Când copilul este izolat de prieteni si colegi: ce trebuie să știe părintii

Cand copilul este izolat de prieteni si colegi -  ce trebuie sa stie parintii

Când copilul este izolat de prieteni si colegi: ce trebuie să știe părintii

Daca iti amintesti din copilaria ta, momentele in care te-ai simtit izolat de un anume grup de prieteni, sau bisericute - nu au fost placute ci chiar dureroase. Si iti amintesi si acum de ele. De fapt, adevarul este ca aeste izolari, sentimentul de a fi marginalizat dintr-un anume grup. este unul foarte dureros. De altfel, a fi exclus sau izolat de un grup 'popular' este la fel de dureros pentru copiii de azi ca si pentru anii copilariei tale.

→ Iata ce trebuie sa stie parintii daca au un copil izolat de grupurile de prieteni sau colegi.

- despre copilul izolat de prieteni, veti citi:
Iti aduci aminte de 'bisericute' ?
Dar si Bill Gates a fost un copil izolat de grupurile populare de colegi
Ce fel de copii au dificultati in a fi aceptati de anume grupuri?
Copii izolati temporar
Copii cu caractere dificile
Ce poti face tu ca parinte cand observi ca al tau copil este izolat si exclus de colegi?
Ce activitati sociale poate incuraja un parinte?
Despre relatiile sociale ale copilului la scoala
Despre copilul timid
Forum specializat de spishologia copilului

Iti aduci aminte de 'bisericute' ?

Daca iti amintesti din copilaria ta, momentele in care te-ai simtit izolat de un anume grup de prieteni, sau 'bisericute' - nu au fost placute ci chiar dureroase. Si iti amintesi si acum de ele. De fapt, adevarul este ca aeste izolari, sentimentul de a fi marginalizat dintr-un anume grup. este unul foarte dureros. De altfel, a fi exclus sau izolat de un grup 'popular' este la fel de dureros pentru copiii de azi ca si pentru anii copilariei tale.

Dar si Bill Gates a fost un copil izolat de grupurile populare de colegi

Daca insa copilul nu isi poate gasi un loc in grupul popular, exista din fericire si alte grupuri in care el poate sa participe si poate avea un status activ social.

De altfel, e interesant de mentionat ca la un moment dat - chiar Bill Gates a fost exclus si chiar izolat de anumite grupuri populare de colegi. Fiind un copil inteligent si putin excentric, etichetat 'ciudat' ... si nefiind foarte simpatizat de liderii grupurilor populare, a sfarsit si el prim a fi multa vreme: un izolat sl clasei.(insa intotdeauna exista o revansa dulce)

Ce fel de copii au dificultati in a fi aceptati de anume grupuri?

Exista doua feluri de astfel de copii:

cei care sunt izolati temporar dar care sunt acceptari dupa un an-doi
cei care sunt etichetati 'altfel' si care sunt izolati pentru perioade lungi de timp (chiar mai mult de 2-3 ani)

Ad-Extra3:

Copii izolati temporar

Copiii care sunt izolati temporar - sunt initial perceputi ca 'outsiders' fiindca fie s-au mutat de la alta scoala fie sunt izolati ca urmare a unor diferente fizice sau culturale. In decurs de un an - sau 2 - acesti copii se asimileaza in grupurile copiilor si deseori  - in timp - caracteristicile acestor copii - pot deveni interesante pentru grupurile care initial ii izolau.

Copii cu caractere dificile

Copiii care sunt izolati pentru mai mult de 2 ani sunt deseori perceputi ca avand caractere si calitati dificile, ceea ce ii face sa para de ne-acceptat de catre colegii lor. De obicei acesti copii devin foarte introverti sau dimpotriva, prea extroverti - deci, ori foarte emotivi si izolati ori aproape agresivi, argumetativi, competitivi sau extrem de dominanti.

Fara interventia inteligenta a parintilor, acesti copiii care sunt izolati pe motiv ca au caractere incompatibile cu grupurile e colegi - devin tot mai izolati in anii care urmeaza. O fata sau un baiat izolat/a poate chiar refuza sa iasa din casa, de a merge la scoala - iar in anii adolescentei poate avea un risc major de depresie sau poate chiar avea tendinte de suicid.

copil izolat

Baietii perceputi ca extrem de agresivi de catre colegi - in jurul varstei de 9-10 ani - pot deveni antisociali la varsta adolescentei. Crescand, un copil agresiv poate fi vazut ca un pericol de catre colegi si ulterior evitat si izolat. In acest timp, copilul isi poate cauta razbunarea in fantezii violente sau poate cauta un grup de adolescenti care au predispozita catre acte ante-sociale.

Un copil care este extrem de izolat social - pentru oricare motiv - este de 6-8 ori mai predispus sa intrerupa studiile si sa intreneze in activitati de delicventa.

Ce poti face tu ca parinte cand observi ca al tau copil este izolat si exclus de colegi?

Ce poti face tu ca parinte cand observi ca al tau copil este izolat si exclus de colegi? Ca parinte, e dureros sa simti cum copilul tau este izolat de catre colegi si poti usor aluneca in creearea unei atitudini de confortare a copilului polarizand lumea intre 'noi' si 'ei'.

Copilul poate chiar gasi usurare in aceasta atmosfera de acasa - insa aceste sentimente nu pot fi decat pansamente temporare pentru ca este esential ca el sa invete ca nu poate evita aceste momente de excludere si izolare daca el nu invata sa 'functioneze' social intr-un grup de copii de varsta lui.

Ce activitati sociale poate incuraja un parinte?

In primul rand - tu ca mama sau tatic - fii social/a pentru a da un exemplu copilului tau. Un copil care vede ca tata; sau merge cu mare placere la meci cu prietenii intelege astfel efectul pozitiv pe care il are apartenenta la un grup de prieteni.

Pe de alta parte, un copil care aude frecvent acasa 'ce plictisitor' e sa te intalnesti cu prieteni ... sau care creste intr-o familie in care foarte rar apare cate un prieten ... nu percepe rolul pozitiv al activitatilor sociale cu prietenii.

Chiar si mersul la biserica, la sfarsit de saptamana este o actitatate sociala si poate fi un exemplu si o dovada pozitiva de apartenenenta la un grup social. Daca nu e cazul de biserica, atunci apartenenta la un club sportiv e o alta alternativa.

Incurajeaza-ti copilul sa ia decizii in cadrul familiei. Organizeaza o sedinta saptamanala placuta - in care copilul sa isi dea cu parerea despre anumite decizii care va privesc.

► Citeste si Cum ajutam un copil timid sa isi faca prieteni?

Copilul timid la scoala

Incearca sa reactionezi cat se poate de normal la timiditatea copilului tau. Invata-l ca acest lucru este ceva foarte normal - unul din doi oameni este timid ... asa ca nu este nimic anormal in asta. Problema apare in momentul in care oamenii se simt rusinati de propria lor timiditate, considerand-o ca pe ceva anormal. Drept urmare, incep sa creada ca sunt altfel decat altii si se retrag si mai mult in cochilia lor.

Cum poti ajuta un copil timid?

Primul sfat pe care il poate da un psiholog unui parinte care vrea sa isi ajute copilul timid este acela ca lucruri mici pot face o mare diferenta in lumea unui copil timid citeste mai departe aici.

Despre relatiile sociale ale copilului la scoala:

Primul telefon mobil al copilului: cand, de ce ce si reguli pe care trebuie sa le stie parintii
Despre glume pentru copii si relatiile sociale ale copilului
Ce faci cand copilul tau devine tinta agresivitatii colegilor?
Stii cine sunt prietenii copilului tau?
Cealalta latura a popularitatii in scoala

Despre copilul timid...

 Despre copilul timid
Copilul Orhidee - intelegand copilul hiper-sensibil
Cum iti inveti copilul sa converseze pentru a-si face prieteni: schema de initiere a conversatiilor

Forum si consiliere psihologica

Cabinetul Psi - Psihologie
Forum specializat de psihologie. Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta. 

autor: Milena Sadova, Psiholog, Redactor Principal Desprecopii.com 
referinte: theconversation.com, psychologytoday.com

Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2022

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII