Donarea de ovule si embrionii: despre selectarea donatoarei si sansele de reusita ale sarcinii
-
Femeile care se afla in apropierea varstei de 40 de ani si chiar dupa, care incearca sa conceapa un copil, iau probabil in calcul utilizarea ovulelor altei femei, mai tinere, cunoscuta sub denumirea de donator de ovule. Iata mai multe informatii utile despre donarea de ovule si embrionii: despre selectarea donatoarei si sansele de reusita ale sarcinii
despre donarea de ovule, sanse de reusita si selectia donatoarei, veti citi:
Donarea de ovule, o sansa pentru femeile cu probleme de infertilitate
Cum selectam donatoarea?
Donarea de ovule in Romania
Cum functioneaza?
Care este rata de succes a FIV folosind ovule donate?
Care sunt riscurile?
Fertilizarea in vitro, povesti de succes
Grupuri de suport online pe tema fertilitatii
Donarea de ovule, o sansa pentru femeile cu probleme de infertilitate
Femeile care se afla in apropierea varstei de 40 de ani si chiar dupa, care incearca sa conceapa un copil, iau probabil in calcul utilizarea ovulelor altei femei, mai tinere, cunoscuta sub denumirea de donator de ovule. Uneori, donatoarea este o ruda sau o prietena a pacientei, dar cel mai adesea este anonima. 55% dintre femeile de 42 de ani si peste, se bazeaza pe ovulele donate, procentul ajungand la 91% pentru femeile de peste 48 de ani.
Cel mai frecvent motiv pentru utilizarea acestei proceduri este cel al varstei avansate, dar si un istoric de boli genetice sau o insuficienta ovariana prematura pot fi factori decizionali in acest sens. Aceasta ultima afectiune apare atunci cand femeile intra la menopauza inainte de 40 de ani, de multe ori ca urmare a unui tratament pentru cancer sau alta afectiune. In 2007, 5.692 de sarcini au fost concepute cu ajutorul acestei proceduri, folosind ovule proaspat donate care s-au transformat in noi nascuti vii.
Cum selectam donatoarea?
Incepeti prin a stabili caracteristicile care au importanta pentru dvs. la o donatoare. V-ati simti mai confortabil daca ati folosi un ovul de la un membru al familiei, o prietena sau de la o persoana pe care nu o cunoasteti?
Potentiala donatoare va fi testata pentru:
• starea de sanatate a rezervei ovarelor
• istoricul medical si social
• boli ereditare
• sanatate fizica si psihologica
• bolile infectioase, inclusiv HIV, hepatita B si C, si sifilis
Cu toate ca legile sunt usor diferite de la stat la stat in Europa, donatoarea semneaza ca renunta la toate drepturile asupra fiecarui copil nascut din ovulele sale. In unele cazuri, copilul care rezulta nu este legat genetic de nci unul din parinti. Unele cupluri aleg sa foloseasca embrioni donati de parinti care, deasemenea au recurs la ART si au produs mai multi embrioni decat ar putea folosi.
Donarea de ovule in Romania
Pentru ca exista o cantitate considerabila de timp, durere, si neplaceri implicate in procesul de donare, majoritatea donatoarelor sunt platite cu diverse sume de clinicile care se ocupa cu aceste proceduri - DESI ACEST LUCRU ESTE ILEGAL IN ROMANIA SI REPREZINTA O CONTRAVENTIE.
Lipsa legilor privind fertilizarea in vitro sau lacunele acestora, in tarile in care exista, au transformat Europa de Est intr-un magazin de tesuturi si celule umane.
Transformarea tarilor est-europene in cea mai promitatoare piata pentru ovule a fost, insa, posibila in primul rand, din cauza nivelului scazut de trai.
Majoritatea tarilor occidentale au stabilit legi foarte clare si stricte pentru donarea de tesuturi umane, in special ovule, lucru care a determinat clinicile care practica fertilizarea in vitro sa isi deschida filiale si sa stabileasca contacte in tarile in curs de dezvoltare.
Romania face si ea parte din tarile care beneficiaza de atentia cuplurilor cu probleme de fertilitate din Occident. Legile din tara noastra permit donarea de ovocite, singura conditie fiind ca femeile sa nu ceara bani pentru ele.
Spania, cel mai mare furnizor de ovule
Oficial, cel mai mare furnizor de ovule din Europa este Spania, unde zeci de clinici anunta ca platesc pana la 1000 de euro pentru ovulele donate. Procedura este raspandita si in SUA, unde cea mai usoara tinta sunt tinerele care au nevoie de bani pentru a-si plati facultatea.
De cele mai multe ori insa, cautarea de donatoare nu este publica, acestea fiind recrutate de femei care sunt deja cliente. Pentru ca nu sunt cunoscute publicului larg, nici informatiile despre riscurile procedurii nu se cunosc.
Sumele oferite le atrag pe femeile cu probleme financiare si care se lasa de cele mai multe pacalite de medicii care le spun ca gestul lor este generos si altruist. Chiar daca ele primesc echivalentul a cateva salarii, afacerea este profitabila doar pentru clinici.
Cum functioneaza donarea de ovule?
Sincronizarea dezvoltarii mucoasei uterine cu cresterea foliculilor si ovulele donatorului este importanta pentru o ART de succes. In scopul de a va sincroniza ciclul cu cel al donatoarei, va veti trata cu o combinatie de Lupron (un hormon sintetic) si pilulele anticonceptionale. Donatoarea va fi tratata cu medicamente pentru fertilitate, pentru stimularea producerii mai multor ovule in acelasi timp. In acelasi timp, veti primi estrogen, fie pe cale orala, injectabil sau plasturi aplicati pe piele timp de doua saptamani.
In acest timp, veti fi monitorizata prin ecografie si teste de sange pentru a va asigura ca mucoasa uterina este pregatita sa sprijine un embrion. Urmeaza tratamentul cu progesteron, hormonul care determina schimbari in mucoasa uterina care va ajuta la implantul de embrioni. Odata ce ovulele donatoarei sunt mature, medicul le va recolta folosind un ac introdus prin peretele vaginal.
Din acest moment, procedura este la fel ca cea de fertilizare in vitro (FIV); partenerul dvs. - sau un donator de sperma - furnizeaza materialul seminal, care este apoi folosit pentru a fertiliza ovulele donate intr-un laborator. Dupa cateva zile, embrionul este plasat in uter. Dupa aproximativ 14 zile, veti face un test de srcina pentru a vedea daca totul a decurs conform planului.
Care este rata de succes a FIV folosind ovule donate?
Desi rata de succes variaza in functie de varsta donatorului, calitatea spermei si starea de sanatate a femeilor implicate, sansele sunt mai mari pentru ovulele donate decat orice alta procedura ART. In 2007, 55% dintre femeile care au recurs la aceasta optiune au devenit mamici.
Care sunt riscurile?
Riscul principal este sarcina multipla. Cele mai multe donatoare sunt tinere si au ovule sanatoase, prin urmare, ratele de sarcina multipla sunt ridicate. In 2005, 40% dintre donatiile de ovule s-au soldat cu nasteri de gemeni, tripleti sau mai multi bebelusi. Donatoarea poate experimenta sindromul de hiperstimulare ovariana, care face ca ovarele sa devina umflate si dureroase, in cazuri rare, putand duce si la simptome mai grave. Daca concepeti un copil folosind un ovul donat, riscul de a avea un copil cu defect din nastere este de 3-5%, la fel ca pentru orice alta sarcina.
La unele femei, medicamentele necesare in acest caz pot avea efecte secundare de disconfort, inclusiv bufeuri, depresie, dureri de cap si insomnie.
Despre sanatatea femeii si FIV cititi si urmatoarele:
Grupuri de suport online pe tema fertilitatii
Suportul si intelegerea sunt foarte importante atunci cand iti doresti sa devii mamica. Poti afla multe sfaturi de la alte mamici fericite care au trecut deja prin experienta ta. Este important sa stiti ca pe acest drum, nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o comoara in viata noastra ! Va asteptam cu drag.
Fertilizarea in vitro, povesti de succes
Vedete care au castigat lupta cu infertilitatea
Cand visul de a fi mama se implineste
Acum imi pot privi puiul si sunt o mamica fericita
O alta poveste FIV cu happy end ...
Am fost aspiranta pe Desprecopii si acum avem gemeni
Povestea noastra de succes in lupta cu infertilitatea
Lupta mea cu infertilitatea
Asteptam cu emotii marea intalnire
Acum sunt o mamica fericita si implinita
Ultima noastra sansa la fericire
Forumuri recomandate - FORUMURILE ASPIRANTELOR
Forumul FIV
Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme.
Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!
autor: Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2014
referinte: consumer.healthday.com
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 2 comentarii
Fiv cu ovocite donate la moment se poate face în mai multe tari din Europa...principalul bani sa ai
Unde se poate face fiv cu embrioni donati????
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII