga mamica, din start trebuie insa sa stii ca nu toti bebelusii cresc in acelasi ritm. Medicii apreciaza starea de sanatate a bebelusului si dupa alte criterii. Daca e vesel, papa regulat, isi face orele de somnic - nu trebuie sa te ingrijorezi prea tare. Bineinteles, bebelusul trebuie vazut de medicul pediatru si acesta iti va oferi cele mai bune sfaturi. Iata insa ce trebuie sa stii.
In ce ritm trebuie sa creasca bebelusul?
Un bebelus cu greutate normala la nastere (2800-4000 grame) va pierde 10% din greutatea de la nastere in primele zile de viata. Le va recupera insa in urmatoarele zece zile. Un bebelus nu ia in greutate zilnic, orica de sanatos ar fi. Daca te intrebi cat de des ar trebui sa il cantaresti, cel mai bine e sa o faci saptamanal.
Citeste si Saptamanile minune ale bebelusului: cele 10 saptamani intense din dezvoltarea primelor 20 de luni
Care sunt normele de crestere si cand trebuie sa fim atenti?
Daca pana la inceputul saptamanii a patra de viata, bebelusul nu a revenit la greutatea de la nastere, ar trebui sa anunti medicul pediatru si sa ii ceri parerea. Nu uita: daca observi ca bebelusul nu ia in greutate DELOC timp de doua saptamani, cere sfatul medicului.
Pana la varsta de un an, bebelusul ar trebui sa isi tripleze greutatea de la nastere.
Ad-Extra3:
Cand mananca bebelusul suficient: semne
► Daca observi ca bebelusul ia in greutate atunci cand il cantaresti saptamanal.
► Sugarul trebuie sa ia in greutate
- in primele 4 luni 750-1000 grame pe luna.
- intre 4-8 luni - 500 grame lunar
- dupa 8 luni - 30 grame pe luna.
► Daca observi ca dupa fiecare masa are scaune moi, de culoare mustarului (in primele luni)
► Daca schimbi cel putin opt scutece pe zi.
Cand incepi sa iti faci griji? Cauze posibile
► Daca tu ai lapte suficient insa bebe nu ia in greutate.
Motivul ar putea fi faptul ca alimentatia mamei nu este suficient de echilibraa iar medicul ar putea sa iti prescrie vitamine sau alte suplimente alimentare,
► Daca observi ca bebe nu suge corect.
In acest caz, ai grija ca bebelusul sa prinda cu gurita nu doar mamelonul ci si aureola sanului.
► Daca observi ca nu ai lapte suficient si bebelusul nu se poate satura.
In acest caz ar trebui sa iti stimulezi lactatia. Poti bea ceaiuri din plante cu efect galactogog (chimen, anason, fenicul). O metoda efiienta de stimulare a lactatiei e sa folosesti o pompa de san epntru a-i goli dupa alaptare. Daca medicul va considera necesar - iti va putea recomanda sa suplimentezi hrana bebelusului cu lapte formula.
► Daca observi ca bebelusul papa bine si totusinu ia in greutate.
In acest caz se recomanda ca medicul sa faca o serie de investigatii medicale bebelusului. Poate are anumite alergii sau intolerante. Ar putea avea o afectiune gastrointestinala ca: diaree, reflux esofagian, constipatie ...
► Daca observi ca bebelusul este somnolent in mare parte a timpului.
Insa nu uita ca nou-nascutii dorm mult asa ca nu trebuie sa te panichezi prea repede.
Cat trebuie sa doarma un bebelus? Afla aici: Cat doarme bebelusul: diagrama somnului bebelusului, in ore de zi si de noapte
Ce este un puseu de creștere?
In timpul unu puseu de crestere, bebelusii au tendinta sa suga mai des (uneori din ora in ora) si sunt mai agitati decat de obicei. E foarte clar de ce: sunt in crestere accelerata si le e mai repede fomita.
Cresterea consumului de lapte in timpul unui puseu de crestere este temporara. In cazul copiilor alaptati exclusiv, aportul de lapte creste rapid in primele cateva saptamani de viata, apoi ramane constant intre lunile 1 si 6. Pe masura ce sunt introduse alimente solide, dupa varsta de 6 luni, consumul/productia de lapte va scadea treptat.
Cresterea fizica nu este singurul motiv pentru care bebelusii pot avea o nevoie temporara de a suge mai des. Micutii prezinta adesea acelasi tip de comportament si cand lucreaza la progrese in dezvoltare, cum ar fi rasturnarea, mersul taras sau vorbirea. Iata un grafic care prezinta cele 10 puseuri de crestere ale bebelusului.
Cum crește bebelusul in primele 12 luni de viata
Grafice de crestere pentru fetite (0-3 ani)
Grafice de crestere pentru baieti (0-3 ani)
Cresterea si dezvoltarea normala a bebelusului intre 0-12 luni
Etapele de dezvoltare ale bebelusului
Dezvoltarea motorica a bebelusului: de la nastere pana la momentul suprem cand merge singur
Esti o mămica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
Esti panicata? Pune o intrebare pe sectiunea de PANICA
autor: Desprecopii.com, Material reazilizat cu sfaturile dnei dr. pediatru Stefana Zamfir
In exclusivitate pentru Desprecopii - Toate drepturile rezervate 2024
referinte medicale: Academia Americana de Pediatrie - norme de sanatate pentru copii 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 3 comentarii
Buna ziua, am o întrebare am un baieţel de 10 luni alaptat la san şi diversificat este normal sa aiba ca şi greutate8,150 g el sa nascut de 2,910g mi se pare ca nu ia suficient în greutate ce sa fac mulţumesc frumos.
Buna am o bebelina de 10 luni (e născută la 31 de sap și a avut la naștere 1300gr )la 10 luni are doar 5780 Gr de ce nu pune pe ea analizele sunt bune e hrănită cu lapte praf +că papa și mâncare și papa destul de bine
Buna seara, bebelina mea de 4 luni si jumatate are doar 5600 g , ea fiind nascuta de 2500 g..de pe data de 20 ianuarie pana pe 13 februarie a luat doar 270 g..primeste doar san..sunt ingrijorata..ce ma sfatuiti? Multumesc
Buna, sunt mama unei fetite de 5 luni care are o greutate de 5650 ,ea fiind nascuta cu o greutate de 2400 ,de la ultima vizita pediatrica mai exact o luna a adaugat doar 230 gr.Ce pot face?
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII