De ce nu ar putea fi anul 2023 cel mai fericit an din viața ta?
La inceput de an macar, e timpul sa ne oprim pentru a spera cum va fi anul care tocmai incepe. E timpul ideal pentru a improspata sperante si obiective care ne pot duce catre fericire....Oare ce ne va aduce 2023? Ce ne dorim de fapt de la acest an? Si de ce nu ar putea fi anul 2023 cel mai fericit an din viata ta?
Ganduri la inceput de an
La inceput de an macar e timpul sa ne oprim pentru a spera cum va fi anul care tocmai incepe. E timpul ideal pentru a stabili niste sperante sau obiective....Oare ce ne va aduce 2023? Ce ne dorim de fapt de la acest an?
Dar daca am putea vedea ce anume au in comun toate planurile la inceput de an, putem intelege ca toti isi doresc neaparat sanatate. Sanatate pentru ei si cei dragi.
Este din nou acel timp al anului
Este timpul sa incepem sa privim spre viitor, sa stabilim obiective si sa planuim ce ne va aduce anul 2023. In primele zile ne gandim de obicei la ... kilogramele in plus...
“Am de gand sa slabesc.”
“Voi face mai multa miscare.”
“Voi incepe sa mananc mai sanatos.”
“Voi renunta la zahar.”
Aceste obiective sunt mari, dar poate e timpul sa gandesc la un nivel mai inalt. Care este scopul final ca orice obiectiv sa poata fi atins?
Noi toti vrem sa fim mai fericiti
Fie ca mancam mai bine, fie ca ne facem noi prieteni, fie ca economisim bani, calatorim mai des, sau orice altceva, ceea ce sta in spatele unei tinte este cresterea personala si cresterea fericirii in viata. Dar poti gasi fericirea daca iti stabilesti niste obiective in noul an?
Ad-Extra3:
DA!
Cu cativa ani in urma, regele unei mici tari asiatice, Bhutan, Jigme Singye Wangchuck, a lansat un proiect privind masurarea “fericirii nationale brute” (GNH) din tara sa. Asa cum cresterea economica este planificata si masurata in Produs Intern Brut (PIB), Regele a cautat sa descopere ceea ce ii face pe cetatenii sai fericiti, astfel incat sa poata contribui la obtinerea acestor variabile chei.
Ce determina fericirea unei persoane
Cercetarile mai ample l-au condus pe Wangchuck si echipa sa la concluzia ca urmatoarele 9 variabile sunt in mare masura responsabile pentru fericirea unei persoane:
bunastarea psihologica
sanatatea
educatia
cultura
buna guvernare
implicarea in viata comunitatii
diversitatea ecologica
nivelul de trai
utilizarea timpului
Fiecare dintre aceste categorii au fost mai mult analizate pentru a descoperi un total de 33 de indicatori de fericire.
Harta catre fericire
In esenta, acest proiect national din aceasta mica tara - este o harta spre fericire. Alegand sa-l urmaresti sau sa-l imbunatatesti pe oricare din acesti indicatori ar trebui sa te conduca la o mai mare implinire si mai multa fericire.
In cazul in care drumul spre fericire a fost descoperit, atunci de ce pare atat de greu de parcurs? De ce atat de multi dintre noi continuam sa luam aceleasi decizii an de an fara sa atingem scopul final al cautarii?
Schimbarea este grea
Haideti, de exemplu, sa ne uitam la unul din acesti indicatori:
Cercetarile au aratat ca un somn mai indelungat duce la o mai mare fericire. Suna destul de simplu. Mergi la culcare mai devreme si vei fi fericit! Din nefericire, zicala, “Vechile obiceiuri mor greu” poarta in ea o multime de adevar.
De o importanta istorica este faptul ca multi maestri guru au promovat ideea ca noile obiceiuri se formeaza in 21 de zile. Deci, stabilirea tintei de a merge la culcare mai devreme ar lua pur si simplu trei saptamani de practica.
Ai putea face asta, nu?
Cu toate acestea, cercetarile recente au constatat ca o schimbare reala are nevoie de cel putin 66 de zile de practica consecventa. A merge la culcare mai devreme pentru mai mult de 66 de zile este un obiectiv mult mai ambitios decat de a-l face doar trei saptamani. Nu e de mirare ca luptam sa facem schimbari chiar si atunci cand stim ce suntem nevoiti sa facem.
Gretchen Rubin, cel mai bine vandut autor al New York Times, abordeaza aceasta problema in cartea ei “Proiectul fericirii”. In carte, Rubin stabileste o cautare indelungata pentru imbunatatirea fericirii. Ea identifica 12 variabile, similare cu cele descoperite in studiul GNH, care ar putea conduce la o viata mai fericita, dedicand cate o luna pentru a lucra la fiecare variabila.
In loc sa inceapa cu schimbarile uriase sau sa abordeze mai multe scopuri odata, Rubin s-a axat pe realizarea micilor “victorii” care ar produce un efect cumulat in timp. Ea a ales actiuni simple cum ar fi curatarea dulapului ei care i-ar face viata mai usoara facand-o sa se simta mai curata si mai fericita. Rezultatul? A experimentat o mare fericire!
o harta a fericirii?
Fericirea sta in deciziile pe care le iei pentru viata ta
Acelasi potential este acolo si pentru tine. Deci, atunci cand vei incepe sa te gandesti la acest nou an, intreaba-te, “Ce pot sa fac ca anul 2023 sa fie cel mai fericit an din viata mea?”
Poate sa-mi programez mai mult timp pentru exercitii fizice, sau sa invat sa prepar mancaruri sanatoase, sau sa ma culc mai devreme, sau sa-mi petrec mai mult timp cu prietenii si familia.
Cheia este sa gasesti indicatorii tai personali de fericire si apoi sa incepi cu pasi mici sa imbunatatesti aceste zone. Acest lucru te va ajuta sa gasesti fericirea pe care o cauti!
Despre Anul Nou si fericire, mai citeste:
Zen in mintea ta: cateva ganduri care te pot insoti
Numele si destinul copilului tau: legaturi invizibile de care trebuie sa stii
De ce nu ne traim amanarile sau despre cum trece viata pe langa tine ...
Nu te compara cu altii, fii fericita cu viata ta
Dieta fericirii, perfecta pentru inceputul de an
Lasatul de fumat ne face fericiti
Cinci pasi adevarati catre fericire
autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate (c) 2023
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII