Cum sa ramai fidel telului pe care ti l-ai propus in 2015
-
Daca sfarsitul de an este aproape intotdeauna plin de recapitulari, de planuri imediate pentru petrecerea sarbatorilor, inceputul noului an este, cu siguranta, un prilej pentru planuri de viitor. Dincolo de superstitiile in care credem mai mult sau mai putin, noaptea dintre ani reprezinta intotdeauna un bun prilej pentru noi inceputuri.
Nu esti singur!
Cum te automotivezi?
Cum ramai motivat?
Daca sfarsitul de an este aproape intotdeauna plin de recapitulari, de planuri imediate pentru petrecerea sarbatorilor, inceputul noului an este, cu siguranta, un prilej pentru planuri de viitor. Dincolo de superstitiile in care credem mai mult sau mai putin, noaptea dintre ani reprezinta intotdeauna un bun prilej pentru noi inceputuri. Ne punem aproape involuntar dorinte, ne propunem teluri marete sau pur si simplu ne facem planuri pentru urmatoarea perioada. Nu este nimic extravagant ori demodat, pur si simplu sta in firescul lucrurilor sa se intample astfel. Poate ca unora li se pare a fi un cliseu, in timp ce altii absolutizeaza momentul. Personal, nu ma situez in niciuna dintre extreme si cred ca majoritatea oamenilor si-au propus macar o data in viata, la trecerea dintre ani, atingerea unui scop. Daca le-a reusit sau nu, asta este deja o alta poveste.
Iti propun un exercitiu simplu, din care nu ai, in fond, nimic de pierdut, ci, poate, doar de castigat. Depinde numai de tine... Revelionul a trecut deja, stiu, dar sa spunem ca perioada planurilor de viitor s-a prelungit tocmai pentru cei mai carcotasi care nu mai cred in astfel de strategii ale multumirii de sine. Ti-ai propus ceva pentru 2015? Daca nu, inca mai ai timp sa o faci, iar daca nu iti vine in minte nimic, poate ca ai o dorinta mai veche, un tel pe care nu ai reusit sa il atingi in trecut. Ce zici, ar strica daca ai mai incerca o data? Indiferent ca este vorba de un scop mic sau de unul mare, de unul ideal sau de unul pragmatic, el poate fi implinit prin ceea ce imi place sa numesc „puterea de a nu renunta”. Stiu, suna sentimental sau a cliseu motivational din cartile scrise pentru cei care cred ca viata se invata din carti. Si poate ca, intr-o oarecare masura, este. Dar cartile fac si ele parte din viata, in fond, nu-i asa? Cum dobandim, asadar, puterea de a nu renunta la ceea ce ne dorim in acest minunat an care tocmai a inceput?
Nu esti singur!
La fel ca tine, o multime de oameni si-au pus, probabil, dorinte pentru 2015 sau poate ca inca mai mediteaza la ele. Multi dintre ei incep grozav, cu un elan uimitor, apoi renunta treptat pe parcurs, transformandu-si dorinta in amintire a unui scop marginalizat de grijile cotidiene sau de frici interioare greu de depasit. Unii isi regasesc periodic motivatia, altii renunta treptat de tot. Tu printre care vrei sa te numeri? A ramane motivat, indiferent de scop, este un lucru greu. Fie ca vrei sa slabesti, ca ti-ai propus sa te lasi de fumat sau sa petreci mai mult timp cu copiii tai, a ramane consecvent in atingerea unui tel este dificil. Si toata lumea trece prin aceste dificultati care, la un moment dat, ar putea sa ti se para imposibil de invins. Asa incat cautarea permanenta de noi motivatii, de stimuli care sa te mentina pe linia dorintei cat mai aproape de intensitatea pe care ea a avut-o in momentul in care ti-ai pus-o este cel mai bun mod de a reusi in ce ti-ai propus. Solidaritatea este un sentiment profund uman, asa ca aminteste-ti mereu ca nu esti singurul care se afla in situatia asta si ca altii reusesc sa mearga mai departe.
Cum te automotivezi?
Motivatia, desi este un termen arhifolosit, nu este ceva ce se dobandeste prea usor. Da, este usor de definit, insa nu si de particularizat. Motivatia este ceea ce te face pe tine, ca individ particular, subiectiv, sa nu renunti la ceea ce ti-ai propus. Ea functioneaza unilateral si individual. Cum o definesti? Aparent simplu... planificand, avand asteptari realiste, fiind perseverent. Iata cativa pasi care ar trebui sa te conduca spre o motivatie solida:
Mai intai, defineste-ti telul!
Chiar daca s-ar putea sa iti vina sa razi, incepe prin a-ti defini in scris telul. Da, ai citit bine: scrie-ti scopul... si incepe cat se poate de firesc cu „Vreau sa...”. Cand iti vei vedea scris negru pe alb telul tau s-ar putea sa fii socat de modul subit in care il vei constientiza. S-ar putea sa te faca sa razi cat de banal este sa il atingi sau sa te faca sa iti dai seama ca e aproape imposibil de atins. Indiferent in care dintre ipostaze te vei alfa, nu uita ca este telul tau si ca tu ti l-ai propus. Unele teluri s-ar putea sa aiba nevoie de mai mult de un an pentru a fi indeplinite, insa anul acesta poate fi un bun inceput. Este in regula sa iti doresti mult, trebuie doar sa nu uiti ca atunci cand iti doresti mai mult si efortul pentru a obtine ceea ce ti-ai propus trebuie sa fie mai mare, oricat de banal ar suna asta.
Da-i unicitate telului tau!
Oricare iti este obiectivul in acest an, incearca sa ii dai o nuanta particulara, sa il faci sa sune concret si specific. Este mult mai usor sa iti mentii motivatia pentru ceva concret, decat pentru o idee vaga. Sa spunem ca ti-ai propus sa slabesti. E frumos, dar e destul de vag. Fii mai specific – cat vrei sa slabesti, de cand pana cand, in ce mod, din ce motiv. Sau... iti propui sa petreci mai mult timp cu copiii tai. La fel, e un tel frumos, emotionant, dar extrem de vag. Ce inseamna „mai mult timp”? Fii mai specific – cat timp, in ce mod vrei sa se intample asta, ce asteptari ai de la copii in privinta asta etc. Definirea specifica a unui tel te va ajuta sa planifici mai bine atingerea lui. Si asta nu e nici pe departe ceva nou, insa de cate ori ai procedat asa cand ti-ai pus o dorinta mai vaga?
Fii realist!
Cel mai adesea obiectivele de la inceput de an sunt abandonate pentru ca asteptarile de la noi insine sunt prea mari. Este usor si frumos sa iti doresti lucruri marete, insa daca vrei ca deceptia sa nu existe, este mai intelept sa ajustezi maretia telurilor, croindu-le si cu gandul la realitate, oricat de pragmatic suna asta. Altfel, esecul e garantat. E ca si cum ti-ai propus sa alergi la un maraton si vrei ca asta sa se intample maine, fara niciun pic de antrenament. Poti incerca, nu te opreste nimeni, insa nu doar ca nu vei reusi, ci vei fi atat de daramat incat cel mai probabil vei renunta pentru totdeauna la ideea de a participa la un maraton. Cam la fel stau lucrurile si cu celelalte teluri, fara legatura efectiva cu vreun maraton. Un aspect important al dobandirii puterii de a nu renunta este capacitatea de a ramane realist in legatura cu ceea ce iti doresti si mai ales in legatura cu timpul pe care iti propui sa il acorzi indeplinirii dorintelor. Concret... Daca vrei sa devii campion mondial la schi anul viitor, este un tel realizabil cand ai 15 ani si esti deja campion in domeniu, dar daca ai 18 ani si abia iei primele lectii de schi, timpul nu e chiar de partea ta. Ca asa stau lucrurile si cu scopurile din viata de zi cu zi. Exemplele din sport sunt, poate, cele mai usor de inteles, pentru ca in acest domeniu motivatia este unul dintre factorii esentiali ai reusitei, fara de care nimic nu este posibil.
Scrie despre ceea ce ti-ai propus!
Nu trebuie sa scrii neaparat un roman despre asta. Este suficient sa o scrii intr-un jurnal, pe blogul DC, daca ai unul, intr-un mail, pe un bilet lipit pe frigider, intr-un status pe FB (ca tot e la moda...), oriunde, numai sa fie la loc vizibil pentru tine. Exista studii care arata ca scrierea unui scop este o parte importanta a procesului mental de atingere a acestuia. Specialistii recomanda ca scopul sa fie scris zilnic, pentru a-ti mentine focalizarea asupra lui si pentru a-ti reaminti mereu tie insuti cat de important este pentru tine sa faci ceea ce ti-ai propus.
Nu uita de pasii mici!
Orice schimbare implica auto-disciplina. De aceea va trebui sa fii in permanenta atent sa nu fii distras de la ceea ce ti-ai propus. Un mod eficient de a face a cest lucru este sa iti imparti atingerea telului in etape, in pasi mai mici. Sa spunem ca ti-ai propus sa iti faci copilul sa indragesca lectura (un scop destul de dificil in epoca in care traim...). Nu avea pretentia ca incercarile tale sa se concretizeze in citirea unui roman de... Dostoievski (pe care, apropo, s-ar putea ca fiul sau fiica ta sa nu il citeasca niciodata, oricat de pasionat ar deveni de citit). Incepe cu pasi mici, fa intreceri de lectura, propune-ti sa il faci sa citeasca mai intai o povestire din care sa invete ceva... Apoi intensifica gradual lucrurile. Nu uita insa ca orice tel care implica si pe altcineva decat pe tine si propria vointa (si mai ales telurile legate de copii) presupune comunicare, acceptare a nevoilor si trairilor celuilalt, colaborare, reciprocitate etc. Nu uita sa ceri mereu ajutorul, atunci cand ai nevoie de el, persoanelor care ti-l pot oferi. Bucura-te de fiecare progres, oricat de mic ar fi el. Acorda-ti timp pentru a te bucura de fiecare pas facut inainte, felicita-te si... mergi mai departe!
Cum ramai motivat?
Verifica mereu daca nu ti-ai uitat telul!
Nu, nu e vorba de pierderea memoriei, doar ca in goana dupa indeplinirea treburilor cotidiene uitam adesea de ceea ce ne dorim cu adevarat. Fa liste cu pasii mici pe care ii ai de facut, la fel cum faci liste de cumparaturi. Bifeaza ce ai facut, subliniaza ce ti-a mai ramas. Da, stiu, viata nu se traieste cu agenda in mana, insa uneori o agenda si un pix pot fi salvatoare si-ti pot da o liniste nebanuita, pe care un trai totalmente spontan si imprevizibil ti-o da doar in aparenta. A fi in permananeta „conectat” la propriul tel nu este nici obsesie, nici pragmatism exagerat. Este pur si simplu o maniera simpla de a mentine ordinea si autodisciplina care sunt necesare pentru atingerea oricarui tel mic sau mare.
Recapata-ti optimismul daca simti ca te indepartezi de ce ti-ai propus!
Este foarte posibil ca peste doua trei luni sa iti vina sa renunti sau sa o faci fara ca macar sa iti dai seama de asta. Important este sa constientizezi acest lucru si sa te ierti pentru faptul ca nu ai avut puterea de a ramane fidel telului pe care ti l-ai propus. Focalizeaza-te asupra lucrurilor pe care le-ai facut si nu asupra celor la care ai renuntat. In momentele critice este important sa iti recapeti optimismul, indiferent ca acest lucru inseamna sa iti reorganizezi obiectivele sau ca inseamna sa realizezi ca, de fapt, telul pe care ti l-ai propus nu este pentru tine.
de citit si: 2015, anul sperantei si despre energii pozitive care pot face din acest an unul luminos
Pastreaza-ti o atitudine ferma fata de ceea ce ti-ai propus!
Vizualizeaza-te atingandu-ti telul! Acest lucru te va ajuta sa nu renunti si sa crezi in ceea ce ti-ai propus. Fa acest lucru mai ales cand simti ca motivatia ta se diminueaza. Incearca sa ai monologuri interioare in care sa te autoanalizezi si sa iti mentii atitudinea ferma fata de ceea ce ai de facut. Nu, asta nu inseamna ca o iei razna, ci pur si simplu ca ai o relatie buna cu tine insuti si ca te simti bine in propria piele.
Confeseaza-te unui prieten bun!
O mare parte din satisfactiile pe care le avem vin din faptul ca impratim cu cei dragi ceea ce traim. A-ti impartasi telul pe care ti l-ai propus la inceput de an cuiva drag poate fi un factor extrem de important in mentinerea motivatiei si in capatarea puterii de a nu renunta. Uneori telurile pot fi impartite, te poti confesa unei persoane care are un scop asemanator si asta te poate ajuta sa iti mentii motivatia prin exemplul celuilalt, insa nu este neaparat necesar ca cei din jur sa aiba scopuri similare cu ale tale. Este suficient ca cineva drag sa empatizeze cu ceea ce ti-ai propus, sa te incurajeze, fiind alaturi de tine sau pur si simplu spunandu-ti din cand in cand ca nu trebuie sa renunti. Puterea cuvintelor este nebanuita atunci cand vine vorba de motivatie.
Nu renunta!
In cele din urma, tot ceea ce ai citit mai sus se reduce, in fond, la un singur si simplu indemn in care se concentreaza de fapt toata forta puterii de a nu renunta: „Nu renunta!” Pur si simplu. Orice ti-ai propus in acest inceput de an poate fi realizabil. A gasi o motivatie si forta de o mentine mereu vie nu este usor, insa nu uita ca este intotdeauna posibil si ca depinde doar de tine!
Si pentru ca unul dintre modurile de a-ti indeplini planurile pe 2015 era acela de a scrie ceea ce ti-ai propus, te invitam sa iti impratasesti telurile, in scris, in comunitatea optimista de pe forumul DC.
Merita cititi si:
Forumuri si comunitati recomandate
Femina intim
Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime.
In unul sau in doi... mergem mai departe!
Probleme cu casnicia, suport, incurajari, pareri ... nu ezitati si usurati-va gandurile aici!
autor: Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2015
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII