De ce mănâncă olandezii gogoși de Anul Nou și rețeta gogoșilor olandeze - oliebollen

De ce mananca olandezii gogosi de Anul Nou si reteta gogosilor olandeze - oliebollen

De ce mănâncă olandezii gogoși de Anul Nou și rețeta gogoșilor olandeze - oliebollen

Olandezii întâmpină Anul Nou cu gogoși delicioase și șampanie, transformând această sărbătoare într-o adevărată desfătare culinară. În zilele premergătoare Revelionului, străzile Olandei sunt animate de tarabe fermecătoare care vând **"oliebollen"** – gogoși pufoase și aromate, presărate generos cu stafide.

Mirosul lor cald și îmbietor te învăluie la fiecare colț de stradă, adăugând un farmec aparte atmosferei de sărbătoare. Descoperă rețeta acestor gogoși olandeze tradiționale și află povestea fascinantă din spatele obiceiului de a le consuma în ajunul Anului Nou!

- de ce mananca olandezii gogosi de Anul Nou si reteta gogosilor olandeze:
De ce mananca olandezii gogoase de Anul Nou
Traditia gogosilor de Anul Nou
Retete gogoaselor olandeze (Olliebollen)
Alte retete de gogoase - speciale si super gustoase:
Si alte retete fabuloase

De ce mananca olandezii gogosi de Anul Nou?

Olandezii intampina Anul Nou cu gososi si sampanie. In zilele dinaintea Anului Nou, strazile Olandei se impanzesc cu mici magazinase pe roti care vand ... gogosi imbietoare cu stafide. Mirosul cald si aromat al gogosilor te copleseste la orice colt de strada.

Fie ca isi cumpara de la acesti vanzatori ambulanti, fie le prepara singuri acasa ... olandezii nu rateaza in nici un an aceastra traditie frumoasa.

Traditia gogosilor de Anul Nou

Traditia gogosilor de Anul Nou a inceput inca din Evul Mediu si are legatura cu traditiile de Craciun. Pline de calorii si calde, gogosile erau oferite calatorilor, musafirilor si copiilor, pentru ca fiind calde - erau un cadou perfect pentru serile reci si ploioase ale Olandei.
Apoi traditia a avoluat pentru a bucura oamenii sarmani. A oferi gogoase calde si aromate era un fel de a bucura oamenii saraci de Anul Nou.

In prezent, olandezii sunt de parere ca nici un An Nou nu poat fi intampinat fara aceste Oliebollen - gogosele in ulei.  Asta pentru ca gogosile le aduc aduc noroc in anul care vine ... Si de ce sa nu le incercam si noi? Mai ales ca sunt delicioase si usor de facut.

Reteta gogosilor olandeze, numite Oliebollen

Ingrediente:

1 ou
500 ml lapte
500 g faina
1 plic drojdie uscata (7 grame)
4 linguri de zahar brun
1 lingurita de scortisoara
1 lingurita sare
1 litru ulei (pentru friteoza)
zahar pudra

Umplutura: (optional)

coaja rasa de la 1 lamaie Bio
2 mere medii, taiate cubulete
100-150 g stafide

Preparare:

Se lasa oul si laptele la temperatura camerei. Din cantitate de faina se lasa 1 lingurita pentru uz ulterior, iar restul de faina, impreuna cu drojdia, scortisoara si sarea se adauga intr-un castron incapator. Oul se bate spuma.  In mijlocul mixului de faina se face loc pentru oul spuma, iar cu ajutorul unei linguri de lemn se amesteca. In timp ce amestecam constant, adaugam laptele. Se mixeaza pana ce compozitia devine omogena. Se acopera castronul cu folie de plastic si se lasa la crescut intr-un loc cald, lipsit de umezeala, pana ce isi dubleaza volumul.
 
Se rade coaja lamaii si se stoarce fructul. Feliutele de mar se stropesc apoi cu zeama de lamaie, se adauga coaja rasa de lamaie, stafidele si lingurita de faina pusa deoparte. Se amesteca totul bine, iar la urma se combina bine cu mixul de gogosi. Se lasa din nou la crescut.
 
Se incalzeste uleiul intr-o friteuza la 175 C.  Din mix se fac apoi bilute de marimea unei mingi de golf (aluatul se ia pur si simplu cu lingura), care se prajesc apoi in friteuza. Bilele trebuie lasate cu atentie in uleiul incins, pentru a prevenii stropirea accidentala. Se prajesc cca 4-5 gogosi deodata, timp de cca 5 minute, pana ce devin brun aurii. La jumatatea timpului de coacere se intorc pe cealalta parte, daca n-au facut-o singure. Gogosile se lasa apoi pe un prosop de hartie la scurs.
 
Sfat: Gogosile se pot prepara cu cateva zile inainte de servire. Se pot depozita in frigider, sau se pot congela. Inainte se servire se incalzesc in cuptor la 175 C, acoperite cu folie de aluminiu. Gogosile refrigerate au nevoie de cca 10-15 minute pentru a fi incalzite, in timp ce gogosile scoase din congelator de cca 5 minute extra.

Ad-Extra3:

Alte retete de gogosi - speciale si super gustoase:

9 retete de gogosi pufoase

 9 retete de gogosi pufoase

Oare cui nu-i plac gogosile? Fie ele umplute cu gem, "mincinoase" cum li se mai spune sau pufoase, retete sunt o multime dar de unde si ce sa alegem? Iata o selectie de 9 retete de gogosi pufoase super testate si recomandate. vezi retetele aici.

Si alte retete fabuloase:

25 de torturi speciale
6 super retete care distrug virusii
15 retete simple de coktail-uri speciale
10 retete delicioase de zacusca
5 retete speciale cu usturoi care va feresc de raceli si gripa
15 alimente care trebuie cumparate mai des

Forum de retete si gatelnite :)

/Images/bucatarie.jpg La bucatarie
Ce gatim astazi? Vreau o reteta noua ! Am uitat cum se fac clatitele ! Trebuie sa va impartasesc noua reteta de prajitura. Bucatarii si bucataresele au cuvantul!


autor: Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate (c) 2022

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII