Gonoreea in timpul sarcinii: riscuri și tratament - sfatul medicului

Gonoreea in timpul sarcinii -  riscuri si tratament - sfatul medicului

Gonoreea in timpul sarcinii: riscuri și tratament - sfatul medicului

Gonoreea este infecție bacteriologică ce poate fi transmisă prin sex oral sau anal. O femeie infectată cu gonoree poate transmite virusul copilului in momentul nașterii.

Iată care sunt riscurile infectarii cu gonoree in timpul sarcinii și mai ales cum se tratează - sfatul medicului.

- in acest articol veti citi despre:
Ce este gonoreea?
Cum poate gonoreea sa afecteze sarcina?
Care sunt simptomele gonoreei?
Ce riscuri sunt daca gonoreea nu este depistata si tratata?
Partenerul meu va avea simptome?
Voi fi testata pentru gonoree in timpul sarcinii?
Cum este tratata gonoreea pe durata sarcinii?
Cum pot evita contagierea cu gonoree?
Infectii posibile in timpul sarcinii

Ce este gonoreea?

Gonoreea este infectie bacteriologica ce poate fi transmisa prin sex oral sau anal. In plus, o femeie infectatacu gonoree poate transmite virusul copilului in momentul nasterii.

Perioada de incubatie (timpul necesar pentru dezvoltarea unei infectii) este de obicei de la doua la zece zile dupa expunere.

Gonoreea are un procent mare de transmisie, fapt pentru care ai mari sanse sa fii infectat in cazul in care ai facut sex neprotejat cu o persoana infectata. Centrele de control si preventie a bolii estimeaza ca in Statele Unite sunt anual aproximativ 820.000 de cazuri noi de gonoree, dintre care aproximativ 13.200 de cazuri sunt reprezentate de femeile gravide.

Cum poate gonoreea sa afecteze sarcina?

Femeile infectate cu gonoree pe durata sarcinii, au mari sanse sa sufere un avort spontan, infectia sacului amniotic, nastere prematura sau ruperea prematura a membranelor, desi tratarea imediata a infectiei reduce riscul aparitiei acestor probleme. Netratarea infectiei cu gonoree te face mult mai sensibil la HIV  si la alte infectii cu transmitere sexuala in cazul in care esti expus, si in acelasi timp, creste riscul producerii infectiei uterine, dupa nastere.

Daca in momentul nasterii, esti infectata cu gonoree, atunci virusul este transmis copilului. De cele mai multe ori, gonoreea afecteaza vederea bebelusilor, iar daca este lasata netratata, copilul va orbi in cele din urma.

Serviciul de Preventie al Statelor Unite recomanda (iar cele mai multe state impun prin lege) ca toti bebelusii sa fie tratati preventiv cu medicamente, unguente si picaturi pentru vedere imediat dupa nastere. Daca se cunoaste faptul ca mama este infectata cu gonoree sau ca virusul a produs o infectie ochiului copilului nou-nascut, atunci el va urma un tratatment cu antibiotice.
Se intampla mai rar ca infectia netratata sa se raspandeasca si la alte parti ale corpului nou-nascutului cauzand grave probleme precum infectii comune , infectii ale sangelui sau meningita.

Care sunt simptomele gonoreei?

Multe femei cu acest virus nu prezinta niciun simptom; fara testarea sa, nu ai nicio idee despre faptul ca ai fost infectat cu gonoree.

Daca ai contactat gonoreea, simptomele variaza in functie de infectie. Daca sunt implicate cervixul, vaginul si uretra, simptomele ar putea fi reprezentate de descarcari anormale de gestiune vaginala, arsuri sau durere in timpul urinarii, dureri in timpul actului sexual. In cazul unei infectii anale, e posibil sa prezinti descarcari de gestiune, mancarimi sau dureri in momentul miscarii intestinelor.

Daca faci sex oral cu un partener infectat, se poate dezvolta infectia gonoreeica in gat sau in gura; infectia poate fi insotita de roseata sau durere.

Daca ochii tai iau contact cu bacteria (de expemplu, prin atingerea organelor genitale cu mana iar apoi frecarea ochilor) se poate dezvolta o infectie a ochiului manifestata prin mancarime si ochi rosii.

gonoree sarcina

Ad-Extra3:

Ce riscuri sunt daca gonoreea nu este depistata si tratata?

Netratata, gonoreea se poate raspandi in corp si provoaca multe alte probleme, cu alte simptome. Atat inainte cat si dupa sarcina, gonoreea se poate raspandi in uter si in trompele uterine provocand boli inflamatorii pelviene (BIP) cu simptome precum dureri abdominnale sau de spate, dureri in timpul actului sexual, sangerari vaginale, febra si greata.

Rareori se intampla sa suferiti boli inflamatorii pelviene (BIP) in timpul sarcinii. Bolile inflamatorii  pelviene pot conduce la leziuni permanente ale trompei uterine, apoi la dureri pelviene cronice si la infertilitate; In cazul in care ramai insarcinata, BIP cresc riscul formarii unei sarcini extrauterine.

Rareori, bacteria patrunde in sange unde produce infectia gonococica diseminata. In acest caz, veti suferi de febra si frisoane, rani ale pielii, infectii si dureri ale articulatiilor. Printre alte probleme ce vor aparea se numara inflamatiile in jurul ficatului si, mai rar, infectii ale inimii sau meningita.

Infectia gonococica diseminata poate aparea la oricine sufera de gonoree netratata, desi apare mai mult la femei decat la barbati, mai ales in perioada sarcinii.

Partenerul meu va avea simptome?

Este probabil ca si partenerul sa prezinte simptome. Diferit de femei, majoritatea barbatilor infectati cu gonoree prezinta simptome precum dureri si arsuri in timpul urinarii, ejaculari ale penisului, umflarea testiculelor.

Daca partenerul tau prezinta oricare dintre aceste simptome, trebuie sa mearga la medic (sau la o clinica, in cazul in care nu poate merge la medic), iar tu trebuie sa faci niste teste. Amandoi ar trebui sa faceti testele necesare cat mai curand posibil si sa urmati si un tratament daca este necesar.

Intre timp, ar trebui sa va stopati activitatea sexuala. Daca la unul dintre voi sau chiar la ambii, testul pentru gonoree este pozitiv, atunci ar trebui sa stopati activitatea sexuala pana cand tratamentul va fi complet terminat.

Voi fi testata pentru gonoree in timpul sarcinii?

Posibil. Centrele de control si preventie a bolii recomanda ca femeile care  locuiesc in comunitati in care infectia este relativ larg raspindita si cele care sunt expuse riscului de a contacta infectia sa faca testul pentru gonoree la prima lor vizita prenatala la medic si, mai apoi, sa il refaca in al treilea trimestru al sarcinii, in cazul in care raman expuse riscului de contagiere a virusului.

Cel mai mare risc de contagiere al virusului il prezinta femeile active sexual sub de 25 ani. Printre alti factori de risc se numara contactarea virusului mai inainte, alte infectii cu transmitere sexuala, inceperea activitatii sexuale la o varsta frageda, un partener nou sau parteneri multipli de sex, comercializarea  serviciilor sexuale, folosirea unui prezervativ care nu e de calitate, excesul anumitor substante. Tot printre cei cu un risc crescut de contagiere a virusului se afla si persoanele care nu sunt albe, cele necasatorite si persoanele care au un nivel socio-economic scazut.

Daca ai impresia ca e posibil sa fi contactat gonoreea sau alte infectii cu transmitere sexuala, anunta-ti imediat medicul si fa testele necesare pentru a afla. De asemena, ar trebui sa fii testat (sau retestat) oricand pe duarata sarcinii, daca partenerul tau dezvolta simptome ale gonoreei sau daca tu ai contactat alte infectii cu transmitere sexuala;  gonoreea si alte infectii cu transmitere sexuala sunt de obicei descoperite impreuna.

Pentru testul de gonoree, medicul iti va tampona cervixul si va trimite tamponul la laboratorul de analize. Uneori, acest proces este inlocuit de o mostra de urina care va merge la laborator.

Vei fi tratat imediat daca testul este pozitiv. Daca odata cu testul pentru gonoree nu ai fost testat si pentru alte infectii cu transmitere sexuala, vei fi testat acum. Pentru a fi siguri ca nu ai fost reinfectat, vei fi retestat pentru gonoree in doua pana la patru saptamani (mai devreme daca vei prezenta simptome ale gonoreei), iar mai apoi in al treilea trimestru al sarcinii.

Cum este tratata gonoreea pe durata sarcinii?

Gonoreea poate fi tratata cu antibiotic, acestea nu dauneaza fatului. De asemenea, si partenerul tau ar trebui sa fie tratat, iar pentru a nu va reinfecta, ar trebui sa va stopati activitatea sexuala pana cand tratamentul va fi terminat complet de catre amandoi.

Daca aveti mai mult de o singura infectie cu transmitere sexuala, medicul va va tratata pentru toate in acelasi timp. Aproape 40% din femeile care au gonoree, au si  chlamdya, o alta boala cu transmitere sexuala.

Cum pot evita contagierea cu gonoree?

Evitarea contagierii gonoreei are loc daca intretineti, pe un termen lung, actiunile sexuale cu un singur partener sanatos si care nu a mai intretinut relatii sexuale cu nimeni altcineva. Altfel, pentru a reduce riscul contagierii gonoreei sau al altor infectii cu transmitere sexuala puteti  folosi prezervative din latex pentru relatiile sexuale si un baraj dentar (din latex) pentru sexul oral. ( De stiut faptul ca pilulele contraceptive, implanturile, diafragmele si cupolele nu va vor proteja de gonoree si alte infectii cu transmitere sexuala.)

Asadar, daca exista posibilitatea sa fi fost expusa la gonoree sau alte infectii, pe durata sarcinii, anuntati-va imediat medicul pentru a fi testata si tratata daca este nevoie.

Infectii posibile in timpul sarcinii

Varicela in sarcină: riscuri, vaccinare și precauții - sfatul medicului

Varicela in sarcină: riscuri, vaccinare și precauții - sfatul medicului

Varicela (numită popular vărsat de vant) este o infecție comună si multe gravide vin in contact cu copii care suferă de aceasta boală. Problemele varicelei in timpul…

14 probleme medicale serioase care pot afecta sarcina și simptome la care trebuie să contactezi medicul de urgență

14 probleme medicale serioase care pot afecta sarcina și simptome la care trebuie să contactezi medicul de urgență

Exista o serie de probleme medicale serioase care pot afecta sarcina. Infectii virale, boli cu transmitere sexuala,  rubeola, herpesul, hepatita, infectii non-virale, toxoplasmoza ... iata cateva…

Infecțiile urinare in timpul sarcinii: simptome, cauze și tratament - sfatul medicului

Infecțiile urinare in timpul sarcinii: simptome, cauze și tratament - sfatul medicului

Infecțiile urinare pot fi mai frecvente în timpul sarcinii, iar hormonii ar putea fi motivul. În timpul sarcinii, hormonii provoacă modificări ale tractului urinar, ceea ce…

 

Alte probleme care pot afecta sarcina:

Sarcina oprită in evoluție: cauze și probleme - sfatul medicului

Sarcina oprită in evoluție: cauze și probleme - sfatul medicului

Sarcina oprită în evoluție (cunoscută și sub denumirea de avort spontan ratat sau sarcină biochimică) este o complicație tristă și relativ…

Candida în timpul sarcinii: simptome, tratament și prevenire - sfatul medicului

Candida în timpul sarcinii: simptome, tratament și prevenire - sfatul medicului

Candida este o infecție micotică care poate apărea în timpul sarcinii și care este cauzată de ciuperci din genul Candida.Infectiile cu candida se numara printre cele mai…

Placenta joasă: ce inseamnă și ce e de făcut - sfatul medicului

Placenta joasă: ce inseamnă și ce e de făcut - sfatul medicului

Dupa conceptie, placenta se implanteaza undeva in uter, fara a avea o pozitie specifica. Ea poate fi joasa, sus, posterioara sau anterioara."Placenta joasa in sarcina" inseamna ca placenta…


 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2020)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Milena Sadova - redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2020
articol verificat si aprobat de 
Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, 
Desprecopii.com Toate drepturile rezervate (c) 2020

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII