8 intrebari frecvente despre CIC si indemnizatie
-
Esti proaspata mamica si ai o multime de intrebari despre CIC sau indemnizatii? Iata 8 intrebari frecvente la care vei gasi un raspuns. Ai o alta intrebare? Indrazneste si intreaba, ne vom stradui sa iti raspundem.
Am dreptul la indemnizatie daca nasc inainte de termen?
Contract de munca pe 2 ore...
Cele 126 de zile de concediu de maternitate sunt obligatorii?
12 luni de munca neindeplinite
Daca nu am obtinut venituri in (toate) cele 12 luni anterioare nasterii
Indemnizatia pt.cel de al doilea copil cum se calculeaza?
Care este diferenta intre concediul de maternitate si concediul de crestere a copilului?
Concediul de crestere a copilului timp de o luna pentru tata este obligatoriu?
Ai o alta intrebare? Intreaba si ne vom stradui sa iti raspundem
Esti proaspata mamica si ai o multime de intrebari despre CIC sau indemnizatii? Iata 8 intrebari frecvente la care vei gasi un raspuns.
Am dreptul la indemnizatie daca nasc inainte de termen?
R: In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada de 12 luni se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data probabila a nasterii, certificata de medicul de specialitate. Este nevoie de un document de la medicul de specialitate in care sa se specifice data probabila a nasterii.
Contract de munca pe 2 ore...
Cumnata mea are o societate (are o masina taxi) si este unic administrator avand contract de munca pe 2 ore deschis in urma cu 7-8 luni, ea fiind coordonator de transport.
Se pare ca este insarcinata. Poate intra in concediu pentru cresterea copilului beneficiind de acea indemnizatie de 600 lei?
R: Da
Cele 126 de zile de concediu de maternitate sunt obligatorii?
R: Cele 126 de zile de concediu de maternitate NU sunt toate obligatorii. Pentru protectia mamei si a copilului, doar primele 42 de zile de dupa nastere sunt obligatorii.
12 luni de munca neindeplinite
Daca mama nu are indeplinite cele 12 luni de munca deloc, tala poate lua CIC si mai apoi supliment de insertie? (tatal indeplinese cele 12 luni lucrate)
Si o alta intrebare: daca se poate intampla asta, cat este obligat sa stea in CIC?
R:1. Daca indeplineste conditiile da. CIC este pentru oricare dintre parinti nu este pentru mama sau tata.
2. Daca indeplineste conditiile pt supliment de insertie, da va primi desigur nu va mai primi CIC, dar va primi salariu + stimulent de insertie.
3. Cel puitn 1 luna pentru ca acum imi dau seama ca defapt nu va intereseaza CIC ci strict sa mai scoateti un ban pe langa salariu adica acea insertie. Corect? Deci tatal sa faca dosar pt CIC sa intre de la serviciu in CIC apoi sa revina si sa depuna cerere pt stimulent de insertie
Daca nu am obtinut venituri in (toate) cele 12 luni anterioare nasterii pot beneficia de indemnizatia de crestere copil?
R: Exista situatii prevazute de lege prin care pot beneficia de concediul si indemnizatia de crestere copil si parintii care in cele 12 luni anterioare nasterii: fie nu au obtinut deloc venituri impozabile, fie au obtinut venituri impozabile in mai putin de 12 luni.
Indemnizatia pentru cel de-al doilea copil cum se calculeaza?
R: Indemnizatia pentru al doilea copil se va calcula ca 85% din media veniturilor nete din cele 12 luni anterioare nasterii (inclusiv venitul cuvenit in luna nasterii). Din aceste venituri pot face parte salarii, indemnizatii de crestere copil pentru CCC anterior, indemnizatii de maternitate aferente concediului prenatatl, indemnizatii de concediu medical, obtinute in cele 12 luni anterioare nasterii.
Care este diferenta intre concediul de maternitate si concediul de crestere a copilului?
R: Concediul de maternitate este un concediu medical la care are dreptul angajata gravida sau lauza, timp de maxim 126 de zile inainte sau dupa nastere. Concediul pentru cresterea copilului este concediul de care pot beneficia parintii pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului (3 ani, in anumite situatii).
Concediul de crestere a copilului timp de o luna pentru tata este obligatoriu?
R: Concediul de crestere a copilului pentru tata cel putin o luna este obligatoriu, in cazul copiilor nascuti dupa data de 1 martie 2012. Exista insa posibilitatea neefectuarii acestui concediu, cu "sanctiunea" ca luna respectiva de concediu se pierde, ea neputand fi efectuata de catre mama. Asadar, daca mama a optat pentru un concediu de crestere a copilului timp de 1 an iar tatal refuza efectuarea lunii sale obligatorii de concediu de crestere a copilului, atunci mama va sta in concediu 11 luni.
Ai o alta intrebare? Indrazneste si intreaba, ne vom stradui sa iti raspundem la acest topic dedicat Ingrijirii copilului - CIC
Mai cititi si:
Forumuri de discutii - cu multe sfaturi si multa sustinere
Probleme legislative
Legi, drepturile gravidelor, indemnizatia de maternitate si crestere a copilului, sau alte probleme de natura juridica.
Discutii generale
In discutii generale puteti posta orice doriti!
In unul sau in doi... mergem mai departe!
Probleme cu casnicia, suport, incurajari, pareri ... nu ezitati si usurati-va gandurile aici!
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 8 comentarii
Buna seara. Ma aflu in situatia urmatoare: am 2 copii acum in varsta de 7, resp 9 ani pt care am beneficiat de cic, am muncit cat a trebuit. De atunci am mai muncit dar cu intreruperi. Sa scurtez, in ultimul timp cam asa: din 07.05.2020 pana in luna martie 2021 la o firma,in prezent sunt angajata din 30.08.2021 pana pe 01.11.2021 si intentionez sa prelungim pe nedeterminat. Intrebare: Cat trebuie sa raman pt a beneficia de CIC pe 2 ani, va rog, si cum trebuie sa procedez? Sunt insarcinata in 6 saptamani n a fost cu intentie. Va multumesc, astept raspuns.
As dori sa stiu daca este posibil sa beneficiez de al trilea ccic?
Buna cine ma poate ajuta Eu am fost angajata pe data de 25.11.2015 pana pe 22.08.2016 la o firma apoi la o alta firma pe data de 26.10.2016 pana pe 16.02.2017 pot sa beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului...trebuie sa nasc in septembrie...dar acuma nu mai lucrez deloc nu sunt in risc sau ceva .avand in vedere ca am intrerupt aproape 3luni voi beneficia? Multumesc
Buna cine ma poate ajuta Eu am fost angajata pe data de 25.11.2015 pana pe 22.08.2016 la o firma apoi la o alta firma pe data de 26.10.2016 pana pe 16.02.2017 pot sa beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului...trebuie sa nasc in septembrie...dar acuma nu mai lucrez deloc nu sunt in risc sau ceva .avand in vedere ca am intrerupt aproape 3luni voi beneficia? Multumesc
Buna ziua am o intrebare va rog : sunt angajata din octombrie 2015 si pe 30 august am nascut la 37 -38 saptamani termenul probabil al nasterii fiind 17 septembrie. Pot beneficia de indemnizatie pt crestere copil daca aduc adeverinta de la medi Are vreo importanta daca medicul cu care am nascut si mi-a urmarit sarcina este medic rezident? Va multumesc
Daca sunt studenta in anul 3 si in 20 ianuarie ar trebui sa nasc, cum o sa trebuiasca sa procedez pentru a beneficia de concediu de maternitate? Cu facultatea cum as putea sa fac? Ma gandeam sa inghet anul dupa ce nasc pentru ca nu o sa pot da niciun examen din prima sesiune
buna ziua! spuneti-mi va rog cat si cati bani se iau la o sarcina cu tripleti.multumesc.
Buna seara. Am si eu o intrebare tocmai am aflat ca sunt insarcinata dar eu mai am un bebe de 1 an si 5 luni asta ar insemna ca nasc dupa ce face el 2 ani(nasc prin oct,nov si el face doi ani pe 26 sept) ,vroiam sa stiu cum se procedeaza cu indemnizatia mai pot sa iau si pt al doilea?? ,si cu locul de munca ca ar trebui sa ma intorc la munca in august ,cum procedez??? Va multumesc anticipat
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII