Depresia postpartum, o boala reala si nu un moft - despre vulnerabilitatea proaspetelor mamici
Până nu îți ții micuțul în brațe, nu te vei simți niciodată atât de vulnerabilă. Este foarte posibil ca după nașterea primului copil să fie prima ta întâlnire cu depresia, pentru că BANG... ea vine pe neașteptate și te poate răvăși dacă nu ești pregătită să o înfrunți.
Este bine să știi că depresia postpartum este o boală reală, care merită toată atenția medicilor și a celor apropiați ție. 🤍
- despre depresia postpartum, veti citi:
Cum adica depresie dupa ce nasti si ce inseamna asta?
Cand devii mamica iti dai seama ca esti vulnerabila si rascolita de hormoni
Toate proaspetele mamici trec prin depresia postpartum?
Care este cauza depresiei postpartum?
Butonul de panica
Nasterea prin cezariana creste riscul depresiei postpartum
Cum se da lupta cu depresia postpartum?
Ai grija de tine mamico si fii frumoasa!
Despre depresia postpartum - citeste mai departe
Sanatatea tinerei mame dupa nastere
Haideti alaturi de mamicile inteligente de bebelusi geniali
Cum adică depresie după ce naști și ce înseamnă asta?
Înainte de nașterea primului copil, cuvântul "depresie" pare să fie unul dintre acele termeni despre care nu știi prea bine ce înseamnă. Într-adevăr, cum adică depresie după ce naști și ce înseamnă asta? Nu cumva este un moft sau o boală imaginară popularizată în ultimii ani de informațiile catastrofice de pe internet?
Da, sunt multe femei care pun un semn de egalitate între depresia postpartum și un moft... dar aceasta se întâmplă în proporție covârșitoare înainte de naștere. Pentru că, după ce devin mămici, vor înțelege despre ce este vorba.
🙌 Maternitatea - fără filtru ❤️
Cand devii mamica iti dai seama ca esti vulnerabila si rascolita de hormoni
Pana nu iti tii mogaldeata in brate, nu ai sa te simti niciodata atat de vulnerabila. E foarte posibil ca dupa nasterea primului copil sa fie prima ta ocazie de a face cunostinta cu depresie pentru ca BANG ... ea vine pe foarte nepregatite si te poate ravasi daca nu esti pregatita sa o infrunti. Da, e bine sa stii ca depresia postpartum este o boala reala care merita toata atentia medicilor si celor apropiati tie.
Toate proaspetele mamici trec prin depresia postpartum?
Nu, nu toate proaspetele mame trec prin depresia postpartum. Depresia postpartum este o afecțiune mentală care poate afecta unele femei după nașterea unui copil, dar nu este universală. Există multe factori care pot influența probabilitatea unei mame de a experimenta depresia postpartum, inclusiv istoricul personal și familial de probleme de sănătate mintală, suportul social disponibil, nivelul de stres, evenimentele de viață recente și alte circumstanțe individuale. Este important ca oricine se confruntă cu simptome de depresie postpartum să caute ajutor medical și sprijin adecvat pentru a gestiona și trata această afecțiune.
In mod oficial depresia postpartum afecteaza in jur de 14-19% din tinerele mamici insa, multe alte studii recente sugereaza ca procentajul este mult mai mare. Un studiu recent publicat pe site-ul american de sanatate WEBMD - spune de fapt ca una 1 din 6 femei este afectata de depresia postpartum sau baby blues. Mai mult, studiul recomanda ca toate femeile care au nascut sa fie monitorizate pentru despresie postpartum (ei bine, asta se imtampla in Statele Unite nu la noi). 22% din mamici au declarat ca au inca momente de depresie la un an dupa nastere.
Dar ... probabil ca cifrele reale sunt mult mai mari ...
Ad-Extra3:
Care este cauza depresiei postpartum?
Cauzele exacte ale depresiei postpartum nu sunt complet înțelese și pot fi influențate de o combinație de factori biologici, psihologici și sociali. Printre acești factori se numără:
1. Schimbările hormonale: După naștere, nivelurile hormonale ale unei femei se schimbă dramatic, iar acest lucru poate afecta chimia creierului și poate contribui la dezvoltarea depresiei postpartum.
2. Factori genetici și biologici: Există unele dovezi că există o predispoziție genetică pentru depresia postpartum. De asemenea, modificările biochimice din creier pot juca un rol în apariția acestei afecțiuni.
3. Stresul și situatiile grele: Nașterea unui copil poate aduce cu sine o serie de stresori, cum ar fi lipsa de somn, schimbările în relații și noile responsabilități de părinte. Acestea pot contribui la creșterea riscului de depresie postpartum.
4. Istoricul personal de tulburări de sănătate mintală: Femeile care au avut experiențe anterioare de tulburări de sănătate mintală, cum ar fi depresia sau anxietatea, pot fi mai predispuse la depresia postpartum.
5. Lipsa suportului social: Absența unui sprijin adecvat din partea partenerului, familiei sau prietenilor poate face ca o mamă să se simtă izolată și mai puțin capabilă să facă față provocărilor noii maternități.
Butonul de panica
Daca ai intrebari urgente, foloseste butonul de panica - pune intrebarea si vei primi urgent un raspuns de la alte mamici experte.
Nasterea prin cezariana creste riscul depresiei postpartum
Femeile care nasc prin operatie cezariana, sunt extrem de expuse riscului de depresie postpartum. Nu se stie exact de ce insa unii terapeuti sunt de parere ca in unele cazuri, nasterea prin cezariana poate provca efecte similare sidromului stresului post-traumatic. Pentru anumite femei, care se astepta la o nastere normala, opeatia de cezariana poate provoca un val de frusrare si anxietate care pot duce gradual la depresie.
Cum se da lupta cu depresia postpartum?
In primul rand, nu ascunde starile de depresie. Cauta ajutor. Depresia este o boala si nu un MOFT. Vorbeste cu cei dragi din jurul tau si cauta ajutor si sustinere pe forumul Desprecopii. Cu toata dragoste, de multe ori, propria ta mama nu te poate ajuta pentru ca, pe vremuri, era o rusine sa vorbesti despre depresie dupa nastere - boala fiind etichetata ca fiind mai degraba un moft.
Daca va simtiti descurajate in saptamina urmatoare nasterii, sunt citeva lucruri pe care le puteti face pentru a avea grija de dvs si de bebelusul dvs de-a lungul acestei perioade vulnerabile.
citeste pe larg: Depresia postnatala, semne ingrijoratoare
In primul rind, odihna este foarte importanta. Nu incercati sa le faceti pe toate. Cereti ajutor familiei si prietenilor, mai ales in cazul in care aveti si alti copii. Incercati sa dormiti putin atunci cind bebelusul doarme. Daca este posibil, cereti partenerului dvs sa hraneasca bebelusul noaptea.
Ai grija de tine mamico si fii frumoasa!
Este important sa faceti un dus si sa va imbracati frumos in fiecare zi, sa aveti o grija speciala de dvs. Este de asemenea important sa iesiti un pic din casa in fiecare zi. Gasiti o persoana care sa stea cu copilul sau luati bebelusul cu dvs. Mergeti la plimbare, intilniti-va cu o prietena, schimbati impresii cu alte mamici. Si asigurati-va ca petreceti ceva timp si cu partenerul. Deseori, numai faptul de a discuta despre aceste lucruri cu cineva in care aveti incredere poate sa va asigure alinarea.
Starea de proasta dispozitie care nu dispare dupa citeva zile poate fi un semn al unei stari depressive mult mai serioase. Daca sentimentele dvs nu scad in intensitate dupa citeva zile si incep sa interfereze cu buna dvs functionare, luati legatura cu medical dvs. Nu are nici un sens sa suferiti atunci cind ajutorul este disponibil. Spuneti-I doctorului dvs despre sentimentele pe care le incercati, inclusive despre temerile pe care eventual le puteti avea in legatura cu faptul de a va neglija sau rani bebelusul. Interesant de citit: Si taticii sufera de baby blue?
Despre depresia postpartum - citeste mai departe:
Sanatatea tinerei mame dupa nastere
Starea depresiva postpartum
O imagine pozitiva despre sine dupa nastere
Tinerele mamici, silueta si vedetele
Visand la somnul cel odihnitor de altadata
12 subterfugii pentru proaspetele mamici
Viata sexuala inainte si dupa nastere
Cum si cand ne recapatam silueta
Haideti alaturi de mamicile inteligente de bebelusi geniali:
Primele 365 de zile din viata unui bebelus nazdravan
365 zile si nopti din viata de mama. Casa nou nascutilor DC.
Alaptarea
Cel mai bun cadou pentru bebelus. Probleme, experiente si povesti de succes din timpul acestui timp special.
autor: Andreea Vlad, redactor Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate © 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII