Alăptarea exclusivă a bebelușului in primele 6 luni: sfaturi și beneficii

Alaptarea exclusiva a bebelusului in primele 6 luni -  sfaturi si beneficii

Alăptarea exclusivă a bebelușului in primele 6 luni: sfaturi și beneficii

Alaptarea bebelusului este cel mai natural si mai hranitor mod de a contribui la dezvoltarea sanatoasa a copilului tau. Studiile medicale demonstreaza ca, in primele 6 luni, alaptarea exclusiva la san aduce copilului absolut toata hrana de care are nevoie si ii intareste sistemul imunitar. Laptele matern isi schimba compozitia in timp - adaptandu-si compozitia nutritionala, necesitatilor sugarului. In afara de avantajele sanatatii, alaptatul este un timp special menit adancirii relatiei dintre mama si copil. Astfel, timpul alaptatului reprezinta momente pretioase de tacere, plina de comunicare intensa si dragoste impartasita.

→ Iata ce trebuie sa stii despre alaptarea exclusiva a bebelusului, in primele 6 luni, cu detalii  - de la Desprecopii.com:

Despre alaptarea exclusiva si beneficiile acesteia, veti citi:

Alaptarea bebelusului, o arta a dragostei si rabdarii

Studiile medicale demonstreaza ca alaptarea la san aduce copilului toata hrana de care are nevoie si ii intareste sistemul imunitar. Laptele matern isi schimba compozitia in timp - adaptandu-si compozitia nutritionala, necesitatilor sugarului. In afara de avantajele sanatatii, alaptatul este un timp special menit adancirii relatiei dintre mama si copil. Astfel, timpul alaptatului reprezinta momente pretioase de tacere, plina de comunicare intensa si dragoste impartasita.

Cu toate acestea, in ciuda faptului ca este un lucru natural - nu este neaparat usor. Alaptatul necesita rabdare si deprinderea unei rutini, atat din partea mamei cat si din partea sugarului. Iata in continuare cateva informatii si sfaturi care va pot ajuta de-a lungul acestui drum.
E util de citit si: Despre stresul primelor zile de alaptare, fara romantism dar cu lanolina

Beneficiile alaptarii pentru copil

alaptarea este cel mai natural si hranitor mod de a contribui la dezvoltarea copilului dumneavoastra

studiile demonstreaza ca sugarii alaptati la san au o probabilitate mai mica de a dezvolta boli iar daca acestea apar totusi, manifestarile sunt mai moderate

studiile demonstreaza ca sugarii alaptati la san au un risc mai mic de a suferi de infectii ale urechii (otite) si diaree

copiii nascuti prematur care beneficiaza de alaptare naturala au un grad de inteligenta (IQ) mai ridicat decat prematurii alimentati cu biberonul

alaptarea ofera copilului siguranta emotionala datorita contactului cu mama. Acest contact intim intre mama si copil reduce stressul prin care trec nou nascutii la trecerea de la lumea sigura a uterului mamei la lumea înconjuratoare.

activitatea propriu zisa de supt a sugarului, ii ajuta la dezvoltarea muschilor si oaselor faciale

copii alaptati la san au riscuri mai mici de a dezvolta infectii respiratorii, diabet sau limfoame

incidenta alergiilor la copiii care au fost alaptati la san mai putin de sase luni este de 7 ori mai mare decat la cei care au fost alaptati natural mai mult de 6 luni

copiii alaptati la san au un risc de 10 ori mai mic sa fie internati in spital in primul an de viata decat la cei alimentati cu biberonul

alaptatul la san a copiilor pe perioda de un an sau mai mult, reduce cu 50% riscul diabetului

copiii alaptati la san au un risc de 3 ori mai mic sa moara in primele luni (asa numitul "sindrom de moarte subita al nou-nascutului")

copiii alaptati la san au un risc de 4 ori mai mic sa contacteze infectia care produce meningita

riscul deficientei vitaminei A este redus la copiii alaptati.

Ad-Extra3:

Beneficiile alaptarii pentru mama

- producerea constanta a laptelui ajuta la arderea caloriilor, ajutand mama sa revina mai usor la forma dinaintea sarcinii

- hormonul prolactina - care stimuleaza producerea laptelui matern - are un efect minunat de relaxare si de stimulare a instinctelor materne

- femeile care alapteaza isi reduc riscul de cancer mamar si cervical precum si de osteoporoza

- alaptarea reduce considerabil cheltuielile financiare legate de cresterea copilului.

► Citeste pe larg Beneficii ale alăptării pentru bebeluși și mămici - infografic

alaptare exclusiva bebe

Unicitatea laptelui mamei

Desi in ultimele decenii s-au facut progrese considerabile in producerea formulelor de lapte pentru sugari si copii mici - nici substantele nutritive si nici beneficiile laptelui uman nu au putut fi inca duplicate.

Colostrul, primul lapte pentru bebelus

Colostrul este hrana perfecta de inceput pentru nou-nascuti. Colostrul este produs din timpul sarcinii si incepe sa se transforme in lapte matern in zilele urmatoare nasterii. Colostrul confera copilului imunitatea impotriva bacteriilor si virusurilor de care a fost atat de bine protejat in trupul mamei.

Colostrul actioneaza de asemenea drept laxativ pentru intestinele nou-nascutului, curatindu-le si deci micsorand sansa aparitiei icterului din primele zile. Laptele mamei este o combinatie unica de grasimi, zaharuri, minerale, proteine, vitamine si enzime - toate adaptate perfect pentru a ajuta dezvoltarea creierului si trupului nou-nascutului.

Laptele mamei este mereu proaspat, perfect sterilizat, la temperatura ideala, - totdeauna disponibil, cu costuri minime.  Cititi pe larg: Colostru - prima masa a bebelusului tau

Pregatirea pentru alaptare inainte de nastere

Alaptarea este un proces natural pentru mama si copil. Cu toate acestea, tehnica de pozitionare a copilului este considerata o deprindere care trebuie invatata. Obtinerea de informatii corecte inca de la inceput este foarte importanta - si poate constitui cheia unei alaptari cu succes, deoarece multe din probleme pot aparea inca de la inceput. Insa cu ajutor prompt si adecvat, majoritatea acestor probleme pot fi remediate destul de repede.

Multe mame au reusit sa surmonteze problemele alaptarii cerand ajutor unei persoane specializate in alaptare. Va puteti pregati in prealabil intrand in contact cu alte mame de pe forumul special de alaptare - al mamicilor de la Desprecopii.com. Asadar - ceea ce pare de nerezolvat la un moment dat poate fi de fapt trecut cu rabdare si incredere.

Pregatirea sfarcurilor inainte de nastere

Înainte de nastere, nu este necesara o pregatire speciala in vederea alaptarii de mai tarziu. Este bine insa sa va asigurati ca nu aveti sfarcuri plate sau înfundate. Sfarcurile plate sau infundate pot face dificila sau incorecta pozitionarea (fixarea) copilului la san pentru alaptare.

Pentru a afla raspunsul la acest lucru, faceti un test simplu. Puneti degetul mare si cel aratator pe areola (portiunea intunecata la culoare din jurul sfarcului) deasupra si respectiv dedesubtul sfarcului. La baza sfarcului apasati usurel dar ferm.

Daca sfarcul se aplatizeaza sau se infunda in interiorul sanului, este recomandat ca in ultimele saptamani ale sarcinii sa purtati in asa numitele “cupe de san” (breast-shells). Aceste cupe de plastic sunt fixate sub sutien si creaza o presiune usoara la baza sfarcului, tragindu-l afara. Este important sa faceti acest test deoarece desi unele sfarcuri par normale, se vor aplatiza sau înfunda atunci cind areola este apasata.

Cum produc sanii lapte

Laptele este produs si inmagazinat in tesuturile glandulare (alveole) ale sanilor. Se acumuleaza in saculete galactofore situate sub areola pana cand este eliberat odata cu suptul copilului. Stimularea sfarcurilor face ca glanda hipofiza a mamei, situata in creier, sa secrete prolactina - substanta care initiaza si mentine procesul de producere a laptelui.

Laptele pe care il primeste copilul la fiecare alaptare este laptele care s-a acumulat in saculetele galactofore intre alaptari. Acest lapte sarac in grasimi are un mare continut in proteine si satisface setea copilului.Pe masura ce alaptarea continua, se secreta un al doilea hormon numit ocitocina. Ocitocina produce contractia tesuturilor din jurul alveolelor, storcand astfel laptele pe traseul ducturilor in saculete de unde este disponibil pentru a satisface foamea copilului dumneavoastra.

Multe mame au o senzatie de furnicatura sau de roseata a sanilor in timpul acestei "eliminari" sau in timp ce se produce acest "reflex de ejectie". Alte mame remarca numai ca suctiunea devine mai lunga si mai lenta si copilul incepe sa inghita ritmic. Cheia stabilirii unei eliminari rapide este relaxarea si increderea ca trupul dumneavoastra face exact ceea ce a fost programat sa faca : sa hraneasca copilul dumneavoastra cu lapte sanatos produs chiar de catre dumneavoastra.

Pozitia ideala pentru alaptare

Alegerea pozitiei ideale pentru alaptarea bebelusului, alegerea este subiectiva. Adevarul este ca NU exista o pozitie ideala recomandata - pentru ca fiecare mamica si bebelus isi hotarasc singuri rutina de alaptare si bineinteles, pozitia care le ofera rezultatele cele  mai bune. Trebuie sa stiti ca de succesul primelor zile de alaptare depinde succesul intregii misiuni de alapare, deci sa nu uitati sa cititi si Primele zile de alaptare in fapte concrete .

Pozitii de alaptare: Ghid Complet Acum, iata o trecere in revista a celor mai cunoscute pozitii de alaptare. Pozitii de alaptare: Ghid Complet

Alaptarea imediata

Alaptarea cu succes este rezultatul combinat al exercitiului, rabdarii si pozitionarii corespunzatoare. Alaptarea cat mai curand posibil, preferabil in cursul primei ore dupa nastere, va va ajuta pe dumneavoastra cat si pe copil sa incepeti.

Alaptarea prompta poate de asemenea sa previna congestia sanilor sau o senzatie de disconfort de "sani plini" produsa de nodulii limfatici umflati, exces de sange si lapte. Pastrarea copilului alaturi de dumneavoastra in timpul perioadei de spitalizare va va ajuta sa aflati si sa raspundeti imediat la necesitatile copilului.

Alaptarea precoce in cadrul acestui ciclu de cerere si alimentare cu lapte  permite copilului sa beneficieze de avantajele colostrului. Colostrul, bogat in compusi nutritivi si anticorpi, este primul lapte pe care il produceti si este hrana perfecta de inceput pentru copilul dumneavoastra.

Imediat dupa nastere, copilul dumneavoastra va fi intr-o stare de alerta linistita si general receptiva la alaptare. In situatia in care copilul dumneavoastra nu este pregatit chiar de prima data pentru alaptare, incercati din nou in urmatoarea jumatate de ora.

Citeste si Ce inseamnă o maternitate Baby Friendly: 10 pași pentru o alăptare de succes

Evitarea confuziei sau preferintei pentru un sfarc

Bebelusul incepe sa invete si sa exerseze corect suctiunea chiar cu prima experienta de alaptare. Cand in primele zile sunt oferite atat alaptarea la san cat si cea la biberon, copilul dumneavoastra poate deveni "confuz" in ceea ce priveste sfarcul, sau pur si simplu poate sa prefere biberonul in locul sfarcului.

Alaptarea este un proces activ de suctiune pentru copil. Alaptarea la biberon este pasiva si necesita un alt fel de suctiune. Un copil care este alaptat la biberon foarte precoce poate avea dificultati in invatarea hranirii la san. Evitati sa folositi orice fel de sfarc de cauciuc sau suzete in timpul primelor saptamani. Daca, din motive medicale copilul dumneavoastra necesita  o suplimentare a alimentatiei, folositi o lingurita.

Legea cererii si ofertei

Productia de lapte urmeaza principiul legii cererii si ofertei. Cu cat copilul dumneavoastra este mai mult hranit prin alaptare, cu atat veti produce mai mult lapte, pentru a acoperi necesitatile copilului dumneavoastra. Stimularea producerii consecutive de lapte este rezultatul frecventei alaptarii si a cantitatii de lapte evacuate.

In cazul copiilor care primesc biberoane suplimentare cu apa sau formule de lapte, se produce o scadere a producerii de lapte matern. Suplimentele, in afara cazurilor indicate medical, trebuie evitate pentru trei sau patru saptamani pana cand producerea dumneavoastra de lapte este stabilita si copilul dumneavoastra se prinde de sfarc fara dificultate. Copiii trebuie sa fie alaptati de cel putin 12 ori in 24 ore in primele doua pana la patru saptamani.

Atasarea la san

Pozitionarea corecta a copilului la san este cheia unei alaptari placute si satisfacatoare. Obiceiurile de ingrijire sunt formate devreme. Odata formate, obiceiurile proaste sunt dificil de corectat. Materialele scrise sau video sunt folositoare dar nu exista nimic care sa se compare cu asistenta unei persoane experimentate. Nu ezitati sa cereti ajutor in primele zile. Daca inca aveti dificultati la externarea dumneavoastra din spital, contactati un specialist in alaptare.
Pozitionarea in timpul alaptarii

Tineti sanul cu degetele dedesubt si cu degetul mare deasupra, asigurandu-va ca toate degetele sunt plasate departe de areola. Este uneori folositor sa va rotiti sfarcul intre degete pentru cateva secunde pentru a-l ajuta sa se extinda in afara. Apoi exprimati manual cateva picaturi de colostru pentru a momi copilul sa ia sanul.

O femeie cu sani voluminosi poate descoperi ca este confortabil sa sprijine greutatea acestora cu o rola de carpa sau un prosop sub sani. Gadilati usor buza inferioara a copilului cu sfarcul dumneavoastra pentru a-l incuraja sa isi deschida gura larg. In momentul in care deschide gura larg, aproape ca un cascat, trageti-l repede in apropierea dumneavoastra. Nu va aplecati inainte incercand sa puneti sanul in gura copilului. Dimpotriva, trageti copilul spre dumneavoastra in asa fel incat sa aiba gura umpluta de san.

Copilul trebuie sa aiba in gura cat mai mult din areola (tesutul maroniu din jurul sfarcului) si nu numai sfarcul. Barbia lui trebuie sa preseze in san, nasul ar trebui doar sa atinga sanul. Sprijiniti-va sanul cu mana pana cand copilul este atasat la san si suge bine.

Laptele se aduna in saculetele situate sub areola. Pentru a goli aceste rezervoare eficient, gura copilului trebuie pozitionata deasupra lor. Daca copilul suge numai sfarcul, doar putin lapte este supt si sanul devine dureros. Daca copilul dumneavoastra nu se ataseaza corect imediat, continuati sa il incurajati sa isi deschida gura larg si trageti-l din nou aproape de dumneavoastra. Nu ezitati sa repetati acesti pasi pana cand copilul dumneavoastra invata.

Daca simtiti durere dupa ce copilul incepe sa suga ritmic, opriti-va si intrerupeti sugerea prin introducerea degetului dumneavoastra in gura copilului intre gingii si apoi incercati din nou. Disconfortul de alaptare este resimtit frecvent in prima sau in a doua saptamana pana ce copilul invata pozitionarea si sugerea corecta. Respirati adanc, relaxati-va si incepeti din nou. Odata ce ati inceput, s-ar putea chiar sa va surprindeti atipind - un semn bun ca ocitocina si prolactina se secreta. Picotiti nitel in timp ce alaptati.

  Cititi: Cum se pastreaza (stocheaza) laptele muls de mama?

Stiluri de alaptare

Asa cum copiii au personalitati diferite, la fel ei se exprima si prin stiluri diferite de alaptare. Unii copii se ataseaza si incep sa suga imediat, trecand direct la treaba. Altii abordeaza alaptarea incet si usurel, bucurandu-se de aceste momente speciale alaturi de mama.

Alaptarea nu este numai un mod de a hrani copilul ci si un mod special de a-l educa. Desi termenii de "alaptare" si "ingrijire" sunt folosite cu sens similar, alaptarea descrie de fapt suctiunea nutritiva pe care o face copilul dumneavoastra cand se hraneste. Prin ingrijire se intelege suctiunea de tip somnoros, fara rol nutritiv pe care copilul o face in timp ce pur si simplu se relaxeaza si savureaza momentele in care sta la san.

Suctiunea nutritiva este un proces incet si lung, ritmic, acompaniat de inghitit. Suctiunea non-nutritiva este mai usoara, mai rapida si mai putin intensa. Inghitirea este minima sau absenta. Frecvent, copii pot suge usor si intens cand se ataseza la san, un fel de "amorsare a pompei" pentru a initia evacuarea de lapte, inainte de a stabili suctiunea ritmica ce caracterizeaza alaptarea.

Forumul de ALAPTARE

Pe forumul desprecopii.com exista un FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa va linisteasca.

Alaptatul este ceva natural, firesc, laptele de mama e cel mai bun pentru prunc, e bine sa incercati sa alaptati cat mai mult dar daca nu reusiti, nu va lasati coplesita de vina si nici nu faceti din asta un capat de tara.alaptare elefanti

 

Un elefant se legana pe o panza de paianjen si pentru ca nu se rupea, a mai chemat un elefant acesta a fost primul cantecel pe care i l-am cantat bebelusului meu in noptile lungi de nesomn - din timpul alaptarii.
 

Afla de ce si ce legatura are… Citeste mai departe: Alaptarea si elefantii care se leagana pe o panza de paianjene 

 

 

Pana la ce varsta este recomandata alaptarea?

Asociatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptatul exclusiv pina la varsta de 6 luni - dar recomanda alaptatul pina la varsta de 2 ani (fiind combinat desigur cu alte alimente solide - de la varsta de 6 luni).

Intre varsta de 9 luni si cea de 12 luni, bebelusul va fi tot mai putin interesat de alaptatul la san. La 12 luni, bebelusul a ajuns deja la varsta la care isi poate satisface foamea si cu alte surse de hrana :).

Alimentatia mamei in timpul alaptarii

Plante care pot sa scada productia de lapte matern
Plante aromatice care pot fi daunatoare pentru mama si copil in timpul alaptarii
Ce mananca mama cand alapteaza?
Super alimente pentru mamici care alapteaza
Alaptarea si alcoolul
Alimentatia mamicilor care alapteaza poate influenta laptele
15 Alimente de evitat in timpul alaptarii
Pilulele pentru stimularea lactatiei

Ghid de alaptare 

Desprecopii este un site dedicat alaptarii, care contine informatii indepedente si ne-influentate de nici un interes comercial - care are un ghid complet si independent al alaptarii. 

Nu suntem patetici si nu consideram ca alaptarea trebuie sa fie un chin pentru mamica desi ii dam oate sfaturile necesare pentru a putea depasi obstacolele pe care le poate avea la inceput. Recomandam sa cititi: Despre stresul primelor zile de alaptare 

Citeste toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.

 Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe forumul de suport al alaptarii sau pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.

 autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2022

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII