Creierul unui adolescent: despre vulnerabilitate, stres, emotie si lumea lor curajoasa

Creierul unui adolescent -  despre vulnerabilitate, stres, emotie si lumea lor curajoasa

Creierul unui adolescent: despre vulnerabilitate, stres, emotie si lumea lor curajoasa

Cum pot fi adolescentii atat de inteligenti, bine-crescuti, responsabili insa in acelasi timp imprudenti? Cercetarii de la Universitatea Harvard sunt de parere ca adolescentii sunt intr-un moment paradoxal de dezvoltare. Acestia sunt oameni cu mintea foartea ascutita, dar nu stiu foarte sigur ce sa faca cu ea.

Iata mai multe detalii despre creierul unui adolescent: despre vulnerabilitate, stres, emotie si lumea lor curajoasa - in speranta ca noi, parintii ii vom putea intelege mai bine :)

despre creierul adolescent, veti putea citi:
Cum pot fi adolescentii atat de inteligenti, bine-crescuti, responsabili insa in acelasi timp imprudenti?
Cei mai multi adolescenti nu inteleg capacitatea pe care o detine creierul lor
Exista, de asemenea diferente de gen in dezvoltarea creierului
Creierul adolescent este mai vulnerabil la factorii de stres externi
Cum pregatim adolescentul pentru viata independenta de student: ghidul parintilor

Sunt inteligenti, plini de personalitate, stiu ce inceamna riscurile si totusi ... sunt atat de vulnerabili.

Pot fi primii la carte sau la sport, insa pot fi influentati negativ in cateva zile de un anturaj negativ ...

Cum pot fi adolescentii atat de inteligenti, bine-crescuti, emotivi, responsabili insa in acelasi timp imprudenti?

Cercetatorii de la Universitatea Harvard, SUA sunt de parere ca avem de a face cu o mare vulnerabiltiate:

Creierul adolescent nu este doar un creier adult cu mai putina experienta,” spune Frances E. Jensen, profesor de neurologie. “Creierul unui adolescent este in cea mai frumoasa forma a sa - dar este intr-un moment paradoxal de dezvoltare. Acestia sunt oamenii cu mintea foartea ascutita, dar nu stiu foarte sigur ce sa faca cu ea.”

Adolescentii sunt usor influentati de mediul in care traiesc si sunt dispusi la un comportament impulsiv

Cercetarile din ultimii 10 ani, bazate pe tehnologie, cum ar fi imagistica prin rezonanta magnetica, au dezvaluit faptul ca mintile tinere au o crestere rapida a sinapselor, dar si sectiuni care raman neconectate. Acest lucru lasa ca tinerii sa fie mai usor influentati de mediul in care traiesc si mai predispusi la un comportament impulsiv, chiar si fara impactul hormonilor sau a predispozitiilor genetice sau familiale.

Cei mai multi adolescenti nu inteleg capacitatea pe care o detine creierul lor

Astfel Jensen, in laboratorul de cercetare s-a concentrat pe creierul nou- nascutilor, si David K. Urion, un profesor de neurologie care a tratat copii cu tulburari cognitive, cum ar fi autismul si deficitul de atentie a oferit cursuri la scolile secundare si in alte locuri precum acestea. Ei spera sa informeze studentii, parintii , educatorii si chiar oamenii de stiinta despre aceste noi descoperiri avand ample implicatii in modul de predare, pedepsire, oferire a tratamentului medical pentru aceasta grupa de varsta. Astfel Jensen a spus in fata a aproximativ 50 de participanti la workshop-ul din Boston care a avut loc in luna aprilie la Muzeul de stiinte, “ Aceasta este prima generatie de adolescenti care are acces la aceste informatii, avand nevoie sa inteleaga ca au si ceva slabiciuni.”

Jensen si Urion au descoperit ca tudiile umane si studiile pe animale, au aratat ca creierul creste si se schimba continuu la tineri- si ca este de numai aproximativ 80 la suta dezvoltat in randul adolescentilor. Partea cea mai mare, cortexul, este impartit in lobi care se dezvolta din spate in fata. Ultima parte este conectata la lobul frontal, responsabil pentru procesele cognitive, cum ar fi rationamentul, planificarea si judecata. In mod normal, aceasta fuziune mentala nu este complet finalizata, decat in jurul varstei de aproximativ 25- 30 de ani – mult mai tarziu decat a fost predat in scoala medicala de catre cei doi neurologi.

Ad-Extra3:

Exista, de asemenea diferente de gen in dezvoltarea creierului

Astfel Urion si Jensen explica faptul ca  partea creierul nostru care proceseaza informatiile se extinde in timpul copilariei, iar mai apoi incepe sa se diminueze, aceasta se intampla la fete in jurul varstei de12-14 ani, iar la baieti doi ani mai tarziu. Acest lucru sugereaza ca atat fetele cat si baietii sunt gata de a intra in posesia unor materiale provocatoare in diferite etape si ca scolile ii pot lipsi de posibilitatile de a ajunge la ele.

Intre timp, retelele neuronale care ajuta celulele creierului (neuronii) comunica prin semnale chimice pentru a dezvolta creierul adolescentilor. Invatarea are loc la nivelul sinapselor dintre neuroni,  celule se excita sau se inhiba unele pe altele si se dezvolta sinapse mai robuste cu stimulare repetata. Aceasta excitare celulara, sau “ potentarea pe termen lung” permite copiilor si adolescentilor sa invete limbi straine si instrumente muzicale mult mai usor decat adultii.

Creierul adolescent este mai vulnerabil la factorii de stres externi

Creierul adolescent, de exemplu, este mai sensibil decat cel adult la toxicitatea indusa de alcool. Jensen subliniaza un experiment in care celulele creierului de sobolan au fost expuse la alcool, blocand o anumita activitate sinaptica. Cand alcoolul a fost eliminat, celulele adulte s-au recuperat, iar cele adolescente au ramas cu un “handicap”. Si pentru ca studiile au aratat ca marijuana, de obicei blocheaza semnalele celulare in creier, in accord cu Jensen,” Iti dai seama ca ceea ce ai facut la sfarsit de saptamana te urmareste in timpul testului de joi. Ai incercat sa studiezi cu un handicap de invatare auto- indus.”

In mod similar, chiar daca exista dovezi ca somnul este important pentru invatare si memorie, adolescentii au un somn lipsit de sens. Invatatul chiar inainte de culcare poate ajuta la fixarea informatiilor in creier, subliniaza Jensen. Deci, se pot face exercitii aerobice, spune Urion,  deplangand lipsa actuala de oportunitati de educatie fizica pentru multi tineri americani.

Adolescentii sunt, de asemenea, bombardati de informatii in acest timp al electronicelor, si tastarea este o rutina ca si conversatiile online cu prietenii. Dar Jensen a efectuat un studiu recent care arata ca suprasarcina senzoriala poate impiedica capacitatea de a-ti aminti cuvintele. “ Este cu adevarat o noua lume curajoasa. “Creierele noastre, evolutiv, nu au mai fost supuse unei intrari intr-o mare cantitate de cunostinte, care vine spre noi”,a spus ea. “ Nu poti inchide lumea. Tot ce poti face este sa educi copii  pentru a-i ajuta sa gestioneze acest lucru.” La randul sau, Urion crede ca programele destinate prevenirii unui comportament riscant ar fi mai eficiente in cazul in care se ofera strategii practice in luarea deciziilor de moment, decat pur si simplu prelegeri despre comportament in sine.(“ Am intalnit o adolescenta insarcinata care nu stia ce se intampla cu ea, biologic, ” spune el. )

Prin cresterea gradului de constientizare a acestei perioade paradoxale in dezvoltarea creierului, neurologii spera sa ajute tinerii adolescenti sa faca fata provocarilor, dar  si sa-si recunoasca si punctele lor forte considerabile. 

Cum pregatim adolescentul pentru viata independenta de student: ghidul parintilor

Vine o zi cand copilasul nostru - mereu copil in ochii nostri de parinti - isi va lua zborul din cuibul parintesc. Este un moment greu in viata oricaui parinte.

Noi ca noi, dar cat de pregatit este copilul pentru aceasta despartire atat de brusca? Iata o multime de intrebari, dileme si raspunsuri adunate intr-un ghid ...despre cum ne pregatim copilul pentru viata de student.

Da ... suna deprimant pentru parinti insa trebuie gandit pozitiv. Intr-o zi, copilul tau va pleca din cuibul copilariei...citeste acest ghid al parintilor de adolescenti.

 Participa si invata din dezbaterea parintilor de la subiectul: Cum ne pregatim un adolescent sa devina independent? Sfaturi

6 lucruri importante pentru parintii de adolescenti

Copilul in Media Sociala: 12 sfaturi pentru parinti pentru a nu pierde controlul
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii
Temele pentru acasa - schema secreta a parintilor (de stiut neaparat)
Totul despre pilula contraceptiva: minighid pentru adolescenti si parinti
8 Moduri de a relationa cu copilul adolescent
11 reguli ale unui parinte de adolescent

Forumul parintilor de adolescenti

  Adolescentii (12-18 ani)
Frumosi, plini de personalitate, incapatinati. Pregati de zbor din cuibul cald al casei parintesti.

Redactor: Milena Sadova
referinte: Harvard Neuroscience Magazine 2018 si https://www.howtolearn.com/

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Victoria
    Victoriatrimis la 19/2/2021

    ar fi frumos, daca ati pune si sursa.

    Raspunde la acest comentariu
    • Dana
      Danatrimis la 19/2/2021

      sunt mentionate la finalul articolului referinte, cu link :)

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII