Scabia (râia): semne, tratament și recomandări
Scabia (sau raia cum mai este cunoscuta sub numele popular) este o boala a pielii caracterizata de mancarime, cauzata de un mic parazit (insecta) numit Sarcoptes scabiei , care traieste si se inmulteste pe piele, infestand-o.
Prea mic pentru a fi vizibil cu ochiul liber, insecta ataca pielea dintre degetele de la maini si de la picioare, palmele, incheieturile mainilor si abdomenul, in timp ce capul si gatul sunt afectate uneori la bebelusi, dar rareori la copii mai mari. Daca priviti pielea cu atentie o sa vedeti niste bubite care provoaca mancarimi intense...Iata sfatul de la Desprecopii.com:
Ce este scabia?
Scabia (sau raia cum mai este cunoscuta sub numele popular) este o boala a pielii caracterizata de mancarime, cauzata de un mic parazit (insecta) numit Sarcoptes scabiei, care traieste si se inmulteste pe piele, infestand-o. Prea mic pentru a fi vizibil cu ochiul liber, insecta ataca pielea dintre degetele de la maini si de la picioare, palmele, incheieturile mainilor si abdomenul, in timp ce capul si gatul sunt afectate uneori la bebelusi, dar rareori la copii mai mari. Daca priviti pielea cu atentie o sa vedeti niste bubite care provoaca mancarimi intense si alaturi niste santuri lungi de trei pana la zece milimetri, colorate in gri sau de culoarea pielii, sapate in piele de insecta.
<<parazitul si eruptia de mancarime a scabiei
Copiii si adultii cu scabie au tendinta sa se scarpine foarte mult, mai ales in timpul noptii. Chiar si bebelusii afectati de scabie se scarpina, frecandu-si intre ele mainile sau picioarele, ori frecandu-si capul de asternut.
Parazitul scabiei traieste numai pe pielea umana. Femela este fecundata pe suprafata pielii, iar apoi isi sapa un tunel in piele pentru a depune ouale. Dupa patru zile apar larvele, iar dupa alte zece zile acestea ating stadiul adult si ies la suprafata pielii.
Scabia este o boala contagioasa
Scabia este o boala contagioasa care se transmite de la o persoana la alta prin contact prelungit piele pe piele. Scabia este extrem de contagioasa si se raspandeste rapid in mediile aglomerate, ca spitale, centre de ingrijire, crese, gradinite si scoli, sau in alte situatii in care oamenii petrec perioade lungi de timp fiind in contact apropiat unii cu altii.
Eruptia insotita de mancarime a scabiei apare atunci cand femela gestanta a insectei parazite sapa in suprafata exterioara (superficiala) a pielii, unde isi depune ouale.
Sistemul imunitar uman este foarte sensibil la prezenta insectelor si produce o reactie alergica masiva, care provoaca mancarimi puternice. Desi o infectie tipica include numai 10-20 insecte, oamenii sunt atat de sensibili la ele incat le apar pe piele sute de leziuni care produc mancarime. De obicei, boala nu se amelioreaza fara tratament.
Cine este expus imbolnavirii cu scabie
Scabia nu este cauzata de lipsa igienei personale, desi este mai frecventa la oamenii care traiesc in medii aglomerate. Scabia apare la oamenii de toate rasele, varstele si la ambele sexe.
Ad-Extra3:
Printre persoanele expuse riscului de imbolnavire sunt:
- Copiii
- Mamele care au copii mici
- Tinerii adulti care sunt activi din punct de vedere sexual
- Oamenii care traiesc in azile sau diverse centre de ingrijire
- Personalul azilelor si al centrelor de ingrijire
Semne si simptome ale scabiei
Desi bolnavul resimte mancarimea pe tot corpul, locatiile cele mai frecvente ale leziunilor de scabie la copiii mai mari si la adulti sunt:
- Zonele dintre degete (membranele palmare)
- Zona interna a incheieturilor, a cotului si subsuorile
- Sanii la femei si zonele genitale ale barbatilor
- Buricul (ombilicul)
- Zona inferioara a abdomenului
- Fesele
- Zonele din spatele genunchilor
La copiii mici, leziunile de scabie apar mai frecvent in urmatoarele zone:
- Trunchi, brate si picioare
- Cap si gat si palme si talpi
Cel mai evident semn al scabiei este constituit de bubele roz sau rosii, care arata ca niste cosuri sau intepaturi de insecte. Totusi, adevarata problema a scabiei sunt galeriile sapate de insecte in piele, care sunt mici, discrete si dificil de detectat. De obicei, galeria arata ca o linie fina serpuita, cat un firicel si lunga de 3-10 mm, uneori cu un mic graunte negru (insecta care sapa) la capat.
Scabia este caracterizata de mancarime intensa, mai ales in timpul noptii. Scarpinarea leziunilor poate crea brese in piele, iar aceste brese se pot infecta cu bacterii.
Oamenii care sunt expusi imbolnavirii de scabie pot sa nu faca leziuni insotite de prurit (mancarime) decat abia dupa 6 saptamani dupa ce s-au infestat, deoarece sistemul imunitar are nevoie de ceva timp sa recunoasca insectele si sa raspunda cu o reactie alergica la ele. Totusi, oamenii care au mai avut scabie pot face eruptia in cateva zile de la expunerea la boala.
Recomandari de ingrijire in caz de scabie (sau raie)
Desi scabia este extrem de contagioasa, de obicei necesita un contact prelungit piele pe piele cu o persoana care este deja infestata. O strangere de mana rapida sau o imbratisare nu duc de obicei la transmiterea infectiei. Insa scabia se transmite usor intre partenerii sexuali si intre membrii familiei. Mai rar, se poate transmite prin folosirea in comun a prosoapelor, a hainelor sau a asternuturilor de pat.
Pentru oprirea infestarii cu scabie sunt necesare medicamente prescrise de medic. Dupa ce copilul incepe tratamentul prescris de medic, puteti lua cateva masuri pentru a preveni revenirea scabiei:
- Insectele nu pot supravietui in afara organismului uman timp de peste 48-71 ore. De aceea, spalati cu apa fierbinte toate hainele, lenjeria de pat si prosoapele folosite de persoana infestata in ultimele 72 de ore, apoi uscati-le la temperatura ridicata.
- Aspirati bine covoarele, mocheta si tapiteria, apoi goliti sacul aspiratorului.
Cand trebuie sa contactati medicul
Contactati medicul oricand fiul sau fiica dumneavoastra are o eruptie cu mancarime puternica. Daca alti membri ai familiei sau prietenii apropiati au si ei eruptii insotite de mancarime, aveti grija ca si aceste persoane sa fie consultate de medic.
Tratament in caz de scabie
Medicul poate diagnostica scabia numai examinand pielea copilului in cautarea leziunilor tipice si a galeriilor din piele. Poate preleva o mostra de piele, numita preparat de scabie, pentru a o examina la microscop si a detecta insectele, ouale sau excrementele lor.
In cele mai multe cazuri de scabie, medicul va recomanda o lotiune sau crema topica, precum:
- Permethrin crema dupa aplicare, spalati crema dupa 8-14 ore. Folositi crema cu permethrin din nou dupa o saptamana.
- Crotamiton lotiune sau crema aplicati o data pe zi timp de 5 zile consecutiv.
- Unguent cu sulf aplicati in timpul noptii timp de 3 nopti consecutiv. Acesta este adesea cel mai bun tratament pentru bebelusi si femeile insarcinate si care alapteaza deoarece este foarte sigur din punctul de vedere al posibilelor efecte secundare.
- Lindane lotiune sau crema spalati crema sau lotiunea dupa 8 ore de la aplicare. Lindane poate fi toxic pentru unii oameni. De aceea, evitati folosirea sa la copiii mici, femeile insarcinate sau care alapteaza, sau la oamenii care sufera de boli nervoase (boli neurologice).
Cum folositi creme sau lotiunea in cazul scabiei
Atunci cand folositi o crema sau o lotiune topica ori un unguent, aveti grija sa urmati pasii de mai jos (in afara cazului in care medicul va da alte indicatii):
- Aplicati pe intregul corp, de la gat in jos.
- Aplicati din belsug sub unghiile de la maini si picioare.
- Aplicati la cutele corpului, inclusiv in buric, in adancitura dintre fese si intre degete.
Medicamente administrate oral in cazul scabiei
In cazurile mai severe de scabie, medicul copilului poate prescrie medicamente administrate oral, ca:
- Ivermectin se ia o data, apoi se repeta dupa 1-2 saptamani.
- Antihistaminice.
- Antibiotice daca exista zgarieturi formate prin scarpinare, pentru a preveni infectia cu bacterii.
Mancarimile pot disparea abia dupa 3 saptamani, pe masura ce sistemul imunitar al copilului continua sa reactioneze la insectele moarte. Totusi, noile galerii si eruptii ar trebui sa inceteze sa apara la 48 de ore dupa ce tratamentul intra in actiune.
Medicul va va aminti si ca trebuie sa spalati prosoapele, asternuturile de pat si hainele folosite de copil in ultimele 72 de ore si sa aspirati covoarele, mocheta si mobilele tapitate.
Membrii familiei, partenerii sexuali si toate persoanele care au intrat in contact prelungit piele pe piele cu o persoana infestata trebuie sa consulte si ele un medic si sa faca tratamentul. Deoarece dezvoltarea initiala (perioada de incubatie) pentru scabie poate fi de 6-8 saptamani, oamenii pot fi infectati cu scabie, dar fiindca nu au mancarimi, nu-si dau seama de infestare. Daca raman netratate, aceste persoane pot transmite din nou boala copilului. In mod ideal, toti ar trebui sa faca tratamentul in acelasi timp pentru a preveni re-infestarea cu scabie.
Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Medicala Desprecopii.
autor: Daniela S. redactor Desprecopii.com, revizuit de Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase, Referinte: WebMD
Toate drepturile rezervate (c) 2021
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
15 comentarii din totalul de 17:
Buna ziua am nevoie de ajutor... Am fost la dermatolog cu copilu de 5 ani mi-a spus ca are scabie am facut tratamentul de 3 zile cu Acaribial (benzil bezuat )a trecut 5 zile a aparut din nou,.spuneţi va rog cu ce ne putem trata peste o saptamâna a aparut şi la mine.
Buna ziua azi am de la medic cu copilul de un an si8 luni a zis ca avem riie nea dat tel de derelolibur solutie derelolibur chicaturi fenistil si gel dermobacter.va ajuta sunt bune medicamentele pentru aceasta boala
Buna ziua am o fetita de 1 an si 8 luni am fost cu ea la dermatolog mea dat o mixtura facuta in farmacie am dato dar tot are bubite si o mananca mea sspus ca e scabie ce pot face.
Am observat și eu la mine la mîna și la picioare între degete niște bubițe albe cu apusoara poate să fie skabie
Unde aș putea cumpăra permetrin crema
La Walmart si se numeste NIX.
Buna ziua.Va rog sa-mi dati o mana de ajutor pentru procurarea unguentului Permethrin saucrotamiton.Am intrebat la cateva farmacii si nici nu auzisera de ele.Daca aveti o adresa sigura ,va rog sa ma ajutati.Cu mii de multumiri,Emilia
buna,si eu am aceleasi simptome doar ca bubitele nu sunt rosii sunt albe ..de culoarea pielii..am fost la dermatolog mi a dat tratament si nu mi a trecut....
Buna! As dori si eu sa stiu de unde pot procura Permethrin 5% din cite stiu asta este celmai bu impotriva scarbiei dar nu il pot gasi in farmacii, va rog sa ma ajutati si pe mine.
Buna, am intrat recent(in urma cu 3zile) in contact cu o persoana de care am aflat ulterior ca are scabie, nu am nici un simptom, persoana respectiva se afla in tratament cu unguent si antibiotice. Ar trebui sa imi cumpar un unguent cu sulf pentru a incerca sa previn infectia? ca nu as dori p urma sa regret si sa ma umplu de bube. Va rog frumos sa imi raspundeti pt ca sunt extrem de agitat. Va multumesc.
aici ziceca insectele nu pot trai fara gazda umana mai mult de 48-71 ore.daca incep tratamentul stiu ca dupa 24 de ore nu mai sunt contagioasa,si plec din casa pentru 4-5 zile,reusesc sa scap oare?sunt dupa al doilea tratament si ma gandesc cu groaza ca in doua saptamani s-ar putea sa imi apara altele,desi am dat cu insecticid si am spalat si am calcat ceva mi-a scapat si m-am reinfectat...
buna vreau sa va zic k si mama mea are scabie nu ne mai mira nimicin ziua de azi areaproape o luna a folosit tot felul de creme recomandate de medici dermatologi dar nu mai scapa mi sa luat mie dar ei saraca eu cred ca o sa chem de disperare pe cei de la dezinfectie
buna.am si eu o mare problema am o mancarime de pele neincetata inainte sa dorm stau ca imi rup pilele de pe mine de mancarime,si sunt plina de bubite rosi si la capul lor au o punguta cu apa si cand ma scaripin se rup si curge din ele un lichid..imi doresc din suflet sa ma ajutatii cumva va rog..daca as fii fost acasa in romania mergeam la un control dar problema este ca sunt fffoarte departe de casa ajutati-ma ..cu un sfat sau ce medicamente ar fii bine sa iau.Vreau sa stiu daca este scabie sau???ce imi recomandatii sa fac???astept raspun disperata..
BenzilBenzoat unguent .
Buna!De cateva zile au inceput sa imi apara niste bubite mici si albe pe maini ,picioare si spate.Ma gandesc acum daca ar fi scabie deoarece pruritul nu este intens si nu am leziuni cum am vazut in poze cu unele persoane ce aveau acest parazit!Sar putea sa nu ma manance asa tare si sa nu apara leziuni deoarece nu prea m-am scarpinat?
am avut scabie luata nu stiu de unde foarte greu am reusit sa scap de ea prin urmatorul tratament=benzonat de benzil mk dat 3 seri pe piele dar nu de m-ai multe ori ,pastile zyrtec 10mg comprimate filmate sunt 7 pastile in cutie si elocom crema aplicata pe zonele unde te m-ai maninca in urmatoarele zile.mincarimile m-ai persista inca vreo 7-8 zile.eu am fost prea tirziu la medicul dermatolog si am facut o intoxicatie a pieli urmata de un tratament pentru alergie care este urmatorul tratament hidrocortizon hemisurcinat 5 zile la rind apoi inca o cutie de pastile zyrtec siun gel numit uriage(pruriced gel) aplicat pe piele in tot acest timp am fiert toate hainele lenjeria cu care am avut contact cu toate astea spuse va urez insanatosire grabnica si consultati un dermatolog de m-ai multe ori in timpul si dupa terminarea acestui tratament..
buna.de unde ai stiut cand ai scăpat?
sotia mea are ceva asemanator dar aparitia acestor bubite sunt pe maini dar in zona cotului si se intind catre membre si in zona coastelor pe partea dreapta .ce tratament trebuie yo cred ca nu este scabie dar sintomele sunt identice multumesc
Bine ca si-a dat seama ce ai, eu am fost si la medic dermatolog, si la doctorul de familie, acuzand prurit in timpul noptii, exact in zonele mentionate mai sus, si nici unul dintre ei nu s-a gandit ca ar fi scabie. Mi-am facut si analize de sange, diagnosticul fiind:
am o intrebare am fost la un medic de boli de piele si mia zis sa ma dau cu benzoa de benzin 3 zile la rand am urmat acest tratament dar miau aparut dupa cele 3 zile iarasi niste bube am fost la spital la un medic normal si mia zis sa ma dau cu Calamine este un fel de crema si mia dat si antibiotice am urmat acest tratament 2 zile si nimik Ce ar trb sa fac?
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII