Adevarul despre gluten

Adevarul despre gluten

Adevarul despre gluten

  • Daca in anii trecuti, cantitatea produselor alimentare fara gluten, disponibila pe piata, era destul de saraca, in 2015 ea s-a triplat. Motivul? Glutenul este nociv pentru sanatatea noastra, potrivit unor experti. Insa este cu adevarat asa? Am cerut parerea unui nutritionist renumit olandez.

Cantitatea produselor alimentare fara gluten s-a triplet
Mitul despre gluten
Fara gluten - o voga?
Moda periculoasa
Aveti uneori probleme dupa ce mancati paine sau paste fainoase?
Nu sunteti intolerant la gluten, si totusi doriti sa eliminati glutenul din alimentatie?

Cantitatea produselor alimentare fara gluten s-a triplat

Daca in anii trecuti, cantitatea produselor alimentare fara gluten, disponibila pe piata, era destul de saraca, in 2015 ea s-a triplat. Motivul? Glutenul este nociv pentru sanatatea noastra, potrivit unor experti.

Insa este cu adevarat asa? Am cerut parerea unui om de stiinta in domeniul nutritiei, Marijke Berkenpas, o nutritionista foarte apreciata in Olanda.

In ultimii ani, am observat cu totii un accent pe promovarea produselor fara gluten. Ce este insa glutenul?

Proteina de gluten este intalnita in natura in cereale, precum grau, orz, ovaz, explica nutritionista.  Glutenul se gaseste din aceste motive, cu precadere in produsele derivate din aceste tipuri de cereale, produse precum: paine, biscuiti si prajituri. Adiacent, cereale care contin gluten sunt incluse in produsele precum: supe, sosuri, dulciuri, in care aceste joaca rolul de liant.

Mitul despre gluten

Faptul ca glutenul este declarat un inamic al sanatatii este un mit - spune nutritionista.

Glutenul este nesanatos doar daca suferiti de intoleranta la gluten, cunoscuta si sub numele de boala celiaca. Insa pentru majoritatea oamenilor nu este nesanatos, din contra, nu este indicat sa-l eliminati din dieta. Daca eliminati de tot produse precum painea, fara a suplini cu alte produse care contin gluten, indirect, riscati sa dezvoltati pe termen lung o lipsa acuta de fier, iod, sau alta vitamina, spune Marijke Berkenpas. In timp ce o dieta lipsita de gluten nu este nesanatoasa in sine, faptul ca o multime de produse care contin urme de gluten, sunt eliminate din dieta, ne face sa mancam mai putin variat, acest lucru fiind intradevar un factor de risc.

Boala celiaca: simptome, tratament si grupuri de suport

Boala celiaca: simptome, tratament si grupuri de suport

Boala celiaca este provocata de intoleranta la gluten. Ati mancat vreodata gluten? Daca ati mancat vreodata o felie de paine, o felie de pizza, sau un castron cu cereale, sunt sanse sa fi mancat…

Boala celiaca este legata de infertilitate

Boala celiaca este legata de infertilitate

Pentru cuplurile care se lupta sa aiba un copil, descoperirea cauzei principale a infertilitatii poate fi un proces indelungat si frustrant. In trecut, problemele de infertilitate au fost…

Glutenul și fertilitatea. Ce impact are boala celiacă asupra șanselor unei femei de a avea un copil

Glutenul și fertilitatea. Ce impact are boala celiacă asupra șanselor unei femei de a avea un copil

Boala celiacă, o afecțiune autoimună declanșată de consumul de gluten, poate avea un impact semnificativ asupra fertilității, atât la femei, cât și…

Fara gluten, o voga?

Nu este surprinzator pentru cercetatori ca sortimentul de produse fara gluten disponibile pe piata a explodat in ultimii ani. Mancatul sanatos si mentinerea unei forme optime a  greutatii sunt subiecte mai in voga decat oricand. Oamenii sunt foarte receptivi la toate reclamele/metodele de viata sau slabit promovate in media, pe deasupra foarte influentati de curentele de gandire promovate de celebritati, de numeroasele carti de bucate / site-uri, care promoveaza mancarurile fara gluten. Rezultatul este ca, in fuctie de moda, evitam in masa painea, sau de data asta, glutenul.

Moda periculoasa

Pe langa oamenii care evita glutenul din motive independente de sanatatea lor, exista si oameni care trebuie sa tina seama de gluten, tocmai din acest motiv.

La oamenii cu intoleranta la gluten, apar de multe ori afectiuni medicale, vizavi de intestinul subtire. La afectiunile pe termen lung, absorbtia de nutrienti este mai putin eficienta, iar acest lucru poate duce la probleme. Acest tip de oameni trebuie sa mentina pe toata durata vietii lor o dieta 100% lipsita de gluten.

Multi oameni nu realizeaza, ca datorita acestui hype, oamenii cu probleme din ultima categorie nu sunt, de multe ori, luati in serios. Astfel, unele restaurante, care promoveaza un meniu lipsit de gluten, servesc in realitate feluri de mancare care contin gluten. Acest lucru nu reprezinta o problema pentru cei care au eliminat glutenul din dieta lor din convingere, insa pentru cei care trebuie sa evite glutenul pentru tot restul vietii, poate reprezenta picatura care umple paharul, in sensul in care ii poate imbolnavi direct.

Aveti uneori probleme dupa ce mancati paine sau paste fainoase?

Poate insemna ca aveti intoleranta la gluten. Pentru a stii cu siguranta, este foarte important sa consultati medicul de familie, inainte de a incepe sa eliminati de tot glutenul din dieta, din urmatorul motiv: Daca intestinul subtire se reface in urma eliminarii glutenului din dieta, diagnosticul de intoleranta la gluten NU mai poate fi pus. Diagnosticul este foarte important pentru a stii cu 100% siguranta ca trebuie sa urmati o dieta 100% fara gluten, pentru TOT RESTUL vietii, sub indrumarea unui medic specialist. Nu este acelasi lucru ca mancatul ocazional de alimente fara gluten.

Nu sunteti intolerant la gluten, si totusi doriti sa eliminati glutenul din alimentatie?

Ganditi-va atunci cu atentie la urmari. Cu ce veti inlocui produsele care contin, printre altele, gluten? Produsele speciale, promovate ca 100% fara gluten, nu sunt prin definitie mai sanatoase, ba dimpotriva, de multe ori sunt mai nesanatoase decat mancarea normala. Acestea sunt contin uneori adaosi precum grasime sau zahar. Daca doriti cu adevarat sa eliminati glutenul, orientati-va catre inlocuitori naturali, precum nuci, alune, orez.

Mai cititi si urmatoarele:

Paine integrala poate fi daunatoare

Paine integrala poate fi daunatoare

Stim ca painea alba nu este buna pentru noi, dar si unele sortimente de paine integrala se pot incadra in aceasta categorie. Acest lucru se datoreaza faptului ca are indicele glicemic ridicat(ca…

Alergia la gluten – 5 forme diferite?

Alergia la gluten – 5 forme diferite?

Alergia la gluten este un sintagma pe care o auzim frecvent in jurul nostru, in magazine, in restaurante sau in orice alte locuri in care sunt prezente alimentele. Foarte multe persoane evita glutenul…

Ce facem cu painea veche: 5 idei delicioase

Ce facem cu painea veche: 5 idei delicioase

Daca nu ai idee ce se poate face cu painea veche, avem noi cateva sugestii  - retete deja testate! Si sunt delicioase :)Spor la treaba!

  Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.


redactor: A.Z. - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2015

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII