Vergeturile la adolescenti

Vergeturile la adolescenti

Vergeturile la adolescenti

  • Vergeturile sunt asociate in general cu sarcina, pentru ca mamicile sunt, in general, victimele acestui fenomen neplacut, aparut in urma intinderii fortate a pielii, in timpul sarcinii. Vergeturile pot aparea insa nu doar la femeile insarcinate, ci la orice persoana care se ingrasa brusc, apoi slabeste brusc mai multe kilograme.

Cum ajuti un adolescent sa treaca peste ”drama” vergeturilor
Vergeturile nu dispar, dar pot fi attenuate
Cum pot fi prevenite vergeturile la adolescenti? 
 
Vergeturile sunt asociate in general cu sarcina, pentru ca mamicile sunt, in general, victimele acestui fenomen neplacut, aparut in urma intinderii fortate a pielii, in timpul sarcinii. Vergeturile pot aparea insa nu doar la femeile insarcinate, ci la orice persoana care se ingrasa brusc, apoi slabeste brusc mai multe kilograme.
 
Desi poate parea ciudat, ele sunt, de asemenea, un fenomen firesc intalnit la varsta pubertatii, atat la baieti, cat si la fete. Explicatia este foarte simpla: atunci cand o persoana creste intr-un ritm alert sau isi modifica greutatea (asa cum se intampla la pubertate), apar vergeturile pentru piele este intinda fortat, productia de colagen (proteina ce asigura legaturile dintre tesuturi in organism) este intrerupta, vergeturile fiind practic cicatricile ce marcheaza acest lucru.

Cum ajuti un adolescent sa treaca peste ”drama” vergeturilor

Fetele, mai mult decat baietii, s-ar putea sa fie foarte ingrijorate de aparitia vergeturilor la o varsta atat de frageda, mai ales daca ele au auzit deja ca vergeturile apar la femeile insarcinate. Asadar, daca fiica ta adolescenta are vergeturi si o vezi ingrijorata din aceasta cauza, explica-i ca este un fenomen normal si ca nu este singura adolescenta de pe planeta care are vergeturi. Majoritatea fetelor si femeilor au vergeturi mai mult sau mai putin vizibile, ele aparand, in general, pe sani, pe solduri, pe fese si pe coapse. Este adevarat ca majoritatea femeilor se procopsesc cu vergeturi in timpul sarcinii, insa acest fenomen apare si la adolescenta, la fete si la baieti deopotriva. De asemenea, vergeturile apar si la persoanele cu tendinta spre obezitate, precum si la antrenorii de fitness, din cauza schimbarilor rapide care se produc in organism.

La inceput, vergeturile apar sub forma unor dungi rosii sau mov, avand o textura diferita decat cea a pielii din jurul lor. Nu este insa ceva de speriat, pentru ca in general, in scurt timp, vergeturile se estompeaza capatand o culoare albicioasa, lucru care ar trebui sa ne consoleze pentru ca, pe de alta parte, este bine de stiut ca odata aparute, vergeturile nu mai dispar efectiv niciodata.

Vergeturile nu dispar, dar pot fi atenuate

Pentru a trece neobservate, vergeturile pot fi ascunse prin diverse trucuri, pe care oricine le poate aplica pentru a se simti mai confortabil in propria piele:

Cremele autobronzante

Petru o scurta perioada de timp, vergeturile pot deveni mai putin vizibile daca sunt acoperite cu o crema autobronzanta. Atentie, insa! Bronzul natural sau la solar nu are acelasi efect, pentru ca se stie ca vergeturile devin mai vizibile atunci cand pielea se bronzeaza efectiv, din cauza denivelarilor pielii pe care le presupun.

BB cream

Cremele cu o tenta de culoare apropiata de cea a pielii pot fi si ele folosite cu succes pentru a acoperi vergeturile pe moment, insa nu si la o iesire la piscina, unde statul in apa e preferential.

Imbracaminte adecvata

Vergeturile pot fi ascunse si prin adecvarea tinutelor astfel incat hainele sa acopere zonele cu probleme. De altfel, vergeturile apar mai les pe zone ale corpului care in majoritatea situatiilor sunt acoperite. La plaja problema se poate rezolva purtand un costum de baie dintr-o singura piesa sau diverse accesorii care fac ca vergeturile sa fie mai putin vizibile.

Creme si tratamente speciale

Exista in comert sute de produse ai caror producatori sustin ca indepartea za in proportie de peste 90% vergeturile, insa este bine de stiut ca vergeturile nu dispar oricat de multe creme se folosesc pentru a scapa de ele. Ele pot fi indepartate doar prin tratament dermatologic combinat cu chirurgie estetica si nici atunci nu este sigur ca efectul este garantat, pentru ca in realitate este vorba tot despre o reducere a impactului vizual si nu de o indepartare totala a vergeturilor. Este bine de stiut si ca aceste tehnici sunt foarte costisitoare si, in plus, nu sunt recomandate adolescentilor pentru ca ei sunt oricum in crestere, ceea ce inseamna ca este posibil ca alte vergeturi sa apara din nou.

Cum pot fi prevenite vergeturile la adolescenti?

Este o intrebare la care raspunsul este destul de relativ, pentru ca este dificil sa previi efectiv aparitia vergeturilor, atata timp cat ritmul de crestere al fiecarui adolescent este unic si adesea imprevizibil. Exista insa cateva aspecte ce pot diminua riscul aparitiei vergeturilor:

Exercitiile regulate

Sportul si mai ales exercitiile de stretching sunt ideale pentru a diminua riscul de aparitie a vergeturilor, deoarece elasticitatea pielii este solicitata constant, organismul devenind mai puternic si mai rezistent la schimbarile fizice.

Hidratarea

O buna hidratare face ca pielea sa fie mai elastica, iar vergeturile, chiar daca apar, sa fie mai putin vizibile. Este indicat ca un adolescent sa consume intre 8 si 12 pahare de apa pe zi pentru ca pielea sa sa fie suficient si constant hidratata.

Mancare sanatoasa

Mancarea sanatoasa, bogata in vitamina A si vitamina C ajuta la prevenirea vergeturilor pentru ca aceste substante sporesc productia de colagen din organism. Asadar, mai multe portocale, grapefruit, lapte, piersici si alte alimente sanatoase sunt recomandate pentru dieta zilnica a adolescentilor.

Masaj cu ulei bogat in vitamina E

Masajul regulat al zonelor problematice, in care apar vergeturile ajuta la mentinerea tonusului pielii. De aceea este important sa alegeti un produs de calitate, cu ingrediente eficiente.

Daca adolescentul tau a scapat de aparitia vergeturilor, atunci esti un parinte cu o grija in minus. Daca in schimb abia acum i-au aparut si se confrunta cu toate aspectele pe care acest fenomen le genereaza, acorda-i timp sa depaseasca momentul, fiindu-i alaturi. Este important sa inteleaga ca vergeturile nu ii vor afecta personalitatea si increderea in sine, mai ales in aceste vremuri in care accentul se pune tot mai mult pe imagine si in care tinerii isi doresc din ce in ce mai mult sa aiba un corp perfect. 

Va recomandam sa mai cititi si:

Vergeturile si tratamentul lor - ce le cauzeaza si adevarul despre tratamente dar si miturile care circula despre ele

Vergeturile si tratamentul lor - ce le cauzeaza si adevarul despre tratamente dar si miturile care circula despre ele

Vergeturile pot apărea pe corp în orice zonă unde pielea a fost întinsă, adesea ca rezultat al creșterii în greutate, în special în locurile unde…

Vergeturile ce apar în timpul sarcinii. Se pot preveni și trata? Hmm, e bine să știi că...

Vergeturile ce apar în timpul sarcinii. Se pot preveni și trata? Hmm, e bine să știi că...

Pot cremele preveni sau trata vergeturile din timpul sarcinii?   Deși piața este plină de produse care promit să prevină sau să trateze vergeturile apărute…

Vergeturile: 3 moduri naturale pentru a te proteja de ele

Vergeturile: 3 moduri naturale pentru a te proteja de ele

Vergeturile sunt un "accesoriu" pe care multe dintre femei îl au, deși nu ne plac deloc. Cunoscute pentru dermatologi ca striuri, vergeturile sunt cicatrici care se dezvoltă…


 

Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii

  Adolescentii (12-18 ani)
Frumosi, plini de personalitate, incapatinati. Pregati de zbor din cuibul cald al casei parintesti.

  

autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2015 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII