Stima de sine a copilului: de ce rolul parintilor este esential

Stima de sine a copilului -  de ce rolul parintilor este esential

Stima de sine a copilului: de ce rolul parintilor este esential

Stima de sine – toata lumea stie sa o definească, in termeni mai mult sau mai putin stiintifici, insă câti dintre noi stiu cât de importantă este ea pentru dezvoltarea armonioasă a personalitătii copiilor noștri?

Sau, mai exact, câti dintre noi ținem cont de acest lucru atunci când relaționam cu propriii copii?

- despre cum ne ajutam copilul sa aiba mai multa incredere in el, veti citi
Stima de sine a copilului este esentială pentru a castiga incredere in puterile lui
Rolul parintilor este crucial in cresterea stimei de sine a copiilor
Lauda-ti copilul si arata-i ca a facut ceva bun, indiferent daca este vorba de un lucru maret sau banal
Transformand o problema in rezolvarea ei...
Inlocuind esecul cu lectia invatata din el...
Laudandu-l fata de alte persoane...

Despre cum creștem stima de sine și increderea copilului

Stima de sine a copilului este esentială pentru a castiga incredere in puterile lui

Stima de sine – toata lumea stie sa o defineasca, in termeni mai mult sau mai putin stiintifici, insa cati dintre noi stiu cat de importanta este ea pentru dezvoltarea armonioasa a personalitatii copiilor nostri? Sau, mai exact, cati dintre noi tinem cont de acest lucru atunci cand relationam cu propriii copii?

Rolul parintilor este crucial in cresterea stimei de sine a copiilor

Stima de sine se creeaza in timp si este nevoie de mult tact si de rabdare din partea unui parinte pentru a-si ajuta copilul sa aiba o stima de sine crescuta, care sa il ajute sa aiba o personalitate puternica, independenta la maturitate. Rolul parintilor este crucial in cresterea stimei de sine a copiilor, pentru ca in tot ceea ce fac, copiii sunt influentati de interactiunea cu parintii lor. Pana cand sunt suficient de maturi ca sa isi formeze prorpia viziune despre lume, ei interpreteaza universul prin ochii parintilor lor, iar cuvintele adresate de parinti lor sau altor persoane devin puncte de reper in imaginea pe care si-o construiesc despre sine.

Oricat de banal si de greu de crezut ar parea, copiii cred tot ceea ce spun parintii. Chiar daca nu o arata, chiar daca nu actioneaza in concordanta cu ceea ce li se spune si pare ca fac totul ca si cum nu le-ar pasa de nimic, copiilor chiar le pasa de absolut tot ceea ce aud de la parintii lor. Aparent suna destul de demoralizator. Cum am putea totusi sa transformam acest lucru in ceva care sa ne ajute sa imbunatatim stima de sine a copiilor nostri?

Lauda-ti copilul si arata-i ca a facut ceva bun, indiferent daca este vorba de un lucru maret sau banal

Studiile arata ca in modul in care se comporta copiii se reflecta credintele lor. Atunci cand observi un lucru pozitiv la copilul tau, spune-i asta, lauda-l sau pur si simplu arata-i ca a facut ceva bun, indiferent daca este vorba de un lucru maret sau banal. Important este sa te focalizezi pe ceea ce face efectiv si nu sa ii evidentiezi calitati generale.

De exemplu, daca a rezolvat cu brio o problema la matematica, aratate-te entuziasmat de faptul ca a facut acea problema, printr-o replica de genul „Super, ai rezolvat o prblema atat de grea! E extraordinar, bravo!” si nu-i spune doar „Bravo, esti foarte destept!”.

Ad-Extra3:

Transformand o problema in rezolvarea ei...

Atunci cand ii faci observatii copilului in legatura cu o sarcina pe care nu a indeplinit-o corect, incearca sa te raportezi la momentul prezent in loc sa faci observatii demoralizatoare, cu caracter general. In loc sa ii spui „Intotdeauna uiti sa faci patul!”, mai bine intreaba-l „Cum crezi ca ai putea sa faci incat sa iti amintesti maine sa faci patul?”. Felul in care facem un repros unui copil este extrem de important pentru ca il poate transforma din copilul problema in copilul care rezolva o problema. Comentariile in legatura cu indeplinirea unei sarcini ar trebui sa fie mereu pozitive, sa fie centrate pe progresul facut de copil oricat de mic ar fi el. Incurajarea are un rol stimulativ pentru oricine vrea sa atinga un obiectiv, indiferent daca este copil sau adult.

Inlocuind esecul cu lectia invatata din el...

Copiii invata din orice experienta pe care o traiesc. Iar atunci cand lucrurile nu merg asa cum isi doresc ei si nu reusesc sa finalizeze cu succes o sarcina, concluziile pe care le trag sunt adesea globale si mult mai grave decat o impune esecul in sine. Un esec minor generat de imposibilitatea de a rezolva un exercitiu la matematica poate sa conduca la o conluzie globala, si falsa, de tipul „Nu sunt bun la matematica...” sau, mai grav, „Nu sunt bun la scoala...”. pentru a preintampina astfel de concluzii gresite, ajuta-ti copilul cat poti de mult, incurajandu-l si explicandu-i ca un esec nu trebuie sa fie neaparat o sursa de dezamagire. Orienteaza-l spre actiunile pe care le poate face pentru ca data viitoare sa nu mai intampine esecul respectiv si ajuta-l se se focalizeze pe concret mai mult decat pe general.

Laudandu-l fata de alte persoane...

Atunci cand incerci sa iti convingi copilul in mod direct, chiar si de un lucru pozitiv, este posibil sa intampini rezistenta. Si este ceva firesc, pentru ca, in fond, chiar daca tu il incurajezi, el simte contrariul. Insa atunci cand te aude spunand aceleasi lucruri si unei a treia persoane, increderea sa creste si sansele de a transforma o dezamagire in ceva constructiv cresc si ele. Pentru ca un copil crede tot ce spun parintii, oricat de utopic ar parea asta si actioneaza in consecinta. 

Despre cum creștem stima de sine și increderea copilului - merită citit si:

Lauda in context: un mod eficient de a da incredere copilului tau
Replici pe care nu ar trebui sa le spui niciodata copilului tau
Despre psihologia copilului sau cum poti afla ce il face fericit sau trist pe copilul tau: sfaturi necesare pentru a-ti intelege mai bine copilul
Cand cuvintele ranesc : de ce este important sa ne alegem cuvintele cand ne certam copilul

Despre meseria de parinte merita de citit si:

9 lucruri ridicole pe care părinți le spun copiilor lor

9 lucruri ridicole pe care părinți le spun copiilor lor

Cine nu isi aminteste de dojenile moralizatoare ale parintilor, din vremea copilariei si adolescentei? Ei bine, chiar si atunci stiam ca jumatate din lucrurile pe care parintii ni le spuneau nu erau…

Cum punem limite copilului fara sa il pedepsim?

Cum punem limite copilului fara sa il pedepsim?

De ceva timp, de cand copilul meu a inceput sa isi contureze personalitatea (despre care ma bucur sa constat ca este una din ce in ce mai puternica), ma confrunt zilnic cu incapatanarea specifica…

10 pași pentru a te calma atunci când iți vine să ȚIPI la copilul tău: minighid de CALMARE

10 pași pentru a te calma atunci când iți vine să ȚIPI la copilul tău: minighid de CALMARE

Unul dintre cele mai dificile aspecte ale meseriei de părinte ține de felul în care reușim să ne stăpânim propriile emoții și trăiri pe care le avem…

Mai multe despre psihologia copilului aici > 

Te asteptam pe forumul de Parenting, unde discutam cam totul despre educatia copiilor nostri. 

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2019

 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII