Cariile dentare ale copiilor afecteaza orele de scoala!
De ce evoleaza repede cariile dentare in cazul dintilor de lapte?
Care sunt efectele netratarii cariilor?
Cum putem impiedica dezvoltarea cariilor dentare?
Uneori programul incarcat al copiilor si lipsa de timp liber sunt principalele cauze pentru amanarea tratamentelor dentare sau a controalelor periodice la medicul stomatolog pediatru. Acesta este, din nefericire, si motivul pentru care multi copii ajung sa aiba dureri, sa isi piarda pofta de mancare, sa devina ineficienti la scoala, sa isi piarda concentrarea si sa aiba o stare permanenta de iritare.
Potrivit unui studiu realizat de Asociatia Americana a Medicilor Dentisti Pediatri, anual se pierd peste 51 de milioane de ore de scoala, in SUA, unde educatia dentara incepe din primul an de viata.
De ce evoleaza repede cariile dentare in cazul dintilor de lapte?
Caria dentar este infectia cronica cea mai raspandita in cazul copiilor. Daca celui mic ii apar carii la nivelul dintilor de lapte, acestea nu vor stagna, ci se vor extinde atat la suprafata dintelui, cat si in profunzime. Iar evolutia poate dura chiar mai putin de 2 luni, spre deosebire de cativa ani in cazul adultilor.
Care sunt efectele netratarii cariilor?
In cazul in care exista carii, distructii coronare sau durere dentara, copilul refuza sa manance pentru a evita durerea si disconfortul. Mai mult, distructiile avansate ale dintilor pot modifica si aspectul fizionomic al copilului.
Insa pe langa durerea inevitabila, care poate aparea in mai putin de 2 luni de la instalarea cariei, efectele se extind la nivelul intregului organism:
• Infectia creste valoare ASLO in scurt timp
• Infectia este transmisa catre organele vitale prin sange
• Scade imunitatea, crescand astfel riscul imbolnavirii
• Asociata cu alte afectiuni generale ale organismului, aceasta poate crea complicatii, ducand la inrautatirea starii generale de sanatate
Cum putem impiedica dezvoltarea cariilor dentare?
O carie mica poate fi tratata prin simpla indepartare a acesteia si obturarea (plombarea) cu materiale specifice, gasite in clinicile dedícate exclusiv stomatologiei pediatrice.
Se pot intalnii situatii in care dintii au fost atacati de carie, nu au fost tratati si au ajuns sa fie retezati la nivelul gingiei. In astfel de cazuri este indicat ca dintele sa fie tratat endodontic si reconstruita portiunea coronara prin intermediul unor materiale sau chiar a unor coroane de invelis. Spre exemplu, in clinicile DENT ESTET 4 KIDS exista solutii aduse in premiera in Romania din SUA pentru refacerea dintilor distrusi in proportie foarte mare: coroanele dentare fizionomice pentru copii.
Copiii nostri se dezvolta prin intermediul unei alimentatii sanatoase, iar gura este principala poarta de acces a nutrientilor necesari dezvoltarii. De aceea, controlul regulat la medicul dentist pediatru este prima optiune pentru mentinerea sanatatii copilului tau.
Daca au trecut mai mult de 6 luni de la ultimul consult stomatologic, PROGRAMEAZA chiar ACUM vizilta la specialist!
Dr. Anda Budulan
Medic stomatolog pediatru
DENT ESTET 4 KIDS Timisoara
Ad-Extra3:
Devino membru și descarcă cuponul de reducere! - AICI
Va recomandam sa mai cititi si urmatoarele:
Forumuri specializate
Cabinet stomatologic pentru copii
autor: Dr. Anda Budulan - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2014
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII