Infecțile transmise de la mamă la bebeluș imediat după naștere - si cum pot fi detectate din timp
În uter, bebelușul crește într-un mediu steril, dar imediat ce membranele amniotice ale mamei se rup – când „i se rupe apa” – microbii intră în acest mediu și bebelușul este expus pentru prima dată la bacterii și virusuri. Bacteriile și virusurile trec de la mamă la copil în timpul nașterii și în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele sunt inofensive, dar altele pot provoca boli grave și chiar moartea.
• Iată ce infecții pot fi transmise de la mamă la bebeluș și, mai ales, cum pot fi detectate din timp aceste infecții pentru a nu afecta sănătatea bebelușului.
Veti citi despre:
Cum se produce infectarea bebelusului?
Infectarea cu Streptococul de grup B (GBS)
Infectarea cu Virusul herpetic
Infectarea cu HIV
Infectarea cu Hepatita B
Infectarea cu Hepatita C
Cum se produce infectarea bebelusului?
In uter, in timpul sarcinii, bebelusul creste intr-un mediu steril, dar imediat ce se rup membranele amniotice ale mamei – cand i se rupe apa – microbii intra in acest mediu si bebelusul este expus pentru prima data la bacterii si la virusi.
In timp ce bebelusul iese din uter prin cervix si trece prin canalul nasterii, este acoperit cu microorganismele care traiesc in mod normal in vaginul mamei sau pe pielea ei.
Prima intalnire a bebelisului cu bacteriile - unele prietenoase si altele mai putin
Acestea pot fi bacterii „prietenoase“ care cresc in sau pe organismul mamei (asemenea crestere inofensiva a bacteriilor se numeste colonizare), dar pot fi si microbi daunatori, ca bacteria ce provoaca gonoreea sau virusul care provoaca herpesul genital.
Fluidele organismului, inclusiv sangele, pot acoperi bebelusul, expunandu-l la infectii ca HIV sau hepatita B si hepatita C.
Tractul intestinal al bebelusului este colonizat dupa nastere. In cateva zile de la nastere, bacteriile numite Escherichia coli (E. coli), enterococul si bifidobacterium apar in fecalele sale.
Acestea sunt importante deoarece ajuta la stimularea dezvoltarii sistemului imunitar al bebelusului. Ele provin de la mama, sau de altundeva din mediu, cum ar fi de la personalul din maternitate.
Bebelusii nascuti prin cezariana nu trec prin canalul nasterii si deci de obicei tractul lor intestinal este colonizat mai lent.
In timpul contactului piele pe piele dintre mama si bebelus in timpul hranirii si in timp ce bebelusul este tinut in brate, mai multe alte bacterii sunt transferate bebelusului.
Circa 30 la suta dintre bebelusii nou-nascuti sunt colonizati cu stafilococul auriu in acest mod in timpul primei saptamani de viata. Din fericire, acest tip de bacterie a pielii este de obicei inofensiv.
Dar uneori bebelusii primesc bacterii potential daunatoare, ca MRSA (methicillin-resistant Staphylococcus aureus – stafilococul auriu rezistent la meticilina) sau streptococul de grup B.
Streptococul de grup B (GBS)
O femeie din patru poarta in vagin aceasta bacterie, desi poate sa nu aiba vreun simptom si nici sa nu stie ca este acolo. Bebelusii pot veni in contact cu bacteria cat timp se mai afla in uter sau in timpul nasterii.
Factorii de risc pentru transmiterea GBS:
► Detectarea GBS in vagin sau in rect in timpul sarcinii
► Intrarea prematura in travaliu (inainte de 37 de saptamani)
► Ruperea prematura a membranelor amniotice (cu peste 18-24 de ore inainte de nastere)
► Febra (mai mare decat 38°C)
► Detectarea GBS in urina mamei in orice moment din timpul sarcinii
► Faptul ca aveti deja un copil cu infectie de GBS
► GBS este cauza cea mai comuna a infectiilor ce ameninta viata nou-nascutilor.
Desi cei mai multi bebelusi care sunt expusi la acest streptococ nu au probleme, in fiecare an, circa 700 de bebelusi fac pneumonie, meningita sau septicemie din cauza infectiei. Circa unul din zece dintre ei moare.
Nu se stie de ce unii bebelusi sunt vulnerabili si altii nu la GBS.
Ad-Extra3:
Cum se poate detecta streptococul de tip B?
GBS este dificil de eradicat, dar daca se stie ca o femeie are un risc crescut de a transmite infectia, i se pot administra antibiotice puternice pe cale intravenoasa imediat ce intra in travaliu. Acest lucru este de obicei suficient pentru a preveni trecerea infectiei de la mama la copil. Citeste cum poti detecta aceasta bacterie Testul de depistare al Streptococului B in sarcina
Virusul herpetic
Virusul care cauzeaza herpesul genital poate fi transmis de la mama la bebelus cu consecinte devastatoare, ceea ce poate duce la complicatii printre care sunt paralizia cerebrala, orbirea sau crize.
Cea mai periculoasa fereastra de infectie este trecerea bebelusului prin canalul nasterii, dar transmiterea se poate produce si in uter sau imediat dupa nastere. Daca o femeie insarcinata are simptomele unei infectii active, cum ar fi leziunile, de obicei este recomandata nasterea prin cezariana. Citeste pe larg: Herpesul genital in timpul sarcinii
HIV
Virusul imunodeficientei umane (HIV) poate trece de la mama la copil in timpul sarcinii, al travaliului sau al alaptarii. Daca nu sunt administrate medicamente antivirale, un bebelus al unei femei HIV pozitive are sanse intre 15 si 30 la suta de a fi infectat in timpul sarcinii sau al nasterii.
Alte 20 de procente din bebelusi se infecteaza ca rezultat al alaptarii.
Transmiterea infectiei de la mama la copil poate fi prevenita cu ajutorul medicamentelor antiretrovirale obisnuite, prin operatia cezariana (cand poate fi facuta in siguranta) si prin educarea femeilor sa-si hraneasca copiii in siguranta (folosind lapte formula in loc de a alapta). Cititi: SIDA la copii
Hepatita B
Femeile purtatoare ale virusului hepatitei B au sanse intre 70 si 90 la suta, in functie de tara in care traiesc, de a transmite virusul bebelusilor lor in timpul sau curand dupa nastere prin contactul cu sangele infectat sau cu alte fluide corporale ale mamei.
Riscul transmiterii prin alaptare este minim.
Hepatita C
Virusul hepatitei C este transmis de la mama la copil in circa 6 la suta din cazuri, desi riscul este dublu daca mama este si HIV pozitiva.
Cele mai multe infectari se produc cand copilul intra in contact cu sangele mamei la nastere.
Nu pare sa existe vreun risc de transmitere a virusului prin alaptare.
Testul TORCH de depistare a infectiilor in sarcina
Testul TORCH, numit si panelul TORCH este practic o analiza a sangelui recomandata femeilor care intentioneaza sa ramana insarcinate, femeilor insarcinate, dar si nou-nascutilor (daca acestia prezinta simptome ale unei infectii din grupa TORCH).
In cazul sarcinii, ideal este ca testul sa se faca in perioada pre-conceptiei, deoarece depistarea anumitor agenti patogeni in primul trimestru de sarcina ar putea crea confuzii, determinand uneori intreruperi de sarcina nejustificate citeste in continuare aici >
Cititi despre toate testele din timpul sarcinii aici.
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, - Toate drepturile rezervat Desprecopii.com © 2024
referinte: https://americanpregnancy.org
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII