Curmalele, un fruct incarcat de beneficii pentru sanatate
-
Inca din timpurile biblice, curmalele au fost considerate detinatoare de mari proprietati vindecatoare. Daca ne ducem la tabelul cu informatii nutritionale al unui pachet obisnuit de curmale , vedem ca arata mai mult ca o bomba de zahar, decat ca o gustare sanatoasa. Iata pe larg despre beneficiile pe care le aduc curmalele sanatatii noastre.
- Curmalele, atat de multe beneficii pentru sanatate - veti citi:
Curmalele, un fruct celebru inca din antichitate
Informatii nutritionale despre curmale
De la Coran la studiile clinice
Beneficiile curmalelor pentru sarcina si nastere
Cercetatorii au ajuns la urmatoarea concluzie
Curmalele contin informatii nutritionale
Unele alimente sunt ca un medicament
Curmalele, un fruct celebru inca din antichitate
Inca din timpurile biblice, curmalele au fost considerate detinatoare de mari proprietati vindecatoare, dar abia acum stiinta a confirmat lucrul despre care stramosii nostrii vorbeau, stiind exact despre ce este vorba.
Daca ne ducem la tabelul cu informatii nutritionale al unui pachet obisnuit de curmale , vedem ca arata mai mult ca o bomba de zahar, decat ca o gustare sanatoasa.
Informatii nutritionale despre curmale
Pentru o portie de 28 grame
Cantitatea de servire: 78 calorii
Valoare zilnica: %
Grasimi totale:0 %
Grasimi saturate : 0%
Colesterol : 0%
Sodiu : 0 mg / 0%
Carbohidrati: 21g / 7%
Fibre alimentare: 2 g / 8%
Zaharuri: 19g
Proteine: 1g
Vitamina A: 1%
Calciu: 2%
Vitamina C: 0%
Fier: 1%
Cand vom compara cercetarea stiintifica moderna cu inteleptii antici, aceste informatii vor incepe sa prinda un contur mai frumos- fiind un aliment cu o valoare imensa.
Curmalele au un procent mare de zahăr, de până la 70%. În plus sunt nutritive prin înaltul conținut de alți carbohidrați, fier, potasiu și fosfor. Conțin vitamina A, tiamină, riboflavină, niacină, triptofan și acid ascorbic.
De la Coranla studiile clinice: sarcina si curmalele
In Coran, Allah o intruieste pe Maria sa consume curmale, atunci cand este insarcinata cu Isus. Nu este surprinzator, deoarece acestea sunt mentionate frecvent in traditia islamica ca beneficiu pentru femeile insarcinate. Am putea crede ca este o gandire magica fara un temei stiintific, ca de fapt acestea nu au fost folosite pentru un studiu clinic care sa confirme valoarea lor in timpul sarcinii.
Un articol publicat in Jurnalul de Obstetrica si Ginecologie in 2011 din Statele Unice - intitulat ”Efectul consumului de curmale pe timpul sarcinii te ajuta sa ai o nastere fara efort prea mare”, a subliniat faptul ca cercetatorii au investigat efectul consumului acestor fructe uscate pe perioada nasterii. Pe parcursul a 11 luni la Universitatea de Stiinta si Tehnologie din Iordan, doua grupuri de femei au fost luate pentru un studiu unde, 69 dintre ele au consumat 6 curmale pe zi timp de 4 saptamani inainte de nastere, comparativ cu alte 45 de femei care nu au consumat nici una. Aceste femei se simteau la fel incat nu a existat nici o diferenta semnificativa in varsta gestationala.
Beneficiile curmalelor pentru sarcina si nastere
Imbunatatirea dilatarii colului uterin: “ Femeile care au consumat acest fruct au avut o dilatare mai mare de col uterin in comparatie cu cele care nu au consumat aceste fructe(3.52 cm vs 2.02, diferenta 0.0005).”
Deteriorarea mai mica a membranei: “Acest grup testat a avut un numar semnificativ mai mare de membrane intact(83% vs 60%, diferenta 0.007).”
Nastere mai naturala (spontana): “Nasterea spontana a avut loc la 96% dintre cele ce au consumat curmale , fata de 79% dintre femei care nu au consumat.( diferenta 0.024).”
Mai putine pastille necesare: “ Utilizarea oxitocinei a fost semnificativ mai mica la femeile care au consumat fructe ( 28% ) in comparatie cu cele care nu au consumat( 47% ).”
Nastere scurta: “ Media fazei latente a primei etape a sarcinii a fost mai scurta la femeile care au consumat curmale fata de cele care nu au consumat(510 min vs 906 min).”
Cercetatorii au ajuns la urmatoarea concluzie:
Consumul de curmale din ultimele 4 saptamani inainte de nastere a redus in mod semnificativ nevoia de inductie si de grabire a sarcinii dand un rezultat mai favorabil, dar nesemnificativ. Rezultatele garanteaza un studiu controlat.
Datorita acestor cercetari putem vedea cum mitologia si stiinta se completeaza si se confirma una pe alta. Eu cred ca, decat sa se contrazica sau sa se nege una pe alta, mitologia si stiinta au inceput sa aiba o relatie productiva intelegand mai bine ca sacrul si profanul sunt percepute ca fiind strans legate de experienta noastra. Domeniul nutritiei, dupa cum vezi, nu este o exceptie.
Curmalele contin informatii nutritionale
Curmalele, desigur, fac parte din familia palmierilor si, impreuna cu nuca de cocos si palmierul rosu sunt unele dintre cele mai vechi plante cultivate cunoscute in istorie; De fapt, sunt atat de vechi incat nu stim unde au fost cultivate pentru prima oara. Ele au furnizat substante ce au sustinut viata in regiunile in care resursele comestibile erau rare si, sunt din ce in ce mai cercetate, fiind un aliment medicinal puternic, care ar putea reduce suferinta in randul populatiei predispuse la boli, in special in tarile subdezvoltate.
In timp ce cercetarile stiintifice au inceput sa dezvaluie ca acestea sunt bogate intr-o serie de minerale, vitamine, aminoacizi si acizi grasi, ar trebui subliniat faptul ca nu sunt doar surse de energie si de materii prime pentru organismul nostru ci trebuie sa recunoastem si faptul ca ele sunt , de asemenea, surse valoroase de informatii biologice.
Nu putem descompune un aliment in minerale, vitamine si macronutrienti crezand ca sunt responsabili pentru propritatile sale hranitoare, fara sa pierdem mult in acest proces. Alimentele contin sute, daca nu mii de molecule fiziologice care sunt importante pentru organismul nostru. De fapt, organismul nostru functioneaza cu alimentele pe care le ingeram si impreuna formeaza un strat intermediar de molecule cunoscute sub numele de metabolism, multe dintre ele fiind indispensabile pentru sanatatea noastra.
Unele alimente sunt ca un medicament
De aceea cand spunem ca mancarea este ca un medicament, nu o spunem pur si simplu, folosind o metafora. Acum stim ca alimentatia este capabila, la un nivel molecular de functionarea pozitiva a organismului nostru, medicamentele neputand ajunge niciodata la acest nivel.
De fapt, cred ca alimentele contin o imensa, daca nu o infinita cantitate de substante de care corpul nostru are nevoie pentru a obtine o stabilitate, in special in perioadele de stres sau dezechilibru. Privind atent, cred ca alimentele contin elemente distincte sau pachete de energie si substante reglementare ale genelor. Acest lucru poate fi dedus din curcumina, de exemplu, care este doar una dintre sutele de biomolecule gasite in condimentul sofran, care este capabil sa moduleze peste 2000 de gene simultan in cazul cancerului, cu un rezultat final pozitiv. Atat specificul cat si puterea pe care acesti compusi alimentari le au, au capacitatea de a acorecta dezechilibrel, lucru ce este pur si simplu uluitoar, iar ca sa intelegi ca o substanta dintr-un produs alimentar ajuta in scopuri medicinale este greu de explicat prin termeni si metode stiintifice care formeaza inca, coloana vertebrala de intelegere a nutritiei oficiale.
Deci, daca teoria mea este valabila, si curmalele, care sunt un tip de alimente (numite, fructe), sunt mai mult decat un pachet de carbohidrati ( jumatate fructoza/ jumatate glucoza), si contin si cantitati de minerale si vitamine, dar, de asemenea, poseda pachete de energie si substante necesare genelor, nu ar trebui sa se intocmeze o lista cu o serie de efecte terapeutice? Intr-adevar, de aceasta cercetare tine si marturia exacta a acesui fapt.
Luati in considerare pentru moment, ca cele mai multe dintre medicamentele de pe piata, au o singura proprietate terapeutica care actioneaza, si aceasta in cazul in care sunt aprobate pentru a le lua. In plus, exista, in medie, 75 de efecte negative asupra sanatatii pentru fiecare medicament. Faptul ca acesta este clasificat si vandut ca un produs alimentar si nu ca medicament, nu ar trebui sa ne amageasca crezand ca nu este la fel de puternic ca un produs farmaceutic. De fapt, ar trebui sa fie clar ca alimentele sunt mult mai puternice in tratarea afectiunilor.
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII