Cum să iți protejezi copilul de stres: 10 sfaturi necesare părinților
Este in firea noastra de parinti sa ne preocupe siguranta copiilor nostri, la fel cum este in puterea noastra sa ne educam copiii astfel incat sa se poata feri singuri de cele mai multe dintre pericole.
Tendinta ultimilor ani arata ca cel mai mare pericol la care sunt supusi copiii in lumea contemporana nu e reprezentat nici de violenta, nici de droguri, nici de molestare, ci de stres. Modul in care traim ne face extrem de vulnerabili, iar copiii resimt acest lucru primii.
Incetineste ritmul!
Rezista impulsului de a-i supraincarca programul!
Incurajeaza pasiunile fara a exagera!
Asculta si razi!
Invata-l sa isi gestioneze singur stresul
Alege o scoala fara teme!
Alege activitati adecvate varstei!
Invata-l sa nu cada prada publicitatii si limiteaza timpul petrecut in fata ecranelor!
Ai grija la propria atitudine!
Ramai mereu conectat
E normal sa facem totul pentru a ne protejam copilul
Este in firea noastra de parinti sa ne preocupe siguranta copiilor nostri, la fel cum este in puterea noastra sa ne educam copiii astfel incat sa se poata feri singuri de cele mai multe dintre pericole. Si totusi, in ciuda precautiilor pe care le avem in vedere, este posibil ca protectia noastra exagerata sa fie uneori si directionata gresit pentru simplul motiv ca in epoca in care traim cele mai mari pericole ce ne pandesc copiii s-ar putea sa nu fie cele pe care le vedem la stiri sau despre care citim in ziare, ci altele, mai greu de sesizat, la care contribuim adesea noi insine fara ca macar sa o stim.
Stresul ii afecteaza puternic pe copiii nostri
Tendinta ultimilor ani arata ca cel mai mare pericol la care sunt supusi copiii in lumea contemporana nu e reprezentat nici de violenta, nici de droguri, nici de molestare, ci de stres. Modul in care traim ne face extrem de vulnerabili, iar copiii resimt acest lucru primii.
Un studiu al Asociatiei Americane de Psihlogie a scos la iveala faptul ca adolescentii din zilele noastre sunt la fel de stresati ca si adultii si ca, in mod surprinzator, copiii mai mici sunt adesea mult mai stresati decat credem noi, adultii. Viata stresanta pe care o ducem noi, adultii, combinata cu nivelul “hiper” care guverneaza in toate domeniile, se reflecta in egala masura in comportamentul copiilor. Si daca pentru adulti stresul este insuportabil, pentru copii el este si mai nociv, pentru ca ei nu sunt inca suficient de dezvoltati emotional si intelectual.
Comparativ cu adultii, copiii se lupta cu un stres mult mai intens. Daca noi, adultii, avem puterea uneori de a spune NU si de a decide sa renuntam la stres, pentru ei este mult mai greu. Ei se confrunta cu stresuri pe care nu nu mai avem cum sa le intelegem – stresul temelor, stresul anturajului, stresul tehnologiei etc. Si fara sa vrem , contribuim adesea la stresul copiilor nostri, prin insusi ritmul accelerat al vietii noastre. Cati dintre parinti sunt oare dispusi, spre exemplu, sa se mute la tara doar de dragul naturii si al aerului curat si al lipsei de stres cotidian pe care le-ar putea oferi copiilor? Greu de raspuns… Cati dintre noi nu ne stresam copiii cu prea mult lucru suplimentar, cu activitati asa-zis recreative care nu fac decat sa devina la un moment dat inca un motiv de stres in orar? Multe intrebari cu raspunsuri mai mult sau mai putin dificile. Ce putem face, totusi, ca sa diminuam stresul copiilor nostri?
Incetineste ritmul!
Oamenii, mai ales copiii, adora noutatea si rapiditatea cu care se intampla totul, insa stresul generat de acest lucru este fatal. La modul propriu. Stresul generat de repeziciunea cu care ne traim viata ne face sa ne peirdem ritmul si controlul, astfel incat furia devine o manifestare predictibila. Daca vrei ca stresul sa nu iti afecteze copilul, incetineste in primul rand ritmul tau de viata, apoi pe al lui. Nu il mai grabi dimineata cand se trezeste, la masa, la lectii si peste tot. Incetineste, pur si simplu, ritmul!
Ad-Extra3:
Rezista impulsului de a-i supraincarca programul!
Fiecare copil are nevoie de timp pentru a crea, pentru a se odihni, pentru a visa si pentru nu face nimic. La fel cum fiecare copil are nevoie de un timp al lui pentru a se plictisi, pur si simplu. Asa ca nu incerca sa ocupi fiecare secunda din viata copilului tau pentru ca nu vei face decat sa generezi stres inutil. Copiii trebuie sa invete, printre altele, ca este de datoria lor sa isi planifice timpul, astfel incat sa poata face toate activitatile pe care trebuie sa le faca, de la teme, la joaca.
Incurajeaza pasiunile fara a exagera!
Este benefic sa incurajezi orice pasiune a copilului tau, de la sport la dans, la studierea unui instrument muzical sau orice altceva fata de care manifesta interes, insa nu este in regula sa transformi aceasta pasiune intr-o supapa a dorintelor tale de parinte care vrea sa isi hraneasca orgoliul cu succesul propriului copil. Nu iti forta copilul sa faca performanta intr-un domeniu artistic, sportiv sau de orice natura daca el nu vrea.
Asculta si razi!
Sunt doua verbe care ar trebui sa te ghideze permanent in exercitarea rolului de parinte. Copiii au nevoie, ca si adultii, sa fie ascultati, iar rasul este un tonic natural care alunga stresul, asa ca este in regula daca abuzezi de el ori de cate ori iti vine la indemana. Rasul sanatos nu a stricat niciodata nimanui.
Invata-l sa isi gestioneze singur stresul!
Copiii trebuie sa fie educati de mici in vederea reducerii stresului. Activitatea fizica este una dintre cele mai bune metode de a reduce stresul provocat de hormonii care circula in organism. Respiratia corecta, povestile motivationale, muzica pot fi, la randul lor, metode eficiente de indepartare a stresului pe care copiii le pot folosi de mici.
Alege o scoala fara teme!
Suna ciudat, nu? Dar se pare ca stresul cel mai mare la copii este generat de scoala si de teme. Alege, pe cat posibil, o scoala care pune accentul pe invatrea in clasa si nu pe temele pentru acasa. O fi existand asa ceva, oare, in sistemul nostru de invatamant? - da, ar trebui sa fie.
Alege activitati adecvate varstei!
Pentru ca timpul petrecut in familie este important, este bine sa ai in vedere si cum este el petrecut, astfel incat sa nu genereze tot stres. Copiii nu au nevoie de filme interesante mai mult decat au nevoie sa alerge, sa petreaca timp in natura, asa ca in loc sa iti duci copilul la film in oras, scoate-l la un fotbal sau la un badminton in parc.
Invata-l sa nu cada prada publicitatii si limiteaza timpul petrecut in fata ecranelor!
Publicitatea este un factor de risc colosal in crearea stresului la copii, la fel ca si numeroase programe din media. Ceea ce invata copiii de la televizor este, in mare parte, ca pentru a fi fericiti trebuie sa aiba bani, sa arate bine si sa fie faimosi. Acest lucru genereaza stres, mai ales atunci cand intra in conflict cu credintele si valorile pe care incercam noi, parintii, sa le propunem.
Ai grija la propria atitudine!
Daca tu insuti esti in permanenta afectat de stres si te plangi de cat de ocupat esti, ce asteptari ai de la propriul copil? Stresul nu este inevitabil. Este o alegere voluntara in cele din urma, pentru ca nu ne obliga nimeni sa avem o atitudine sau alta fata de propria viata.
Ramai mereu conectat!
... la problemele copilului tau, la bucuriile lui, la tot ce inseamna el pentru tine. Adesea avem impresia ca ceea ce isi doreste copilul este sa petreaca mai mult timp cu prietenii, insa statisticile arata ca, de fapt, copiilor le lipseste, de cele mai multe ori, timpul petrecut cu parintii. Asa ca relaxeaza-te, respira adanc si fii prezent, la propriu, in viata copilului tau, pentru a-l ajuta sa nu fie doborat de stres.
Te invitam sa ne spui cum faci fata stresului si cum iti protejezi copilul de stres, in comunitatea forumului Desprecopii, locul unde impartasim experiente, emotii, sfaturi, opinii despre minunata meserie de parinte si nu numai.
10 intrebari pe care sa i le pui copilului cand vine de la scoala
Ca parinte trebuie sa incerci mereu sa afli ce se intampla in sufletul copilului tau. Tocmai de aceea, este extrem de important sa comunici cu copilul tau despre ceea ce se intampla la scoala. Si acest lucru trebuie facut zilnic, de preferat imediat cand se intoarce de la scoala.
Iata 10 intrebari pe care sa i le pui copilului cand vine de la scoala citeste mai departe aici >
Despre probleme scolarului, merita citit si:
Cand copilul este izolat de prieteni si colegi: ce trebuie sa stie parintii
Despre glume pentru copii si relatiile sociale ale copilului
Cum alegem activitatile extrascolare ale copilului: provocari si alegeri
Ajuta-ti copilul sa se adapteze la viata de scolar
Ce faci cand copilul tau devine tinta agresivitatii colegilor?
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
ce frumos
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII